Utflykter, Agios Nikolaos

Välkommen till din semester. Varför inte krydda den med en utflykt eller två? Vår personal har tillsammans med våra lokala partners satt ihop ett noga utvalt och utprovat utflyktsprogram. Det följer vi sedan upp och förnyar med hjälp av bland annat de kundundersökningar där du och våra andra gäster får lämna sina synpunkter. På så vis kan vi alltid erbjuda aktuella och intressanta upplevelser, och vissa av dem kan du förboka redan hemifrån, så är du säker på att du har en plats när du kommer till din semester.

Det finns flera fördelar med att boka din utflykt hos Ving: alla nödvändiga försäkringar finns på plats och alla säkerhetskrav är uppfyllda. Dessutom finns tydliga regler för om- och avbokning, och för vad som ingår i priset. Dessutom: skulle du få problem eller bli missnöjd med utflykten vet du alltid var du ska vända dig. Allt det där får du på köpet när du bokar utflykten hos Ving.

Observera att utflyktsprogrammet till och med sommaren 2021 är reducerat, och att vissa aktiviteter kan ändras med kort varsel pga covid-19. Till exempel det finnas krav på ansiktsmask eller att besök på restauranger ersätts med matpaket som deltagarna får med sig på utflykten. Läs mer på resmålets lokala Mysite

.

Praktisk information om våra utflykter

Spinalonga – kan bokas hemifrån

Spinalonga – kan bokas hemifrån

En heldag med sol, bad och historia! Vi besöker ön Spinalonga där Europas sista spetälskekoloni låg. BBQ-lunch ingår. Entré ingår inte. Legitimation är obligatoriskt.

Läs mer Dölj

När den förfärliga sjukdomen spetälska spred sig över världen, anlades spetälskekolonier för att isolera de drabbade. Man trodde att sjukdomen smittade mycket lätt, och i många gamla böcker står att läsa om sjöfarare som höll sig långt från Spinalonga på sina seglatser.

Spinalonga låg på lagom avstånd för att kunna hindra smitta och för att kretensarna samtidigt skulle kunna hålla viss kontakt. Namnet Spinalonga betyder "Det långa törnet", och ön ligger som en vågbrytare utanför den vackra Eloundabukten. Namnet förknippas nu med tragiska minnen från ett nära förflutet. Vi får lyssna till gripande berättelser om Europas sista spetälskekoloni som stängdes så sent som 1957.

Båtturen till Spinalonga tar ca en timme. Efter en rundtur på ön, som även har intressanta gamla byggnader, går vi ombord på båten igen och seglar till en badvik för att bada och äta lunch. Därefter går båten tillbaka till den charmiga staden Agios Nikolaos, som är byggd på kullarna runt en välkänd liten insjö. Strosa gärna runt i staden eller slå dig ner och njut av en kaffe eller glass i hamnen innan bussen kör oss tillbaka.

Turen till Spinalonga kombinerar både sol, bad, frisk havsluft och historia.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
BBQ-lunch ingår, men kan vara bra att ha med något att äta då den serveras först vid 14-tiden.

Entré:
8 euro per person. Legitimation är obligatoriskt.

Tid:
Heldag, från Sunwing Makrigialos Beach ca kl. 08.30-18.00,
Ierapetra, ca kl. 09.00 - 17.30, Agios Nikolaos ca kl. 09.30-16.00 och
från Hersonissos ca kl. 08.30-18.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Bra att ta med:
Badkläder och en vindjacka eller tröja ifall det blåser friska vindar. Eventuellt något att äta i väntan på lunchen.

Övrigt:
Utflyktspriset varierar beroende på vilket resmål utflykten utgår ifrån. Personer med någon typ av rörelsehinder har svårt att gå runt ön Spinalonga. Från vissa resmål erbjuds utflykten endast under högsäsong.

Observera att gäster i Elounda bokar utflykten på plats. Taxi till och från Agios Nikolaos tillkommer, ca 24 euro för tur och retur.

Knossos – kan bokas hemifrån

Knossos – kan bokas hemifrån

Följ med på en heldagsutflykt till det berömda Knossospalatset - ett palats man tidigare trodde bara fanns i den grekiska mytologin. Måltider, dryck och entré till Knossos ingår inte.

Läs mer Dölj

Redan under bussfärden längs Kretas nordkust kommer du att förundras över historiens gång. Våra utflyktsguider berättar spännande myter och ger oss en inblick i den fantastiska grekiska mytologin. Vad är sanning och vad är saga...?

Senare under vår vandring genom en del av det en gång så magnifika palatset, fylls man av förundran inför den storartade kultur som fanns på Kreta långt före Kristi födelse. En kultur som kulminerade under perioden 2000–1500 f. Kr. Palatset byggdes för ca 4.000 år sedan och omfattade en yta av 22.000 kvadratmeter. I detta enorma palats fanns det cirka 1.500 rum med luftkonditionering, vattentoaletter, fantastiska guld- och keramikföremål samt vackra freskmålningar.

