Resor till Rom
Inspiration

Rom - en magisk stad

"When in Rome, do as the Romans do." Den engelska versionen av det svenska uttrycket "ta seden dit man kommer" innehåller nyckeln till att upptäcka Rom och stadens smultronställen. Gå i Romarnas fotspår - Då öppnar sig en magisk stad.

Storstäder i världen i dag blir allt mer lika varandra i gatubilden. Samma kedjor med klädmärken, samma kedjor med caféer. Men Rom fick aldrig det gruppmailet. Rom har inga som helst planer på att anpassa sig. Smeknamnet ”den eviga staden” har tillkommit av en anledning.

Text: Jan Gradvall
Foto: Ving

Mat i Rom
Rom
Pizza i Rom

Rom har inga som helst planer på att anpassa sig. Smeknamnet ’den eviga staden’ har tillkommit av en anledning. Det är enkelt att uppleva Rom. Tre timmars flygtid. Ett klimat som avskaffat vintern. En förhållandevis liten världsmetropol. Väl framme kan man sedan i princip promenera överallt. Till fots är också det bästa sättet att upptäcka staden. Gatstenarna, gränderna, fontänerna, parkerna, nyanserna av terrakotta. Och de helt fantastiska pinjeträden som finns överallt. Med sina paraplyformade trädkronor och kottar som ser dyra ut, så tronar pinjeträden över staden som tallar som blivit adlade. När du under dina vandringar längs Roms gator ser dörrar som är öppna till innergårdar – kliv in och titta. Ingen räknar privata innergårdar som sevärdheter, men när man förstår hur människor bor i en stad förstår man en stad bättre. When in Rome, do as the Romans do.

I Rom behöver man inte gå på muséer. Allt i Rom är ett museum. Det har skrivits så mycket om italiensk mat – pasta, pizza, pasta, pizza – att det är i dag omöjligt att skriva om italiensk mat utan att låta som texten till Lasse Holms vetemjölschlager ”Canneloni, Macaroni”. Ingen som åker till Rom behöver heller påminnas om att maten är bra. Det vet alla redan. Men gå på de ställen där det sitter flest romare. Peka på de tallrikar som bordsgrannar får in och överraska dig själv. Ät långsamt – och ät för mycket. Det gäller nämligen att kolhydratladda så det räcker tills man har råd att åka till Rom nästa gång.

Att göra i Rom

Jans bästa tips till sevärdheter och saker man inte får missa att göra i Rom.

Villa Borghese

Roms motsvarighet till Central Park och Hyde Park – fast ändå inte. En stor park i norra Rom. Om Marcello Mastroianni vore en park skulle han vara Villa Borghese. Att strosa runt i Villa Borghese med en glass i handen är som att strosa runt med svaret på frågan om livets mening.

Peterskyrkan

Vänta till kvällen, en timme innan kyrkan stänger. Då har köerna ringlat klart. Taktiken är att inte se för mycket. Läs på om Michelangelos marmorstaty Pietá. Koncentrera dig på den och försök smälta att Michelangelo var 23 när han påbörjade den.

Ciampini

Det perfekta titta på folk-stället. belägen på ett torg, Piazza di San Lorenzo, med en ständig genomströmning av romare som har bråttom till jobbet men släpper allt om det finns ett ledigt bord. Öppet från morgon till kväll. Perfekt för vin, mat, kaffe, glass. Perfekt för liv.

Katakomberna

Finns ett 50-tal katakomber i Rom där miljoner kristna ligger begravda, många som dog martyrdöden. Välj San Callisto, längs Via Appia, vägarnas väg. Ovan jord en vingård med ”Gladiator”-vibb. Under jord katakomber som börjades byggas 150 år efter Kristus. Sankta Cecilia, musikens helgon, begravdes här.


Pantheon

Frank Gehry. Rem Koolhaas. Zaha Hadid (som ritat Roms moderna museum). Det finns många arkitekter som byggt spektakulära byggnader som trotsar tyngdlagen. Men allt de ritat bleknar inför Pantheon, ett mästerverk som byggdes 115-125 år efter Kristus. Tvåtusen år gammal modernism. Gå förbi flera gånger, vid olika tidpunkter, olika väderlek, och upplev hur allting förändras genom kupolens 8,2 meter långa ljusöppning mot himlen.

Restauranger och barer i Rom

Nino

Restaurang ganska nära Spanska Trappan där ingenting hänt sedan 1934. Kostymklädda affärsluncher, kypare som aldrig ler. Bland paradrätterna, en utseendemässigt totalt oinsmickrande ribollita, grönsakssoppa.

Hotel Raphaël

Ett av Roms finaste och dyraste hotell, gömt bakom Piazza Navona. Men deras rooftop bar är öppen för alla. Att sippa cocktails här medan solen går ned. Om någon fortfarande skickade vykort skulle man skriva om just det.

Fler artiklar som denna

Rom - insidertips

Njut av en weekendresa till Rom

Vår reseexpert Rasmus bjuder på sina personliga tips som gör din resa till Rom lite bättre, oavsett om du är ute efter shopping, sevärdheter eller söker tips till de bästa romerska restaurangerna. Vad sägs om ett besök på en glassbar där du kan beskåda en vägg i flytande choklad?

Jan Gradvall

är en av våra mest hyllade kulturjournalister och Sveriges ”go-to guy” när det gäller populärkultur. Han skriver regelbundet i bl.a. DI Weekend, Dagens Nyheter och Café.