Se hotell (2)

Resor till Skala Kallonis

Under en resa till den mysiga lilla fiskebyn Skala Kallonis lever man livet i ett lugnt tempo, dÀr man mest rör sig kring stranden och tavernorna runt torget.

Skala Kallonis Ă€r en mysig liten fiskeby med ett lugnt tempo och en handfull hotell, som ligger lĂ€ngst inne i Kallonibukten, vĂ€l skyddad frĂ„n vĂ€der och vind. Eftersom det dessutom Ă€r ovanligt flackt Ă€r detta ett av de mest barnvĂ€nliga resmĂ„len pĂ„ ön. Byn Ă€r kĂ€nd över hela Grekland för sitt sardinfiske, och för dig som gillar denna nyttiga delikatess blir restaurangbesöken en av flera höjdpunkter pĂ„ din resa. Med tanke pĂ„ byns ringa storlek finns det förvĂ„nansvĂ€rt mĂ„nga restauranger, som överlag hĂ„ller en mycket hög klass – och en lĂ„g prisnivĂ„. De flesta restauranger och cafĂ©er ligger pĂ„ det mysiga lilla torget vid hamnen, och lĂ€ngs med de tvĂ„ gator som löper parallellt med stranden.

BarnvÀnligt hotell i Skala Kallonis

Aeolian Gaea Àr det givna valet om du ska resa med barn till Skala Kallonis. HÀr bor du i rymliga och bekvÀma lÀgenheter pÄ ett av Lesbos bÀsta hotell. Som ett litet extra kan du i restaurangen njuta av hotellets egenodlade frukt och grönsaker, kanske tillsammans med en skvÀtt olivolja frÄn den egna olivlunden.

Gott om plats pÄ stranden

StrÀnderna i Skala Kallonis strÀcker sig nÄgon kilometer pÄ ömse sidor om den lilla hamnen, sÄ det finns alltid gott om plats. HÀr kan Àven smÄ barn slÀppas lösa eftersom bÀgge strÀnderna Àr lÄnggrunda och vÀl skyddade frÄn stora vÄgor eftersom de ligger lÀngst in i en bukt. Blir du hungrig eller törstig behöver du bara resa dig och gÄ nÄgra fÄ steg till nÀrmaste strandbar eller taverna.

PopulÀrt bland fÄgelskÄdare

Skala Kallonis lockar varje Är till sig mÄnga fÄgelskÄdare som reser hit för att skÄda det stora antalet flyttfÄglar som mellanlandar hÀr. Framför allt pÄ vÄren och hösten kan man beundra mÀngder av mer eller mindre sÀllsynta arter, men Äret runt kan man studera de flamingos som hÄller till vid saltsjöarna i den östra delen av Kallonibukten.

Utforska ön

Skala Kallonis lÀge mitt pÄ Lesbos gör den till en bra utgÄngspunkt för vidare kortare och lÀngre resor pÄ ön. Den romantiska medeltidsbyn Molivos, med sin mysiga hamn och vackra arkitektur, Àr nÀstan ett mÄste att besöka nÀr man Àr pÄ Lesbos. Den unika "förstenade skogen" strax vÀster om Antissa Àr ocksÄ vÀrd en resa, liksom den livliga huvudstaden Mytilini. PÄ vÀgen fÄr du uppleva det vackra landskapet, som prÀglas av gröna sluttningar och oÀndliga olivlundar.

Bra att veta
 • Familjehotell
 • StrandnĂ€ra hotell
 • KilometerlĂ„nga sandstrĂ€nder
 • BarnvĂ€nliga strĂ€nder
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Skala Kallonis

BarnvÀnligt
5,0
Mat & Dryck
5,0
StrÀnder
4,0
VĂ€der
 • januari
13°7°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
14°8°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
15°9°
6
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
19°11°
7
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
24°15°
9
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
29°19°
11
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juli
32°22°
12
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • augusti
32°22°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
23°15°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
18°11°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • december
14°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
StrÀnder
Skala Kallonis har en lÄng och lÄnggrund strand med en blandning av sand och grus. HÀr kan du njuta av öns varmaste badvatten. Solstolar finns att hyra. De flesta caféer och restauranger ligger lÀngs med gatan ovanför stranden, men det finns ocksÄ ett par strandbarer. Förutom Skala Kallonis barnvÀnliga strand finns över 40 andra bra strÀnder pÄ Lesbos. Ett tips Àr att hyra en bil för att lÀttast ta sig runt pÄ ön. MÄnga strandcaféer pÄ ön erbjuder sina gÀster gratis solstolar, annars gÄr det oftast att hyra.

