På äventyr i Dubrovnik
Experternas tips

På äventyr runt Gamla Stan i

Dubrovnik

Bland skatter och spöken i Dubrovnik

Jag har nog aldrig tänkt på Dubrovnik som ett självklart val för en weekendresa men när vi satt där, jag och tjejgänget, och spånade på var vi skulle styra kosan på bokstaven D i vår resa från A till Ö så stod det solklart. Dubrovnik såg på bilderna ut att vara en jättehäftig gammal stad med massor att utforska. Kroatien utlovar dessutom ett härligt klimat med sol och värme vilket gjorde valet enkelt.

Text och foto: Annika von Schlieben
Publicerad: 09.03.2023

Hamnen i Dubrovniks Gamla stad

Nere vid hamnen i Gamla stan

Utsmyckade byggnader

Fina utsmyckningar på hustaken

Vy från ringmuren

Den välbevarade ringmuren går runt hela Gamla stan

Det är sen förmiddag när vi i början av augusti kliver ur en taxi precis utanför den pampiga ringmuren som sträcker sig hela vägen runt Dubrovniks gamla stadskärna. Här myllrar det av liv och vi ser strömmen av människor som rör sig bort mot den stora öppningen i muren. Här får inga bilar köra så vi tar på oss våra ryggsäckar och går den sista biten fram till vårt hotell. Hotellet ligger perfekt till precis innanför muren i en liten gränd intill huvudstråket, men trots den korta sträckan hinner vi bli svettiga. Vi har lämnat ett typiskt grått och regnigt Sommarsverige bakom oss och är inte riktigt förberedda på värmen, men oj så härligt det känns!

Skaldjursrisotto på restaurang i Dubrovnik

Risotto med havets läckerheter

Efter ett kort stopp på hotellet för att lasta av väskorna ger vi oss ut för att upptäcka staden. Vår första prio är lunch innan vi ska bege oss mot den kända linbanan som ska bjuda på vackra vyer över staden. Vi letar oss mot den nordöstra porten för att ta oss ut på andra sidan av muren och ramlar ganska snart över ett trevligt matställe under några lummiga träd. Vi slår oss ner på Bistro Revelin och njuter av en fantastiskt god skaldjursrisotto, Dubrovnik lär för övrigt vara känt för just risotto, njuter av skuggan och av den vackra utsikten över hamnen.

Med linbanan mot toppen

Mätta och belåtna promenterar vi vidare mot linbanan som ligger bara några hundra meter norrut från Gamla stan. Här tar man sig smidigt upp till berget som sträcker sig som en siluett längs med hela staden. Vill man så kan man även vandra upp till utkiksplatsen. Det finns fina vandringsleder här men det är inget vi ens överväger att utforska i hettan. Väl uppe på berget finns såklart en restaurang med panoramavy men det går även bra att njuta av utsikten gratis från utkiksplatsen. Här finns också promenadstråk, ett museum, ett stort kors och även möjlighet att åka zipline eller hyra fyrhjuling.

Linbanan mot toppen
Utsikt över Dubrovnik från toppen av linbanan
Dubrovniks Gamla stad är full av trappor

Benträning

Om det är något man måste veta om Dubrovnik, och då främst Gamla stan, så är det att här finns oändligt många trappor. Huvudgatan startar i botten och sedan är det trappor åt vilket håll man än går. Det här är med andra ord inget resmål för den som har svårt att gå – räkna med ett rejält benträningspass i värmen! Man blir inte det minsta förvånad när man tittar i telefonens app och konstaterar att man avverkat 53 våningar på en dag. Men å andra sidan njuter man kanske lite extra av den goda maten istället.

Park Gradac

Jag älskar att utforska nya platser och det är något kittlande med att vika in i en trång gränd och se var man hamnar. På promenadavstånd från Gamla stan, västerut mot de nyare delarna av Dubrovnik, finns just en sådan gränd. Man viker av till vänster på Ulica Rudimira Rotera och följer den smala vägen bortåt och uppför en trappa (förstås!) och plötsligt kommer man ut i en undanskymd, men stor, park. Här finns stigar som ringlar sig åt olika håll mellan träden och här finns också gamla husruiner och en fantastisk utsikt över havet. Man kan lätt föreställa sig att det kan vara kusligt här (vilket vi också kommer att få bekräftat senare under vår resa). Någon i sällskapet tänker att det här nog förvandlas till ett "tillhåll" på helgerna, men själv känner jag bara spänning.

