Kajaker på stranden vid Kuredu Island Resort & Spa
Inspiration

Ta med barnen till Maldiverna

Ja, du läste rätt! Du visste kanske inte att sagolika Maldiverna passar perfekt även för barnfamiljer? Här får du möta två familjer som tog chansen att åka på en exotisk familjesemester.

– Som så många andra drömde vi om att resa till Maldiverna i många år, men med små barn var det länge bara en dröm, berättar tvåbarnsmamman Monica Atneosen-Åsegg.

För några år sedan bestämde hon och hennes man Geir sig för att det var på tiden att göra drömmen till verklighet. Resen skulle gå till Vilamendhoo Island Resort & Spa. Då var barnen Thea och Jesper 10 respektive 4 år gamla.

– För att få en tillräckligt lång resa var sommarlovet vår enda möjlighet. Man skulle kunna tro att det innebär skyhöga priser, men så är det inte, säger hon.

Det är nämligen betydligt billigare att resa till Maldiverna under sommarmånaderna jämfört med på vintern. Under sommarhalvåret är dagstemperaturen cirka 30 grader, och även om det kan komma en regnskur eller två, regnar det ytterst sällan kontinuerligt i flera dagar.

Monica och Geir reste till Maldiverna med två små barn.

En vit paradisstrand med palmer och turkosblått hav.

Hur barnvänligt är egentligen Maldiverna?

Det första mötet med Maldiverna

De flesta som flyger till Maldiverna landar på Velana International Airport, och det gjorde även familjen Atneosen-Åsegg. Därifrån fortsätter resan med inrikesflyg, sjöflygplan eller båt.

– Det tog ungefär 25 minuter med sjöflygplan till Vilamendhoo, och det var en upplevelse i sig. Piloterna var barfota, iförda shorts och pilotglasögon, och flög oss över korallrev, pyttesmå öar och turkost hav. Det var riktigt häftigt, både för oss och barnen, säger Geir.

Väl framme på Vilamendhoo följde familjen i piloternas fotspår. De sparkade av sig skorna och gick barfota resten av semestern.

– Vi hade hört rykten om hur osannolikt vackert Maldiverna är, och naturligtvis sett bilder, men blev ändå överraskade. Ofta är det så att något ser bättre ut på bilder än i verkligheten, men här är det nästan som om bilderna inte lyckas göra platsen rättvisa. Det har jag inte upplevt någon annanstans än här, säger Monica.

Thea (10) och Jesper (4) hade det supermysigt på Maldiverna.

– Tanken på att barnen kanske skulle bli uttråkade slog oss naturligtvis innan vi åkte, men väl där upplevde vi motsatsen. Vi badade, spelade fotboll, bordtennis och golf, och paddlade runt ön nästan varje dag. Barnen trivdes väldigt bra på stranden och ägnade mycket tid åt att bygga sandslott och studera eremitkrabbor, säger Geir.

Även maten föll både stora och små i smaken.

– Vi tycker att maten var exceptionellt bra. Att måltiderna ingick i priset gjorde det också mycket lättare att förutse kostnaderna och undvika att spränga semesterbudgeten, tipsar Monica.

Familjen Atneosen-Åsegg reste med en annan familj med barn i samma ålder som sina egna, vilket också säkerställde att ingen blev uttråkad. Familjen trivdes så pass bra att de inte utesluter en ny resa till öparadiset.

– Barnen frågar jämt och ständigt när vi ska resa tillbaka. Jag vill rekommendera alla som har möjlighet till det att resa till Maldiverna, med eller utan barn. Du kommer inte att ångra det, uppmanar Monica.

Hege Støre reste till Maldiverna med två tonåringar.

Tog med tonåringarna till Maldiverna

– Vi älskar att tillbringa våra sommarsemestrar på exotiska platser, berättar Hege Støre.

De senaste åren har hon, hennes man och deras barn Helle (13) och Vetle (16) besökt Maldiverna, Sri Lanka, Indonesien, Malaysia och Thailand. Med två barn i skolåldern är sommarmånaderna familjens enda möjlighet att vara borta flera veckor i rad, och Maldiverna är en klar sommarfavorit.

– Maldiverna var en otroligt cool upplevelse, och det från dag ett. Efter att ha flugit till huvudön reste vi vidare med sjöflygplan, och utsikten från flygplansfönstret var helt spektakulär: små paradisöar, kritvita stränder, sandbankar och azurblått hav hela vägen, och till slut landar du i ditt eget lilla semesterparadis.

För Helle (13) och Vetle (16) stod bland annat upptäcksfärder, snorkling, vattensport och mycket bad på schemat.

– Att gå direkt från bungalowen och ut i det kristallklara vattnet för att simma med vänliga korallrevhajar är ett semesterminne som hela familjen kommer att minnas länge, berättar mamma Hege.

Støre tvivlar inte en sekund när vi frågar om hon skulle rekommendera exotiska sommarresor till andra.

– Absolut! Långa semestrar fyllda med spännande kulturupplevelser, ny mat och nya bekantskaper – det är inte mycket som kan mäta sig med det. Glädjen av att få uppleva detta tillsammans som familj är det allra bästa, understryker hon.

Familjen Støre-Hognerud som består av mamma, pappa och två barn.

Familjen Støre-Hognerud älskar exotiska semesterresor.

Familjevänliga hotell på Maldiverna

Flera hotell erbjuder

 
• ett stort utbud av aktiviteter för både barn och vuxna, som paddleboard, fotboll, snorkling och tennis
barnklubb
barnpool
aktiviteter inkluderat i All Inclusive
utflykter för hela familjen, till exempel båtturer, fiske, snorkling och turer till öde öar eller till huvudön Male

Se mer information på hotellsidorna för vad som erbjuds på de olika hotellen.

Så klarar familjen den långa flygresan

Att resa långt med relativt små barn kan vara en utmaning, och Geir och Monica var spända på hur flygningen skulle gå – särskilt för fyraåringen.

– Vi löste det genom att utnyttja den mellanlandning vi ändå hade på väg ner. Vi lade helt enkelt till några dagar i Dubai som en del av semestern. Det blev ett trevligt avbrott och gjorde att flygresan inte kändes alltför lång, berättar Monica. Efter fyra dagar reste de vidare till Maldiverna.

Familjen Støre-Hognerud medger att långa resor med barn kan vara en utmaning, men de har antagit utmaningen. Ända sedan dottern Helle fyllde sex år har de mestadels åkt på längre resor och idag föredrar hela familjen exotiska resmål.

– När vi reste till Italien för ett par år sedan kände alla saknaden efter att resa långt och att tillbringa sommarlovet på en annan kontinent. Barnen gillar nya upplevelser lika mycket som vi, och de tycker att det är kul, även om de förmodligen ibland önskar att flygresan var lite kortare, säger Hege Støre.

Ett flygplan syns på himlen mellan palmblad.

– Det var en trygghet för oss att veta att allt var i sin ordning, och att man tas om hand ifall något skulle hända på vägen. Särskilt när man reser så pass långt, och speciellt när man reser med barn.

Monica Atneosen-Åsegg

Vill du ha mer reseinspiration?