Se hotell (2)

Resor till Skala Kallonis

Under en resa till den mysiga lilla fiskebyn Skala Kallonis lever man livet i ett lugnt tempo, där man mest rör sig kring stranden och tavernorna runt torget.

Skala Kallonis är en mysig liten fiskeby med ett lugnt tempo och en handfull hotell, som ligger längst inne i Kallonibukten, väl skyddad från väder och vind. Eftersom det dessutom är ovanligt flackt är detta ett av de mest barnvänliga resmålen på ön. Byn är känd över hela Grekland för sitt sardinfiske, och för dig som gillar denna nyttiga delikatess blir restaurangbesöken en av flera höjdpunkter på din resa. Med tanke på byns ringa storlek finns det förvånansvärt många restauranger, som överlag håller en mycket hög klass – och en låg prisnivå. De flesta restauranger och caféer ligger på det mysiga lilla torget vid hamnen, och längs med de två gator som löper parallellt med stranden.

Barnvänligt hotell i Skala Kallonis

Aeolian Gaea är det givna valet om du ska resa med barn till Skala Kallonis. Här bor du i rymliga och bekväma lägenheter på ett av Lesbos bästa hotell. Som ett litet extra kan du i restaurangen njuta av hotellets egenodlade frukt och grönsaker, kanske tillsammans med en skvätt olivolja från den egna olivlunden.

Gott om plats på stranden

Stränderna i Skala Kallonis sträcker sig någon kilometer på ömse sidor om den lilla hamnen, så det finns alltid gott om plats. Här kan även små barn släppas lösa eftersom bägge stränderna är långgrunda och väl skyddade från stora vågor eftersom de ligger längst in i en bukt. Blir du hungrig eller törstig behöver du bara resa dig och gå några få steg till närmaste strandbar eller taverna.

Populärt bland fågelskådare

Skala Kallonis lockar varje år till sig många fågelskådare som reser hit för att skåda det stora antalet flyttfåglar som mellanlandar här. Framför allt på våren och hösten kan man beundra mängder av mer eller mindre sällsynta arter, men året runt kan man studera de flamingos som håller till vid saltsjöarna i den östra delen av Kallonibukten.

Utforska ön

Skala Kallonis läge mitt på Lesbos gör den till en bra utgångspunkt för vidare kortare och längre resor på ön. Den romantiska medeltidsbyn Molivos, med sin mysiga hamn och vackra arkitektur, är nästan ett måste att besöka när man är på Lesbos. Den unika "förstenade skogen" strax väster om Antissa är också värd en resa, liksom den livliga huvudstaden Mytilini. På vägen får du uppleva det vackra landskapet, som präglas av gröna sluttningar och oändliga olivlundar.

Bra att veta
 • Familjehotell
 • Strandnära hotell
 • Kilometerlånga sandstränder
 • Barnvänliga stränder
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Skala Kallonis

Barnvänligt
5,0
Mat & Dryck
5,0
Stränder
4,0
Väder
 • januari
13°7°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
14°8°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
15°9°
6
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
19°11°
7
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
24°15°
9
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
29°19°
11
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juli
32°22°
12
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • augusti
32°22°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
23°15°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
18°11°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • december
14°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
Stränder
Skala Kallonis har en lång och långgrund strand med en blandning av sand och grus. Här kan du njuta av öns varmaste badvatten. Solstolar finns att hyra. De flesta caféer och restauranger ligger längs med gatan ovanför stranden, men det finns också ett par strandbarer. Förutom Skala Kallonis barnvänliga strand finns över 40 andra bra stränder på Lesbos. Ett tips är att hyra en bil för att lättast ta sig runt på ön. Många strandcaféer på ön erbjuder sina gäster gratis solstolar, annars går det oftast att hyra.

Vatera – grekernas favorit

Grekerna själva trivs vid den populära stranden Vatera, som är öns längsta strand med sina åtta kilometer. Under veckosluten är den välbesökt av öborna, och under juli och augusti kommer många grekiska turister hit.

