Se hotell (8)

Resor till Cefalu

Välkommen på en resa till Cefalù och det klassiska Sicilien, om du längtar efter en semester med god mat, slösande sol och massor av Italien har du kommit rätt.
Vid foten av klippan som gett staden dess namn ligger Cefalù, en solblekt stad där både historien och det äkta Sicilien gör sig påmint i varje gathörn under din resa. Cefalù är en stad som sjuder av atmosfär i varje gränd och på varje torg, där man överallt påminns om stadens långa historia, som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Strövar du runt i de smala gränderna runt Piazza Duomo med den imponerande katedralen, träffar du på både korgmakare, glassbarer och kanske också den restaurang som känns helt rätt för kvällens middag. För staden är inte större än att man lätt kan upptäcka den till fots, och det är också då man lägger märke till alla detaljer, som basilikakrukorna i fönstren, doften av nygrillad tonfisk eller den vackra portalen på Chiesa del Purgatorio.

Rum eller lägenhet

Om du bokar en resa med Ving till Cefalù kan du välja om du vill bo på hotell eller i lägenhet. Väljer du lägenhet kan du unna dig nöjet att shoppa på den lokala marknaden för att sedan laga din egen frukost, eller kanske laga en pasta på lokala råvaror, färska från både havet och fälten.

Upptäck Cefalù – och Sicilien!

Cefalù bjuder på mer än siciliansk småstadscharm. Strax utanför centrum väntar de kilometerlånga stränderna, ofta i små vikar där botten av omväxlande sand och sten ger ett kristallklart vatten. Cefalù är bara en av pärlorna i det pärlband av städer och byar som ligger längs öns norra kust, och det är enkelt att se sig omkring på egen hand. Till storstaden Palermo tar tåget under en timme, väl värt en dagsutflykt. Några kilometer utanför kusten väntar de sju vulkaniska Lipariska öarna, med en helt egen skönhet och dramatik, och inåt land reser sig Etna, en av få aktiva vulkaner i Europa. Vill du se mycket under din resa till Cefalù hyr du bil och bestämmer själv både vart du ska resa och var du ska stanna, men lokaltrafiken fungerar bra, och kan vara en upplevelse i sig själv.
Bra att veta
 • Kilometerlånga stränder
 • Lokala restauranger
 • Lägenhetshotell
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Cefalu

Stränder
Utmed hela kusten finns kortare och längre stränder, somliga är bara en klippig vik, medan till exempel stranden i själva Cefalù -Lungomare- är ett långsträckt svep av gul sand med klart, härligt vatten. Vilket man föredrar är så klart en smaksak, men ju klippigare stranden är, desto bättre är den för snorklare, eftersom sanden inte virvlar upp förstör sikten. Å andra sidan kan klippor betyda att det finns sjöborrar, och badskor är alltid en god ide när man badar på stenig botten. De flesta hotell utmed kusten har en mer eller mindre privat strand, ibland delas den med andra hotell. Det innebär att hotellgästerna får ett slags strandpass som berättigar till en solstol och parasoll, och i vissa fall även annan service.