Vatera – grekernas favorit

Grekerna sjÀlva trivs vid den populÀra stranden Vatera, som Àr öns lÀngsta strand med sina Ätta kilometer. Under veckosluten Àr den vÀlbesökt av öborna, och under juli och augusti kommer mÄnga grekiska turister hit.

Molivos

Tack vare att stranden i Molivos Àr stenig Àr vattnet Àr klart och rent, och bara nÄgra meter ut i havet blir det sandbotten. HÀr finns vattensporter och solstolar mot avgift.

Petra

En lÄng, fin strand med en blandning av sand och grus. Strandcaféer och restauranger finns lÀngs hela strandpromenaden. Solstolar finns att hyra men ingÄr pÄ mÄnga av strandbarerna vid köp av mat eller dryck.

Eftalou

Fyra kilometer frÄn Molivos pÄ norra ön ligger Eftalou, den lilla byn som sedan Ärhundraden Àr kÀnd för sina helande vattenkÀllor. Bad i mineralvattnet hÀr ska vara vÀlgörande för personer med ledinflammationer, reumatism samt hud- och njurproblem.

Polychnitou

Vill du besöka öns omtalade kÀllor kan du besöka Polychnitou med sitt sodiumkloridvatten. KÀllorna ligger en kilometer frÄn den lilla byn Chalakies pÄ den östra delen av ön. Vattnet kan komma upp i temperaturer om 71-90 grader och Àr bland Europas varmaste. Det finns tvÄ pooler hÀr, en för mÀn och en för kvinnor, kommer man som en familj brukar det gÄ bra att bada tillsammans.

Skala Eressou

Stranden i Skala Eressou har mörk, finkornig sand och Àr en av Lesbos absolut finaste strÀnder. Den har dessutom blivit korad till Greklands renaste strand flera gÄnger. PÄ den östra sidan finns ett par tavernor pÄ en trevlig strandpromenad.

Anaxos

Bara tre kilometer frÄn Petra ligger en sandstrand som, enligt mÄnga, Àr den bÀsta stranden i omrÄdet. Solstolar och parasoll ingÄr ofta vid köp av mat eller dryck i strandbarerna, och de gÄr Àven att hyra.

Tsonia

Lite avsides, pÄ östkusten vid Skala Sikaminias, ligger Tsonia. Stranden Àr frÀmst kÀnd för sin röda sand och fina snorkling.

Gavanthas

Gavanthasstranden lÀmpar sig bra för barnfamiljer. Den Àr lÄng, lÄnggrund och det finns normalt gott om utrymme. Det finns ocksÄ en lekplats vid stranden.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3,5 timmar

SĂ„ reser du hit

Till Molivos reser du med Vings charterresor frÄn Köpenhamn under sommarsÀsongen (maj-sep).
Till Skala Kallonis kan du resa under sommarsÀsongen (juni-september) med Vings charterresor.

Flygen landar pÄ Mytilinis flygplats pÄ ön Lesbos.
Med Vings transfer kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Skala Kallonis. Transfern ingÄr inte i resans pris, du lÀgger sjÀlv till den vid bokning. Restiden frÄn Mytilinis flygplats till ditt hotell Àr ca 1 timme till 1 timme 15 minuter (ca 45 km), beroende pÄ trafik och antal hotellstopp. Den exakta rutten för transferbussen beror pÄ lokala förhÄllanden och bestÀms pÄ plats. Mer information fÄr du vid ankomst. LÀs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Med tanke pÄ byns ringa storlek finns det gott om caféer, restauranger och tavernor i Skala Kallonis. De flesta ligger vid det lilla torget i hamnen, samt pÄ de tvÄ gator som löper parallellt lÀngs med stranden. HÀr hittar du klassisk grekisk mat, fisk och skaldjur samt inte minst byns specialitet och stolthet: sardiner.
Cirka fyra kilometer inÄt landet ligger den lite större byn Kalloni. HÀr finns butiker, uttagsautomater och en mÀngd restauranger och caféer.

