Experternas tips

Följ med till Sydafrika

10 dagar i Sydafrika

Se vilda djur som lejon och pingviner, upplev naturen och prova golf, vandring och vin – allt på en och samma resa till Sydafrika. Med en noggrann planering kan man få massor av fantastiska upplevelser på bara tio dagar. Här kommer ett förslag på upplägg baserat på hur vi la upp vårt program för några år sedan.

Text och foto: Jessica Westberg
Publicerad: 23.11.2022

Äventyr i Sydafrika.

Många äventyrliga upplevelser väntar i Sydafrika.

Se vilda djur i Sydafrika.

Se vilda djur i deras naturliga habitat.

Dag 1: Strandliv & V&A Waterfront

Börja ditt besök i Kapstaden med en vandringstur på lederna vid berget Lionshead, eller en långpromenad längs med havet till fantastiskt vackra Clifton Beach för att njuta av lite solsken. Vid Clifton finns fyra små stränder som man går ner till via trappor. Det fanns varken affär eller kiosk på någon av stränderna så ta med er det ni vill äta eller dricka.

Ät middag vid turistområdet V&A Waterfront där du kan prova exotisk mat. Vad sägs om grillad zebra, krokodil, struts, vårtsvin eller springantilop? Generellt är stället ett matparadis för dig som älskar kött. Självklart finns det också smarrig fisk, skaldjur och goda grönsaker.

En stor fördel med Sydafrika är att det inte är någon stor tidsomställning, så du behöver inte tänka på jetlag.

Clifton Beach, söder om Kapstaden.

Blue Flag-stranden Clifton Beach ligger precis söder om Kapstaden.

V&A Waterfront.

I V&A Waterfront hittar du massor av restauranger, butiker och underhållning.

Dag 2: Godahoppsudden

Åk på en trevlig heldagsutflykt til Godahoppsudden. Ett måste är ett stopp vid Boulders Beach där du kan se hundratals söta pingviner i det fria, från olika utkiksplatser. Stranden är till största del avspärrad så att man inte ska komma för nära och störa dem.

Åk sen vidare för att vandra upp till fyren vid Godahoppsudden, innan färden tillbaka till Kapstaden.

Det finns massor av utflyktspaket med olika typer av ytterligare stopp för vackra vyer och upplevelser och aktiviteter, det är bara att välja det som intresserar dig mest.

Pingviner på Boulders Beach.

På Boulders Beach utanför Kapstaden kan du se vilda pingviner.

Sydafrika erbjuder en innehållsrik semester.

Sydafrika är perfekt för alla som vill ha en innehållsrik semester.

Godahoppsudden är väl värd ett besök.

Godahoppsudden är inte (som många tror) Afrikas sydligaste punkt - men väl värd ett besök ändå.

Dag 3: Vandring & skaldjur

Vandra på Taffelberget om vädret tillåter. Det blåste för mycket denna dag så vi åkte istället till den storslagna botaniska trädgården Kirstenbosch, där vi bokade en guidad tur i parken . Turen inkluderade också en vandring upp längs den västra sidan av Taffelberget, totalt 3 timmars vandring.

Till middag åt vi en skaldjursplatå i solnedgången vid Camps Bay som anses vara en mer trendig strand. Här fanns det gott om restauranger och caféer och ett folkliv på stranden.

Den botaniska trädgården Kirstenbosch.

Den botaniska trädgården Kirstenbosch ligger vid foten av Table Mountain.

Camps Bay, med Lionshead i bakgrunden.

Trendiga Camps Bay och Lionshead i bakgrunden.

Det sydafrikanska köket är en upplevelse.

Det sydafrikanska köket bjuder på många smakrika upplevelser.

Dag 4: Vinprovning, picknick & Taffelberget

Sista dagen i Kapstaden slog vi till med en vinprovning på Warwick i Stellenbosch med efterföljande picknick i det gröna. Till maten fick vi välja ut det vin vi tyckte bäst om under provningen.

Det finns massor av olika upplägg av vinprovning, man kan åka med hop on/hop off-bussar och stanna på olika ställen, eller som vi stanna längre på ett ställe.

På eftermiddagen var det lugna vindar så vi tog oss äntligen med kabinbanan upp till toppen på Taffelberget, vilken magisk plats! Wow!

Även denna kväll åt vi en riktigt god middag, vi åkte till The Pot Luck Club som är en hipp restaurang i byggnaden The Old Biscuit Mill. Rekommenderar varmt ett besök och att boka bord i förväg.

Taffelberget erbjuder en spektakulär utsikt över Kapstaden.

Från Taffelberget får du en spektakulär utsikt över Kapstaden.

Linbanan upp till Taffelberget.

Linbanan upp till Taffelberget är en upplevelse i sig.

Vinprovning i magiska omgivningar.

Vinprovning i omgivningar som denna ger upplevelsen det lilla extra.

Dag 5-6: Safari i Krugerparken

Inrikesflyg ca 2,5 tim från Kapstaden till Nelspruit. Vi bokade hyrbil, även om det är vänstertrafik i Sydafrika så är det i princip en enda landsväg raka vägen till Krugerparken, så det gick riktigt fint. Vi gav oss ut på vår första safaritur redan på eftermiddagen och såg ett 15-tal elefanter, lika många flodhästar någon enstaka giraff, noshörning och zebra samt flockvis med impalor!