På Knossos härskade kung Minos, här föddes också legenden om den fruktansvärda minotauren. Många har redan hört eller läst om den mystiska labyrinten som kanske finns under Knossospalatset, och vem vet, kanske får du se den.

Under Sir Arthur Evans ledning byggdes, i början av 1900-talet, palatset upp och rekonstruerades så som han menade att det en gång sett ut. Detta gör det lättare för oss besökare att med hjälp av vår fantasi förstå och imponeras.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Inga måltider och drycker ingår. I Kretas huvudstad Heraklion blir det tillfälle att shoppa och äta lunch på egen hand, ca 2,5 timme.

Entré:
Inträdet till Knossospalatset tillkommer, priset är 15 euro per person. Barn och ungdomar upp till 18 år går in gratis mot uppvisande av legitimation. Pensionärer och studenter med legitimation betalar halvt pris.

Tid:
Heldag, ca kl. 08.30-16.30.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide, på Knossos också en engelsktalande lokalguide.

Klädsel:
Lätta och bekväma kläder.

Bra att ta med:
Vattenflaska, solhatt eller keps och bra skor att promenera i. Många trappor inom Knossospalatset.

Övrigt:
Utfärdspriset varierar beroende på vilket resmål utfärden utgår ifrån. Från mitten av juni till slutet av augusti kan utflykten ställas in beroende på hög temperatur och minskad efterfrågan. Hör med Vingvärden efter ankomst om turen arrangeras eller ej.

Observera att gäster i Elounda bokar utflykten på plats. Taxi till och från Agios Nikolaos tillkommer, ca 24 euro för tur och retur.

Ön Chrissi, guldön – kan bokas hemifrån

Ön Chrissi, guldön – kan bokas hemifrån

Följ med på en heldagstur till Chrissi Island, eller Guldön som den även kallas, som är en av Europas sydligast belägna öar. Sol och bad står på schemat. Måltider och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Chrissi Island, eller Guldön som den även kallas, är en av Europas sydligast belägna öar. Både namnen "Guldön" och "Gaidouronisi - åsneön" är kända bland lokalbefolkningen. Dock är det inget tvivel om att Chrissy är värt ett besök för alla som älskar sol och bad.

Vi åker ner till staden Ierápetra, därifrån går båten över till ön som har långa fina sandstränder och inte minst kristallklart badvatten! Väl framme kan du köpa något att äta och dricka i hamnen, för att sedan promenera ca 10 minuter genom cederskogen till Golden Beach. Här kan du njuta av fantastiska bad och ha det skönt i solen på stranden. Ön har dessutom ett litet kapell till ära för St. Nikolaos. Man kan också se minoiska ruiner liksom den gamla romerska begravningsplatsen och öns fyrtorn.

När vi har gått ombord på båten på eftermiddagen, finns inga spår av människor kvar på Chrissi Island...

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Inga måltider eller drycker ingår. Ett tips är att ta med en egengjord lunchkorg. Drycker och snacks finns också att köpa ombord på båten och i hamnen på Chrissi Island.

Klädsel:
Badkläder.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Tid:
Heldag, från ca kl. 09.00-09.30 till 17.30, beroende på båtens avgångstid.

Övrigt:
Observera att gäster i Elounda bokar utflykten på plats. Taxi till och från Agios Nikolaos tillkommer, ca 24 euro för tur och retur.

Vin & Keramik - kan bokas hemifrån

Vin & Keramik - kan bokas hemifrån

Följ med på en utflykt genom Kretas böljande landskap, genom olivlundar och vinodlingar till en vingård och en keramikverkstad. Måltider och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Vi åker genom ett av Kretas bördigaste och vackraste områden, mellan de höga bergsmassiven Dikti och Ida. Vi passerar idylliska byar, gamla olivlundar och sluttande vingårdar där vinrankorna frodas i den bördiga jorden och friska luften.

Kreta är känt för sina olivträd som ger näring och livskraft till hela öns befolkning. Oliverna är av högsta kvalitet och sägs öka livslängden avsevärt. Olivträden har funnits på ön i tusentals år och ger en bra inkomst för befolkningen.

Sedan den minoiska tiden har man tillverkat keramik i området runt byn Thrapsano, Vi gör ett besök på en traditionell verkstad för att få se hur man i ca 4000 år arbetat på samma vis.

Färden går vidare genom ett landskap av böljande kullar klädda med vinstockar och kommer in i Kretas största vindistrikt. Här besöker vi en vingård, får en guidad tur och får självklart möjlighet att både provsmaka och köpa de goda kretensiska vinerna som de senaste åren fått
ett antal utmärkelser även internationella.

Både keramikverkstaden och vingården är familjeföretag som drivs med stort kunnande och ett brinnande intresse som först vidare i generationer.

Sist men inte minst blir det dags för ett besök i en av Kretas äldsta byar - Archanes. Här finns tid att strosa i gränderna, eller varför inte besöka byns lilla museum. Här kan du också slå dig ner i skuggan på torget, byns hjärta, där det diskuteras livligt på caféer och tavernor.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Ingen mat eller dryck ingår. Vinprovningen kostar 7,5 euro/person.