Mat och dryck pÄ Lesbos

Goda matupplevelser Ă€r ju en viktig del av semestern. PĂ„ Lesbos har du alla möjligheter att Ă€ta god och genuin grekisk mat. Ön producerar mycket lokalt, bland annat sardiner, frukter, grönsaker och inte minst oliver av bra kvalitet.

Det Àr fortfarande relativt billigt att gÄ ut och Àta, och för öborna Àr det en sjÀlvklarhet att i sÀllskap av sina vÀnner besöka kvarterstavernan. MÄnga restauranger kan vid den tid vi skandinaver kallar middagstid verka tomma pÄ greker
.... Detta beror helt enkelt pĂ„ att de har senare matvanor Ă€n oss nordbor. För att uppleva grekisk mat i grekisk miljö – och i sĂ€llskap av greker – gĂ„ ut och Ă€t senare!

DÄ menyn pÄ mÄnga tavernor inte alltid stÀmmer, kan du gÀrna sjÀlv gÄ in i köket och vÀlja det du vill Àta. Vad som serveras beror pÄ vilka rÄvaror som finns att tillgÄ, och pÄ vem som stÄr i köket. Fisk Àr dyrt i jÀmförelse med kött och ofta stÄr bÄde kött- och fiskrÀtterna angivna i kilo. PÄ mÄnga lokala restauranger anges Àven vinet i kilo. En s.k. kuvertavgift tillkommer oftast pÄ notan. Normalt lÀmnar man 10 procent i dricks om man Àr nöjd med servicen och maten.

Vem har inte i det svenska vintermörkret drömt om en uteservering vid Medelhavet med en choriatiki och ett glas av sin favoritdryck framför sig? Choriatiki Àr grekiska för den sallad som vi i Sverige kallar grekisk sallad, med solmogna tomater, gurka, fetaost, rödlök, olivolja och vinÀger. Det grekiska köket bjuder pÄ mÄnga varierande specialiteter, hur mÄnga lyckas du bocka av under din resa?
Meze/förrÀtter
Tsatsiki
Yoghurt, vitlök och riven gurka
Favva
Röra med gröna mosade Àrtor och lök
Tiropides
Friterad ostpaj
Briam
Grönsaker i tomatsÄs
Imam Baildi
Fylld aubergine med ris eller ost
Spanakopita
Spenatpaj med örter och fetaost
Patatokeftedes
Friterade potatisbullar med kryddor
Saganaki
Friterad ost
Kalamari
Grillad eller friterad blÀckfisk
Octapodi
Marinerad, grillad blÀckfisk, ofta med vinsÄs
Dolmades
Fyllda vinblad med ris eller köttdeg
Skordalia
Potatismos med vitlök, serveras kallt
Taramosalata
Saltad karprom med potatis

HuvudrÀtter
Exohico
Grisspett fyllda med tomater, vitlök och örter
Kontosyvli
Grillat grisspett med lök och tomat
Tigania
Friterad gris eller kyckling, med fÀrsk peppar, kryddor och lök
Giouvetci
Nötkött med pasta i tomatsÄs
Kokinisto
Nötkött i tomatsÄs, serveras med antingen ris, pommes frites eller pasta
Keftedes
Köttbullar, serveras ofta med potatis eller pommes frites
Stifado
Köttgryta med lök och tomater
Patitsio
Makaroner med kött och bechamelsÄs

Desserter
Tiganites
Pannkaka med antingen honung och nötter eller Vrasma - fikonsirap. Pröva den med fikonsirapen!
Halvas
Mannagryn med kryddor, kanel, nötter och honung
Karidopita
Valnötskaka med sirap
Kandaifi
Tunna smördegsnudlar med valnötter, kryddor och sirap
Baklava
Smördeg med mandlar och nötter

Speciella rÀtter för ön
Sougania
Fylld lök med ris, köttfÀrs och kryddor
Kolokitholailouda
Fylld zucchiniblomma med ris och örter, kan ocksÄ fyllas med fetaost
Kremithoutiganites
Friterad lökpaj med fÀrska gröna örter
Arnakigimasto
Fyllt lamm med ris, russin och kryddor
Kiskiek
Lamm med yoghurt, vete och lök
Platsenta
Smördeg med valnötter

