8 fikaställen du måste besöka i Paris
Pâtisserier, boulangerier och viennoiserier. I Paris säljs bakverk och godsaker i varje gathörn, och staden rymmer tiotusentals mat- och fikaställen. Här är några av mina favoriter. Varning! Det blir sött.
Text: Lén Kongerud
Foto: Lén Kongerud, Ving och Unsplash
Publicerad: 3 juli 2025
Cedric Grolet
35 Avenue de l'Opéra | 6 Rue Danielle Casanova
Cedric Grolets spektakulära lager på lager-croissanter har varit en snackis i flera år – och det med all rätt. I skrivande stund hittar du även croissant-beignets på menyn. Kommer du ihåg cronuts – croissant-donut-hybriden som tog New Yorks bakvärld med storm för några år sedan och numera är ganska vanlig även här hemma? Croissant-beignets är tvärtom: formade som en croissant, men med en donutliknande konsistens, ett generöst lager socker – och fyllda till brädden med krämig fyllning. Det kan vara friska smaker som hallon och mango, eller mer klassiska som vanilj och kanel.
Det gäller att hålla tungan rätt i mun när du ska provsmaka Grolets godsaker. Croissant-beignets hittar du enbart på Cedric Grolet Café, som ligger på baksidan av Cedric Grolet Opéra, och de säljs endast som takeaway. De traditionella croissanterna får du däremot bara på Cedric Grolet Opéra. Vill du ha en av varje får du alltså räkna med att stå i kö på båda sidor. Kom tidigt, för självklart säljs bara ett begränsat antal varje dag.
Tips! Cedric Grolet har även filialer i London (Cedric Grolet at The Berkeley) och Singapore (Cedric Grolet Singapore).


L’Eclair de Génie Café
122 Rue Montmartre
L’Éclair de Génie är mest känt för sina små, läckra éclairs i alla regnbågens färger (och smaker), men på senare tid har även deras croissanter börjat väcka uppmärksamhet. För även här är en croissant så mycket mer än bara en croissant! Med all respekt för originalet. L’Éclair de Génies croissanter är fulla av smak – för de har både fyllning och topping. Blir det för mycket? Nej. Välj mellan choklad, vanilj, hallon eller cookies – och njut av dessa härliga bakverk vid ett av borden inomhus eller på den lilla uteserveringen.
Här skapas också lekfulla och utsökta bakelser till speciella högtider som halloween, alla hjärtans dag och påsk – som citrongula éclair-kycklingar. Självklart finns det också helt vanliga, och riktigt goda, croissanter. Och det (nästan) bästa av allt? Här var det ingen kö.


Café de Flore
172 Boulevard Saint-Germain
Café de Flore är ikoniskt. Dörrarna öppnades redan 1887, och under det kommande århundradet blev kaféet en populär samlingsplats för prominenta personer som Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir och Pablo Picasso. Det var också då Café de Flore fick sin välkända Art déco-interiör, med röda skinnsoffor, mahognypaneler och spegelväggar. Numera är det förstås gott om turister här, men även parisare fortsätter att besöka detta populära kafé i Saint-Germain-des-Prés. Och det är inte så konstigt, för deras varma choklad är i en klass för sig.
De flesta beställer varm choklad och croissant, men vi valde rostat bröd med franskt smör och sylt vid sidan av. Enkelt, och otroligt gott. Chokladen är tjock, intensiv och precis så lyxig som man förväntar sig av en parisisk variant. Den serveras i en silverkanna, med vispgrädde vid sidan av. Kannan är varm, så använd den lilla servetten till att hålla i handtaget när du häller upp.
Tips! Det blir snabbt kö utanför, så det kan löna sig att vara ute i god tid om du vill slippa den.

Carette
4 Place du Trocadéro et du 11 Novembre
När vi ändå pratar om varm choklad måste vi också nämna det andra stora kaféet med detta på menyn: Carette. Det finns flera filialer, men den vid Place du Trocadéro är originalet – och den mest kända. Kaféet grundades 1927 och är, precis som Café de Flore, känt för sin varma choklad, Art déco-inredning och klassiska parisiska atmosfär. Men om du bara ska besöka ett ställe – välj Café de Flore. Carettes choklad är visserligen också fantastisk, men kaféet känns en aning mer distanserat och lite mindre mysigt. Och ja, räkna med kö.