På kvällsturen brukar man stanna still vid ett lämpligt vattenhål där man får kliva ur bilen och dricka en så kallad sundowner, en drink i skymningen medan man tittar på djuren som kommer till vattenhålet. Vi fick se flodhästar i solnedgång, en väldigt spännande och trevlig upplevelse.

Upplägget för morgonsafarin är att man väcks tidigt (vi väcktes 04.20) får något litet att dricka/äta (vi fick lite kaffe/te med en skorpa) innan man åker iväg. Den här tiden är djuren som mest aktiva och chanserna att få se dem är stora.

Guiderna är kunniga och berättar gärna allt man vill veta. Efter några timmar var vi tillbaka och fick njuta av en frukostbuffé följt av egentid för att bada vid poolen eller bara slappa. På tidig kväll innan middagen åker man ut igen på nästa tur ut bland djuren och ännu en sundowner på någon magisk plats.

Jag tycker att det räcker gott med två dagar på lodge med 3-4 safariturer, man hinner se de flesta djuren flera gånger om på den tiden. En fantastisk upplevelse!

Krugerparken, en av Afrikas mest kända safaridestinationer.

Krugerparken är en av Afrikas mest kända safaridestinationer, inte helt utan grund.

Massor av spännande upplevelser på safari i Sydafrika.

På safari i Sydafrika väntar djurupplevelser i världsklass.

Flodhäst, ett av Afrikas farligaste djur.

Visste du att flodhästen anses vara ett av Afrikas farligaste djur?

Dag 7: Eswatini

Efter en sista safaritur och en god frukost lämnade vi Krugerparken och bilade vidare till det lilla kungadömet Eswatini, tidigare känd som Swaziland. Det gick fint att ta med sig hyrbilen in till ett nytt land mot en mindre avgift och lite signering av papper vid gränsövergången. Bilvägen till Eswatini var en upplevelse i sig, vacker, kuperad och med lite kor och getter att se upp för. Ett väldigt intressant och spännande land, vi klarade oss bra med engelska och kroppsspråk. Vi passade på att bara hänga och mysa vid poolen när vi väl kom fram.

Sydafrikas grannland Eswatini är enkelt att ta sig till.

Från Sydafrika är det enkelt att ta sig till grannlandet Eswatini.

Eswatini - tidigare känt som Swaziland.

Eswatini - tidigare känt som Swaziland.

Dag 8: Kultur & golf

Eswatini är väldigt litet, men även där finns ett par safariparker. Vi valde dock andra aktiviteter och delade på oss denna dag. Jag och min man valde att besöka en kulturby där vi fick lära oss mer om landets historia, traditioner och se dansuppvisningar. Våra vänner Jenny och Daniel tog sig an den kungliga golfbanan med lite extra hinder i form av nyfikna apor.

Dag 9: Johannesburg

Efter frukost och lite poolhäng bilade vi tillbaka till Sydafrika och Johannesburg. Vi åkte till flygplatsen för att lämna tillbaka hyrbilen, och tog sen en taxi till hotellet. Vi ville inte köra i staden med tanke både på vänstertrafik och att det är lätt att köra vilse, det finns trots allt en del områden med hög brottslighet som man bör undvika.

Dag 10: Apartheid Museum

På vår sista dag i Sydafrika gjorde vi ett viktigt, lärorikt och känslosamt besök på Apartheid Museum. Otroligt fint uppbyggt i olika rum, med bild, film och ljud. När vi var där fanns det också en extra utställning om Nelson Mandela. En fin avslutning på en magisk resa!

Apartheid Museum.

Apartheid Museum i Sydafrika - fint, viktigt och lärorikt.

Extra tips för Kapstaden

Ha en så flexibel planering som möjligt för dina dagar i Kapstaden. Se till att åka upp till Taffelberget (Table Mountain) vid första bästa tillfälle när det är klart väder, vädret ändras snabbt och det kan vara lång kö till linbanan. Berget som reser sig ovanför Kapstaden är ca 1000 m högt och från toppen får man en mäktig utsikt över staden och havet. Man kan välja mellan en linbana (som roterar 360 grader samtidigt som den går upp) eller att vandra upp (det finns flera olika leder upp från ett par till flera timmar).

Vill du besöka Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad så boka i tid, utflykten är väldigt populär. Vi lyckades inte få med det på vår resa denna gång.

Promenera inte ute efter mörkrets inbrott, det fungerar hur bra som helst med taxi och uber. Det finns också bussar för ”hop on/hop off sightseeing” som stannar både i och utanför Kapstadens centrum, till exempel ett stopp vid Taffelbergets linbanestation och stadsdelen V&A Waterfront. Det ingår också hörlurar med inspelad guidning på olika språk.

Jessica Westberg

Jessica är en sann globetrotter – hon har rest till fler ställen än vi andra ens har vågat drömma om. Här delar hon med sig av sina upplevelser från kryssningar, safaris, skidåkning i alperna och mycket annat.

Vill du läsa fler liknande artiklar?