reseexperten om fantastiska Istanbul
Experternas Tips

Istanbul

En magisk resa genom Istanbul - där öst möter väst

Istanbul är en färgstark och spännande stad som ligger på gränsen mellan Europa och Asien. Staden ruvar på intressant historia, kultur och äventyr. Här får du verkligen det bästa av två världar – alltifrån basarer, hamam och smarrig street food till glittrande skyskrapor, designbutiker och högklassiga Michelinrestauranger. Istanbul är enormt och runt om i staden finns det något för alla. Dessa platser och sevärdheter uppskattade jag extra mycket under min resa till Istanbul.

Text och foto: Tomas Alexandersson

Blå moskén i istanbul

Blå Moskén

Vacker inredning i Blå moskén

Vacker inredning i Blå moskén

Blå moskén är ett imponerade byggnadsverk!

Blå moskén är ett imponerade byggnadsverk!

Två historiska juveler i Istanbul

Hagia Sofia är en mäktig och historisk byggnad, med nästan 1500 år på nacken. Här finns kyrka, moské och museum i ett. Hagia Sofia har en imponerande arkitektur med marmor, mosaik och vackra utsmyckningar. Att vandra genom Hagia Sofias korridorer är en spännande resa i tiden.

Blå Moskén är ett stort mästerverk i turkiskt hantverk. Moskén ligger bara ett stenkast från Hagia Sofia och moskéns namn kommer från de otaliga blå kakelplattorna som pryder dess inre. Stämningen i moskén, med böjande böner och suset från bönekallens sång, är en minnesvärd upplevelse

Stadssiluetten i istanbul

Jag älskar stadssiluetten i Istanbul

Palats i Istanbul

Topkapipalatset är ett vittnesbörd om sultanernas rikedom och överflöd. Att vandra genom dess salar och trädgårdar är som att beträda en annan värld. Jag kunde föreställa mig sultanerna och deras hovdamer som promenerade genom dessa korridorer, omgivna av prakt och prestige. Utsikten över Bosporen från palatsets trädgård är strålande.

Yerebatan Saray (Det sjunkna palatset) är bland det häftigaste jag sett. Denna underjordiska värld av pelare och vattenspeglingar är som tagen ur en saga. Den mystiska atmosfären i kombination med vackra ljusinstallationer gjorde sevärdheten rent ut sagt magisk.

Magiska Yerebatan Saray

Magiska Yerebatan Saray

Magiska Yerebatan Saray

Marknader och shopping

Hitta fantastiska fynd eller bara njut av upplevelsen

Grand Bazaar

Grand Bazaar är en utmärkt upplevelse om du vill utforska stadens rika kulturarv och handelsarv. Här möts en symfoni av färger, dofter och ljud. Bland marknadsstånden finner du allt och lite till. Inte behöver du köpa något, men att vandra runt och skåda spektaklet är enligt mig en upplevelse i sig.

Istanbuls kända basar

Istanbuls kända basar

Mysiga kvarter i centrala Istanbul

Mysiga kvarter i centrala Istanbul

Shopping i istanbul

Bra shopping med internationella märken på Zorlu Center

Fantastiska vyer

Galatatornet bjuder på hissande vyer över Europa och Asien. Från tornet kan du skåda Bosporen och de gamla stadsdelarna. Galatatornet ligger livliga Beyoğlu-distriktet i Istanbul, och i samma område finner du även Tünel som är ett kort tunnelbanesystem i Istanbul. Tünel är världens näst äldsta tunnelbana som invigdes år 1875. Tunnelbana är byggd som en bergbana och förbinder tjänar stadsdelarna Karaköy och Beyoğlu.

Istanbul by night

Istanbul by night!

Istanbuls nattliv

Takbarer, nattklubbar och en uppsjö av barer väntar i Istanbul

Kvällstur med båt på Bosporen

Kvällstur med båt på Bosporen

En resa genom tid och tradition

İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi (İstiklal Avenue) ligger i hjärtat av Istanbul och gatan är en av stadens mest ikoniska och livliga gator. Gatan sträcker sig cirka 1,4 kilometer från Taksim-torget till Galata-tornet och är känd för sin rika historia, arkitektur och livliga atmosfär. Längs avenyn rullar gamla och historiska spårvagnar fram vilket ger en nostalgisk touch till stadsmiljön.