Drycker

Öl
Öl heter bira och utbudet av mĂ€rken Ă€r stort, Ă€ven grekiska sorter. Pröva gĂ€rna de grekiska ölsorterna Mythos, Alfa eller Fix.
Vin
Önskar du vin till maten kan du bestĂ€lla Krasi eller Aspro, som Ă€r vita viner eller Kokkino som Ă€r ett rött vin. Det mest kĂ€nda grekiska vita vinet Ă€r "Retsina", som smakar lite kĂ„da. En ovanlig smak, men som Ă€r vĂ€rt att testa. Drycken blandas ofta med sockerdricka.
Ouzo
Den grekiska nationaldrycken ouzo mÄste du förstÄs smaka pÄ
.... PÄ Lesbos producerar man sin egen ouzo som sÀgs vara Greklands allra bÀsta. Det hÀnder ofta att man blir bjuden pÄ ett glas som avslutning pÄ en god mÄltid, eller tillsammans med meze, de smÄ plockrÀtterna.
Kaffe
Grekiskt kaffe bestĂ€lls efter mĂ€ngden socker. Sketo– utan socker, metrio– lite socker och gliko– mycket socker. Önskar du mjölk i kaffet bestĂ€ller du Me ghala. Samma benĂ€mningar gĂ€ller för iskaffe och frappĂ©.
Nöjeslivet i Skala Kallonis Àr begrÀnsat, och det finns inte nÄgot nattliv att tala om. Det finns dock ett antal caféer, barer och tavernor vid torget och lÀngs med strandgatorna. Vill du uppleva ett mer livligt uteliv pÄ Lesbos rekommenderas en tur till huvudstaden Mytilini.
Shopping
Är du sugen pĂ„ att shoppa, eller bara gĂ„ i affĂ€rer, rekommenderar vi en tur till öns huvudstad Mytilini. Det Ă€r hĂ€r du hittar det bredaste utbudet av butiker och internationell shopping. PĂ„ de smĂ„ marknadsgatorna bakom hamnpromenaden finns allt! Butikskedjorna hittar du vid hamnen och omkring kyrkan Agios Therapon pĂ„ gĂ„gatan Hermou.

Shopping pÄ Lesbos

Om du letar efter presenter till nÀra och kÀra, eller en souvenir som minne av en hÀrlig semester, hittar du sÀkert nÄgot fint pÄ Lesbos. Inte minst Àr det trevligt att köpa nÄgon lokalt producerad vara. Lokala produkter kostar betydligt mindre Àn importerade. PÄ ön produceras olivolja, olivsÄpa, ouzo, ekologiska viner, honung, keramik, kryddor, konst, vÀvmaterial och lÀder. Det finns ocksÄ ett stort utbud av olika ostar, bl. a en inlagd ost i olivolja som efter ett Ärs lagring anses ha bÀttre smak Àn parmesanost! FÀrsk frukt och bröd kan köpas i de allra flesta "supermarkets". Bagerier finns i Molivos, Petra och Anaxos. Priserna Àr i allmÀnhet fasta.
Aktiviteter och sevÀrdheter
Det finns dyk- och vattensportcenter i Petra och Molivos pÄ norra sidan av Lesbos. PÄ ön kan du Àven Àgna dig Ät hÀst- eller Äsneridning.

Molivos

Besök den charmiga fiskebyn Molivos, som förmodligen Ă€r öns mest fotograferade. HĂ€r njuter du av stranden och av stĂ€mningen i de smala grĂ€nderna. BestĂ€ll en god lunch pĂ„ nĂ„gon av tavernorna i hamnen eller en glass pĂ„ ett cafĂ© lĂ€ngs strandpromenaden. FramĂ„t kvĂ€llen lyses borgen upp och ger en stĂ€mningsfull atmosfĂ€r. I Agora – de smĂ„ marknadsgatorna – hittar du allt frĂ„n den lokala olivoljan till smycken skapade av grekiska konstnĂ€rer.

Anaxos

Orten Anaxos Àr frÀmst kÀnd för sin fina strand, och ligger ca 3 kilometer vÀster om Petra.

Plomari

Under din resa till Lesbos Àr det mer eller mindre obligatoriskt att smaka pÄ öns ouzo. Ingen plats Àr bÀttre för detta Àn just Plomari dÄ staden nÀmligen kan kallas för denna drycks hemstad. HÀr kan du besöka brÀnneriet Barbayanni för att se tillverkningsprocessen och provsmaka. Ouzon frÄn Plomari Àr Greklands bÀsta!