Molivos

Tack vare att stranden i Molivos är stenig är vattnet är klart och rent, och bara några meter ut i havet blir det sandbotten. Här finns vattensporter och solstolar mot avgift.

Petra

En lång, fin strand med en blandning av sand och grus. Strandcaféer och restauranger finns längs hela strandpromenaden. Solstolar finns att hyra men ingår på många av strandbarerna vid köp av mat eller dryck.

Eftalou

Fyra kilometer från Molivos på norra ön ligger Eftalou, den lilla byn som sedan århundraden är känd för sina helande vattenkällor. Bad i mineralvattnet här ska vara välgörande för personer med ledinflammationer, reumatism samt hud- och njurproblem.

Polychnitou

Vill du besöka öns omtalade källor kan du besöka Polychnitou med sitt sodiumkloridvatten. Källorna ligger en kilometer från den lilla byn Chalakies på den östra delen av ön. Vattnet kan komma upp i temperaturer om 71-90 grader och är bland Europas varmaste. Det finns två pooler här, en för män och en för kvinnor, kommer man som en familj brukar det gå bra att bada tillsammans.

Skala Eressou

Stranden i Skala Eressou har mörk, finkornig sand och är en av Lesbos absolut finaste stränder. Den har dessutom blivit korad till Greklands renaste strand flera gånger. På den östra sidan finns ett par tavernor på en trevlig strandpromenad.

Anaxos

Bara tre kilometer från Petra ligger en sandstrand som, enligt många, är den bästa stranden i området. Solstolar och parasoll ingår ofta vid köp av mat eller dryck i strandbarerna, och de går även att hyra.

Tsonia

Lite avsides, på östkusten vid Skala Sikaminias, ligger Tsonia. Stranden är främst känd för sin röda sand och fina snorkling.

Gavanthas

Gavanthasstranden lämpar sig bra för barnfamiljer. Den är lång, långgrund och det finns normalt gott om utrymme. Det finns också en lekplats vid stranden.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3,5 timmar

Så reser du hit

Till Molivos reser du med Vings charterresor från Köpenhamn under sommarsäsongen (maj-sep).
Till Skala Kallonis kan du resa under sommarsäsongen (juni-september) med Vings charterresor.

Flygen landar på Mytilinis flygplats på ön Lesbos.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Skala Kallonis. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Mytilinis flygplats till ditt hotell är ca 1 timme till 1 timme 15 minuter (ca 45 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Med tanke på byns ringa storlek finns det gott om caféer, restauranger och tavernor i Skala Kallonis. De flesta ligger vid det lilla torget i hamnen, samt på de två gator som löper parallellt längs med stranden. Här hittar du klassisk grekisk mat, fisk och skaldjur samt inte minst byns specialitet och stolthet: sardiner.
Cirka fyra kilometer inåt landet ligger den lite större byn Kalloni. Här finns butiker, uttagsautomater och en mängd restauranger och caféer.

Mat och dryck på Lesbos

Goda matupplevelser är ju en viktig del av semestern. På Lesbos har du alla möjligheter att äta god och genuin grekisk mat. Ön producerar mycket lokalt, bland annat sardiner, frukter, grönsaker och inte minst oliver av bra kvalitet.

Det är fortfarande relativt billigt att gå ut och äta, och för öborna är det en självklarhet att i sällskap av sina vänner besöka kvarterstavernan. Många restauranger kan vid den tid vi skandinaver kallar middagstid verka tomma på greker
.... Detta beror helt enkelt på att de har senare matvanor än oss nordbor. För att uppleva grekisk mat i grekisk miljö – och i sällskap av greker – gå ut och ät senare!

Då menyn på många tavernor inte alltid stämmer, kan du gärna själv gå in i köket och välja det du vill äta. Vad som serveras beror på vilka råvaror som finns att tillgå, och på vem som står i köket. Fisk är dyrt i jämförelse med kött och ofta står både kött- och fiskrätterna angivna i kilo. På många lokala restauranger anges även vinet i kilo. En s.k. kuvertavgift tillkommer oftast på notan. Normalt lämnar man 10 procent i dricks om man är nöjd med servicen och maten.

