Se hotell (1)

Resor till Jelsa

Jelsa Àr en gemytlig badort pÄ ön Hvar, hit reser man lika mycket för stadens bedÄrande skönhet som för dess lugna atmosfÀr.

Vykortsvackra Jelsa ligger pÄ norra Hvar och Àr en medeltida stad med gamla stenhus, labyrintiska grÀnder och ett charmigt litet hamntorg. BÄde öster och vÀster om stadskÀrnan ligger smÄ stenstrÀnder och badterrasser med mycket klart och fint vatten. KvÀllarna fördriver man oftast pÄ nÄgon av Jelsas mysiga restauranger. Urvalet Àr stort och hÀr finns allt frÄn pizzerior och fiskrestauranger till Àkta "konobas" (lokala vÀrdshus), som alla har det gemensamt att de serverar frÀscha och spÀnnande rÀtter till högst rimliga priser.

Bo bra i Jelsa

VÀljer du att boka en resa med Vings bekvÀma charter kommer du bo i bekvÀma lÀgenheter, perfekt om du helst lagar din egen frukost av lokala rÄvaror för att sedan njuta av bÄde frukost och havsutsikt pÄ balkongen. Mladina Apts har funnits hos Ving i mÄnga Är, och alltid fÄtt lika mycket beröm av vÄra nöjda gÀster.

Sol och bad

De första strÀnderna ligger bara nÄgot hundratal meter frÄn Jelsas centrum, och sedan Àr det bara att följa strandpromenaden till dess man hittar den strand eller badplattform som kÀnns helt rÀtt. Som sÄ ofta lÀngs den kroatiska kusten Àr vattnet sÄ kristallklart att man kan se botten pÄ flera meters djup, vilket gör det mycket omtyckt bland snorklare.

En resa – tvĂ„ resmĂ„l

Reser du med Vings charter kan du boka en resa med tvÄ resmÄl. DÄ fÄr du en vecka pÄ varje, och fÄr se och uppleva Ànnu mer av Kroatien under din semester. Du kan börja med lugnet i Jelsa, och avsluta med en vecka i det betydligt livligare Split, eller tvÀrtom. Eller kombinera med nÄgot annat resmÄl som faller dig i smaken. Ta en titt pÄ Vings resmÄl och se vilken kombination som passar dig bÀst under din resa.

En av skÀrgÄrdens vackraste öar

Om Hvar talas det ofta i superlativ. Och mÄnga menar att ön Àr en av de absolut vackraste i hela den kroatiska skÀrgÄrden. Naturen Àr mjuk och böljande. HÀr och dÀr ligger en liten vingÄrd och runt de vackra olivlundarna stÄr mödosamt uppbyggda stenmurar. Det Àr en relativt stor ö, knappt sju mil lÄng och 5-10 kilometer bred, sÄ det Àr lÀtt att resa runt pÄ egen hand. De flesta sevÀrdheter hittar du pÄ vÀstra delen av ön. HÀr ligger bland annat romantiska Hvar stad och Pakleni-öarna, dit taxibÄtarna gÄr i skytteltrafik med badsugna turister.

Bra att veta
 • Kombinera resmĂ„l
 • PrisvĂ€rt boende
 • Mycket nöjda gĂ€ster
 • Kristallklart badvatten
 • PrisvĂ€rd mat och dryck
 • Lokala restauranger
 • Lugn och ro
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Jelsa

VĂ€der
 • januari
10°5°
3
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • februari
11°5°
4
Soltimmar/dag
12°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
14°7°
6
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • april
18°11°
7
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
10
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • juli
30°22°
11
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • augusti
30°22°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • september
26°19°
8
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • oktober
20°14°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • november
15°10°
4
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • december
12°7°
3
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
StrÀnder
BĂ„de öster och vĂ€ster om stadskĂ€rnan ligger smĂ„ strĂ€nder och badterrasser med mycket klart och fint vatten. Det finns utmĂ€rkta badbryggor och badplattformar överallt lĂ€ngs strĂ€nderna i Dalmatien, och dĂ„ de ofta bestĂ„r av klippor eller sten Ă€r vattnet kristallklart. Badar man frĂ„n klippor eller strĂ€nder med stora stenar Ă€r det bra att ha badskor som finns att köpa pĂ„ plats. Åk gĂ€rna ut till strĂ€nder eller klippor med badbĂ„tarna, som utgĂ„r frĂ„n hamnen i Jelsa. Badplatserna i Dalmatien Ă€r i allmĂ€nhet mycket vĂ€lskötta och rena, och flera strĂ€nder pĂ„ fastlandet har mottagit Blue Flag, den utdelas av Foundation of Environmental Education in Europe och Ă€r symbolen för vĂ€lbevarad, sĂ€ker och trivsam miljö. De flesta organiserade badplatser Ă€r ordentligt avskĂ€rmade frĂ„n bĂ„ttrafik med hjĂ€lp av flytrep och erbjuder sötvattensduschar, omklĂ€dningshytter, solstolar och parasoller att hyra och i vissa fall Ă€ven vattensporter. Jelsa har en liten sandstrand, annars Ă€r det strĂ€nder med smĂ„sten och klippor.

