Experternas tips

En långhelg i den gyllene staden

Prag

Upplevelser under en weekend i Prag

I somras åkte jag och min pojkvän på en weekendresa till Tjeckiens vackra huvudstad för fyra dagar av mat, vin, upplevelser och kvalitetstid. Vi förälskade oss verkligen i Prag, och här är mina bästa tips på vad du kan hitta på under en långhelg i den gyllene staden.

Text & foto: Kaci Troberg

Historiskt boutiquehotell mitt i stan

Under en storstadsresa är det ofta mycket man vill hinna med att se och göra, så det är en bra idé att bo relativt centralt. Jag är svag för boutiquehotell som har en unik karaktär, så därför valde vi att checka in på Iron Gate Hotel and Suites. Det ligger bara ett par minuter från det berömda torget i gamla stan.

Hotellet ligger i en Unesco-skyddad byggnad från 1400-talet och har många originaldetaljer i inredningen, vilket ger platsen en historisk atmosfär. Vi var supernöjda med läget, frukosten, servicen och rummet. Dessutom har de en egen restaurang, Deer Restaurant, som hade helt fantastisk mat.

Vi bokade en juniorsvit, och alla dessa rum hade en unik, barockinspirerad interiör. Rekommenderas varmt!

Historisk stemning i resepsjonsområdet

Historisk stämning i receptionen

Vår mysiga juniorsvit

Nydelig mat på Deer Restaurant

Fantastisk mat på Deer Restaurant

1 av 6 retter vi smakte

En av de sex rätter vi åt

Himmelsk dessert

Himmelsk dessert

Malá Strana – Prags "lilla stad"

I Prag hittar du restauranger överallt, men det kan vara lite svårt att undgå turistfällorna – speciellt på sommaren när det är högsäsong. Dessa restauranger är ofta relativt dyra och maten är ganska medelmåttig.

Vi upptäckte att Malá Strana, som betyder "lilla sidan" och är en av de äldsta delarna av Prag, hade mysiga restauranger med god mat för en billig peng – trots att det också är ett turistområde. Här finns trevliga butiker, kaffebarer, små restauranger med lokal mat och vinbarer. Sent en kväll tittade vi in på en restaurang som heter Tavern of Seven Swabian, och som jag faktiskt var lite skeptisk till eftersom det inte var en enda gäst där. Men efter att vi hade satt oss ner började det strömma in folk och plötsligt var stämningen en helt annan. Här fick vi lokal tjeckisk mat och dryck, och lokalen gav oss en känsla av att resa tillbaka till medeltiden.

Lite längre ner på gatan hittade vi också en mysig liten vinbar vid namn Vinotéka&Bar, som hade ett bra utbud av tjeckiskt vin för 20–30 kr per glas. Ägaren var supertrevlig, så här bör du helt klart titta förbi!

Lokal mat på Tavern of Seven Swabian

Lokal mat på Tavern of Seven Swabian

En av Malá Stranas mysiga restauranger

Tjeckiskt vin på Vinotéka&Bar

Sankt Vitus-katedralen

Tips!

Malá Strana ligger på västra sidan av Vltava, strax nedanför Pragborgen. Jag rekommenderar en tur upp dit antingen före eller efter middagen, för att uppleva den vackra utsikten över staden. Det är också här du hittar Sankt Vitus-katedralen, men denna är dock endast öppen för besökare på dagtid.

Trdelník – Tjeckiens favoritdessert

Ett måste när man är i Tjeckien är att prova delikatessen Trdelník. Det är ett slags bakverk gjort av jästdeg som lindas runt ett spett och bakas över glödande kol. Trdelník serveras i otaliga varianter – allt från den traditionella med socker och kanel, till varianter med glass, nutella, grädde och bär. Du hittar stånd som säljer detta i nästan varje gathörn, så det är svårt att missa dem.

Obs! De är enorma och väldigt mättande, så om ni är två personer kan ni utan problem dela på en. Jag talar av erfarenhet...

Trdelník med salt karamell-glass

Trdelník med salt karamell-glass

Vingård i storstaden

Om du är någorlunda intresserad av vin rekommenderar jag att du besöker vingården Vinice sv. Kláry (eller The St. Clara Vineyard som den också kallas). Cirka 25 minuter från gamla stan hittar du denna vackra, natursköna vingård som är en del av Prags botaniska trädgård. Gården har en stig som tar dig förbi alla kända druvsorter som växer i Tjeckien, och det finns en vinterträdgård med fin utsikt där du kan njuta av deras egenproducerade vin på glas, samt hemlagade desserter och snacks. Jag kan rekommendera deras ostbricka med lokala ostar. Mums!

Du kan också köpa några vinflaskor att ta med hem. Jag köpte två och de var båda helt fantastiska. Vi fick bara en kort stund här, så jag rekommenderar att du kommer hit tidigt på dagen. Njut av den botaniska trädgårdens träd och blommor från världens alla hörn och avsluta med något gott i vinterträdgården.

Vingårdens många druvor

En paus i vinterträdgården

Den botaniska trädgården

Hur tar man sig runt?

Det är både billigt och enkelt att resa med tunnelbana och spårvagn i Prag. Spårvagnarna är förresten ganska söta. Det är också väldigt prisvärt, och inte minst bekvämt, att ta en Uber. Vi åkte Uber eller elsparkcykel överallt, och resorna kostade mellan 20 och 150 kr.

Prags många museer

Jag älskar att besöka museer när jag är på resa och i Prag finns det otroligt många, så det finns verkligen något för alla. Om du gillar konst bör du besöka Central Gallery. Museet ligger på torget i gamla stan och sträcker sig över tre våningar. Här ställs verk av Alfons Mucha, Salvador Dalí och Andy Warhol ut på varje våning. Det är otroligt fina och välgjorda utställningar! Inte långt därifrån ligger också det coola museet The World of Banksy, som visar verk av den berömda graffitikonstnären Banksy.

I närheten av dessa museer hittar du flera av stadens mest kända sevärdheter, som det astronomiska uret och den hängande statyn av Sigmund Freud.

Central Gallery

Salvador Dalí

Central Gallery

Salvador Dalí

Central Gallery

Andy Warhol

En hängande Sigmund Freud

En hängande Sigmund Freud

Det astronomiska uret

Det astronomiska uret

Alkemins historia

Ett annat museum som du inte får missa är Speculum Alchemiae, som ligger i en av de äldsta byggnaderna i Prag. Museet ger dig en 30 minuter lång guidad rundtur i ett av de hemliga, underjordiska alkemiska laboratorierna som byggdes åt kung Rudolf II på 1500-talet. Museet är inte särskilt stort, men historien bakom platsen är otroligt spännande och fascinerande. Absolut värt ett stopp!

Speculum Alchemiae

Speculum Alchemiae

Lär dig om alkemins historia

Kaci Troberg

Kaci har rest runt mycket på egen hand med en ryggsäck på ryggen, och hon älskar att upptäcka nya resmål. Hon gillar egentligen alla typer av resor, men tycker att det är extra roligt att besöka storstäder. Här får du hennes bästa tips från hennes resor runt om i världen.