Rudimira Rotera som leder till Park Gradac

Ta in på gränden vid Rudimira Rotera

Stigar i Park Gradac

Slingrande gångstigar i Park Gradac

Gammal skylt om Park Gradac

En rostig skylt berättar vart vi kommit

Skugga under träden

Parken bjuder på välbehövlig skugga i hettan

Vacker utsikt över havet

Parken ligger precis vid havet med vacker utsikt

På skattjakt i Gamla stan

Dubrovnik bjuder på mängder av aktiviteter och naturligtvis finns här en uppsjö av rundvandringar och turer för den som gillar Games of Thrones. Vi tillhör inte den skaran så vi har istället bokat in oss på en privat aktivitet i form av en skattjakt.

På förmiddagen, vår första heldag i Dubrovnik, beger vi oss till Rektorspalatset där vår guide ska möta upp oss. Av henne får vi veta att vi deltar i en historisk kamp under Medeltiden och vårt uppdrag är att rädda Dubrovnik. Det ska vi göra med hjälp av ledtrådar som ska ta oss till olika platser där vi ska lösa olika uppdrag. Om vi når fram till slutmålet har vi hittat skatten och vi har klarat vårt uppdrag. Innan vår guide lämnar oss får vi en tjock bok som ska hjälpa oss vidare. Här finns också många beskrivningar om det historiska Dubrovnik som vi tar oss tid att läsa vid de olika stoppen – ett perfekt sätt att lära sig mer om staden!

Vår guide och uppdragsgivare

Vår guide och uppdragsgivare

Bok med uppdrag och information om staden

I boken finns allt vi behöver

Trånga gränder i Dubrovnik

Skattjakten löper uppför trappor och genom gränder

Bar with a view

Efter förmiddagens äventyr följt av ett välbehövligt lunchstopp bestämmer vi oss för att köra vidare på samma tema och leta efter nästa skatt. Det lär finnas en undangömd bar som lockar med såväl bedårande utsikt som kylda drycker i värmen. Vi har ingen vägbeskrivning så vi gör som andra gjort före oss, vi ger oss ut på upptäcktsfärd! Efter lite letande hittar vi en ledtråd som vi följer och till slut hittar vi fram till den gömda baren, Buza Bar. Ett oansenligt "hål i väggen" (fast i detta fall i muren) som leder fram till en bar på murens utsida med havet rakt nedanför oss.

Skylt som visar mot kalla drinkar

Den diskreta skylten som visar vägen

Utsikt från utsidan av ringmuren

Baren bjuder på fantastisk utsikt

Prosecco med utsikt

Här serveras allt i småflaskor och pappersmuggar

Båttur till Lokrum

Efterföljande morgon beger vi oss ner till hamnen i Gamla stan för att ta oss vidare med båt ut till en av öarna strax utanför Dubrovnik. Vi har velat fram och tillbaka över vilken ö vi ska välja. Vi har nämligen läst oss till att det lär finnas en hemsökt ö i närheten, Daksa, som vi är väldigt nyfikna på. Dock kör inga båtar hit och på grund av dess historia är det också svårt att hitta någon privat båttransport ut till ön. Då vi inte har alltför gott om tid faller därför valet på den stora ön Lokrum som ligger en kort båtresa bort. Även denna ö sägs ha en rik historia och det finns såklart spökhistorier även om denna ö. För den som tänkt lägga en heldag på detta äventyr är kajakpaddling ut till Lokrum något man definitivt ska göra. Det finns gott om kajakuthyrare nere i hamnen och vi passerar många stora grupper med kajakpaddlare på vår båtresa ut till Lokrum.