StrÀnder österut

Badmöjligheterna börjar bara nÄgot hundratal meter frÄn stadens centrum, med en mycket liten, men frÀsch strand. Följer man sedan stranden finns det gott om skugga och fina badmöjligheter frÄn klippor och badplattformar. Efter ca 20 minuters promenad kommer man fram till Mina-stranden, den största sandstranden i nÀrheten av Jelsa. Har man barn Àr det den bÀsta stranden att gÄ till eftersom stranden Àr relativt lÄnggrund. HÀr finns ocksÄ en servering om man blir sugen pÄ en glass eller en stund i skuggan med en kall drink av nÄgot slag. De riktigt envisa kan fortsÀtta ytterligare 45 minuter lÀngs med kustvÀgen, förbi campingplatsen, för att komma till en jÀmförelsevis stor och lÄnggrund strand som dock saknar duschar och servering. Det Àr en bit att gÄ, men hyr du cykel Àr det inget problem.

StrÀnder vÀsterut

Följer man kajen vÀsterut, förbi stadsparken och hotell Jadran, sÄ ser man snart den första badplatsen nere vid vattnet. Badklipporna fortsÀtter sedan runt udden och ett gott stycke bortÄt kusten. Ju lÀngre man gÄr, desto mer privat utrymme fÄr man. Det Àr gott om plats och trÀngsel brukar inte vara nÄgot problem.

Vrboska

Detta Àr en mysig liten by, med en lustig hamn. PÄ norra sidan om hamnen finner man utmÀrkta strÀnder, varav en del Àr reserverade för naturister. Hit kommer man genom att följa kuststigen frÄn Jelsa (cirka fyra kilometer). Passa pÄ att besöka sjÀlva Vrboska, till exempel för att Àta lunch med utsikt över hamnen.

Bortom Jelsa - resten av Hvar

Hvar Ă€r en ö som omges av rent och klart medelhavsvatten. Det Ă€r en spĂ€nnande upplevelse att hyra en cykel eller bil och hitta sin egen badplats. Ön Ă€r inte sĂ€rskilt stor, men det kan ta en stund att ta sig fram eftersom det finns mycket att se lĂ€ngs vĂ€gen. Ett besök i Hvar stad kan kombineras med strand och bad, och fĂ€rskvattenduscharna garanterar att man kĂ€nner sig verkligt uppfriskad nĂ€r man far vidare.

Brac

Den triangelformade strand som man ser pÄ mÄnga affischer frÄn Kroatien heter Zlatni Rat, och ligger pÄ ön Bracs södra sida, mittemot Hvar. Hit tar man sig med nÄgon av de badbÄtar som vÀntar i Jelsas hamn om morgonen och som ÄtervÀnder under eftermiddagen.

NaturiststrÀnder

Kroatien var först i Europa med att öppna sina fina strÀnder för naturister (nudister). Utmed den adriatiska kusten finns mÀngder med strÀnder och badplatser för naturister (utmarkerade som FKK-strÀnder pÄ kartan), de flesta med möjlighet till god mat och sportanlÀggningar. Det finns till och med ett 20-tal hotellanlÀggningar som Àr registrerade som nudistcenter. Att sola topless brukar inte vara nÄgot problem, men ta för artighets skull en snabb överblick pÄ stranden. Om andra solar topless kan du ocksÄ göra det.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 45 minuter frÄn Stockholm.

SĂ„ reser du hit

Till Jelsa kan du resa under sommarsÀsongen (maj-oktober) med Vings charterresor.

Flygen landar pÄ flygplatsen utanför Split.
Vings transfer ingĂ„r i priset och tar dig enkelt och sĂ€kert till ditt hotell i Jelsa. Flyget landar utanför Split. Transport med buss (ca 45 minuter) till hamnen i Split, dĂ€r bagaget tas om hand och lastas ombord pĂ„ en katamaran. Åker du med fĂ€rja tar du sjĂ€lv ombord ditt bagage. VĂ€ntetider kan uppstĂ„ i hamnen i Split, men det finns restauranger, cafĂ©er och butiker och du kan lĂ€mna bagaget till vĂ„r personal i hamnen. BĂ„tresan till hamnen i Starigrad gĂ„r ibland via Brac och tar ca 1,5-2 timmar. I hamnen stĂ€lls bagaget pĂ„ kajen och gĂ€sterna tar sitt bagage ombord pĂ„ bussen. Transfern till ditt hotell i Jelsa tar ca 20 minuter. RĂ€kna med att den totala transfertiden kan ta upp till sju timmar inklusive vĂ€ntetider i Splits hamn. Ibland mĂ„ste gĂ€ster som ska flyga hem med olika flyg med olika avgĂ„ngstider Ă„ka med samma bĂ„t till flygplatsen, dĂ„ uppstĂ„r vĂ€ntetider för flyg som avgĂ„r senare. Den exakta rutten för transferbussen beror pĂ„ lokala förhĂ„llanden och bestĂ€ms pĂ„ plats. Mer information fĂ„r du vid ankomst/avresa.
LĂ€s mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv

Mat och dryck i Kroatien

Kroatien har en lÄng och rik mattradition, och grönsaker, rotfrukter och bönor Àr lika viktiga rÄvaror som kött, fisk och skaldjur. MÄnga traditioner har blandats genom Ären och man kan spÄra influenser frÄn bÄde Italien, Ungern och Balkan. I Dalmatien mÀrker man speciellt av det italienska, dÄ nÀstan alla restauranger har pasta, pizza och vitlöksdoftande skaldjur pÄ menyn.

Lunch serveras vanligen mellan kl. 11.00-15.00, middag frÄn ca kl
.... 18.00, men kroaterna sjÀlva Àter, liksom italienarna, gÀrna sena middagar. Restaurangerna stÀnger i allmÀnhet runt 24.00. Serviceavgiften Àr 10 procent och Àr oftast inte inkluderad i notan. Dricks Àr inte sÀrskilt vanligt hÀr, men om du Àr riktigt nöjd uppskattas naturligtvis en extra slant, vanligtvis 5-10 procent av notans belopp.

