Utsikten från Sacré-Cæur
Experternas tips

Mycket mer än Eiffeltornet

Paris

Sevärdheter, upplevelser och gömda skatter i Paris

Det är frestande att ta sig till Eiffeltornet, Louvren och Triumfbågen när man är i den franska huvudstaden. Och jag håller med om att de alla är ett måste när du befinner sig i städernas stad, Paris. Precis som Sacré-Cœur i solnedgången också är en syn som du absolut inte får missa. Men var hittar du de små gömda skatterna och de upplevelser som du inte hittar i guideböckerna? Här är mina bästa tips på minnesvärda upplevelser som får dig att känna dig som en lokalbo under en weekend i Paris.

Text & foto: Maria Byskov

Sacré-Cœur

Sacré-Cœur

3 gömda skatter som du inte hittar i guideböckerna

1. Ostron och lokala delikatesser

Ät ostron med lokalborna på Le Comptoir du Marché i Saint-Germain. Här står de och hänger på gatan vid ett vinfat – och du är varmt välkommen som turist. Ät ostron som (och med) lokalbefolkningen med gott bubbel i glaset. Om du är det minsta osäker på hur ett ostron ska intas på franskt sätt får du det både vänligt och grundligt förklarat. Min bästa ostronupplevelse hittills!

PS: Deras baguette och lättsaltade smör smakar också fantastiskt. Det här är ett riktigt mysigt ställe för lite tilltugg och ett glas vin, som ett stopp på vägen eller för en helkväll. Du kan även beställa andra smårätter med allt gott från havet.

Läs mer om Le Comptoir du Marché
Adress: 14, rue Lobineau, 75006 Paris, France

Ostron och bubbel

Ostron på Le Comptoir du Marché

Bar vid Le Comptoir du Marché

Ta plats i baren eller sätt dig vid ett vinfat och njut av dina ostron

Ostron med topping

Smaklig måltid!

Ostar

2. Marché des Enfants Rouge

Det finns många små och läckra marknader i Paris. En av de finaste matmarknaderna hittar du i den mysiga stadsdelen Le Marais. När du går in på matmarknaden Marché des Enfants Rouge möts du omedelbart av doften av örter och solmogna tomater. Mellan stånden med frukt, grönsaker, blommor och franska ostar finns små restauranger och vinbarer där du kan släcka törsten eller stilla suget efter läckra franska delikatesser.

Marché des Enfants Rouge, Rue de Bretagne, 75003 Paris, France

Marché des Enfants Rouge

Ingången ser inte mycket ut för världen, men man ska inte döma hunden efter håren.

Grönsaker

Inne väntar alla möjliga smakupplevelser...

Två kaffekoppar

...och otroligt gott kaffe!

3. Seine på cykel

Hyr en cykel och ta en söndagstur på två hjul längs Seine – floden som slingrar sig genom Paris. Här upplever du den pulserande storstaden från ett helt annat perspektiv. På morgonen möter du lokala joggare, cyklister och träningsentusiaster längs flodstranden. Här lär sig barnen att åka rullskridskor, medan de äldre njuter av dagens första café au lait. Det är en väldigt speciell energi här, mycket luft och vackra gröna träd som vajar i vinden över floden. På sommaren ger samma träd välbehövlig skugga för de som tränar eller njuter av morgonkaffet. Framåt dagen kan du ha turen att stöta på en loppis eller hitta lite fin konst. Längs floden finns många små mysiga kaféer där du kan hänga under dagen och bara njuta av atmosfären eller ta en drink i solnedgången på kvällen.

Tips: Det är otroligt smidigt, enkelt och billigt att hyra en stadscykel i Paris genom Vélib’, och det har anlagts fler bra cykelvägar de senaste åren.

Konst vid Seine

Lokal konst vid Seine

5 vykort från Paris som du inte hittar i souvenirbutiken

Det är inte särskilt svårt att hitta vackra byggnader, sevärdheter och pittoreska broar på vykort från Paris. Men var får du de perfekta bilderna till semesteralbumet eller Instagram?

Glass som liknar blommor

Glass från Amorino La Huchette

1. Rue Crémieux, 75012 Paris, France

En vacker liten gata, där alla hus är målade i olika glada färger. Växter och till och med husdjur är målade på några av väggarna. Här får du en liten bit av Paris som du inte hittar någon annanstans.

2. Gatorna i Marais

Jag kan ägna flera dagar åt att bara promenera runt på gatorna i Marais. Dels för att några av de häftigaste butikerna ligger här, och dels för att det finns SÅ många mysiga kaféer och vinbarer. Om du har fått nog av shopping och fika kan du också bara njuta av att titta på fasaderna och all gatukonst. Det är en fantastisk upplevelse i sig!

Pappersblommor över en butiksentré

Flera butiksfasader pryds av vackra pappersblommor

3. Sacré-Cœur i solnedgången

Det kan ha tagits ett foto eller två av Sacré-Cœur tidigare, men trots det får du inte missa ett besök till den vackra kyrkan. Basilique Sacré-Cœur ligger på Montmatres högsta punkt, på 129 meters höjd, och på torget framför kyrkan väntar en magisk utsikt över Paris. Jag kan varmt rekommendera en tur till kyrkan en halvtimme före solnedgången. Då kan du nämliga uppleva ett Paris som badar i orange och rosa ljus. När mörkret faller lyser kyrkan upp, och du får ser helt nya nyanser av det "heliga hjärtat" – sacré cœur.

4. Ladurée

De vackra färgglada franska makronerna måste helt enkelt ätas (och fotograferas) på Ladurée. Det är en himmelsk munsbit, och för många är det till och med själva smaken av Paris. Makronerna finns i alla möjliga färger och smakkombinationer och du hittar Ladurées vackert inredda butiker, restauranger och kaféer på nio olika platser i Paris.

Läs mer om Ladurée här, eller spana in deras Instagramprofil

Macarons

En av varje, tack!

5. Dandy Hotel

Det här lilla boutiquehotellet är inte bara riktigt Instagramvänligt. Det är också läckert, elegant och funktionellt. Varje detalj är noga utvald och servicen är i toppklass.

Läs mer om Dandy Hotel

Rum på Dandy Hotel

Rum på Dandy Hotel. Foto: Dandy Hotel

Utsikt från hotellrum

Utsikten från rummet gör en inte besviken

Frukost

Har man ens varit i Paris om man inte har ätit en croissant (om dagen)?

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria har arbetat för Vings systerbolag Spies sedan 2004 och har bott och arbetat utomlands i många år. Hon delar med sig av sina bästa tips till bland annat Cypern, Thailand, Grekland och storstäder i Europa.