Entré:
Museet i Archanes har fri entré.

Tid:
Halvdag, ca kl. 08.00-14.15.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Klädsel:
Lätta och bekväma kläder.

Bra att ta med:
Bra skor att promenera i. Vattenflaska.

Övrigt:
Från mitten av juni till slutet av augusti kan utflykten ställas in beroende på hög temperatur och minskad efterfrågan. Hör med Vingvärden efter ankomst om turen arrangeras eller ej.

Acqua Plus Waterpark

Acqua Plus Waterpark

En spännande dag för hela familjen med besök på Acqua Plus, ett av de absolut bästa vattenlanden på Kreta.

Läs mer Dölj

Här finns något för alla, sol och bad för dem som bara vill koppla av och häftiga vattenrutschbanor för dem som vill ha lite mer action och skoj. Man kan ta en tur med de stora ringarna genom slingrande mjuka banor eller kasta sig ut i det "svarta hålet". För de allra modigaste finns "Kamikaze", som stupar rätt ner…

En härlig dag med mycket sol och bad, där alla i familjen hittar aktiviteter som passar!

I priset ingår:
Transport och entré till parken.

Mat & dryck:
Ingår inte. Det finns flera serveringar för lunch.

Tid:
Heldag, kl. 09.00-16.00 Agios Nikolaos och kl. 08.00-17.30 från Ierapetra och Makrigialos.

Färdledning:
Engelsktalande chaufför.

Bra att ta med:
Badkläder och handduk. Pengar till mat.

Övrigt:
Förvaringsmöjligheter i form av låsbara skåp finns direkt vid entrén.

Jeepsafari till Lassithiplatån

Jeepsafari till Lassithiplatån

Med en jeep når vi svårtillgängliga platser dit inga vägar leder, och får uppleva ett genuint Kreta bortom turiststråken. Följ med på ett äventyr du sent kommer att glömma! Lunch ingår.

Läs mer Dölj

På morgonen blir vi hämtade med jeep för att ta oss bort från civilisationen. Vi beger oss ut i den kretensiska naturen, upp på höga höjder och genom små byar med rik historia. Vårt första stopp för dagen blir vid en gammal olivoljepress. Här serveras kaffe och du får chansen att se hur raki, olivolja och keramik tillverkas. Under turen kommer du också att få provsmaka en del mat, kryddor och drycker som Kreta är känt för. Vi gör ett fotostopp där utsikten är som mest häpnadsväckande. Vid klart väder kan du se Medelhavet norrut, och söderut det som kallas för Libyska havet.

Vi fortsätter vår resa upp till Katharoplatån där vägen tar slut, och andas in klar, ren bergsluft på 1500 meters höjd. Här ute i vildmarken tar vi en paus för att dricka något uppfriskande och har vi tur får vi se flera av de vilda fåglar som bor här uppe, till exempel falk, örn och gåsgam.

Färden går vidare genom små, avlägsna byar där tiden nästan har stått stilla. Vi kommer över till den kända Lassithiplatån, där de flesta bofasta ägnar sig åt jordbruk. Här odlas frukt och grönsaker, och ofta tar man hjälp av åsnor i arbetet. Getter och får används vid osttillverkningen, och höns sprätter runt i varje by. Sedan väntar en traditionell lunch i utkanten av byn Aghios Konstantinos. Den som vill får det lokala vinet serverat till maten. Tillbaka i jeeparna åker vi till den berömda Diktigrottan, där guden Zeus föddes enligt den grekiska mytologin. Grottan kan även stoltsera med många stalaktiter och stalagmiter och är väl värd ett besök. Det går också bra att koppla av utanför och strosa i omgivningarna under tiden.

Därefter går färden vidare till Seli, där du som har kameran med dig kan få till resans bästa semesterbild över hela Lassithiplatån och de gamla väderkvarnarna. I nästa by, Krassi, finns ett enormt platanträd som förmodligen är över 2000 år gammalt. Här kan vi också svalka oss och tvätta av det värsta resdammet i det friska källvattnet. Där ser vi även hur man förr i tiden tvättade kläder i de gamla tvättkaren.

Att få uppleva det riktiga Kreta på den här äventyrsturen, med en chaufför som kan ön på sina fem fingrar, blir en minnesvärd höjdpunkt på din resa.

Mat och dryck:
Lunch med lokalt vin och vatten ingår.

Tid:
Heldag, från ca kl. 09.00-17.00.

Entré:
Inträde till Diktigrottan tillkommer och kostar 6 euro per person.

Färdledning:
Engelsktalande guider och chaufförer (du kör inte din egen jeep).

Klädsel:
Oömma kläder då det kan bli dammigt.

Bra att ta med:
Vatten, pengar, solskydd, badkläder, handduk och kamera. Du som vill gå in i Diktigrottan bör ha ordentliga skor.

Övrigt:
För gäster i Elounda tillkommer taxi till och från Agios Nikolaos, ca 24 euro för tur och retur. Obs! Gravida och personer med ryggproblem bör inte delta i denna utflykt, då den kan vara fysiskt krävande.