PrisnivÄn i Dalmatien Àr fortfarande behaglig. En cappucino kostar sÀllan mer Àn 8-10 kuna, en öl ca 15-20 kuna, en pizza till lunch ca 35-50 kuna och en trerÀtters middag pÄ en medelbra restaurang ca 150 kuna. Portionerna Àr generösa och servicen i allmÀnhet bra.

Vill man prova pÄ den typiska dalmatiska kokkonsten bör man ta sig till en Àkta "konoba". De bÀsta ligger oftast en bit utanför sjÀlva centrum och för att komma dit krÀvs kanske att man tar taxi eller kör egen bil. Men i gengÀld fÄr man uppleva riktig husmanskost, omsorgsfullt tillagad i en hÀrligt kroatisk miljö. Det Àr oftast hÀr lokalbefolkningen Àter, och som vi alla vet Àr ju det ett gott betyg!

Vilken restaurang du Àn besöker i Dalmatien finns nÀstan alltid pasta/pizza eller enklare rÀtter att bestÀlla för ca 40 kuna. DÀrför har vi, nÀr vi satt vÄra prisindex, istÀllet utgÄtt frÄn restaurangens specialiteter, alternativt de rÀtter som övervÀger pÄ menyn. De flesta restauranger erbjuder bÄde kött- och fiskrÀtter och för att fÄ se en komplett meny mÄste man oftast gÄ in i restaurangen. Det Àr ovanligt att menyn hÀnger ute vid entrén. Kom ihÄg att potatis, ris, pommes frites etc. för det mesta bestÀlls separat. Att Àta bröd, kruh, till maten Àr en regel.

Ett enkelt och billigt sĂ€tt att stilla sin hunger Ă€r att besöka nĂ„gon av de mĂ„nga pizzeriorna. De pĂ„minner mycket om de italienska, och Ă€r du sugen pĂ„ pasta kan du oftast ocksĂ„ fĂ„ detta. Är du bara lite hungrig, kan du leta upp en slasticarnice, en sorts bageri, och köpa exempelvis en burek, en ostfylld smördegsbakelse som mĂ„nga kroater Ă€ter till frukost. Annan populĂ€r snabbmat Ă€r cevapcici (kebab), pljeskavica (pannbiff av oxkött) och raĆŸnjici (grillspett, kan vara blandat kött med grönsaker).

Fisk och skaldjur

BÄde fisk och skaldjur hÄller mycket hög kvalitet i Dalmatien och Äterkommer pÄ de flesta menyer, i mÄnga olika varianter. De orientaliska influenserna Àr tydliga i förkÀrleken för grillade rÀtter, och fÄr du chansen bör du pröva dalmatisk sjöabborre eller langust, grillad och serverad med en citronklyfta och en frÀsch sallad.

Olivolja

I Ärhundraden har olivolja anvÀnds bÄde i matlagning och inom alternativ medicin. I Dalmatien odlas givetvis oliver och det milda klimatet och de bördiga jordarna bidrar till en alldeles speciell typ av olja som av mÄnga rankas som den smakrikaste och finaste olivolja som finns. Den finns att köpa i sÄvÀl snabbköp som i souvenirshoppar - dÄ i vackra flaskor. Eller, om du Àr ute och kör lÀngs vÀgarna pÄ Hvar eller innanför kusten, sÄ finns smÄ stÄnd och gÄrdar lÀngs vÀgen som sÀljer bland annat olivolja till bra priser.

Prsut - lufttorkad skinka

Prsut Àr skinkan som gjort sig vida kÀnd för sin smak, men ocksÄ för hur den framstÀlls. FrÄn det sÀtt man föder upp grisarna pÄ (med mycket kÀrlek), till sÀttet man gnider in köttet i kryddor och örter och sedan lÄter det torka i "buravinden" - den friska vinden frÄn norr. Erfarna gastronomer har visat sig kunna kÀnna skillnaden i smak mellan den prsut dÀr grisarna fÄtt "hemlagad mat" och den dÀr de matats med kraftfoder. Prsut serveras ofta tillsammans med fÄrost inlagd i olivolja, och finns pÄ mÄnga restaurangmenyer, se "Dalmatinska plitica" nedan.

Burek

Detta Àr ett luftigt smördegsbröd som fylls med olika ingredienser, till exempel kött, ost, potatis eller Àpple. Ett perfekt mellanmÄl som brukar finnas att köpa i de flesta bagerier.

Pljeskavica

Pannbiff lagad av oxkött blandat med peperoni. Snabbmat som sÀljs rakt över disk, som vÄr varmkorv ungefÀr, denna rÀtt hÀrstammar dock ursprungligen frÄn Bosnien.

Cevapcici

KöttfĂ€rsrullar, serveras med rödlök och ajvar som tillbehör, och oftast med grönsaker eller i pitabröd. Även denna godsak kommer ursprungligen frĂ„n Bosnien.

Dalmatinska plitica

Ett kroatiskt smörgÄrdsbord i miniatyr. BestÀll detta och du fÄr en tallrik med oliver, prsut, fÄrost, ofta nÄgra sardeller och kanske lite fetaost. En brödbit hör till, och ett glas svalt vitt vin Àr det perfekta tillbehöret. UtmÀrkt val om man tycker det Àr för varmt för att Àta lagad mat.

Peka

En bakad rÀtt med kött och grönsaker som lagas i en gryta eller en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Kan vara med fisk och skaldjur, blÀckfisk, lamm, kalv eller kyckling. Potatis och lök Àr stÄende ingredienser, men andra rotfrukter kan gÀrna följa med om de finns tillgÀngliga. MÄste oftast förbestÀllas pÄ restaurangerna dÄ det Àr ett riktigt lÄngkok som krÀver flera timmar.

