Cape Greco på Cypern
Experternas tips

Skönhetens ö

Cypern

5 upplevelser på Cypern

Jag började min karriär i resebranschen på en guideskola på Cypern 2004, och efter att ha rest världen runt avslutade jag mitt äventyr där det började – på Cypern. Ön kommer alltid att ha en väldigt speciell plats i mitt hjärta. Jag har varit fast bosatt där i två år, och sedan jag lämnade mitt liv utomlands har jag besökt den vackra ön minst en gång om året.

Folk frågar mig alltid varför. Det finns många goda skäl att återvända till skönhetens ö år efter år. Vädret, stränderna, naturen, maten och inte minst den varma atmosfären och en gästfrihet utöver det vanliga.

Text & foto: Maria Byskov

Nissi

Nissi Beach, som har kristallklart badvatten.

Mimoser blomstrer

De vackra mimosorna som kännetecknar våren på Cypern.

Nissi

Jag njuter alltid av en freddo cappuccino på en av strandbarerna på Nissi Beach.

Mer än bara fest och familjesemester

Många besöker ön för att få den bästa familjesemestern. Och vi har ju också några av våra bästa hotell i Ayia Napa på Cypern. Andra åker till Ayia Napa för att uppleva det pulserande nattlivet. Och av goda skäl. Man kan utan problem festa hela natten lång om man skulle vilja det. Med det sagt, Cypern är mycket mer än bara sol, bad, fest och familjehotell. Här delar jag med mig av mina bästa tips på upplevelser som du inte nödvändigtvis hittar på sida 1 i guideböckerna. Det är platser som jag återvänder till om och om igen.

Nötter på bazaren i Nicosia

Nötter, frön och kryddor köper jag på marknaden i huvudstaden Nicosia.

Färska fikon

Färska fikon. De kan plockas precis utanför hotelldörren på Cypern. Jag älskar det!

Cape Greco

Cape Greco
Sea Caves vid Cape Greco

Denna pärla är enligt mig den absolut vackraste platsen på Cypern. Bilderna talar för sig själva, men låt mig försöka beskriva det med några ord i alla fall: Bara några kilometer öster om Ayia Napa (cirka 5–7 kilometer) finns Europas sydostligaste punkt – Cape Greco. Här är vattnet smaragdgrönt, klippformationerna som tagna ur en äventyrsfilm, och det blåser alltid en skön, frisk bris. Om du skulle ha lust kan du hoppa från klipporna, men är du det minsta höjdrädd är det bäst att du låter bli och istället bara njuter av den helt fantastiska utsikten – och de modiga klipphopparna. Du kan också besöka det lilla kapellet som leder dig ner till blue lagoon.

För att komma till Cape Greco kan du cykla eller ta en moped från Ayia Napa och njuta av luften, doften och naturen på vägen. Det är också enkelt att ta lokalbussen eller hyra en bil och svänga förbi på en roadtrip.

Cape Greco på Cypern

Sea Caves vid Cape Greco. Platsen där våghalsar kan hoppa i vattnet från de vackra klippformationerna.

Cape Greco på Cypern

Blue lagoon vid Cape Greco, som man till exempel kan besöka med en katamaran.

Makronissos Beach

Kristallklart vatten vid Makronissos
Parasoll vid Makronissos
Vackert vatten vid Makronissos

Cypern är känt för sina otroligt vackra stränder – och för att ha Europas renaste badvatten.

Det finns så många fina stränder att besöka, och mina vänner och bekanta frågar mig alltid vilken av dem de ska välja. Mitt självklara svar är Makronissos Beach. Bara några kilometer väster om Ayia Napa ligger denna pärla som lokalborna älskar att besöka när de är lediga på helgen. Det är inte alla turister som hittar hit, så därför är mitt bästa tips att åka till Makronissos på en vardag. Då har du nämligen stranden (nästan) för dig själv. Åtminstone om du gör dig själv tjänsten att gå 200 meter till höger, över backen bakom vattensportuthyrningen. Bakom en liten klippa gömmer sig här en fin liten vik med bara två rader solstolar. Här kan du koppla av hela dagen på den kritvita sanden, snorkla efter fisk i det kristallklara vattnet och bara njuta av utsikten över Ayia Napa-bukten och de små lokala fiskebåtarna.

Taverna Mousikos

Say cheese! Nej, på Cypern säger vi hallo-umiiiii!

Du har inte varit på Cypern om du inte har smakat halloumi. Halloumi är en ost som smakar helt himmelskt, oavsett om den är färsk eller grillad. Jag har ätit mig igenom otaliga halloumiostar och det blir helt enkelt inte bättre än på Taverna Mousikos. Du kan knappast få en bättre lokal upplevelse än på denna taverna som ligger i den lilla byn Sotíra, cirka 20 minuter från Ayia Napa.