Stranden i Cefalù

Stranden inne i Cefalù är uppdelad i sektioner, där vissa hör till hotell längre upp i stan. På de flesta av dessa sektioner kan man hyra solstol med tillhörande parasoll för 10-20 euro per person och dag. I regel blir det billigare ju längre bort från stan man tar sig. För det priset får man som sagt solstol, ofta tillgång till en bar eller ett café, färskvattendusch och livräddare som håller ett öga på alla badare. Väljer man att lägga sig utanför dessa sektioner är det bara att bre ut handduken och lägga sig ner, men det kan bli trångt, särskilt under helgerna.
Mat, dryck och nattliv
Benvenuto a Tavola! Som överallt i Italien tar sicilianarna sin mat på största allvar, och de lokala specialiteterna är för många för att nämnas. Det traditionella köket har sitt ursprung i det gamla bondesamhället, då maten var robust snarare än raffinerad, men det innebär inte att den saknar elegans. Lägg därtill perfekta råvaror och alla de erövrare som kommit och gått så får man ett kök som egentligen inte saknar någonting. Och har man turen att äta på en restaurang med självrespekt får man en upplevelse för livet. Rätterna kan vara enkla och lättbegripliga , som Pasta con le Sarde - makaroner med sardiner och fänkål, eller mer avancerade, som Sarde a Beccafico - sardiner som fyllts med pinjenötter, vindruvor, kanel, russin och ansjovis. Tyngdpunkten i det sicilianska köket ligger åt pasta, fisk och grönsaker, och det sköljs helst ner med något av öns utmärkta viner. Men det bästa återstår: Efterrätterna. Den sicilianska glassen - gelati- är förmodligen bäst i världen, och den är bara en av många sicilianska variationer på sötsaker, oftast baserade på mandel, frukt och ricotta.
Sicilianarna själva äter oftast som på fastlandet, vilket innebär att middagen är dagens huvudmåltid. Frukost är oftast bara en kopp kaffe och kanske en croissant. Lunchen kan vara en panini på stående fot, men middagen tar man på allvar, och den kan bli en långvarig affär. Den inleds i allmänhet med en förrätt, ofta antipasti, som är olika smårätter; skinka, grillade grönsaker, inläggningar och annat smått och gott. Därpå följer en rejäl pasta eller kanske risotto, och på det en kött- eller fiskrätt. Sedan kommer dolci -efterrätten, och så, några timmar senare, är man klar.

Matvandring i Cefalu

Cefalu är ett paradis för foodies, och det bästa och enklaste sättet att bekanta sig med alla möjligheter är att följa med på en matvandring. Då får man ofta en titt bakom kulisserna och kan smaka sådant som inte alla har tillgång till.
Nattlivet i Cefalu är ganska diskret om man jämför med många andra orter runt Medelhavet. Mellan Palermo och Cefalu ligger ett par stora diskotek, men har man inte egen transport är de ganska svåråtkomliga. Vanligare är att man tillbringar kvällen på en restaurang eller en bar, och efter midnatt är det i regel ganska stilla, både på hotellen och inne i stan. Men visst finns det andra nöjen också: på Teatro Massimo i Palermo ges balett, teater och opera t.o.m. slutet av maj. Under sommaren spelar de på olika grekiska teatrar runt om på ön. Gå till turistinformationen och ta en katalog. Under sommarens högsäsong öppnar också en del klubbar. Trivs du bättre i barer finns det gott om sådana längs med strandpromenaden Lungomare. Men det enklaste är att promenera längs Lungomare på kvällen. Under juli och augusti är allt öppet, och impromptu strandfester och underhållning är inte ovanliga.
Shopping
Eftersom vi befinner oss i Italien är det självklart att det finns både kläder och skor att köpa. Väskor också. Samtliga av god kvalitet. Men utbudet av shopping känns magert om man jämför med till exempel Rom eller Milano, och det är bättre att spara shoppingpengarna till dess man kommer dit. Satsa hellre en slant på öns egna souvenirer; köp hem en flaska olivolja eller ett par flaskor vin. En bit ost eller ett stycke skinka blir också en bra present till kattvakten och blomstervattnaren. Om man inte hellre vill njuta av det själv, förstås

Lördagsmarknaden

Kläder, grönsaker, leksaker, mattor… Här säljs det mesta, och det är ett bra ställe att plocka på sig en souvenir eller två. Parmesanosten kostar runt 15 euro per kilo, och soltorkade tomater finns i flera olika kvaliteter, från 5 euro per kilo. För att hitta hit går man med La Rocca till vänster, mot kyrkogården. Försök komma hit innan lunch, gärna redan vid tio-tiden, då det är mest liv och rörelse.
Sport och Träning

Spela golf på semestern

Vill du golfa under semestern i Cefalu kan du spela på Il Picciolo Golf Club som är Siciliens första 18-hålsbana.

