Experternas tips

Kombinera kryssningen i Karibien med

Florida Keys och Miami Beach

Kryssning med minisemester

När man kryssar från Fort Lauderdale eller Miami passar det perfekt att kombinera karibienkryssningen med ett par dagar på the Keys (ö-bandet ut mot Key West) eller Miami Beach. Vi har tagit för vana att alltid boka flyg så att vi landar några dagar innan kryssningen. Då slipper vi dels känna stress med flygförseningar, strejk, missat bagage eller annat strul, och dels får man två semestrar i en. Det känns också lite skönt att låta kroppen landa i rätt tidszon innan man går ombord på fartyget. Här kommer mina bästa tips för hur du kan tillbringa dina extra semesterdagar.

Text & foto: Jessica Westberg

Florida Keys

Med hyrbil från Miami International Airport ut till början av the Keys tar det cirka 1,5 timme beroende på trafiksituationen. Det är lite läskigt när man lämnar flygplatsen och ska korsa alla filer på motorvägen – det är betydligt större vägar här än hemma – men snart nog är du ute på väg 1 som tar dig hela vägen ut till ö-bandet.

Se sjökor på nära håll

Det kan vara skönt att landa första natten på till exempel Key Largo. Många hotell här är enkla, mysiga och ligger vid vattnet, det finns inga skyskrapor. Väljer du boende mot landsidan får du fantastiska solnedgångar och dessutom ett rikt djurliv direkt utanför dörren. Det finns ganska gott om manater (sjökor) som man, om man har tur, kan se simma förbi sakta och majestätiskt när man sitter på bryggan på kvällen. De flesta hotell erbjuder kajaker så du kan paddla ut i vacker natur i kanaler, mangroveträsk eller havet.

Många av de mindre, enkla hotellen (typ motell) har också grillplatser i anslutning till boendet om man vill laga egen mat eller sitta och mysa där en stund på kvällen.

Vägen ut mot Key West, som ligger längst ut, består av ett pärlband av öar i olika storlekar. Vägen i sig är vacker och kantas bitvis av turkost vatten och fina små stränder, och det finns rastplatser att stanna vid även utanför samhällena man åker igenom. Det är väldigt vanligt med skaldjursrestauranger ute på öarna, som ofta ligger mysigt vid vattnet, och självklart kan du äta en bit key lime pie. Nationalparker finns både på land och i vattnet, så ta gärna en utflykt ut på havet för att snorkla eller dyka. Utrustning finns att hyra om du inte har med egen.

Känn vinden i håret

Vill du lyxa till det lite extra rekommenderar jag att hyra en cab om du ska ut till the Keys. Det passar utmärkt eftersom det är begränsad hastighet och du kan njuta lite extra av utsikten och solen.

Väljer du att bo i början av the Keys är det inte heller långt till Everglades nationalpark, som passar fint för en dagsutflykt med hyrbilen. Där kan man vandra, cykla, paddla kajak och se ett rikt djurliv.

När man sedan ska ta sig till fartyget för att påbörja sin kryssning kan man lämna tillbaka hyrbilen på många ställen i Miami och Fort Lauderdale, ofta också vid kryssningsterminalen. Eftersom fartyget oftast lämnar hamnen på eftermiddagen räcker det att man åker från the Keys på morgonen och direkt till hamnen, om man inte vill ha sista övernattningen i Miami eller Fort Lauderdale.

Miami Beach

Till Miami Beach behöver du ingen hyrbil, det är mest bara krångligt att hitta parkering. Det är mycket enklare att ta buss, taxi eller boka transfer via ditt hotell. Här väntar ingen exotisk snorkling eller enkla motell, däremot fantastiskt fina stränder, bra restauranger, nattliv och shopping. Det går också bussar till det enorma outlet-centret ”Sawgrass Mills” i Fort Lauderdale – om du vill bo i Miami Beach, men också få en shoppingdag bland hundratals butiker. Det finns shopping i Miami Beach, men det är ett begränsat utbud i jämförelse.

Det finns många fina hotell att välja på. En del erbjuder solstolar på stranden och har pool. Alla hotell tar ut en resortavgift, så det gäller att jämföra priser på hotellen inklusive dessa avgifter, eftersom det kan tillkomma flera hundra kronor. Med avgiften får du tillgång till pool, strand, kanske en gratis drink osv, men notera att den är obligatorisk, så du måste betala den oavsett om du nyttjar deras faciliteter eller inte.

Dorchester Hotel

Dorchester Hotel

Solsängar är dyra att hyra, men ibland ingår det via hotellet.

Välj område med omsorg

Det är längre sträckor än vad man kan tro längs Miami Beach, så om du vill kunna promenera på kvällen i till exempel Art Deco-området bör du se till att boka ditt hotell i rätt område. Men det går också en gratisbuss fram och tillbaka mellan den södra och norra delen, och det finns även lokalbussar. Taxi är väldigt dyrt och det kan ta lite tid med trafiken, så det försöker jag undvika. Jag rekommenderar att boka boende i den södra delen, så man har nära till shopping på Lincoln Road och kvällsmys i Art Deco. Fina stränder finns både i den norra och den södra delen.

När du sedan ska till ditt fartyg går det bra att boka en taxi eller Uber till färjeterminalen, både till den i Miami och till den i Fort Lauderdale som ligger lite längre bort. Vi betalade cirka 700 kr från Miami Beach till terminalen i Fort Lauderdale.

Från Miami fungerar det också utmärkt att göra en utflykt till Everglades nationalpark för att vandra, cykla, paddla kajak och se ett rikt djurliv.

Jessica Westberg

Jessica är en sann globetrotter – hon har rest till fler ställen än vi andra ens har vågat drömma om. Här delar hon med sig av sina upplevelser från kryssningar, safaris, skidåkning i alperna och mycket annat.