Den franska rivieran
Inspiration

24 timmar i Nice

Upplevelser, hotelltips, restauranger – så får du ut så mycket som möjligt av ett dygn i den franska semesterstaden Nice.

– Nice är min absoluta favorit bland de franska städerna. Det är den perfekta staden för en weekendresa, och även på kort tid går det att se och uppleva mycket där, säger Ingrid Osa, som jobbar på Ving. Här delar hon med sig av sina bästa resetips från staden.

Publicerad: 21 mars 2023

Längs Promenade des Anglais ligger det stränder, hotell och restauranger.

Det franska köket bjuder på många läckerheter, som till exempel ostron.

Glöm inte att lämna plats för efterrätten!

06.00: Bonjour!

När du landar i Nice kan du glädja dig åt en kort resväg från flygplatsen in till centrum. Det tar bara omkring 15 minuter med taxi, buss eller tåg. Många av de mest populära hotellen ligger längs den långsträckta strandpromenaden Promenade des Anglais, och du kan välja mellan hotell i de flesta prisklasser.

08.00: Upplev folklivet i hamnen

I stadens lilla hamn ligger allt från enorma yachter till små fiskebåtar förtöjda, och vid bryggorna står lokala fiskare och säljer färsk fisk direkt från sina båtar. Strosa gärna omkring här en stund och låt dig fascineras av den lokala atmosfären.

I Nices charmiga hamn är den lokala atmosfären påtaglig.

09.30: Strandsafari längs Promenade des Anglais

I den västra delen av hamnen börjar Promenade des Anglais, och längs hela promenaden ligger stränderna på rad. Några av dem tillhör beachklubbar och hotell, här måste du betala för solstolar och servering. De allra flesta väljer istället den fina, offentliga rullstensstranden.

Gå in i ett bageri eller en butik och köp med dig lite mat, till exempel en färsk baguette, eller kanske lite god ost och skinka, och ta med dig ner till stranden. Du kan också få en kall drink i något av de många stånden längs strandpromenaden.

På Promenade des Anglais är det alltid full fart och god stämning.

12.00: Vandra genom Gamla stan

Vid den östra änden av Promenade des Anglais ligger det som många kallar det finaste området i Nice – gamla stan, Vieux Nice. Här kan du utforska de trånga gränderna och alla de små lokala butikerna och bagerierna.

13.30: Ta en paus på ett av de franska torgen

På torgen i Gamla stan hittar du ofta marknader med stånd som bågnar av frukt, grönsaker, blommor eller antikviteter. Under eftermiddagen rensas stånden bort, och istället ställs stolar och bord upp utanför de många restaurangerna. Här är det alltid myllrande liv och mysig atmosfär med andra ord.

14.00: Sen lunch på Le Café de Turin

Detta café på Place Garibaldi är perfekt för en sen lunch. Vad sägs om ostron och champagne, eller kanske moules frites, blåmusslor med pommes frites? Det är ett "måste" i Frankrike!

Gamla stan, Vieux Nice, är väl värd ett besök.

Vandra omkring i de små gränderna och utforska några av marknaderna på torgen.

Blåmusslor och pommes frites är en fransk klassiker.

15.00: Besök La Colline du Chateau

Från gamla stan är det kort avstånd till den historiska parken La Colline du Chateau. Parken är uppkallad efter slottet som en gång stod här, av vilket det nu bara finns ruiner kvar. I parken finns ett café, lekplats och en kulle. Många trappsteg måste bestigas för att nå toppen - men det är det värt. På vägen passerar du både ett konstgjort vattenfall och flera utkiksplatser där du belönas med en fantastisk utsikt över hela Nice.

18.00: Eftermiddagsshopping

Om du inte har för trötta ben finns det gott om shoppingmöjligheter i den nyare delen av Nice. Avenue Jean Medecin är stadens huvudgata, med många fina och exklusiva butiker. Här ligger också Galeries Lafayette, et shoppingcenter fullt av butiker. Här hittar du alla kända märkesvaror.

Nice är Ingrid Osas favoritstad i Frankrike.

Den nyare delen av Nice bjuder på goda shoppingmöjligheter.

20.30: Middag på L’Escalinada

Från Galeries Lafayette är det cirka tio minuters promenad till denna trevliga restaurang. Tänk små bord med rödrutiga dukar i en trång gränd. Stället är helt enkelt en upplevelse i sig själv. Här rensas dagsfärsk fisk vid bordet av duktiga servitörer, och smakupplevelsen går inte att klaga på. Kom bara ihåg att boka bord!

22.00: Gör plats i efterrättsmagen

Till efterrätt kan du ta en crepe på La Vielle Crepe. Eller varför inte en ljuvlig italiensk gelato på någon av de många glassbarerna? Och ja, de har öppet till långt in på kvällen.

L’Escalinada är en upplevelse i sig själv.

Vad sägs om en kvällscrepe på La Vielle Crepe?

...eller kanske en ljuvlig gelato?

23.00: Stupa i säng på det perfekta hotellet

Hotelltips i Nice:

För den fulländade hotellupplevelsen bör du satsa på Negresco, ett klassiskt lyxhotell med perfekt läge.

Mercure Nice Centre Notre Dame är ett populärt hotell på avenyn Notre Dame i hjärtat av Nice.

Vill du hellre bo vid Gamla stan? La Perouse är ett charmigt hotell i klassisk medelhavsstil – med en underbar utsikt!

Tips! Nice är som bäst i april, maj och september. Då är temperaturen behaglig och det är heller inte så mycket turister som mitt i sommaren.

Många anser att Gamla stan är det allra finaste området i Nice.

Kanske du får möjlighet att göra ett antikvitetsfynd på någon av stadens marknader?

Stränderna ligger som ett pärlband längs Promenade des Anglais.