För bokning av golf med vår samarbetspartner Greenfee365 klicka här.
Aktiviteter och sevärdheter

Lipariska öarna

Denna ögrupp: Lipari, Vulcano, Salina, Filicudi och den lilla Alicudi ligger ca fem mil norr om Sicilien, och blir en perfekt dagsutflykt från Cefalu. Båten tar ca två timmar, och har man tur ser man delfiner längs vägen. Lipari är den största av öarna, och båten angör hamnen i öns största stad -Lipari. Här tillbringar man ett par angenäma timmar med att strosa runt i staden, utforska den ringmursomgärdade gamla stan och beundra den praktfulla katedralen, som är stor för att ligga på en så pass liten ö. Inträdet är gratis, men lägg gärna en euro på att besöka den gamla klosterträdgården vid sidan av katedralen. Växtligheten är mager, men de gamla pelargångarna är stämningsfulla, och en välkommen kontrast till sorlet inne i själva katedralen. När det blir dags för lunch finns det en hel del restauranger att välja bland nere i hamnen, men det blir billigare och något mer genuint i gatorna ovanför. På de flesta turer är ön Vulcano nästa anhalt. Doften av svavelväte -eller ruttet ägg- är lika påtaglig som dess orsak. Klippor och stenar är gulfläckiga av svavel, och man kan se hur det ryker ur den numera utslocknade vulkanen inåt ön. På Vulcano är det stränderna - och kanske ett gyttjebad i mineralrik lera- som lockar. Det finns flera stränder att välja mellan, men har man inte tagit med sig någon form av strandskor ska man passa sig för de med svart lavasand. De blir glödheta i solen. Här och där bubblar det i vattnet. Det är helt normalt -i alla fall för Vulcano- och bara ett tecken på att de geologiska processerna ännu pågår, den "utslocknade" vulkanen till trots. I de flesta fall har man ett par timmar även på Vulcano innan man återvänder för att vara tillbaka i Cefalu lagom till middag.

Palermo

Missa inte ett besök i Siciliens huvudstad. Staden har närmare 800.000 invånare och gatulivet är ett helt annat än det man råkar på i Cefalù. Det finns så mycket att se att det är svårt att veta var man ska börja: vid katedralen, vid någon av de vackra marknaderna, eller kanske vid Teatro Massimo, ett av Europas största operahus. Det är bäst att ta Palermo i den takt det kommer och inte försöka hinna med allt på en gång. Kom ihåg att staden inte ligger längre från Cefalú än att man lätt hinner med flera besök under en vecka. Reser man på egen hand är det enklast att ta tåget. På stationen i Palermo fortsätter du framåt i tågets färdriktning och träffar då på en turistbyrå där du får utmärkta kartor över staden. Fortsätter du sedan i samma riktning kommer du ut på Piazza Giulio Cesare, och tvärsöver den börjar Via Roma som leder dig rätt in mot centrum, och viker du av in till höger, mot Piazza Caracciolo träffar du på dagens första marknad. Sedan är det bara att fortsätta dit näsan pekar, det finns mycket att se och uppleva i Palermo. Känner du dig vilsen så tar du dig till Via Maqueda, mellan operan och Quattro Canti. Här ligger en bokhandel -Feltrinelli- med ett bra urval av guideböcker. De har också en hel del sicilianska författare i engelsk översättning. Tåget tar mellan tre kvart och en och en halv timme, beroende på om det är "diretto" eller en "regionale".