Vem har inte i det svenska vintermörkret drömt om en uteservering vid Medelhavet med en choriatiki och ett glas av sin favoritdryck framför sig? Choriatiki är grekiska för den sallad som vi i Sverige kallar grekisk sallad, med solmogna tomater, gurka, fetaost, rödlök, olivolja och vinäger. Det grekiska köket bjuder på många varierande specialiteter, hur många lyckas du bocka av under din resa?
Meze/förrätter
Tsatsiki
Yoghurt, vitlök och riven gurka
Favva
Röra med gröna mosade ärtor och lök
Tiropides
Friterad ostpaj
Briam
Grönsaker i tomatsås
Imam Baildi
Fylld aubergine med ris eller ost
Spanakopita
Spenatpaj med örter och fetaost
Patatokeftedes
Friterade potatisbullar med kryddor
Saganaki
Friterad ost
Kalamari
Grillad eller friterad bläckfisk
Octapodi
Marinerad, grillad bläckfisk, ofta med vinsås
Dolmades
Fyllda vinblad med ris eller köttdeg
Skordalia
Potatismos med vitlök, serveras kallt
Taramosalata
Saltad karprom med potatis

Huvudrätter
Exohico
Grisspett fyllda med tomater, vitlök och örter
Kontosyvli
Grillat grisspett med lök och tomat
Tigania
Friterad gris eller kyckling, med färsk peppar, kryddor och lök
Giouvetci
Nötkött med pasta i tomatsås
Kokinisto
Nötkött i tomatsås, serveras med antingen ris, pommes frites eller pasta
Keftedes
Köttbullar, serveras ofta med potatis eller pommes frites
Stifado
Köttgryta med lök och tomater
Patitsio
Makaroner med kött och bechamelsås

Desserter
Tiganites
Pannkaka med antingen honung och nötter eller Vrasma - fikonsirap. Pröva den med fikonsirapen!
Halvas
Mannagryn med kryddor, kanel, nötter och honung
Karidopita
Valnötskaka med sirap
Kandaifi
Tunna smördegsnudlar med valnötter, kryddor och sirap
Baklava
Smördeg med mandlar och nötter

Speciella rätter för ön
Sougania
Fylld lök med ris, köttfärs och kryddor
Kolokitholailouda
Fylld zucchiniblomma med ris och örter, kan också fyllas med fetaost
Kremithoutiganites
Friterad lökpaj med färska gröna örter
Arnakigimasto
Fyllt lamm med ris, russin och kryddor
Kiskiek
Lamm med yoghurt, vete och lök
Platsenta
Smördeg med valnötter

Drycker

Öl
Öl heter bira och utbudet av märken är stort, även grekiska sorter. Pröva gärna de grekiska ölsorterna Mythos, Alfa eller Fix.
Vin
Önskar du vin till maten kan du beställa Krasi eller Aspro, som är vita viner eller Kokkino som är ett rött vin. Det mest kända grekiska vita vinet är "Retsina", som smakar lite kåda. En ovanlig smak, men som är värt att testa. Drycken blandas ofta med sockerdricka.
Ouzo
Den grekiska nationaldrycken ouzo måste du förstås smaka på
.... På Lesbos producerar man sin egen ouzo som sägs vara Greklands allra bästa. Det händer ofta att man blir bjuden på ett glas som avslutning på en god måltid, eller tillsammans med meze, de små plockrätterna.
Kaffe
Grekiskt kaffe beställs efter mängden socker. Sketo– utan socker, metrio– lite socker och gliko– mycket socker. Önskar du mjölk i kaffet beställer du Me ghala. Samma benämningar gäller för iskaffe och frappé.
Nöjeslivet i Skala Kallonis är begränsat, och det finns inte något nattliv att tala om. Det finns dock ett antal caféer, barer och tavernor vid torget och längs med strandgatorna. Vill du uppleva ett mer livligt uteliv på Lesbos rekommenderas en tur till huvudstaden Mytilini.
Shopping
Är du sugen på att shoppa, eller bara gå i affärer, rekommenderar vi en tur till öns huvudstad Mytilini. Det är här du hittar det bredaste utbudet av butiker och internationell shopping. På de små marknadsgatorna bakom hamnpromenaden finns allt! Butikskedjorna hittar du vid hamnen och omkring kyrkan Agios Therapon på gågatan Hermou.