Kılıç Ali Paşa Hamam

Kılıç Ali Paşa Hamam är ett av stadens äldsta hamam med rötter från 1500-talet. Hamamet är nyligen renoverat, och här kan du unna dig en lyxig och genuin upplevelse med bad, skrubbning och massage. Kılıç Ali Paşa Hamam har separata badupplevelser för män och kvinnor.

Den historiska spårvagnen på avenyn İstiklal Caddesi

Den historiska spårvagnen på avenyn İstiklal Caddesi

Bosporen I Istanbul

Bosporen I Istanbul

Järnvägsstationen Sirkeci

Järnvägsstationen Sirkeci är perfekt för dig som gillar du turismhistoria. Stationen öppnade år 1890 och var den östliga terminalen för Orient Express-tåget, som förband Istanbul med flera europeiska huvudstäder som Paris och Wien. Byggnaden är känd för sin imponerande moriska arkitektur. I byggnaden finns ett litet järnvägsmuseum. Pera Palace Hotel är ett historiskt hotell som byggdes år 1892 för att inkvartera passagerarna som reste med Orient Expressen. I ett av rummen på hotellet skrev Agatha Christie en del av sina deckare, och det rummet kan du dessutom besöka.

Järnvägsstationen Sirkeci

Järnvägsstationen Sirkeci

Matstaden Istanbul

Fantastisk mat i mängder

När det gäller mat och sötsaker är Istanbul så givet. Här finns en uppsjö av restauranger. Sötsugna behöver inte heller oroa sig – det kryllar av kaféer, bagerier och butiker som säljer desserter och turkiska läckerheter. I Michelinrestaurangen Mikla serveras huvudsakligen rätter från området Anatolien. Rätterna är moderna och innovativa varianter på traditionella rätter och råvaror. Restaurangen ligger högst upp i ett höghus där du till måltiderna får en otrolig utsikt över staden. Faktum är att Istanbul har flera inbjudande restauranger på takvåningar och olika rooftop bars.

Turkiks frukost i istanbul

Bland det godaste som finns – turkisk frukost!

Restaurangen Mikla i Istanbul

Restaurangen Mikla

Eftersom Istanbul omringas av floder och hav, finner du många fisk- och skaldjursrestauranger i staden. En av många är restaurang Uskumru på Asien-sidan, dit du kan åka med restaurangens privata båttransfer från Europa-sidan. Här serveras underbara havsrätter med utsikt över Bosporen. Jag kan också verkligen rekommendera Karaköy Güllüoğlu - Nadir Güllü. Det är en dessertrestaurang, ett konditori som säljer ljuvliga Baklavas och Turkish delight med olika smaker.

Sedan självklart kan du frossa i ljuvlig street food. Det finns gatukök överallt, dygnet runt. Smaka gärna på lokalbornas specialitet - fyllda musslor (midye dolma). Dessa läckerheter serveras med en skvätt citronsaft och smakar fantastiskt. Eller kanske Midye Tava som är en kombination av härligt krispiga, misshandlade musslor serverade på pinnar. Utöver musslor kan du gotta dig i kebab, rostade kastanjer, simit (turkiskt bröd med sesam som påminner om en bagel), Balık ekmek (smörgås med stekt eller grillad fisk) och självklart turkiska frukostar med en mängd läckra smårätter.

Färska baklavas

Färska baklavas

Streetfood i Istanbul

Istanbuls Streetfood

Smårätter för en billig pening i istanbul

Smårätter för en billig pening!

Reseexperten Tomas Alexandersson

Tomas Alexandersson

Tomas tar oss med på upplevelser som präglas av arkitektur, utställningar, barhäng och restaurangbesök. Gärna i storstäder i Europas östra delar, där han bland annat räknar Tallinn som sitt andra hem.