Experternas tips

Mat- och tulpanfrossa i

Amsterdam

Frossa i Amsterdam

Amsterdam är en av Europas mest populära weekendstäder och jag har själv besökt staden vid flera tillfällen, både under vår, sommar och höst. Jag tänkte tipsa om några personliga favoriter bortom de klassiska sevärdheterna. Mina tips hittar du framförallt i de södra och västra delarna Amsterdam, söder om Rijksmuseum.

Text & foto: Sarah van Tol

Kanal i Amsterdam
Tulpan- och blomsterodlingar i Keukenhof
Rijksmuseum i Amsterdam

Ost, ost, ost

Nederländerna är känt för sina ostar, såsom Gouda och Edamer, och du kan hitta ostbutiker i nästan varje hörn. Flera av ostbutikerna erbjuder ostprovning och information om hur osttillverkningen går till. Så om du har ett stort intresse för ost rekommenderar jag att du bokar in en ostprovning. Eller varför inte besöka det lilla Amsterdam Cheese Museum, där det finns en utställning på bottenplanet? Ostarna är ofta välpaketerade och klarar transport hem via flyg, så passa på att prova dig fram till din favorit och köp med den hem. Tryffelfantast som jag är föll jag pladask för getost med tryffelsmak.

Keukenhof

Ett par mil utanför Amsterdam ligger Keukenhof med sina fantastiska trädgårdar, växthus och kilometerlånga tulpanodlingar. Keukenhof är öppet från slutet av mars till mitten av maj och är ett mycket populärt resmål för såväl nederländare som turister. Enklast är att boka en inträdesbiljett inklusive busstransport från centrala Amsterdam eller Schiphols flygplats, men det går såklart även bra att ta en taxi eller hyra en bil. Under högtider och helger är det högt tryck och det rekommenderas därför att man köper biljett i förväg, eftersom de tar emot ett begränsat antal besökare per dag.

Rembrandt House Museum

I skuggan av Rijksmuseum, Anne Franks hus och Van Gogh-museet finns det en mängd mindre, nischade museum som också är väl värda ett besök. Ett exempel är Rembrandt House Museum, som ger besökaren en djupdykning i Rembrandts leverne vid sidan av sitt konstutövande.

Brunch

Amsterdam har ett stort utbud av frukost- och brunchställen, så jag rekommenderar att du byter ut hotellfrukosten vid något tillfälle.

Bakers & Roasters

Hippt, populärt ställe med varianter på alla de klassiska brunch- och frukosträtterna. Det går inte att boka bord, så förbered dig på att få en stå en kort stund i kö – men det är det värt.

Corner Bakery Amsterdam

Croissanter, pannkakor och bakverk trängs med hemgjorda shakes och mackor i en hemtrevlig miljö. På Corner Bakery går det bra att boka bord, vilket rekommenderas om ni är ett större sällskap.

The Breakfast Club

Trendiga The Breakfast Club erbjuder rätter med inspiration från New York, London och Mexico City. Här serveras allt från amerikanska pannkakor med lönnsirap och bacon till en fullständig engelsk frukost. Bordreservation rekommenderas, men man kan beställa en kopp kaffe eller juice medan man väntar.

Restaurangtips

Zaza's

Zaza's är en mindre restaurang med endast 12 bord, som bjuder på välkomponerade rätter i en avslappnad och mysig miljö. Den internationella menyn hämtar inspiration från länderna kring Medelhavet såväl som Asien, och den uppmärksamma personalen bidrar till en riktigt härlig kväll. Det är ofta fullbokat, så tänk på att boka bord i förväg.

Daalder Experience

Vill du kosta på dig något extra kan jag rekommendera att avnjuta en tre timmar lång avsmakningsmeny på restaurang Daalder Experience. Köket är internationellt och miljön är modern och livlig, men erbjuder en matupplevelse utöver det vanliga. Bordsbokning krävs.

Sarah van Tol

Sarah delar med sig av sina favoriter på Aruba och tips till dig som planerar bröllop där, men hon bjuder även på andra restips med fokus på lite extra lyx.