Buzzara

Detta Àr egentligen en tillagningsmetod som passar för flera olika sorters skaldjur. Buzzara betyder helt enkelt att huvudingrediensen Àr tillagad i en mustig sÄs med vin, tomat, kryddor och örter. Ibland kan man fÄ bara sÄsen tillsammans med pasta.

Pasticada

Ett slags köttgryta som vissa beskriver som sötsur. Smaken bygger pÄ att köttet fÄr sjuda lÀnge pÄ lÄg temperatur tillsammans med bland annat vin och ibland katrinplommon.

Mixed grill

Finns pÄ de flesta menyer och kan variera mellan acceptabel till himmelsk. Olika sorters kött grillas och serveras pÄ en tallrik tillsammans med lök, ajvar (paprikapasta) och oftast Àven pommes frites.

Risotto

PÄminner om den italienska risotton, men Àr ofta lösare i konsistensen och innehÄller inte alltid ost. En utmÀrkt och billig lunchrÀtt som brukar finnas i ett otal billiga varianter (vegetarisk, skaldjur, husets) pÄ de flesta restauranger.

Drycker

Ett nytt land lÀr man kÀnna inte bara genom att resa runt i det, utan ocksÄ genom att prova de lokala dryckerna. I Kroatien intas vanligtvis drycker pÄ ett kavana (café) eller kafic (café/bar), som kantar stÀdernas gator och torg. De flesta caféer öppnar mellan kl. 06.00-07.00 pÄ morgonen sÄ att de som arbetar ska kunna köpa sitt morgonkaffe. Normal stÀngningstid Àr kring kl. 23.00, ibland senare under sommaren. Cafékulturen Àr stark, och priserna Àr bara ungefÀr en tredjedel av de svenska. Bra att veta Àr att dessa caféer sÀllan serverar mat.
Kava – Ă€r det vi kallar espresso och det dricker vanligtvis kroaterna sjĂ€lva
Kava s mlijekom – kaffe med mjölk
Kava sa ĆĄlagom – kaffe med grĂ€dde
Turska kava - turkiskt kaffe som serveras med sumpen kvar i botten
Caj – te

Öl

Öl, pivo, finns det gott om, och de flesta inhemska ölsorterna Ă€r ljusa lager. Karlovacko, laĆĄko och OĆŸujsko Ă€r tre kĂ€nda mĂ€rken. Tomislav Ă€r en mörk ölsort. MĂ„nga vĂ€lkĂ€nda sorter som Tuborg, Stella, Kaltenberg och Carlsberg tillverkas pĂ„ licens i Kroatien och Ă€r lĂ€tta att fĂ„ tag i. Malo pivo (liten öl) innebĂ€r vanligtvis 30 cl och veliko pivo motsvarar en stor stark. En öl kostar 6-20 kuna beroende pĂ„ storlek och mĂ€rke. Toceno pivo betyder fatöl och finns oftast i tre storlekar, 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. TvĂ„ kroatiska drycker med öl som bas Ă€r radla - öl blandat med Sprite (7up), och dizel - öl blandat med Coca Cola.

Vin och sprit

Kroatien har en lÄng tradition av vinproduktion, och hÀr finns mycket att upptÀcka och uppleva för alla som uppskattar vÀlgjorda viner. NÀstan varje region producerar sitt eget vin och Poƥip, Grk och Plavac Àr tre kÀnda mÀrken. Dalmatiskt vin finns att köpa i speciella vinotecas, dÀr du till och med kan fÄ provsmaka det vin du Àr intresserad av. De flesta vinotecas sÀljer ocksÄ andra specialiteter som olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Det bÀsta och mest prisvÀrda dalmatiska vinet hittar man direkt hos tillverkaren.... Kroaterna sjÀlva spÀder gÀrna ut vinet med lite vatten. PopulÀra vinbaserade drinkar Àr bambus (rödvin och cola) och gemiƥt (vitt vin och kolsyrat vatten).

NÄgra lokala spritsorter Àr Sljivovica (plommonbrÀnnvin), Viljamovka (pÀronlikör), Medovina (honungsbrÀnnvin) och Maraskino (körsbÀrslikör frÄn Zadar). Rakija Àr lokalt brÀnnvin, och hembryggda varianter sÀljs lite överallt.
KvÀllarna fördriver man oftast pÄ nÄgon av Jelsas mysiga restauranger. Urvalet Àr relativt stort och hÀr finns allt frÄn pizzerior och fiskrestauranger till Àkta "konobas" (lokala vÀrdshus). Det finns gott om restauranger och enklare stÀllen lÀngs hamnpromenaden, alltifrÄn kroatisk mat till finare italienskt. Lite finare restauranger finner du pÄ gatorna innanför huvudstrÄken. Caféer och glassbarer finns nere i hamnen.
I Jelsa finns det i huvudsak tvÄ omrÄden att vÀlja mellan: HamnomrÄdet, dÀr pizzerior och enklare restauranger dominerar, eller grÀnderna innanför hamnen, dÀr man hittar bÄde konobas och andra typer av restauranger och mat. Ett alternativ Àr att ta sig till Pitve bergsby som ligger ca tre kilometer norr om, eller rÀttare sagt ovanför, Jelsa. Tittar du uppÄt mot Jelsas gamla stadsdel ser du att det reser sig en annan by precis ovanför. Hit kan du lÀtt ta en kvÀllspromenad och sedan taxi tillbaka eller vice versa. Det Àr vanligt att man ger dricks pÄ restauranger i Kroatien. Om man Àr nöjd med servicen lÀgger man ca 5-10 procent pÄ notans belopp.
Shopping
I Jelsa finns ett par stycken snabbköp med ett sortiment som liknar ett snabbköp i Sverige, men nĂ„gon riktig shopping finns inte. Dalmatiskt vin finns att köpa i vinkĂ€llare lĂ€ngs kajen, du tar med en egen flaska som fylls pĂ„ med tratt. Prutning förekommer ibland pĂ„ marknaderna men inte annars. Det pris som stĂ„r pĂ„ prislappen i affĂ€rer och butiker Ă€r det som gĂ€ller. Prsut - lufttorkad skinka - Ă€r skinkan som gjort sig vida kĂ€nd för sin smak och pĂ„minner om liknande skinka i Italien, fast till lĂ€gre pris – vĂ€rt att köpa hem. Behöver man handla nĂ„got, ta ut pengar eller posta ett vykort följer man kajen fram till stadsparken och tar in pĂ„ gatan med parken pĂ„ höger sida. HĂ€r finns bĂ„de supermarket, frukt- och grönsaksmarknad.