Mytilini

En heldag i öns huvudstad Mytilini Àr ett hett tips under din vistelse pÄ Lesbos. HÀr hittar du en hÀrlig mix av gammalt och nytt. Det finns mÄnga museer, mysiga tavernor och vackra kyrkor. Vill du Àgna lite tid Ät shopping finns det mÄnga butiker dÀr du kan köpa klÀder, skor, vÀskor och mycket mer.

Petra

Bara en halvmil frÄn Molivos ligger Petra, en avslappnad liten badort som Àr kÀnd för sin fina sandstrand. Det största utbudet av restauranger och tavernor finns lÀngs strandpromenaden, men det finns ocksÄ mÄnga bra matstÀllen och affÀrer i de trÄnga grÀnderna.

Att göra pÄ Lesbos

Skala Kallonis ligger i mitten av Lesbos och Àr dÀrför den perfekta utgÄngspunkten om du vill Äka runt och upptÀcka ön. Ett tips Àr att hyra bil eller en moped, dÄ kan du lÀtt ta dig runt för att beskÄda kyrkor, museum och andra sevÀrdheter i byarna pÄ ön.

FÄgelskÄdning

Lesbos Àr kÀnt för fÄgelskÄdning. Varje Är kommer fÄglarna pÄ besök under sina lÄnga resor frÄn norr till sydligare breddgrader i Afrika. LikasÄ flockas fÄgelskÄdarna, med sina stora kameror, runt vattensamlingarna och saltfÀlten för att se dessa sÀllan skÄdade fÄglar.

Vandring

Förutom fÄgelskÄdning finns det bra förutsÀttningar för att vandra pÄ Lesbos. Det finns vandringsleder i de flesta omrÄden pÄ ön och naturen Àr fantastisk.

Lokala högtider

Maria-dagen Àr en av Greklands största högtider och infaller varje Är den 15:e augusti. Jungfru Marias namnsdag firas dÄ stort i byar och stÀder. Grekerna har nÄgra dagar ledigt och mÄnga kommer hit frÄn Aten och andra delar av landet.

De sÀgs att de allra bÀsta sardinerna kommer frÄn Kallonibukten. I början av augusti hÄlls dÀrför Sardinfestival i Skala Kalloni, med gratis sardiner och ouzo Ät alla!

5-19 september Àr det Kvinnornas festival i Skala Eressos, med konserter, bÄtturer, utomhusbio, workshop och dansfester.
Du bör inte missa de mindre byarna runt omkring pÄ ön. DÀr finns fÄ turister, lite biltrafik och en unik historia med gott om sevÀrdheter, bland annat i form av kloster och kyrkor. Hyr en bil eller ta dig runt till fots och upplev nÄgra av Lesbos sevÀrdheter. HÀr följer nÄgra exempel.

Glykfylousa Panagiakyrkan

Kyrkan som tronar högst upp pÄ en stor klippa i stadens Petras centrum. Vandra upp för de 114 trappstegen för att ta del av den fantastiska utsikten över Petra, havet och mot Turkiet.

Panagia Vrefokratousakyrkan

Kyrkan byggdes pÄ 1100-talet för att skydda en ikon som evangelisten Lukas mÄlat av jungfru Maria pÄ just denna plats.

Gergios Iakovidis Digital Konst Museum

Museet Àr det första i Grekland, och ett av fÄ i hela Europa, som anvÀnder ny teknik för att synliggöra fÀrgerna i originalmÄlerier av den grekiska konstnÀren Gergios Iakovidis. Tack vare den nya teknologin kan man se mÄlningarna i det ljus som konstnÀren sjÀlv sÄg vid skapandet, trots att originalen nu Àr mörka.

Den förstenade skogen

Europas enda förstenade skog kan du beskÄda pÄ Lesbos. Den skapades i samband med ett vulkanutbrott för 20 miljoner Är sedan.

Teriadebiblioteket

Gör en utflykt till muséet som kan stoltsera med 29 sÀllsynta böcker. Böckerna innehÄller bilder som Àr skapade av nÄgra de största konstnÀrerna av vÄr tid, som Picasso, Chagall, Matisse, Giacometti och mÄnga fler.

