Resor till Madrid med Ving

Madrid – mer energi finns inte

Få städer tar ut svängarna som Madrid. Ytterligheterna finns inom det mesta, inte minst klimatet. När Madrid dallrar av hetta en sommareftermiddag, då ”luktar det sol” säger somliga, det finns en ”doft av eld” som fyller luften. Många flyr, väljer havet istället för att grillas i ”ugnen” eller ”stekpannan”, som staden ibland kallas, när temperaturen oavbrutet stiger och luften stelnar. Men i nästa stund hackar man tänder under täcket redan tidig sommarkväll. Hemingway har beskrivit dramatiska snöstormar under junidagar.

Den som dras till en stads puls och extremer finner sig snabbt till rätta. För en storstadsfanatiker kan det vara både befriande och förföriskt med Madridbornas åsikt att ”landsbygden bara är en plats fylld av ostekta kycklingar”. När kycklingar börjar springa runt på marken – istället för att hålla sig på tallrikarna – då är det så att säga dags att vända och åka tillbaka in till stan igen.

Madrid vibrerar av ett slags otålig kollektiv längtan efter njutning, glädje. Det är som om man i varje stund måste gripas av eufori – kanske bara över en kopp kaffe, på en promenad, i ett samtal, vid en måltid. Man höjer också rösten mer än i andra städer, fast i positiv bemärkelse. Man vill ju bara dela med sig av sina underbara och viktiga åsikter och infall.
I Madrid dras jag automatiskt till de mest högljudda barerna. Det är där spännande människor språkar vilt, umgås, gestikulerar, gillar varandra, gärna bjuder in främlingar. I en annan stad kan samma våldsamma sorl avskräcka, ge sken av att något obehagligt är i görningen, och jag styr snabbt om mina steg mot en dörr med ett fegare och säkrare mummel.

Det som skiljer Madrid från många andra storstäder är att folk ofta unnar sig lyxen att bestämma sig i sista minuten. Därför har Madrid mer rörelse, mer spontanitet. Detta skruvade tempo tar sig ibland komiska uttryck. Varför sitta kvar rakt igenom hela middagen på en krog, om det inte är tillräckligt gott eller kul? Varför inte istället inta desserten på ett annat ställe, eller rentav resa sig upp mitt i varmrätten – ju fler ställen under en kväll, desto roligare! Jag har aldrig varit med om att så många reser sig upp och går från filmer de inte gillar som i Madrid. En fullsatt biograf kan ha halv salong redan efter en halvtimme, om filmen inte roar, inte kittlar, inte retar, inte skrämmer, inte fascinerar. Jag har till och med sett listor i tidningar med rubrikerna: ”Filmerna vi just nu blir kvar till slutet på” och ”Böckerna vi läser rakt igenom och varje sida”. På det sättet hinner man kanske med fem-sex-sju ställen per kväll. Pratar med flera, flörtar med flera, upplever mera, fylls av information. Det var så Madrid inte bara kom ikapp, utan även drog förbi alla andra städer – med hjälp av medelklassens och borgerskapets rastlösa charm.

Är det så konstigt att man faller pladask för en stad där det anses fint att slumra in en stund mitt på dagen? För att sedan kunna komma igen under eftermiddagen och kvällen, fylld av ny energi. Och om man nu inte väljer att sova så kanske man istället ägnar sig åt en tretimmarslunch med mycket gott vin. Ack så förbjudet i många länder. Madridborna dricker än idag betydligt mer vin än vad parisare och romare gör, eller snarare en gång gjorde. Inte bra för dem själva, muttrar förstås någon vän av ordning. Men inte så dumt för somliga av oss tillfälliga besökare, som vill omges av stödjande blickar istället för förakt. Och även om man idag har sundare vanor och viktigare saker för sig så äter man åtminstone en sen långlunch, istället för detta eviga omänskliga flåsande runt tolvslaget

Marknad i Madrid

Så vaknar då staden lätt till liv på nytt. Den »happy hour« många andra städer har vid 18-snåret ligger här snarare vid 21–22. Och sorlet, hysterin, glädjen kring alla krogars middagsbord tycks än idag störst så där vid 22–23–24. Barerna får sedan förstås en ny peak när alla som ska ha ett glas till på väg hem blandas med alla de som ska ha en drink på väg ut i natten utan slut. Madrid är en av de städer där det ofta blir trafikrusning mitt i natten. Som min kamrat påpekade: ”Man vet var man är i världen när soluppgången hälsas välkommen av en whisky con cola istället för en café con leche.” Och för de unga som hänger på de stora technoklubbarna är det inte tal om att gå hem i ottan eller soluppgången. De smiter istället hem först på eftermiddagen i skydd av siestan. Som om detta inte vore nog gör man allt trist som norra Europa gör på söndagskvällen på måndagen istället – för att kunna förlänga den roliga helgen med lite socialt umgänge söndag kväll. Sedan orkar man inte vänta till onsdag med att kul igen, utan påpekar snabbt att ”tisdag är det nya onsdag”.

Som en nattens antropolog noterar jag avsaknaden av kladd, vulgärt ragg, plumpt beteende, gruff. Så får jag den pragmatiska förklaringen. Den finurliga siestan tar inte bara hand om sömnen utan även »den lilla döden«, som ju orgasmen ibland vackert kallas. Många sköter helt enkelt diskret sitt sexliv på lunchen. Därför är Madrids kvälls- och nattliv också mer harmoniskt och sympatiskt, liksom befriat från den ofta högljudda offentliga snedtändningen, besvikelsen och bitterheten – som ju genomsyrar många andra breddgraders städer och nätter. Kanske är det därför olika generationer, skilda klasser och alla kön utvecklat en så stor social kompetens, har lättare att mötas i vimlet och mörkret. Det är lätt att hålla med dem som tycker att siestan är Spaniens största bidrag till den västerländska civilisationen. Kanske är det därför jag beundrar Madrid, respekterar Madrid, kan bli rädd för Madrid, älskar Madrid, nästan alltid längtar till Madrid – varför så ohöljt översvallande, undrar kanske någon misstänksamt?
Jo, för här i Madrid är livet helt enkelt lite mer som man vill att det ska vara.