Snabbköp

Det finns flera stora kedjor: bland andra Tommy, Konzum, Diskont och Studenac. I Jelsa finns ett par stycken snabbköp med ett sortiment som liknar det i ett mindre svenskt snabbköp, bortsett frÄn att de i Sverige inte sÀljer vin.

Shopping i Split-omrÄdet

Man kan inte kalla Kroatien ett paradis för shopping, om man med det syftar pÄ det senaste modet till billigt pris. Men kroaterna Àr noga vad de har pÄ sig och de klÀr sig snyggt. KlÀder, skor och vÀskor Àr oftast italienska. MÄnga kÀnda mÀrkesbutiker, t.ex. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana och Versace, finns i Split pÄ och i nÀrheten av Marmontova, men priserna Àr inte mycket lÀgre Àn i Sverige. Inne i palatset i Split finns en utmÀrkt bokhandel, Algoritam, med ett bra urval av bÄde engelska pocketböcker och litteratur, samt guideböcker om Kroatien. Enklaste sÀttet att hitta dit Àr att frÄga pÄ TuristbyrÄn i Peristylen. Ute i förorterna finns ocksÄ flera populÀra shoppingcenter. Det största heter City Center One som bÄde har det största utbudet och en biograf.

Dalmatiskt vin

Finns att köpa i speciella "vinotecas", dÀr du till och med kan fÄ provsmaka det vin du Àr intresserad av. En del har egna vinkÀnnare som samtidigt berÀttar om vinet, samt hjÀlper dig att hitta rÀtt. De flesta vinotecas sÀljer ocksÄ andra specialiteter som till exempel olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Men det absolut bÀsta och mest prisvÀrda Dalmatiska vinet hittar du direkt hos vintillverkaren, det vill sÀga pÄ nÄgon av vingÄrdarna i inlandet. En bra butik för Àt- och drickbara souvenirer i Split ligger pÄ peristylen, pÄ höger sida om man kommer frÄn JÀrnporten.

Olivolja

NÄgot som Kroatien Àr kÀnt för! Den bÀsta olivoljan kommer enligt tradition frÄn Tar, ca tio kilometer norr om Porec, dÀr den har framstÀllts i Ärhundraden. Den speciella Tar-olivoljan kan du köpa i sÄvÀl vanliga supermarkets som i de flesta "vinotecas". Och har du vÀgarna förbi Tar eller dess omgivningar kan du naturligtvis Àven köpa den dÀr. Ofta finns smÄ stÄnd lÀngs med vÀgen dÀr man kan stanna till och fÄ ett bra pris pÄ den dÄ ofta hemmagjorda olivoljan.

Rakija

Det som engelsmÀnnen kallar brandy, alltsÄ ett destillat pÄ fruktbas, Àven om den för det mesta Àr gjord pÄ druvor. Den smaksÀtts ofta med kryddor eller örter och serveras gÀrna som en digestif. Rakija tillverkas pÄ var och varannan gÄrd och sÀljs pÄ de flesta marknader och frÄn smÄ stÄnd vid vÀgkanten. Smaken varierar frÄn utmÀrkt till blyfri.

Marknader

Finns överallt i Dalmatien. PĂ„ marknaderna kan du hitta allt frĂ„n frukt och grönsaker till klĂ€der, skor, hantverk, hemmagjord olivolja, biska - brandy frĂ„n Istrien, honung med mera. NĂ€rmaste större marknad finns i Split, bredvid gamla staden. DĂ€r kan man köpa allt frĂ„n frukt och grönsaker till klĂ€der, skor, hantverk, hemgjorda oljor, honung etc. Man sĂ€ger att det man inte hittar pĂ„ marknaden, finns inte (i alla fall inte i Split
)!

Konst och konsthantverk

Det konsthantverk man ser oftast Àr olika former av broderier, ofta tillverkat och sÄlt av smÄ gummor som sÀtter upp ett improviserat stÄnd dÀr det passar sig. Den konstintresserade kan ocksÄ ta sig en tur i palatsets f.d. kÀllare dÀr allsköns souvenirhandlare satt upp sina stÄnd. LÀngst in vid trappan upp mot peristylen finns flera lokala konstnÀrer representerade till överkomliga priser.

Prutning

Förekommer ibland pÄ marknaderna men inte annars. Det pris som stÄr pÄ prislappen Àr det som gÀller, och det Àr sÀllan nÄgon försöker lura turister.