Påsågel på ön Lokrum

Påfågelsön

Det första vi möts av när vi kliver i land på Lokrum är ett gäng påfåglar. Dessa är en kvarleva från den tid då den belgiska prinsessan Charlotte och hennes make bosatte sig på ön och tog dit vackra djur och planterade exotiska växter. Här finns såväl en botanisk trädgård bevarad som gamla klosterruiner och annat man kan strosa runt och titta på. Det finns promenadstigar över hela ön så det är lätt att ta sig runt. Vill du svalka dig i hettan finns både en lagun på ön (för den som vill trängas med andra) och många relativt enskilda badklippor med stegar som leder ner till det salta havet.

Vy över Lokrum

Lokrum sett från ringmuren runt Gamla stan

Gott om badklippor på Lokrum

Svalka dig vid någon av alla badklippor

Döda sjön - En lagun med väldigt salt vatten

Bada i den kristallklara lagunen "Döda sjön"

Lokrums botaniska trädgård

En del av Lokrums botaniska trädgård

Historisk byggnad på Lokrum

Gå på upptäcktsfärd bland byggnader och ruiner

Spökvandring

Väl tillbaka från båtturen, varma och trötta av allt promenerande, sjunker vi ner på en restaurang för en bit mat. Generellt är maten mycket bra i Dubrovnik, även i Gamla stan som man kanske tror ska bestå i huvudsak av "turistfällor". Faktum är att vi äter och dricker gott under hela vår resa – även på en och annan Michelin-krog som vi ramlar över på restauranggatan i Gamla stan.

Efter middagen beger vi oss direkt vidare till nästa äventyr: spökvandring! Vi är en liten grupp besökare som möter upp vår guide för kvällen. Vi startar medan det fortfarande är ljust ute men ganska snart faller skymningen och stämningen blir genast kusligare. Medan guiden tar oss runt på olika platser utanför och innanför ringmuren får vi höra kusliga historier berättas för oss. Självklart passerar vi också genom Park Gradac som vi av en händelse ramlade in i någon dag tidigare, men nu framstår den som lite kusligare...

Tonfisk på Michelin-restaurang

Välsmakande tonfisk på en av Michelin-krogarna i Gamla stan

Vår guide under spökvandringen

Vår guide under spökvandringen

Vacker kyrkokård strax utanför ringmuren

En vacker kyrkogård där läskiga saker utspelat sig...

Ljusspel över Gamla stan i Dubrovnik

Dubrovnik by Night

När mörkret lägger sig under spökvandringen får vi också tillfälle att se Dubrovniks skönhet i mörker. Vi avslutar kvällen vid en bar längs utsidan av ringmuren där stämningen är skön och öl serveras från en båt på land som byggts om till bardisk. Här hänger vi en stund och lyssnar till havet innan vi kryper till sängs vår sista natt i Dubrovnik.

Månsken över hamnen

Sista kvällen bjuder på fint månsken

Utsikt från strandbaren

Utsikt från den enkla strandbaren

Murvandring

Det finns förstås en sak till vi måste göra innan vi beger oss hem till Sverige igen: att vandra runt uppe på ringmuren. Vi har medvetet planerat in detta till en förmiddag i hopp om att slippa undan den värsta hettan, men vi lyckas förstås inte helt. Ett tips är i alla fall att förbereda med vattenflaskor som läggs in i frysen under natten om man har möjlighet. Då håller de sig kalla en stund i värmen och man kan svalka sig lite längre. Räkna med att det tar ett par timmar att ta sig runt hela ringmuren. Man betalar inträde för att komma upp men det är det väl värt. Den är otroligt välbevarad och man har en fantastisk utsikt hela vägen runt.

Gamla stan sett från ringmuren

Utsikt över Gamla stan från ringmuren

Välbevarad ringmur

Den välbevarade ringmuren löper runt hela Dubrovniks gamla stad

Annika von Schlieben

Annika älskar att upptäcka nya platser, både på nära och långt håll. Hon drar lika gärna iväg på en weekend med kompisgänget som på en veckas sol och bad med familjen, och aktiviteterna varierar mellan lata dagar vid poolen, roliga aktiviteter, naturupplevelser och sevärdheter – allt i en härlig mix.