Hit kommer lokalborna efter en lång arbetsdag under högsäsongen. Tallrikar slängs, man grillar souvla och bakar bröd i stenugnen. Alla grönsaker odlas i köksträdgården, så det blir inte färskare än här. Du sitter under bar himmel under vinrankorna, och om du har tur bjuds du på ett glas raki till efterrätt. Den kommer för övrigt alltid tillsammans med färsk frukt – oftast en solmogen vattenmelon.

Halloumi

Den bästa halloumin. Den liknar kanske lite en klump lax, men den smakar himmelskt med lite mynta och flingsalt.

Nicosia

Den gamla delen av Nicosia

Visste du att världens sista huvudstad som är delad i två ligger på Cypern? Nicosia är uppdelad i en grekcypriotisk del i söder och en turkcypriotisk del i norr. Det är en huvudstad som är full av historia, och det är en alldeles speciell upplevelse att åka till Nicosia och promenera längs huvudgatan i storstaden. Här bor cirka 166 000 invånare, och du hittar allt från europeiska high street-butiker och mysiga kaféer till grekiska souvenirbutiker. Många går runt och svalkar sig med en iskall frappé i handen. Plötsligt kommer man till en checkpoint där man går 50 meter i ingenmansland och sedan måste visa pass för att komma in i den turkiska delen av ön. När du passerar gränsen går du rakt in i en turkisk basar. Det doftar kebab, du kan köpa Efes i matbutiken och det finns märkeskopior i alla skyltfönster. Du kan slå dig ner med en vattenpipa och köpa kryddor i mängder, och plötsligt kommer det böneutrop från moskén, som faktiskt också är värd ett besök.

Det är verkligen en kontrast att gå från den grekcypriotiska delen direkt in i den turkcypriotiska. En upplevelse du inte hittar någon annanstans i världen.

Checkpoint i Nicosia

Peace. Fredsbänken, som man kan vila en stund på innan man korsar checkpointen till den turkiska delen av ön

Lokal keramik i Nicosia

Vacker keramik i alla former och storlekar från Nicosia

Hamamhanddukar

Tips!

Jag går alltid in på de små sidogatorna, där man hittar vackra hamamhanddukar för nästan inga pengar. Efter ett sådant köp är det bara att ta sig tillbaka till de vackra stränderna vid kusten igen.

En bit av basaren

Kryddor på basaren

Vingårdarna

Vingård i Omodos
Färska druvor växer överallt i Troodosbergen

Det finns så mycket mer vacker natur än bara de magnifika stränderna på Cypern. Man får verkligen inte gå miste om en tur upp i Troodosbergen. Det känns lite som att köra genom Österrike. Under sommaren klättrar du från cirka 30–40 grader längs kusten upp genom ett landskap som påminner allt mer om ett alpland. Härifrån fortsätter du upp i de små byarna, där serpentinvägarna tar dig genom vinplantager och stora skogar. När du tar ett stopp för att njuta av de fantastiska vyerna har temperaturen sjunkit 10–15 grader, och du kan sätta dig i skuggan under ett platanträd och njuta av ett glas kallt vitt vin eller färskpressad apelsinjuice. Byn Omodos är otroligt fin, jag kan strosa runt här i flera timmar. Livet i byn kretsar mest kring klostertorget, och här kan du höra kyrkklockorna ringa en gång i timmen. Slå dig ner och spela ett spel med lokalborna, eller besök en av gårdarna som producerar vin och andra läckra specialiteter.

Omodos vinmuseum

Den lilla byn Omodos

Omodos

Här bor jag på Cypern

Solnedgång sett från Ocean Beach Club
Solnedgången från rum 1917 på Ocean Beach Club – Cypern

När jag reser till Cypern bor jag oftast på Ocean Beach Club – Cypern eller Sunprime Ayia Napa Suites.

O.B.C. har riktigt läckra rumstyper, oavsett om du är ute efter direkt poolaccess, en stor takterrass eller havsutsikt. Allt har en snygg design, och det finns Nespresso-maskiner i varje rum. Det är härligt att kliva upp på morgonen, ta en god kopp kaffe och njuta av lugnet och utsikten över havet innan hotellet vaknar till liv.

Jag gillar också verkligen att bo på Sunprime Ayia Napa Suites. På detta hotell råder en väldigt speciell, varm och gästvänlig atmosfär – och jag ÄLSKAR doften av citronträden som sprider sig över hela hotellområdet. Och vem drömmer inte om att kunna plocka en färsk citron till semesterdrinken? "When life gives you lemons...", är det inte så man säger?

En gin och tonic (med citron från trädgården) vid poolkanten från mitt rum på Sunprime Ayia Napa Suites.

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria har arbetat för Vings systerbolag Spies sedan 2004 och har bott och arbetat utomlands i många år. Hon delar med sig av sina bästa tips till bland annat Cypern, Thailand, Grekland och storstäder i Europa.