Shopping på Lesbos

Om du letar efter presenter till nära och kära, eller en souvenir som minne av en härlig semester, hittar du säkert något fint på Lesbos. Inte minst är det trevligt att köpa någon lokalt producerad vara. Lokala produkter kostar betydligt mindre än importerade. På ön produceras olivolja, olivsåpa, ouzo, ekologiska viner, honung, keramik, kryddor, konst, vävmaterial och läder. Det finns också ett stort utbud av olika ostar, bl. a en inlagd ost i olivolja som efter ett års lagring anses ha bättre smak än parmesanost! Färsk frukt och bröd kan köpas i de allra flesta "supermarkets". Bagerier finns i Molivos, Petra och Anaxos. Priserna är i allmänhet fasta.
Aktiviteter och sevärdheter
Det finns dyk- och vattensportcenter i Petra och Molivos på norra sidan av Lesbos. På ön kan du även ägna dig åt häst- eller åsneridning.

Molivos

Besök den charmiga fiskebyn Molivos, som förmodligen är öns mest fotograferade. Här njuter du av stranden och av stämningen i de smala gränderna. Beställ en god lunch på någon av tavernorna i hamnen eller en glass på ett café längs strandpromenaden. Framåt kvällen lyses borgen upp och ger en stämningsfull atmosfär. I Agora – de små marknadsgatorna – hittar du allt från den lokala olivoljan till smycken skapade av grekiska konstnärer.

Anaxos

Orten Anaxos är främst känd för sin fina strand, och ligger ca 3 kilometer väster om Petra.

Plomari

Under din resa till Lesbos är det mer eller mindre obligatoriskt att smaka på öns ouzo. Ingen plats är bättre för detta än just Plomari då staden nämligen kan kallas för denna drycks hemstad. Här kan du besöka bränneriet Barbayanni för att se tillverkningsprocessen och provsmaka. Ouzon från Plomari är Greklands bästa!

Mytilini

En heldag i öns huvudstad Mytilini är ett hett tips under din vistelse på Lesbos. Här hittar du en härlig mix av gammalt och nytt. Det finns många museer, mysiga tavernor och vackra kyrkor. Vill du ägna lite tid åt shopping finns det många butiker där du kan köpa kläder, skor, väskor och mycket mer.

Petra

Bara en halvmil från Molivos ligger Petra, en avslappnad liten badort som är känd för sin fina sandstrand. Det största utbudet av restauranger och tavernor finns längs strandpromenaden, men det finns också många bra matställen och affärer i de trånga gränderna.

Att göra på Lesbos

Skala Kallonis ligger i mitten av Lesbos och är därför den perfekta utgångspunkten om du vill åka runt och upptäcka ön. Ett tips är att hyra bil eller en moped, då kan du lätt ta dig runt för att beskåda kyrkor, museum och andra sevärdheter i byarna på ön.

Fågelskådning

Lesbos är känt för fågelskådning. Varje år kommer fåglarna på besök under sina långa resor från norr till sydligare breddgrader i Afrika. Likaså flockas fågelskådarna, med sina stora kameror, runt vattensamlingarna och saltfälten för att se dessa sällan skådade fåglar.

Vandring

Förutom fågelskådning finns det bra förutsättningar för att vandra på Lesbos. Det finns vandringsleder i de flesta områden på ön och naturen är fantastisk.

Lokala högtider

Maria-dagen är en av Greklands största högtider och infaller varje år den 15:e augusti. Jungfru Marias namnsdag firas då stort i byar och städer. Grekerna har några dagar ledigt och många kommer hit från Aten och andra delar av landet.

De sägs att de allra bästa sardinerna kommer från Kallonibukten. I början av augusti hålls därför Sardinfestival i Skala Kalloni, med gratis sardiner och ouzo åt alla!

