Med barnen i Barcelona

Med barnen i Barcelona

I flera år hade jag längtat efter att ta med familjen till Barcelona. Men curlingpappan i mig tvekade. Skulle mina barn klara en semester utan barnklubb, mellanmjölk och svenska köttbullar? Jag beslutade mig för att göra ett försök.

§ Text: Kristoffer Foto: Kristoffer & Vings bildarkiv

"Titta pappa, där är Barcelona!” hojtar Kalle och pekar ivrigt på La Sagrada Familia. Jag inser att jag kanske varit lite otydlig när jag beskrivit resmålet för vår treåring. Efter att ha förklarat skillnaden mellan Kataloniens huvudstad och Gaudís ofullbordade mästerverk är han fortfarande lika förtjust. ”Kan vi gå in i slottet?” vädjar han. ”Det är inget slott, det är en kyrka. Och förresten heter det inte BASCHELONA, det heter BARR-FFE-LONA” rättar storasyster Disa, och lyckas nästan få till en perfekt spansk läspning. Kalle ignorerar Disas tillrättavisning. Allt är nytt, stort och spännande och han är på toppenhumör.

Det goda humöret håller i sig när vi checkar in på vårt lägenhetshotell och barnen upptäcker att hotellpersonalen haft den stora vänligheten att ställa fram en låda med leksaker. Stämningen höjs ytterligare ett snäpp när vi öppnar balkongdörren och inser att vi har en lekpark tvärs över gatan. Och när vi upptäcker att det finns vilda papegojor i lekparken, ja då är saken klar. Barnen utropar Barcelona till världens bästa stad, alla kategorier.

Resor till Barcelona

Res till Barcelona

Barcelona är staden som har allt - en fin sandstrand, mysiga torg, svårslagen shopping och ruskigt god mat!

Läs mer om staden som har allt

Att ha barnen med sig i en främmande storstad har sina fördelar. Det är lätt att komma in i vardagen på ett sätt som man sällan gör när man turistar på egen hand, eftersom barn får en att göra sådant man vanligtvis inte gör. Som att stanna en halvtimme i lekparken och låta barnen skaffa nya vänner, medan man själv försöker överbrygga språkbarriärerna med deras föräldrar. Eller en så enkel sak som att handla lokal mat på supermercadon, bland alla vanliga människor. I alla fall om man som vi bor på ett lägenhetshotell med eget pentry.

Dessutom är ju barn i regel ganska populära, och fungerar ofta som en icebreaker på restauranger och andra offentliga platser. Ju mindre och sötare barn, desto fler som kommer fram och börjar prata. Kalle döps snabbt om till ”guapo” av Barcelonas samlade servitriser, och när de upptäcker att Disas naglar är målade i FC Barcelonas färger vet deras förtjusning inga gränser. Kort sagt – vi känner oss väldigt välkomna.

Resa med barn i Barcelona

Det här med maten är ett kapitel för sig. Som alla småbarnsföräldrar känner till är familjens mindre medlemmar inte alltid helt öppna för främmande länders matkultur. Men den spanska tapastraditionen visar sig fungera ypperligt för våra barn. De köper snabbt konceptet när vi ramlar in på Telefèric, en trevlig tapasrestaurang i närheten av hotellet. Här väljer man själv vilka tapas man vill ha från en stor buffé, och betalar sen efter antalet ”tandpetare” man samlat på sig. Barnen hittar snabbt sina favoriter och äter som aldrig förr.

§ "När vi upptäcker att det finns vilda papegojor i lekparken är saken klar. Barnen utropar Barcelona till världens bästa stad, alla kategorier."

Barnvänlig mat i Barcelona

Barcelona är alla arkitekters våta dröm, och är du det minsta intresserad av arkitektur är det ett sant nöje bara att promenera runt och studera alla fantastiska fasader. Nu är dock barn inte alltid lika intresserade av art noveau och modernism, men som tur är väntar spännande upptäckter även i mindre turisters synfält. Som de makaroniformade statyerna på Rambla de Catalunya. Och den lekfulla arkitekturen i Gaudís Parc Güell, som tycks ha en närmast magisk effekt på barnen. Vi hinner knappt komma in förrän de börjar springa ikapp, hoppa hage och leka kurragömma i pelargångarna. Euforin tar till slut sitt uttryck i något slags improviserad katalansk schottis.

En citybreak i Barcelona är inte komplett utan en promenad genom gamla stan och Barri Gòtic. Vi vuxna fastnar mest för Plaça Reial, en nyklassicistisk pärla där man även hittar Gaudís första arbete i staden – lyktstolparna vid fontänen på torgets mitt. Här finns även gott om caféer, butiker och gallerier. Barnen å sin sida blir mest fascinerade av en tokrolig staty av Picasso och den manskör som plötsligt brister ut i skönsång när vi passerar katedralen. Men allt toppas av den magiska fontänen vid Montjuïc, i närheten av Plaça d’Espanya. När mörkret lagt sig bjuds det på en ljud- och ljusshow av Disneylandproportioner. Det blir lite sent, men barnen sover gott den natten. Precis som alla andra nätter, fram till att vi återvänder hem till Sverige.

Men två dagar efter hemkomsten vaknar Kalle och gråter. ”Jag vill vara i Barcelona” kvider han (den här gången menar han staden, inte slottet.) Mitt svar kommer lika snabbt som spontant: ”Vi åker tillbaka sen!”. Vi somnar om med den sköna insikten att vi vill samma sak. Nästa semester blir lätt att planera.

Kristoffers bästa tips

när du reser med barn till Barcelona

5 familjevänliga aktiviteter

Aquarium de Barcelona

Gigantisk akvarieanläggning vid Barcelonas hamn, Port Vell. I den 80 meter långa tunneln får du närkontakt med hajarna.

Barceloneta och linbanan

Barceloneta-stranden är ett måste, och om du inte är höjdrädd rekommenderas även en tur med linbanan upp till Montjüic-berget. Fin utsikt över stan!

Parc Güell

Antoni Gaudís fantasifulla park är kul för både stora och små. Efter besöket kan du passa på att utforska det bohemiskt mysiga Grà­ cia-området med sina små boutiquer, barer och restauranger.

CosmoCaixa

Barcelona Barnvänligt vetenskapsmuseum, lite i stil med Tom Tits Experiment. Utsågs 2006 till Europas bästa museum.

Tibidabo

Tibidabo är en bergstopp 512 meter över havet i utkanten av Barcelona. På toppen finns ett nöjesfält – och en fantastisk utsikt över staden.

Med barn i storstad

Välj rätt hotell

Välj ett hotell som passar för en barnfamilj. Ett lägenhetshotell med kök eller pentry kan vara en bra idé, och ett bra läge minskar gångavstånden. Vings Family Comforthotell kan rekommenderas.

Stressa inte

Räkna med att allt tar dubbelt så lång tid när barnen är med. Minst.

Glöm inte toabesöken

Innan ni lämnar hotellet, restaurangen eller museet – besök toaletten!

Barnvagn

Det funkar relativt bra att ta sig fram med barnvagn i Barcelona, men var beredd på att du får bära vagnen då och då, inte minst vid byte från en tunnelbanelinje till en annan.

Trötta ben

Små ben blir lätt trötta. Vill du hinna med mycket sightseeing med barnen så köp en biljett till hop on/hop off-bussen. När barnen får tillbaka springet i benen är det bara att hoppa av på lämplig plats.