Etna

Känslan när man står upp på Etna går inte att beskriva. Vi är inte vana vid att se naturens krafter så överväldigande och på så nära håll. Vid Etna Sud, ett av besökscentren, befinner man sig tvåtusen meter över havet, med en strålande utsikt ner mot Catania och kustslätten. Man ser tydligt var lavan har vällt fram i strömmar som är hundratals meter breda. Här och där i lavafloden ser man små lummiga öar. Dit nådde inte lavan, och de är därför täckta av frodig grönska. Alldeles intill centret ligger Cratero Silvestri, som man kan gå runt, och till och med ner i, om man vill kunna säga att man stått mitt i en vulkankrater. De riktigt intresserade tar linbanan upp mot toppen, men den kostar en bra slant, så man måste vara riktigt intresserad för att göra det. Kom ihåg att det är kallt uppe på toppen, så ta med dig en jacka och gärna en mössa om du tänker dig dit upp. Man kan köra till Etna på egen hand, men det tar lång tid och det är inte lätt att hitta fram till besökscentret. Vill man se Etna är det bättre att följa med på en arrangerad utfärd, som ofta också inkluderar en tur på den sicilianska landsbygden.

Bila på Sicilien

Ett par dagar med egen transport är ett måste för att göra Sicilien rättvisa. Cefalu och kusten i all ära, men det inre av ön, med berg, skogar och soltorkade byar är kanske ännu mer sicilianskt, och har man inte sett det har man inte egentligen sett Sicilien. Vägarna är i allmänhet bra, även om skyltningen ibland är lite… egenartad. Därför att det bäst att ha gott om tid och njuta av allt man ser längs vägen. Det är inte alltid man kommer dit man tänkt sig, men man kan alltid njuta av det vackra landskapet och man ska inte vara alltför låst vid ett uppgjort program. De som känner sig tveksamma inför att ge sig ut i italiensk biltrafik behöver inte oroa sig, så länge de håller sig utanför Palermo. Ute på landsbygden är det glest med trafik, och man kan glida fram i behaglig sightseeingtakt.
Några saker man bör tänka på: Sicilien är en stor ö, och avstånden kan bli ganska stora. Från Cefalu till Etna tar ca 2,5 timmar, om man hittar rätt på första försöket, vilket man sällan gör. Och sedan ska man hem igen. Därför är det bättre att välja utflyktsmål som ligger närmare Cefalu, så man får mer tid för avstickare och infall. Det kan hända man stöter på en marknad, en bra restaurang eller något annat som lockar, och då är det skönt att veta att man har lite marginaler. Ett tips är t.ex. staden Corleone, varifrån Gudfadern stammade i Mario Puzos bok. Den ligger ca 30 km söder om Palermo och kan nås på flera olika sätt. Men vilken väg man än väljer bör man se till att köra längs den del av väg 118 som passerar byn Marineo, den är både vacker och vilsam. Själva Corleone är rätt typisk för städerna i öns inre: den ger ett lite slitet och trött intryck, men är rik på både detaljer och stämning. Ta gärna en tur i gränderna ovanför rådhuset, och har du tid är en lunch i det gamla stationshuset en verklig upplevelse. Men inget vin, i Italien är promillegränsen 0,0 och man skämtar inte med Il Carabineri.
Startar man tidigt kan man också ta sig till Erice, en historiemättad stad på västkusten. Den ligger ca 20 mil från Cefalu, vilket på Autostradan tar ca två timmar, så man får stiga upp tidigt om man ska ta sig hit. Men det är mödan värt. Staden är byggd i en triangulär grundplan högt uppe på en klippa, och delvis kringgärdad av en välbevarad stadsmur. Innanför denna finner man lämningar alltifrån fenicier och framåt i tiden, även om det mesta härrör sig från medeltiden och den normandiska perioden.

Katedralen

Riktigt varför man byggde en så stor katedral i en så liten stad är det ingen som riktigt vet, men där är den. Tyvärr är den rätt illa åtgången, och renovering pågår här och där. Själva skeppet är ganska avskalat, men koret är desto mer dekorerat, med en magnifik Kristus Pantokrator i guldmosaik.

La Rocca.