5-19 september är det Kvinnornas festival i Skala Eressos, med konserter, båtturer, utomhusbio, workshop och dansfester.
Du bör inte missa de mindre byarna runt omkring på ön. Där finns få turister, lite biltrafik och en unik historia med gott om sevärdheter, bland annat i form av kloster och kyrkor. Hyr en bil eller ta dig runt till fots och upplev några av Lesbos sevärdheter. Här följer några exempel.

Glykfylousa Panagiakyrkan

Kyrkan som tronar högst upp på en stor klippa i stadens Petras centrum. Vandra upp för de 114 trappstegen för att ta del av den fantastiska utsikten över Petra, havet och mot Turkiet.

Panagia Vrefokratousakyrkan

Kyrkan byggdes på 1100-talet för att skydda en ikon som evangelisten Lukas målat av jungfru Maria på just denna plats.

Gergios Iakovidis Digital Konst Museum

Museet är det första i Grekland, och ett av få i hela Europa, som använder ny teknik för att synliggöra färgerna i originalmålerier av den grekiska konstnären Gergios Iakovidis. Tack vare den nya teknologin kan man se målningarna i det ljus som konstnären själv såg vid skapandet, trots att originalen nu är mörka.

Den förstenade skogen

Europas enda förstenade skog kan du beskåda på Lesbos. Den skapades i samband med ett vulkanutbrott för 20 miljoner år sedan.

Teriadebiblioteket

Gör en utflykt till muséet som kan stoltsera med 29 sällsynta böcker. Böckerna innehåller bilder som är skapade av några de största konstnärerna av vår tid, som Picasso, Chagall, Matisse, Giacometti och många fler.

Theophilos Museum

Mellan öns huvudstad och flygplatsen ligger muséet som är tillägnat den folkkära konstnären Theophilos Chatzimichael. Hans målningar visar till exempel hur man skördade oliver, fångade fisk, bakade bröd – och inte minst hur man firade och dansade på den tiden.

Gattelusiborgen i Molivos

Den pampiga borgen som tronar på toppen av fiskebyn Molivos.

Borgen i Mytilini

Ta en promenad på Mytilinis antika borg. Trots att borgen idag är i dåligt skick kan man få ett intryck av hur imponerande den en gång varit. Borgen ligger vid Mytilinis hamn och är en av de största i Europa.

Antik teater i Mytilini

I öns huvudstad kan du beskåda en ruin av en romersk teater från den hellenistiska perioden. På den tiden kunde teatern rymma upp mot 15000 åskådare. Den otroliga akustiken går att uppleva än idag.

Kostym- och broderimuseum

Ta del av en samling kläder som med sina detaljer representerar öns olika tidsepoker.

Arkeologiska museet

Här kan du bland annat beskåda rester av fina mosaiker från det tredje århundradet, samt geometriska och arkaiska lergods från den klassiska och hellenistiska tiden hämtade från olika regioner på ön.

Sankt Theraponkyrkan

Bakom hamnen vid marknaden i huvudstaden Mytilini ligger en av de största kyrkorna på ön. Legenden säger att kyrkan byggdes på ruinerna av det antika Apollotemplet. I området finns även andra kyrkor som är väl värda ett besök.
Hur du tar dig runt
Ett bra sätt att uppleva Lesbos på är att spänna fast säkerhetsbältet och ge sig ut på vägarna med hyrbil!
Överallt i öns vackra natur finns fotovänliga motiv, långa glesbefolkade stränder och idylliska byar. Flera områden kan endast nås med bil. Lesbos är också lagom stort för att man ska hinna se det mesta med bil. Två dagars hyrbil rekommenderas för att du ska hinna med de "stora" sevärdheterna på den sydöstra delen av ön. Här finns bland annat museer och konstgalleri. Dag två kan du utforska stränderna och tavernorna på den västra sidan.

Med hjälp av en karta är det lätt att hitta egna smultronställen. De flesta vägarna är av ganska god kvalitet, dock ganska smala och körtempot är högt. Säkerhetsbälte är obligatoriskt i framsätet och att tala i mobiltelefon är förbjudet för föraren. Håll hastighetsbegränsningarna och respektera högerregeln.