Theophilos Museum

Mellan öns huvudstad och flygplatsen ligger musĂ©et som Ă€r tillĂ€gnat den folkkĂ€ra konstnĂ€ren Theophilos Chatzimichael. Hans mĂ„lningar visar till exempel hur man skördade oliver, fĂ„ngade fisk, bakade bröd – och inte minst hur man firade och dansade pĂ„ den tiden.

Gattelusiborgen i Molivos

Den pampiga borgen som tronar pÄ toppen av fiskebyn Molivos.

Borgen i Mytilini

Ta en promenad pÄ Mytilinis antika borg. Trots att borgen idag Àr i dÄligt skick kan man fÄ ett intryck av hur imponerande den en gÄng varit. Borgen ligger vid Mytilinis hamn och Àr en av de största i Europa.

Antik teater i Mytilini

I öns huvudstad kan du beskÄda en ruin av en romersk teater frÄn den hellenistiska perioden. PÄ den tiden kunde teatern rymma upp mot 15000 ÄskÄdare. Den otroliga akustiken gÄr att uppleva Àn idag.

Kostym- och broderimuseum

Ta del av en samling klÀder som med sina detaljer representerar öns olika tidsepoker.

Arkeologiska museet

HÀr kan du bland annat beskÄda rester av fina mosaiker frÄn det tredje Ärhundradet, samt geometriska och arkaiska lergods frÄn den klassiska och hellenistiska tiden hÀmtade frÄn olika regioner pÄ ön.

Sankt Theraponkyrkan

Bakom hamnen vid marknaden i huvudstaden Mytilini ligger en av de största kyrkorna pÄ ön. Legenden sÀger att kyrkan byggdes pÄ ruinerna av det antika Apollotemplet. I omrÄdet finns Àven andra kyrkor som Àr vÀl vÀrda ett besök.
Hur du tar dig runt
Ett bra sÀtt att uppleva Lesbos pÄ Àr att spÀnna fast sÀkerhetsbÀltet och ge sig ut pÄ vÀgarna med hyrbil!
Överallt i öns vackra natur finns fotovĂ€nliga motiv, lĂ„nga glesbefolkade strĂ€nder och idylliska byar. Flera omrĂ„den kan endast nĂ„s med bil. Lesbos Ă€r ocksĂ„ lagom stort för att man ska hinna se det mesta med bil. TvĂ„ dagars hyrbil rekommenderas för att du ska hinna med de "stora" sevĂ€rdheterna pĂ„ den sydöstra delen av ön. HĂ€r finns bland annat museer och konstgalleri. Dag tvĂ„ kan du utforska strĂ€nderna och tavernorna pĂ„ den vĂ€stra sidan.

Med hjÀlp av en karta Àr det lÀtt att hitta egna smultronstÀllen. De flesta vÀgarna Àr av ganska god kvalitet, dock ganska smala och körtempot Àr högt. SÀkerhetsbÀlte Àr obligatoriskt i framsÀtet och att tala i mobiltelefon Àr förbjudet för föraren. HÄll hastighetsbegrÀnsningarna och respektera högerregeln.

Avis

Det finns mÄnga biluthyrningsfirmor, och priser och standard varierar. Vi rekommenderar dock Avis. Boka Avis-bilen genom oss, sÄ fÄr du en bra bil till ett rimligt pris. I priset ingÄr obligatoriska försÀkringar och fria mil.

Avis har bra bilar i olika storlekar och prisklasser. De levererar bilen till ditt hotell oavsett om du bor i Molivos, Eftalou, Petra, Anaxos eller Skala Kalloni. Service dygnet runt ingÄr och det existerar inga avbestÀllningskostnader
.... Önskar du lĂ€mna bilen pĂ„ flygplatsen kostar detta extra.

StöldförsÀkring ingÄr i hyresavtalet, men notera att den inte tÀcker om privata Àgodelar blir stulna ur bilen. Dock kan nÀmnas att kriminaliteten pÄ Lesbos praktiskt taget Àr obefintlig.

Kontakta din VingvÀrd för att hyra bil, dÄ kan du ocksÄ fÄ tips pÄ turer runt ön.