Kravatter - slipsar

Visste du att kravatten, ursprunget till slipsen, kom frÄn Kroatien? Den bars frÄn början som en scarf, som ryttarna hade runt halsen för att genom de olika fÀrgerna skilja ut sig frÄn andra soldater. FransmÀnnen kopierade modet redan pÄ 1600-talet och sÀttet som man knöt scarfen pÄ kallades "à la cravat" = i kroatisk stil. En slips Àr en bra souvenir och för att det ska vara helt rÀtt, kolla att det stÄr Made in Croatia pÄ den.
Aktiviteter och sevÀrdheter
Dykning, tennis, cykling, vandring och vattensport Àr nÄgra aktiviter som finns att pröva pÄ.

Zlatni Rat

TvĂ€rs över vattnet frĂ„n Jelsa ligger en av Kroatiens mest fotograferade strĂ€nder, den trangelformade Zlatni Rat, som Ă€ndrar form beroende pĂ„ havsströmmar och vind. Det gĂ„r bĂ„tar hit frĂ„n hamnen i Jelsa. Vill du inte tillbringa hela dagen pĂ„ stranden kan man ta bussen tvĂ€rs över ön till öns huvudstad Supetar, för att njuta av folkliv och god mat i hamnen. Även i Bol, som ligger ca 20 minuters promenad frĂ„n Zlatni Rat finns restauranger och barer dĂ€r du kan koppla av i skuggan. Är du sugen pĂ„ kultur kan du besöka det dominikanska klostret med dess vackra trĂ€dgĂ„rd och en ganska eklektisk utstĂ€llning av lite av varje, bl.a. en Tintoretto.

Vakttornet Tor

Ta en vandringstur upp i bergen och se resterna av det grekiska vakttornet Tor frÄn ca 385 f. Kr. GÄ mot kyrkan som ligger uppe pÄ höjden och ta till höger vid trappornas slut, innan du kommer innanför kyrkogrindarna. Följ dÀrefter grusvÀgen rakt fram, leta rÀtt pÄ de röd-vita markeringarna som Àr mÄlade pÄ stenar lÀngs vÀgen och följ dem sedan hela vÀgen fram. Kameran brukar komma till flitig anvÀndning, dÄ utsikten mot Jelsa och de kringliggande byarna Àr nÄgot utöver det vanliga. Denna tur krÀver medelgod fysik, bra skor och mycket vatten.

Vandring pÄ Hvar

Ön Hvar bjuder pĂ„ mĂ„nga fina vandringsleder för den som Ă€r lite Ă€ventyrlig, har bra skor, hyfsad kondition och tĂ„l vĂ€rmen. MĂ„nga stigar Ă€r igenvuxna och kan vara svĂ„ra att hitta, men ibland hr turistbyrĂ„n en karta med vissa leder utmĂ€rkta.

Cykeltur pÄ Hvar

Ett bra sÀtt att enkelt ta sig runt och hinna se mycket, Àr att hyra en cykel under en eller flera dagar. I Jelsas centrum finns flera cykeluthyrare och i Stari Grad finns en i anslutning till receptionen pÄ hotell Arkada. Vanligt pris Àr 50-90 kuna per dag. Under högsÀsong rekommenderar vi att du förbokar cykeln dagen innan för att vara sÀker pÄ att fÄ en. Nedan beskrivna cykeltur Àr bara ett förslag, med det Àr en mycket bra tur som ger fina upplevelser.... Följ strandvÀgen frÄn Jelsa till Vrboska, kör igenom Vrboskas centrum, stanna till vid skylten Spes Tours och beundra den befÀsta kyrkan frÄn 1400-talet (öppen vardagar kl. 10.00-12.00). Följ vÀgen ut ur Vrboska, svÀng vÀnster ut pÄ stora huvudvÀgen och följ den rakt fram mot Stari Grad (observera att ingen vÀgskylt finns). Efter nÄgon kilometer kommer en vÀgkorsning och hÀr fortsÀtter du rakt fram, in pÄ en nÀstan bilfri grusvÀg som tar dig genom vinodlingarna och förbi Hvars lilla flygfÀlt.
Jelsa Àr en vacker liten stad vid havet pÄ ön Hvars norra sida med mÄnga sevÀrdheter. Orten Àr centrum för de bördiga delarna av ön och omges av olivlundar, lavendelfÀlt och vinodlingar. Vill man utforska ön eller skÀrgÄrden Àr Jelsa en bra bas, med direkta bÄtlinjer till nÀrliggande öar och utmÀrkta kommunikationer med resten av ön.

UpptĂ€cktsfĂ€rd i Jelsa – med glass

Vykortsvackra Jelsa ligger pÄ norra Hvar och Àr en medeltida stad med gamla stenhus, labyrintiska grÀnder och ett charmigt litet hamntorg. Jelsa har vuxit fram ur terrÀngen och har dÀrför ingen tydlig stadsplan. Men eftersom staden inte Àr sÀrskilt stor lÀr man sig snart att hitta. Enklast Àr att utgÄ frÄn torget lÀngst in i hamnen, som Àr den naturliga mittpunkten. Vill man ha en glass, en drink eller en utmÀrkt espresso med utsikt över folklivet sÄ Àr det hit man ska gÄ.

Stari Grad-fÀlt pÄ ön Hvar

OmrÄdet koloniserades pÄ 300-talet f.Kr. av sjöfarande greker frÄn ön Pharos i Grekland, som kom hit och gav denna bygd samma namn - Pharos. Detta omrÄde har bevarats nÀstan intakt sedan den grekiska tiden. HÀr idkades agrikultur som fortfarande finns kvar idag, i form av vinodlingar och olivlundar. OcksÄ mÄnga byggnader, sevÀrdheter, bevattningskanaler etc. finns bevarade och man kan hÀr se den för antiken karakteristiska geometriska uppdelningen av mark. Starogradska Polje Àr idag det bÀst bevarade grekiskt antika omrÄdet i hela MedelhavsomrÄdet.

