Upplevelser i Berlin

Fem måsten i Berlin

Skippa sightseeinghetsen, milslånga köer och de vanliga turistfällorna nästa gång du besöker Berlin.

Satsa istället på att uppleva Berlin på ett nytt och lite annorlunda sätt. Här ger vi fem tips på upplevelser och sevärdheter som sträcker sig bortom de vanliga turiststråken i Berlin.

1. Söndagsnöje i Mauerpark

Ett omtyckt berlinskt söndagsnöje är att gå på loppis (Flohmarkt eller Trödelmarkt). Mauerpark är en av de mest älskade och har lyckats återuppfinna och göra loppis-upplevelsen till en äkta berlinsk megahappening, med tiotusentals besökare varje helg. Här blandas thailändska nyanlända väskdesigners, hipsters, skrot och gamla minnen med kaffe, korv, öl och spontankompisar. Och missa för allt i världen inte open air-karaoken med alla knäppa och modiga berlinare som sjunger inför hundratals påhejande åhörare.

Gleimstraße 55, 104 37 Prenzlauer Berg.

Ett tips i Berlin

Mauerpark

Sevärdhet i Berlin

Me Collectors Room

2. Me Collectors Room

En privat konstsamling med en ganska annorlunda såväl estetik som historia. Förutom en del samtida konst visas här en fantastisk samling megalomaniska historiska memorabilia från 1600- och 1700-talets Wunderkammern (kuriosakabinetter). I dessa samlade Europas rika konstiga, fantastiska och rent bisarra ting i gränslandet mellan naturhistoria, geologi, arkeologi, etnologi och antikviteter. Fantastisk utställning!

Auguststraße 68, Mitte. www.me-berlin.com

Ett måste i Berlin

3. Shopping och stross på Tortrasse med omnjed

Få andra gator vittnar om Berlins utveckling som denna före detta grå och vindpinade östgata. Men för några år sedan dök ett första hörncafé upp som blev alla inflyttade frilansares älsklingsställe. Sedan dess har det fyllts på med små designbutiker, gallerier, restauranger, neonstinna hotellkedjor och medlemsklubben Soho House. Här blandas designersneakers med dyra utekvällsblåsor, tvättomater, franska bistros, ölkiosker och yogainstitut. Småskaligt, hippt och sehr Berlin. Särskilt kring tunnelbanestoppet Rosenthaler Platz.

Tips i Berlin

4. Lyxhäng på Kadewe

Kaufhaus des Westens (”Köpcentrumet i väst”) är stadens mest traditionella lyxvaruhus och Europas största shoppingcentrum efter Harrods. Parfymavdelningen är en riktig prinsessdröm men det som attraherar störst antal besökare är den 7 000 kvadratmeter stora delikatessavdelningen. Här botaniserar stadens crème de la crème och vanliga dödliga bland de 1 500 ostsorterna, 400 brödsorterna och 500 olika pralinerna.

Tauentzienstraße 21–24, Schöneberg. kadewe.de

5. Utehäng på Klunkerkranich och Café am Neuen See

En av Berlins mest älskade takbarer som funkar både sommar, vår och höst är Klunkerkranich. Fantastisk utsikt över nästan hela staden från ett tidigare bortglömt tak på ett shoppingcenter i Neukölln. Garanterat selfievänligt och en favorit så fort solens första strålar kommer fram då de värmer bra på taket. Ett annat fantastiskt utehäng vid fint väder är Café am Neuen See. Det ligger mitt i parken Tiergarten och är ett perfekt utflyktsallt- i-allo; biergarten med kalla drycker, grillat och pizza och precis invid en liten sjö kan man hyra roddbåt för romantiska små båtturer.

Klunker Kranich, Karl Marx strasse 66, 120 43 Neukölln. klunkerkranich.de

Café am neun See Lichensteinallé 2, 10787 Berlin, Tiergarten

Klunker Kranich är nästan ett måste i Berlin

Klunker Kranich

Hitta din resa till Berlin

Hitta din resa till Berlin med Ving

Resor till Berlin

Den härliga metropolen Berlin gör ingen besviken, i staden där kulturen står i centrum erbjuder vi hotell för alla smaker.

Fler citytips