Utflykter, Ierapetra

Välkommen till din semester. Varför inte krydda den med en utflykt eller två? Vår personal har tillsammans med våra lokala partners satt ihop ett noga utvalt och utprovat utflyktsprogram. Det följer vi sedan upp och förnyar med hjälp av bland annat de kundundersökningar där du och våra andra gäster får lämna sina synpunkter. På så vis kan vi alltid erbjuda aktuella och intressanta upplevelser, och vissa av dem kan du förboka redan hemifrån, så är du säker på att du har en plats när du kommer till din semester.

Det finns flera fördelar med att boka din utflykt hos Ving: alla nödvändiga försäkringar finns på plats och alla säkerhetskrav är uppfyllda. Dessutom finns tydliga regler för om- och avbokning, och för vad som ingår i priset. Dessutom: skulle du få problem eller bli missnöjd med utflykten vet du alltid var du ska vända dig. Allt det där får du på köpet när du bokar utflykten hos Ving.

Observera att utflyktsprogrammet till och med sommaren 2021 är reducerat, och att vissa aktiviteter kan ändras med kort varsel pga covid-19. Till exempel det finnas krav på ansiktsmask eller att besök på restauranger ersätts med matpaket som deltagarna får med sig på utflykten. Läs mer på resmålets lokala Mysite

.

Praktisk information om våra utflykter

Spinalonga – kan bokas hemifrån

Spinalonga – kan bokas hemifrån

En heldag med sol, bad och historia! Vi besöker ön Spinalonga där Europas sista spetälskekoloni låg. BBQ-lunch ingår. Entré ingår inte. Legitimation är obligatoriskt.

Läs mer Dölj

När den förfärliga sjukdomen spetälska spred sig över världen, anlades spetälskekolonier för att isolera de drabbade. Man trodde att sjukdomen smittade mycket lätt, och i många gamla böcker står att läsa om sjöfarare som höll sig långt från Spinalonga på sina seglatser.

Spinalonga låg på lagom avstånd för att kunna hindra smitta och för att kretensarna samtidigt skulle kunna hålla viss kontakt. Namnet Spinalonga betyder "Det långa törnet", och ön ligger som en vågbrytare utanför den vackra Eloundabukten. Namnet förknippas nu med tragiska minnen från ett nära förflutet. Vi får lyssna till gripande berättelser om Europas sista spetälskekoloni som stängdes så sent som 1957.

Båtturen till Spinalonga tar ca en timme. Efter en rundtur på ön, som även har intressanta gamla byggnader, går vi ombord på båten igen och seglar till en badvik för att bada och äta lunch. Därefter går båten tillbaka till den charmiga staden Agios Nikolaos, som är byggd på kullarna runt en välkänd liten insjö. Strosa gärna runt i staden eller slå dig ner och njut av en kaffe eller glass i hamnen innan bussen kör oss tillbaka.

Turen till Spinalonga kombinerar både sol, bad, frisk havsluft och historia.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
BBQ-lunch ingår, men kan vara bra att ha med något att äta då den serveras först vid 14-tiden.

Entré:
8 euro per person. Legitimation är obligatoriskt.

Tid:
Heldag, från Sunwing Makrigialos Beach ca kl. 08.30-18.00,
Ierapetra, ca kl. 09.00 - 17.30, Agios Nikolaos ca kl. 09.30-16.00 och
från Hersonissos ca kl. 08.30-18.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Bra att ta med:
Badkläder och en vindjacka eller tröja ifall det blåser friska vindar. Eventuellt något att äta i väntan på lunchen.

Övrigt:
Utflyktspriset varierar beroende på vilket resmål utflykten utgår ifrån. Personer med någon typ av rörelsehinder har svårt att gå runt ön Spinalonga. Från vissa resmål erbjuds utflykten endast under högsäsong.

Observera att gäster i Elounda bokar utflykten på plats. Taxi till och från Agios Nikolaos tillkommer, ca 24 euro för tur och retur.

Knossos – kan bokas hemifrån

Knossos – kan bokas hemifrån

Följ med på en heldagsutflykt till det berömda Knossospalatset - ett palats man tidigare trodde bara fanns i den grekiska mytologin. Måltider, dryck och entré till Knossos ingår inte.

Läs mer Dölj

Redan under bussfärden längs Kretas nordkust kommer du att förundras över historiens gång. Våra utflyktsguider berättar spännande myter och ger oss en inblick i den fantastiska grekiska mytologin. Vad är sanning och vad är saga...?

Senare under vår vandring genom en del av det en gång så magnifika palatset, fylls man av förundran inför den storartade kultur som fanns på Kreta långt före Kristi födelse. En kultur som kulminerade under perioden 2000–1500 f. Kr. Palatset byggdes för ca 4.000 år sedan och omfattade en yta av 22.000 kvadratmeter. I detta enorma palats fanns det cirka 1.500 rum med luftkonditionering, vattentoaletter, fantastiska guld- och keramikföremål samt vackra freskmålningar.

På Knossos härskade kung Minos, här föddes också legenden om den fruktansvärda minotauren. Många har redan hört eller läst om den mystiska labyrinten som kanske finns under Knossospalatset, och vem vet, kanske får du se den.