Byn Pitve

En av Hvars Àldsta byar, Pitve, ligger ca tre kilometer frÄn Jelsas centrum, och 12 kilometer frÄn Stari Grad. GÄ antingen bilvÀgen (ca 45 minuter) eller ta den nÄgot lÀngre promenadvÀgen (ca en och en halv timme) som löper lÀngs berget. Pitve bjuder pÄ fin utsikt och ett nÀstan turistfritt centrum.

Grottan i Humac

I Humac, ca sex kilometer frÄn Jelsa och 16 kilometer frÄn Stari Grad, i riktning mot byn Sucuraj, finns en sevÀrdhet som inte fÄr missas. Den förhistoriska grottan Grapceva Ơpilja. HÀr har man funnit spÄr av en kultur som blomstrade pÄ ön under tredje Ärtusendet f. Kr. Finns möjlighet att ta en guidad tur under högsÀsong.

Byarna Zavala, Ivan-Dolac och Sveta Nedjelja

Ett tips att göra i och omkring Jela Àr att Äka vÀgen över berget, se den andra sidan av ön och njuta av solen och pÄ sydsidan. Ta huvudvÀgen ut ur Jelsa, Äk förbi Pitve och följ vÀgskyltarna för att hitta fram. Observera att en 1,4 kilometer lÄng och mörk tunnel med endast en körbana omöjliggör cykling till denna sida av ön. Att gÄ genom tunneln Àr helt förbjudet. Bil Àr bÀsta transportmedlet dÄ lokaltrafiken Àr starkt begrÀnsad. I Zavala finns fina badvikar och vattnet Àr om möjligt Ànnu klarare Àn utanför Stari Grad och Jelsa.... FrÄn Zavala Àr det en god idé att Äka vidare till byarna Ivan-Dolac och Sveta Nedjelja, bÄda kÀnda för sin vinproduktion. LÀngs berget pÄ denna sida av ön finns de flesta vinodlingarna och den mest kÀnda druvan, plavac mali, som anvÀnds i det fina lokala vinet Zlatan Plavac. I Sveta Nedjelja finns dessutom fina badvikar och pÄ en av restaurangerna vid vattnet kan man prova nÄgra av de typiska lokala vinerna.

FrÄn Jelsa till Zavala till fots

Följ bilvÀgen (förbi posten och apoteket) ut ur Jelsas centrum, korsa den stora huvudvÀgen och följ skyltarna mot Pitve. GÄ bilvÀgen Ànda fram till biltunnelns början, vik dÀr till höger och följ den breda grusvÀgen uppför berget. Efter ca 20 minuters vandring finns pÄ höger sida av vÀgen en stig som leder upp till bergskammens topp (550 meter över havet), dÀr det lilla kapellet Sveti Ante ligger. En sevÀrdhet som Àr mödan vÀrd. Följ sedan stigen nedför berget mot Zavala. BerÀknad tidsÄtgÄng 5-6 timmar fram och tillbaka.

FrÄn Jelsa till Sveta Nedjelja till fots

GĂ„ mot Pitve (samma som ovan) och svĂ€ng höger mot Vrisnik. Följ bilvĂ€gen genom byn mot Svice. Framme i Svice gĂ„r du till vĂ€nster efter den lilla igenvuxna kanalen. Leta rĂ€tt pĂ„ de röd-vita markeringarna och följ dem uppför berget. VĂ€gen leder upp till Hvars högsta punkt, Sveti Nikola 626 meter över havet, och detta Ă€r öns bĂ€sta utsiktsplats. Följ den markerade vandringsleden ner till Sveta Nedjelja och stanna till för att titta pĂ„ resterna av ett gammalt kloster (1400–1787) belĂ€get inne i en grotta. BerĂ€knad tidsĂ„tgĂ„ng 4-5 timmar enkel vĂ€g.

Stari Grad

I Stari Grad rekommenderas ett stopp för att gĂ„ genom den gamla delen av staden, hinna med sevĂ€rdheter och kanske besöka Tvrdalj, poeten Petar Hektorovics kĂ€nda sommarpalats. Passa ocksĂ„ pĂ„ att ta nĂ„gon förfriskning i hamnen. FrĂ„n Stari Grad cyklar du huvudvĂ€gen mot Jelsa och svĂ€nger höger mot byn Dol. Du kan antingen köra förbi byn eller ta en extra svĂ€ng genom den och passera kyrkan uppe pĂ„ höjden. FortsĂ€tt sedan rakt fram och du passerar i tur och ordning byarna Vrbanj, Svirce, Vrisnik och Pitve innan du kommer tillbaka till Jelsa. BerĂ€knad tidsĂ„tgĂ„ng ca 2,5–4 timmar, total strĂ€cka ca 25 kilometer. Åker du frĂ„n Stari Grad kan du sjĂ€lvfallet köra turen Ă„t andra hĂ„llet.
Hur du tar dig runt
Bra bussförbindelser finns pÄ ön samt taxi. BÄtar tar dig till Split, Korcula och Brac.