La Pistacherie
5 Place de l'Alma
De senaste åren har pistage gått från att vara den lite udda smaken i glassdisken till att bli ett riktigt trendfenomen – och numera hittar du den i allt från bakverk och kaffe till pizza och bullar. Och på La Pistacherie handlar precis allt om pistage. Signaturrätten är till exempel crêpe (eller våffla) med pistagekräm, grovhackade pistagenötter, glass (ja, du kan välja pistage) och vispad grädde. De har till och med en pistagekrämsfontän. Det är pistage i alla tänkbara former så långt ögat når.
La Pistacherie är egentligen en specialbutik snarare än ett kafé, men de har en riktigt trevlig uteservering där du kan njuta av pistagekaffe, pistagecroissanter, pistagedonuts – eller äta pistagekräm direkt ur burken, om du föredrar det. Det ska sägas att pistagesmaken var lite mildare än väntat, men så behöver det kanske vara när man går all in på fyrdubbel pistage?


Maison Louvard
11 Rue de Châteaudun
Kalla mig gärna influenced, men the crookie – en kombination av croissant och cookie – var ett av de bakverk jag såg allra mest fram emot att testa i Paris. Maison Louvard är födelseplatsen för det populära bakverket, som egentligen bara var ett experiment från början, men som snabbt gick viralt i sociala medier och skapade en enorm efterfrågan.
Jag var inställd på att behöva köa utanför Maison Louvard, men blev glatt överraskad över minimal kö och gott om crookies i disken. Kanske för att fler delar min åsikt; det hela var, för att vara ärlig, lite överskattat. Eller så hade jag bara lite för höga förväntningar? Men om du har lust att smaka själv (och vill kunna bocka av den från listan), är Maison Louvard ändå ett trevligt stopp – och de har massor av andra godsaker bakom disken också.

Ladurée & Pierre Hermé
Ladurée-filialer | Pierre Hermé-filialer
Listan hade knappast varit komplett utan det som många av oss ser som det mest franska av allt: makroner. Faktum är att makroner ursprungligen kommer från Italien, men det var först i Paris de fick den formen vi känner (och älskar) idag; som två små mandelbottnar med len smörkräm emellan.
Ladurée är klassikern som de flesta känner till. Pastellgröna lokaler och långa diskar fyllda med makroner i traditionella smaker som vanilj, pistage och hallon. Du hittar deras butiker överallt, och det finns till och med flera stycken på terminal 2 på Charles de Gaulle-flygplatsen.
Pierre Hermé är något mindre känd och bakar makroner för finsmakare. Smakerna är mer experimentella, som ros och litchi, matcha, yuzu och olivolja. Balansen mellan sött, syrligt och krämigt är både spännande och annorlunda. Även Pierre Hermé har flera butiker runt om i Paris.
Oavsett om du väljer klassiskt eller experimentellt är det nästan omöjligt att nöja sig med bara en. Och varför skulle du det, egentligen?


Bonustips: Picknick i Paris
Valfri park
Finns det något mer franskt än att strosa runt med en nybakad baguette under armen? Om vädret är på din sida – sväng förbi ett bageri och en mataffär, fyll en kasse med dina favoriter och styr stegen mot en park. Vi hamnade till slut i museiträdgården utanför Petit Palais. En picknick i Paris behöver varken vara perfekt komponerad eller noggrannt planerad – det räcker att baguetten är färsk och marken är torr.
Pst! Tänk på att det inte är tillåtet att sitta på gräset i alla parker, och det kan finnas ett begränsat antal bänkar. Håll utkik efter skyltar som visar vad som gäller. Att dricka alkohol i offentliga parker är i princip inte tillåtet, men efterlevnaden varierar. Och kom ihåg – ta med dig allt skräp till närmaste papperskorg.