Denna klippa som tornar upp sig ovanför staden går inte att undvika, bättre är att bekanta sig med den. Från Piazza Garibaldi går det trappor upp mot klippan. De leder efter en stund till en port där man blir registrerad och betalar inträde. Det kostar någon euro, och är mest till för att de vill hålla koll på hur många som är uppe på berget. Alla räknas när de återvänder och om någon saknas letar man rätt på dem. Sedan är det bara att börja klättra på allvar. Försök gå i en lugn stadig takt, inte så du blir andfådd, och kom ihåg att försten upp inte får något pris, men kanske en hjärtattack. Ska man gå hela vägen upp får man räkna med strax under en timme, så ta med vatten. Längs vägen kommer du att passera flera ruiner, både av ringmurar och tempel, klippan har ju trots allt varit befolkad sedan långt före Kristus. Högst upp får du belöningen i form av en svalkande bris och en fantastisk utsikt av inte bara Cefalú men av hela kusten. Njut av den en stund, och utforska ruinerna och ringmuren innan du så småningom återvänder ner till en välförtjänt drink.

Museo de Mandralisco

Som är fallet med så många andra samlingar från renässansen är detta snarast en samling av samlingar, med en dragning åt kuriosakabinett. Snäckor, böcker, ikoner uppstoppade djur etc. Bristen på information och sammanhang gör det hela lite svårtillgängligt. Bäst är att bara gå omkring och betrakta, utan att försöka förstå så mycket.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Sicilien är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.
Buss, taxi. Tåg till Palermo.

Taxi

I Cefalú finns inget gemensamt taxibolag, utan alla förare jobbar på egen hand, och prisnivån är ungefär som den svenska. Taxameter används.

Tåg

Det finns olika typer av tåg; exempelvis "regionale" som är den vanliga kategorin eller "diretto" som går direkt till destinationen. Du kan inte köpa biljetten på tåget utan måste göra det innan, antingen från en automat eller från kiosken på stationen i Cefalú. Till Palermo är det enklast att köpa en tur och returbiljett. Innan du går på tåget måste du stoppa in din biljett i maskinen för stämpla den, även när du reser tillbaka från Palermo. Glömmer du detta blir det dryga böter. Under tågresan ska konduktören också klippa biljetten.

Buss

I Cefalú finns det tre olika busslinjer; A, B och C. På många busstationer finns tidtabeller men detta kan alltid ändras lite p.g.a. trafiken. Du kan köpa biljett i tobaksaffärerna, "Tabacchi". Du kan även köpa direkt på bussen men då kostar det lite mer. Bussarna går ganska frekvent under dagtid inne i Cefalú. Det finns också bussar till hotellen utanför själva staden. Tidtabeller till dessa finns på hotellen.
Fakta

Vår service på resmålet

Resmålet är på egen hand. Ving har ingen personal på plats.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Turistskatt Cefalù

På Sicilien måste samtliga resenärer betala en särskild skatt vid hotellövernattning. Skatten varierar beroende på den officiella hotellklassificeringen och vistelsens längd. Skatten betalas direkt till hotellet vid incheckning, antingen kontant eller med kort.

Följande skattesatser gäller från 1/5 till 31/10 per person och natt för alla boende som är 10 år eller äldre under de första tio nätterna:
Hotell med officiell kategori 3-5 stjärnor: 1,00 euro
Hotell med officiell kategori 1-2 stjärnor samt lägenhet: 0,50 euro

Observera att Vings klassificering av hotell kan skilja sig från den officiella klassificeringen av hotellet, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

Valuta och betalning

Euro.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

El

220 Volt. Europeisk standard.

Språk

Italienska
Flyg och transfer

Flygtid

Ca tre timmar och 45 minuter med direktflyg från Stockholm.

Så reser du hit

Till Cefalù reser du på egen hand med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från flygplatsen utanför Palermo till Cefalu är ca 1 timme och 30 minuter (ca 100 kilometer), beroende på trafik.
Väder
 • januari
14°6°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
15°6°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • mars
17°9°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • april
20°12°
7
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • maj
24°14°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
28°18°
9
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juli
30°20°
11
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • augusti
30°20°
10
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • september
28°19°
8
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • oktober
24°16°
6
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • november
21°13°
5
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • december
16°9°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Cefalu
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.