Buss

BussnÀtet i Dalmatien Àr i allmÀnhet bÄde pÄlitligt och punktligt, Àven om det pÄ öarna kan tyckas en smula sporadiskt ibland. Till stora stÀder som Zagreb, Dubrovnik och vissa turistorter (till exempel Makarska) gÄr det ocksÄ fint att ta buss. Men vill man till exempel ta sig nÄgonstans pÄ kvÀllen, kanske till nÄgon konoba som ligger utanför stan Àr det taxi eller egen bil som gÀller. Detsamma gÀller mÄnga av de smÄ byarna i inlandet.

Taxi

Det gÄr alltid bra att bestÀlla taxi frÄn hotellet, restaurangen eller var du nu befinner dig för resa mellan byarna. Erfarenheten visar att taxichaufförerna Àr Àrliga, trevliga och pÄlitliga. Att pruta pÄ priset eller försöka fÄ "special price" förekommer inte hÀr. Du kan i allmÀnhet lita pÄ taxichaufförens taxameter.

Cykel

Ett smidigt och trevligt sÀtt att ta sig fram pÄ öarna. Det finns fina cykelvÀgar till badplatserna som ligger en bit utanför sjÀlva stadskÀrnan. FrÄga pÄ ditt hotell efter nÀrmaste cykeluthyrare.

BĂ„t

Det finns bra fungerande bÄtlinjer, bÄde lokala och internationella. Det finns ocksÄ ett stort utbud av organiserade bÄtutflykter. PopulÀrast Àr de sÄ kallade "fish picnics" som erbjuds bÄde i Jelsa, Hvar och i Baska Voda. Det finns ocksÄ heldagsturer med olika upplÀgg, t.ex. med ett uppehÄll vid Zlatni Rat.
Split Àr det stora navet nÀr det gÀller bÄttrafik ut till de mÄnga öarna. Vill du Äka direkt frÄn en ö till en annan Àr möjligheterna ofta begrÀnsade, och det kan vara svÄrt att Äka fram och tillbaka samma dag. Det största rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ webbplats med tidtabeller och prisuppgifter: www.jadrolinija.hr.

Motorcykel och moped

Vi rekommenderar dig inte att hyra moped eller motorcykel p.g.a. den starka trafiken sommartid, men det Àr vanliga fÀrdmedel bland kroaterna sjÀlva. FrÄga alltid efter hjÀlm! I Kroatien Àr det nÀmligen inte sjÀlvklart.
Fakta

VĂ„r service

Under perioden maj-september kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krÀvs men stannar du lÀngre Àn 90 dagar behöver du registrera uppehÄllsrÀtt. För mer information hÀnvisar vi till Kroatiens ambassad pÄ telefon 08-440 52 80.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Kroatien.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Hotellskatt i Kroatien

Boende pÄ kroatiska hotell betalar en turistskatt pÄ cirka tio kuna per person och natt. Reser du med charter (fasta reslÀngder pÄ en till fyra veckor) Àr dessa belopp inrÀknade i priset och du behöver alltsÄ inte betala dem pÄ plats. Om du reser med reguljÀrflyg (flexibel reslÀngd) betalar du direkt till hotellet, antingen vid ankomst eller vid avresa.

Valuta och betalning

Kroatiska kuna (HRK). De flesta kort accepteras. Det finns uttagsautomater i Jelsa.

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

El

Samma som i Sverige, 220 volt.

SprÄk

Kroatiska. De flesta som arbetar inom turistnÀringen talar Àven tyska och engelska.

Övrigt

Det finns mÄnga backar, nivÄskillnader och trappor pÄ samtliga resemÄl. Lugnare tempo i maj, juni och september men under högsÀsongen i juli och augusti höjs tempot och utbudet av restauranger, barer och caféer blir större. Mycket trafik pÄ vÀgarna juli-augusti dÄ mÄnga tyskar och italienare kommer hit med bil. Har du batteridrivna apparater med dig pÄ resan till Kroatien, bör du vid hemresan ta ut batterierna och lÀgga batterierna i handbagaget! VÀckarklockan, transistorradion, rakapparaten osv. kan du packa ned i den resvÀska du ska checka in pÄ Splits flygplats. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn
Att resa med barn pÄ familjesemester i Kroatien Àr ungefÀr som att resa med barn i Sverige. NödvÀndigheter som barnmat, blöjor och rent vatten finns nÀstan överallt. Den stora skillnaden ligger i vÀrmen, avsaknaden av skötbord och att man sÀllan ser kroatiska mammor amma sina barn offentligt.

Barnmat och blöjor

Barnmat, blöjor, vÀlling etc. hittar du i allmÀnhet pÄ Konzum eller andra snabbköp. DM Àr ocksÄ en butik med större urval av hygienartiklar samt barnmat.

Restaurangbesök

DÄ dalmatisk mat till stor del bestÄr av pizza och pasta brukar barn Àlska att Àta pÄ restaurang hÀr. Barnportioner eller speciell mat för barn finns nÀstan aldrig pÄ menyn, men frÄgar man sin kypare brukar det mesta gÄ att ordna. PÄ charter med barn kan vissa hotell erbjuda barnstolar, men lÄngt ifrÄn alla.

BarnvÀnliga strÀnder

I Dalmatien badar man oftast frÄn klippor och badplattformar, men nÀstan överallt finns det nÄgon form av sandstrand eller grusstrand. De Àr dock sÀllan sÀrskilt stora, varför det kan bli mycket trÄngt. För större och simkunniga barn Àr Dalmatien ett eldorado av spÀnnande badmöjligheter, med eller utan cyklop och snorkel. För mindre barn bör man vÀlja sitt resmÄl med lite mer omsorg. Jelsa Àr ett barnvÀnligt resmÄl bra, dÄ det finns en liten sandstrand och biltrafiken Àr mycket lugn.
Sök din resa till Jelsa