Hyresavtal
NÀr du hyr en Avisbil ingÄr följande:
‱ Fria mil
‱ Moms pĂ„ 13 procent
‱ 24-timmars hyrintervaller

CDW och SCDW, skadeförsÀkringen tÀcker:
‱ Bilen
‱ Andra partens bil
‱ Personer i den andra partens bil
‱ SjĂ€lvrisken

Hur du tar dig runt pÄ lesbos

Det finns mycket att se och göra pÄ Lesbos och det Àr lÀtt att ta sig runt, vÀlj det transportmedel som passar dig bÀst. Ska du resa mellan Molivos, Petra och Anaxos finns ett minitÄg som trafikeras mellan orterna, village train.

Taxi

I huvudorten Mytilini och pÄ flygplatsen finns det gott om taxi. I de mindre orterna finns det taxi under dagtid. Se till sÄ att taxametern Àr pÄslagen innan turen startar. Om taxin inte har taxameter bör du avtala ett pris med chauffören. TÀnk pÄ att inga taxibilar tar kort, endast kontanter. Om du har bagage med krÀver ofta chauffören extra betalt för detta.

Lokalbuss

BussnÀtet pÄ ön varierar under sÀsongens gÄng. Under högsommaren finns det busslinjer med ett begrÀnsat antal avgÄngar per dag mellan de olika stÀderna, de flesta med slutdestination i Mytilini. Under högsommaren gÄr ocksÄ en buss mellan Molivos och grannbyarna Eftalou, Petra och Anaxos.

BusshÄllplatser:
Eftalou: vid de varma kÀllorna dÀr asfalten slutar
Molivos: vid skolan/taxistationen
Petra: vid strandpromenaden
Anaxos: vid posten alldeles vid Billys Rental
Plomari: i centrum
Agios Isidhoros: vid huvudvÀgen vid kyrkan

Om du önskar stiga pÄ bussen pÄ annan plats lÀngs kustvÀgen, vinka till chauffören i god tid, sÄ stannar han. Biljetter köps ombord pÄ bussen. Ha kontanter i beredskap.

Mopeder

Det Ă€r populĂ€rt att köra moped i Grekland och Lesbos Ă€r inget undantag. Mopeder Ă€r bra om du ska Ă„ka korta strĂ€ckor, för en lĂ€ngre transport Ă€r bil att föredra. Boka din moped genom oss dĂ„ vi vet vilka uthyrare som har fulla försĂ€kringar samt var hjĂ€lm ingĂ„r i priset. Även om grekerna sjĂ€lva inte anvĂ€nder hjĂ€lm Ă€r det lag pĂ„ att ha hjĂ€lmen pĂ„ huvudet under fĂ€rden.

Flyg- och fÀrjeförbindelser

Det gÄr dagligen flyg till Aten, Thessaloniki samt flera flyg i veckan till Rhodos och andra grekiska öar. FÀrjeförbindelse finns mellan flera grekiska öar och Mytilini, samt mellan Petra och Turkiet under högsÀsong. VÄr agent COM Travel bokar och sÀljer bÄde flyg- och fÀrjebiljetter.
Fakta

VĂ„r service

I perioden maj till september kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Kan vi inte lösa det pÄ telefon kommer vi ut till ditt eller ett nÀrliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krÀvs. För mer information hÀnvisar vi till Greklands ambassad pÄ telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt pÄ hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lÀgenhetsklassificering och vistelsens lÀngd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lÀgenheter kan skilja sig frÄn den officiella, som Àr den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjÀrnor: 0,50 euro per rum eller lÀgenhet och natt
3 stjÀrnor: 1,50 euro per rum eller lÀgenhet och natt
4 stjÀrnor 3,00 euro per rum eller lÀgenhet och natt
5 stjÀrnor 4,00 euro per rum eller lÀgenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). BegrÀnsade möjligheter att anvÀnda kort. Bank och uttagsautomater finns i Kalloni, ca 4 km frÄn Skala Kallonis.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 volt.

SprÄk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc. Observera att flygplatsen pÄ Lesbos Àr mycket noga med regler gÀllande bagagevikt. Allt bagage vÀgs, Àven handbagage. Totalt fÄr 20 kg per person medföras inklusive handbagage. Eventuell övervikt betalas direkt till personal pÄ flygplatsen. Pris 5-6 euro/kilo.
Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Skala Kallonis