Sju anledningar att åka på en kryssning
Inspiration

7 anledningar att åka på kryssning

Drömmer du om att besöka flera olika länder under din semester, men svettas du samtidigt bara vid tanken på att stressa runt från plats till plats? På en kryssning får du resmålen serverade på ett silverfat – och det är bara en av anledningarna till att du kommer att älska att vara på kryssning.

Text: Lén-Veronica Kongerud
Publicerad: 14.08.2023

1. Se mer av världen - utan att lyfta ett finger

Ok..Självklart måste du ta på dig skor och fysiskt gå av fartyget för att besöka de platser där det lägger till kaj. Det är dock mycket enklare att vara på kryssning än att behöva hålla reda på flera hotellreservationer, transport och otaliga packningar. Här går du bara ombord på fartyget, packar upp i hytten, äter en härlig middag och går sedan och lägger dig – och när du vaknar är du på en ny plats som väntar på att utforskas. Här kan du ge dig ut på äventyr, och sedan kan du gå ombord igen och göra allt om igen.

Lär dig dyka medan du kryssar

Visste du att du kan lära dig att dyka på en kryssning?

Ett klassiskt kryssning äger vanligtvis rum i [Medelhavet](/kryssning/medelhavet "kryssningar i Medelhavet) och stannar i städer som Barcelona], Marseille, Dubrovnik, Palma, Venedig, på Sardinien och på Santorini. Det kan också vara i Karibien med drömlika stopp som Bahamas, Antigua, Mexiko och Jamaica.

På senare tid har även flera spännande rutter dykt upp. Till exempel kan du åka på kryssning i Hawaiis övärld med Honolulu, Waikiki Beach och Maui på programmet. Vem har sagt att en kryssning måste vara tråkig?

2. Välj det fartyg som passar dig

Oavsett om du är iväg med barn, din partner, vänner eller föräldrar finns det säkert en kryssningsbåt som passar dina resbehov. De största fartygen fungerar som gigantiska lekplatser för både stora och små, med allt från surfsimulatorer till musikaler och minigolfbanor.

När det gäller att välja fartyg finns en tumregel: Ju större fartyg, desto lägre genomsnittsålder, och ju kortare rutt, desto lägre genomsnittsålder. Om du ska på en lång kryssning med ett mindre fartyg bör du förvänta dig en relativt hög genomsnittsålder.

Kryssningar för alla

Kryssningar för alla

3. Du har alltid havsutsikt

nderar du på om det är värt att betala lite extra för en hytt med balkong? Svaret är ja! Det finns ingenting som kan mäta sig med att njuta av en uppfriskning på den lillabalkongen, samtidigt som du har havsutsikt hela vägen. Hytter med fönster är också att föredra om du inte vill spendera lika mycket pengar. En insideshytt med fönster mot butiker, restauranger och barer kan vara något störande. En hytt utan fönster kan kännas lite klaustrofobisk, men det är ju individuellt vad man föredrar. Havsutsikt hittar du i alla fall alltid på de övre däcken om du inte har det från hytten.

Hytt med balkong? Ja tack!

Hytt med balkong? Ja tack!

4. Glöm tråkig snabbmat

I det som ofta kan kännas som en oändlig jakt på den perfekta matstället har många turister gett upp och valt det första och bästa. Så har man med en tydlig missnöjdhet tryckt i sig en platt och oinspirerande pappersburgare. Sådana matupplevelser förtjänar ingen på semestern. Som tur är kan du på en kryssning känna dig helt trygg när det gäller maten.

I många av restaurangerna levereras råvarorna nämligen från de platser där fartyget stannar, vilket innebär att de både är säsongsbetonade och färska. När kvällen närmar sig kan du därför med gott samvete välja den meny som lockar mest för dagen.

Pappa och son äter ombord på en kryssning
Det finns ofta flera restauranger att äta på ombord

5. Utamana dig själv och ha en så aktiv semester som du vill

Lite höjdskräck? På de större fartygen är det inte ovanligt med klätterväggar, och på de allra största finns till och med linbanor som går över höga, öppna atrier.

Vissa fartyg har även dykcenter, surf-simulatorer, stora vattenrutschbanor och löparbanor.

Tjej på surfingbräda
Kvinna åker zip-line över ett fartyg

6. Du kan göra så lite du vill

Ja, de största fartygen har ett fullspäckat program. Det finns massor av aktiviteter du kan delta i. Men det betyder ju inte att du måste. Du kan också ta det helt lugnt och bara koppla av vid fartygets pooler, i en bubbelpool eller kanske i spa-avdelningen? Vissa fartyg har även solterrasser enbart för vuxna, där ljudnivån är märkbart lägre jämfört med områdena runt de populära barnpoolerna.

7. Samla på solnedgångar

Vissa samlar på frimärken, andra på glansbilder. Åter andra älskar att se solen sakta sjunka ner i havet medan himlen exploderar i rött, rosa och orange. Man kan aldrig få nog av solnedgångar, och från övre däcket på fartyget är du i första parkett för en av naturens vackraste föreställningar - varje kväll.

Ombord på en kryssning kan du samla på solnedgångar

Fler artiklar som denna