Bobos Cityguide - Madrid

Kaféer, tapasbarer och krogar

Café Comercial

Ett av de äldsta, vackraste och mest älskade kaféerna. Här samlas ensamma äldre damer med kaka i munnen, män som spelar schack, yngre intellos med sina mörkare kläder, den urbana stammen med sina ack så viktiga och hårt nischade magasin samt ensamvargar som klamrar sig till dagens kulturkritik i sin älskade El Pais._
Adress: Glorieta de Bilbao 7, Malasaña Tel: +46-91-521 56 55 www.cafecomercial.es

La Trucha

Av alla stadens tapasbarer är det på den här jag har hamnat flest gånger. Varför, via en Madridvän förstås. Som på alla liknande ställen, så fastnar man snabbt.
Adress: Manuel Fernandez y Gonzalez 3,Santa Ana. Tel: +34-91-429 58 33

La Tasquita de Enfrente

En av de charmigaste krogarna på modet, där krögaren och kocken bestämmer vad man ska äta. Och alla kommer tillbaka, om och om igen.
Adress: Calle Ballesta 6, Gran Via Tel: +34-91-532 54 49

Botín

Här njuter alla av välstekt 20-veckors spädgris. Madrids och världens äldsta krog. Ernest Hemingway was here, Olof Palme var här. Och enligt den jovialiske ägaren har Jan Guillou varit här, och kungen passerar ofta förbi.
Adress: Calle Cuchilleros 17, La Latina Tel: +34- 91-366 42 17 www.botin.es

Bar Cock

En av de mest självklara adresserna, som en institution i Madridnatten. Påstås ha varit bordell, där en tunnel ledde från etablissemangets och kändisarnas vackra cocktailbar Museo Chicote på Gran Via på andra sidan av kvarteret.
Adress: Calle de la Reina 16, Chueca Tel: +34-91-532 28 26 www.barcock.com

Shopping

Exklusiva Salamanca

Området mellan Calle Serrano och Calle Alcalá är Madrids Biblioteksgatan och Rodeo Drive. Här finns alla de mest exklusiva butikerna och märkesnamnen. Annan het gata i kvarteren är Calle Jorge Juan och dess återvändsgränd Callejón Jorge Juan.

Loppmarknaden El Rastro

Det klassiska söndagsnöjet från cirka 9.00 och fram till 15.00. Från riktiga antikhandlare till allt krimskrams som tänkas kan. I gränstrakterna mellan de frodigare stadsdelarna Lavapiés och La Latina – bästa start är Plaza da Cascorro nära Metro La Latina och längs Calle Ribera de Curtidores. Älskad rastplats för tapas i kvarteren är El Viajero._
www.gomadrid.com

Trendiga Calle Fuencarral i Chueca

Här finns alla de mer nervöst trendiga butikerna. Ungt, hysteriskt, kommersiellt med allt det senaste, må det vara jeans, skor, streetwear eller något rätt inför nattens äventyr. Dessa ”nya” men ”gamla” kvarter är också Madrids gaykvarter.

Coola Malasaña och Conde Duque

I La Movidas gamla kvarter Malasaña är allt lite mer alternativt och ”grungy”, påminner lite om Söder i Stockholm, mer skivbutiker, vintage och second hand. Conde Duque sjuder än mer av det som är smart och coolt. Det senaste området i närheten är TriBall, där prostitution och droger dröjer sig kvar på sidan av de allra hetaste och hippaste barerna och butikerna, som till exempel La Brocanterie.

Fotboll

Få fotbollslag är ett så starkt internationellt varumärke. Miljardinvesteringar i internationella storspelare gränsar till det vansinniga. Bästa stämningen på hemmastadion är när ”los merengues” spelar mot det andra Madridlaget, Atlético (”los rojiblancos”). En av de största upplevelserna är El Clásico, när Real Madrid spelar mot ärkerivalen Barcelona, Barça, som en kamp om liv och död.
Adress: Estadio Santiago Bernabéu, Paseo de la Castellana 144, Chamartín www.realmadrid.com/en/tickets

Saluhall

El Mercado de San Miguel

Av Madrids cirka 40 saluhallar och marknader anses denna vara den vackraste. Slog åter upp portarna sommaren 2009 efter påkostad renovering. Fylld av högklassiga unika handlare och stånd som tar ut svängarna, vare sig det gäller tapas, charkuterier, vinbarer, ostron, eller starka katalanska korvar. Alltid öppet till midnatt, till 02.00 fredag–lördag.
Adress: Plaza Mayor www.mercadodesanmiguel.es

Flamenco

Casa Patas

Madrids styrka är att vara show-off för allt det yppersta från olika landsändar. Kanske yttrar sig detta bäst i flamencon. Sången och lidandet påminner bitvis om Buenos Aires tango och Lissabons fado. Men det andalusiska zigenska ursprunget är förstås oslagbart i eldighet. Corral de la Morería skryter med att ha haft Hemingway och Pablo Picasso vid borden. Själv dras jag av vänner till Casa Patas nära Plaza Santa Ana.
Adress: Calle Cañisarez 10, Lavapiés Tel: +34-91-369 04 96 www.casapatas.com

Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.