Avis

Det finns många biluthyrningsfirmor, och priser och standard varierar. Vi rekommenderar dock Avis. Boka Avis-bilen genom oss, så får du en bra bil till ett rimligt pris. I priset ingår obligatoriska försäkringar och fria mil.

Avis har bra bilar i olika storlekar och prisklasser. De levererar bilen till ditt hotell oavsett om du bor i Molivos, Eftalou, Petra, Anaxos eller Skala Kalloni. Service dygnet runt ingår och det existerar inga avbeställningskostnader
.... Önskar du lämna bilen på flygplatsen kostar detta extra.

Stöldförsäkring ingår i hyresavtalet, men notera att den inte täcker om privata ägodelar blir stulna ur bilen. Dock kan nämnas att kriminaliteten på Lesbos praktiskt taget är obefintlig.

Kontakta din Vingvärd för att hyra bil, då kan du också få tips på turer runt ön.

Hyresavtal
När du hyr en Avisbil ingår följande:
• Fria mil
• Moms på 13 procent
• 24-timmars hyrintervaller

CDW och SCDW, skadeförsäkringen täcker:
• Bilen
• Andra partens bil
• Personer i den andra partens bil
• Självrisken

Hur du tar dig runt på lesbos

Det finns mycket att se och göra på Lesbos och det är lätt att ta sig runt, välj det transportmedel som passar dig bäst. Ska du resa mellan Molivos, Petra och Anaxos finns ett minitåg som trafikeras mellan orterna, village train.

Taxi

I huvudorten Mytilini och på flygplatsen finns det gott om taxi. I de mindre orterna finns det taxi under dagtid. Se till så att taxametern är påslagen innan turen startar. Om taxin inte har taxameter bör du avtala ett pris med chauffören. Tänk på att inga taxibilar tar kort, endast kontanter. Om du har bagage med kräver ofta chauffören extra betalt för detta.

Lokalbuss

Bussnätet på ön varierar under säsongens gång. Under högsommaren finns det busslinjer med ett begränsat antal avgångar per dag mellan de olika städerna, de flesta med slutdestination i Mytilini. Under högsommaren går också en buss mellan Molivos och grannbyarna Eftalou, Petra och Anaxos.

Busshållplatser:
Eftalou: vid de varma källorna där asfalten slutar
Molivos: vid skolan/taxistationen
Petra: vid strandpromenaden
Anaxos: vid posten alldeles vid Billys Rental
Plomari: i centrum
Agios Isidhoros: vid huvudvägen vid kyrkan

Om du önskar stiga på bussen på annan plats längs kustvägen, vinka till chauffören i god tid, så stannar han. Biljetter köps ombord på bussen. Ha kontanter i beredskap.

Mopeder

Det är populärt att köra moped i Grekland och Lesbos är inget undantag. Mopeder är bra om du ska åka korta sträckor, för en längre transport är bil att föredra. Boka din moped genom oss då vi vet vilka uthyrare som har fulla försäkringar samt var hjälm ingår i priset. Även om grekerna själva inte använder hjälm är det lag på att ha hjälmen på huvudet under färden.

Flyg- och färjeförbindelser

Det går dagligen flyg till Aten, Thessaloniki samt flera flyg i veckan till Rhodos och andra grekiska öar. Färjeförbindelse finns mellan flera grekiska öar och Mytilini, samt mellan Petra och Turkiet under högsäsong. Vår agent COM Travel bokar och säljer både flyg- och färjebiljetter.
Fakta

Vår service

I perioden maj till september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Greklands ambassad på telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). Begränsade möjligheter att använda kort. Bank och uttagsautomater finns i Kalloni, ca 4 km från Skala Kallonis.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc. Observera att flygplatsen på Lesbos är mycket noga med regler gällande bagagevikt. Allt bagage vägs, även handbagage. Totalt får 20 kg per person medföras inklusive handbagage. Eventuell övervikt betalas direkt till personal på flygplatsen. Pris 5-6 euro/kilo.
Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Skala Kallonis