Under Sir Arthur Evans ledning byggdes, i början av 1900-talet, palatset upp och rekonstruerades så som han menade att det en gång sett ut. Detta gör det lättare för oss besökare att med hjälp av vår fantasi förstå och imponeras.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Inga måltider och drycker ingår. I Kretas huvudstad Heraklion blir det tillfälle att shoppa och äta lunch på egen hand, ca 2,5 timme.

Entré:
Inträdet till Knossospalatset tillkommer, priset är 15 euro per person. Barn och ungdomar upp till 18 år går in gratis mot uppvisande av legitimation. Pensionärer och studenter med legitimation betalar halvt pris.

Tid:
Heldag, ca kl. 08.30-16.30.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide, på Knossos också en engelsktalande lokalguide.

Klädsel:
Lätta och bekväma kläder.

Bra att ta med:
Vattenflaska, solhatt eller keps och bra skor att promenera i. Många trappor inom Knossospalatset.

Övrigt:
Utfärdspriset varierar beroende på vilket resmål utfärden utgår ifrån. Från mitten av juni till slutet av augusti kan utflykten ställas in beroende på hög temperatur och minskad efterfrågan. Hör med Vingvärden efter ankomst om turen arrangeras eller ej.

Observera att gäster i Elounda bokar utflykten på plats. Taxi till och från Agios Nikolaos tillkommer, ca 24 euro för tur och retur.

Ön Chrissi, guldön – kan bokas hemifrån

Ön Chrissi, guldön – kan bokas hemifrån

Följ med på en heldagstur till Chrissi Island, eller Guldön som den även kallas, som är en av Europas sydligast belägna öar. Sol och bad står på schemat. Måltider och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Chrissi Island, eller Guldön som den även kallas, är en av Europas sydligast belägna öar. Både namnen "Guldön" och "Gaidouronisi - åsneön" är kända bland lokalbefolkningen. Dock är det inget tvivel om att Chrissy är värt ett besök för alla som älskar sol och bad.

Vi åker ner till staden Ierápetra, därifrån går båten över till ön som har långa fina sandstränder och inte minst kristallklart badvatten! Väl framme kan du köpa något att äta och dricka i hamnen, för att sedan promenera ca 10 minuter genom cederskogen till Golden Beach. Här kan du njuta av fantastiska bad och ha det skönt i solen på stranden. Ön har dessutom ett litet kapell till ära för St. Nikolaos. Man kan också se minoiska ruiner liksom den gamla romerska begravningsplatsen och öns fyrtorn.

När vi har gått ombord på båten på eftermiddagen, finns inga spår av människor kvar på Chrissi Island...

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Inga måltider eller drycker ingår. Ett tips är att ta med en egengjord lunchkorg. Drycker och snacks finns också att köpa ombord på båten och i hamnen på Chrissi Island.

Klädsel:
Badkläder.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Tid:
Heldag, från ca kl. 09.00-09.30 till 17.30, beroende på båtens avgångstid.

Övrigt:
Observera att gäster i Elounda bokar utflykten på plats. Taxi till och från Agios Nikolaos tillkommer, ca 24 euro för tur och retur.

Jeepsafari Makrigialos

Jeepsafari Makrigialos

En dag när vi upptäcker vi södra Kreta med traditionella byar, raviner och vattenfall. Vi får också lära oss mer om Kreta och det lokala livet.

Läs mer Dölj

Turen börjar i Makrigialos, känd för sin mysiga fiskehamn, och går "off road" direkt upp mot Stavrochori och Oreino. Dessa är två små och mycket lugna bergsbyar där det känns som om tiden stått stilla. Längs vägen kommer vi högst upp på berget Thripiti, med en strålande utsikt mot havet både österut och mot den södra kusten. I byn Thripiti stannar vi till, och där du kan ta en kaffe på byns kafeneion. Här får den som önskar också prova på en lokal specialitet – Raki.

Dagen fortsätter till HA Canyon, och ingången till den imponerade och mycket trånga ravinen med väggar upp mot ett par hundra meters höjd. Här kan du också göra ett besök i den unika kyrkan som är inrymd i en grotta, högt upp längs bergsidan. Färden går vidare genom Thripiti-skogen, en mäktig naturupplevelse med fantastiska vyer över det kretensiska havet i norr och det Libyska havet i söder.

Under dagen serveras lunch på en liten taverna i byn Agios Ioannis.

Välkommen till en dag full av spännande upptäckter och upplevelser.

Måltider och dryck:
Lunch samt lokalt vin och vatten ingår.

Bra att ta med:
Vatten, pengar, solkräm, kamera, solhatt och solglasögon.

Tid:
Heldag, från ca kl. 09.00-17.30.

Färdledning:
Engelsktalande chaufför/guide (du kör inte din egen jeep).

Klädsel:
Oömma kläder då det kan bli dammigt. Ca halva vägsträckan är "off road".

Övrigt:
Obs! Gravida och personer med ryggproblem bör inte delta i denna utflykt, då den kan vara fysiskt krävande.