Nyhavn på sommaren
Experternas tips

Låt dig förföras av

Köpenhamn

Fyra årstider i Köpenhamn

Det är svårt att inte älska Köpenhamn. Oavsett vilken tid på året du åker till den danska huvudstaden finns det alltid liv och rörelse, frisk luft och några av världens bästa bakverk. Jag har bott i Köpenhamn de senaste åtta åren, och efter att ha rest världen runt finns det alltid saker jag gläder mig åt när jag kommer hem igen. Om jag nu får kalla Köpenhamn för "hem" med mitt jylländska ursprung.

Text & foto: Maria Byskov

Pioner vid en husvägg

Pioner vid Christianshavn, Overgaden Neden Vandet.

Köpenhamns hamn

Solnedgång från Havneholmen över Islands Brygge.

Läcker glass

Nygjorda italienska glasspinnar på Oluf's is på Østerbro.

Köpenhamn sett ovanifrån

Utsikten från tornet på Christiansborg.

Blommande träd

Vår på Islands Brygge.

Varje årstid har sin charm

Oavsett vilken tid på året du planerar att resa till Köpenhamn finns det saker att se och uppleva. Här är några av mina bästa tips!

Vår

Staden står i full blom och doftar av vår. Köpenhamnsborna kommer ut ur sina gömmor, dricker kaffe på de många uteserveringarna och insuper de första varma solstrålarna. Mitt bästa tips är att tajma ett vårbesök med "Sanukasäsongen", när körsbärsträden slår ut. Det är en magisk upplevelse att åka till Bispebjergs kyrkogård, där du kan ta en promenad under "den rosa himlen" – en 300 meter lång körsbärsallé. Det är en upplevelse du aldrig kommer att glömma.

Vår i Christianshavn

Christianshavn kanal

Sommar vid Islands Brygge
Loppmarknad

Loppmarknad på Islands Brygge

På våren går vi också ut på gatorna och säljer ut våra garderober. Från april finns det loppmarknader överallt i staden. Allt från små vintagemarknader till större områden med växter och möbler. Du får inte missa Frederiksbergs loppmarknad, som hålls varje helg framför Frederiksbergs rådhus. Loppisen är känd för att ha de häftigaste stånden där du kan göra de bästa köpen från danska modemärken. På Islands Brygge sker försäljning en gång i månaden längs vattnet, där du kan gå runt med en god kopp kaffe och njuta av livet vid hamnen. Här kan du definitivt göra ett fynd, oavsett om du går till fots eller seglar på en kanalbåt. Ritas Blå Lopper på Sønder Boulevard på Vesterbro är känt för att ha ett lite mer kreativt utbud. Här kan du också ha turen att hitta spännande växter och vacker keramik.

Körsbärsträden i Kongens Have

Körsbärsträd i blom på Bispebjerg kyrkogård.

Körsbärsallén på Bispebjerg kyrkogård

Sommar

Det bästa med Köpenhamn på sommaren är de många grönområdena och badmöjligheterna i staden. Köpenhamns hamn är helt unik. Tänk dig att ha en storstad där vattnet är så klart och härligt att du kan hoppa i hamnen och få ett uppfriskande dopp oavsett var i staden du befinner dig. Det är här vi köpenhamnsbor svalkar oss, och det är också här som turisterna tar en paus i sommarvärmen. Du kan antingen gå i vattnet vid de allmänna hamnbaden vid Kalvebod eller Islands Brygge, men du kan också ta ett dopp från Refshaleøen och till exempel besöka kaféet La Banchina, som har fina små badbryggor. Här kan du också njuta av en av stans bästa koppar kaffe eller äta en läcker sommarsallad från deras ekologiska trädgård.

Hamnbad

Hamnbadet på Islands Brygge

Amager strand, Helgoland

Badanläggningen Helgoland på Amager Strand

Om du är mer för strand har vi också turen att ha en åtta kilometer lång sandstrand i staden. Amager Strandpark erbjuder badanläggningen Helgoland, grunda badmöjligheter, SUP eller vindsurfing, beachvolleyplaner och inte minst sand mellan tårna med utsikt över Öresundsbron. Om du är en flygplansskådare kan du vända handduken söderut och låta dig underhållas av de många plan som flyger in och ut från Kastrup.

Goboat vid Islands brygge

GoBoats vid Langebro

Sommarkväll vid Reffen

Reffen Street Food på Refshaleøen

Ett måste i Köpenhamn på sommaren är också att besöka våra läckra matmarknader. Reffen Street Food ligger på Christianshavns yttersta spets. Här har ett matmecka upprättats med kök från hela världen. Det är öppet både dagtid och kvällstid. Besöker du Reffen på kvällen kan du njuta av en fantastisk solnedgång över Köpenhamn, samtidigt som du äter något exotiskt och dricker en läcker drink under färgglada lampor. Den vackra kvällshimlen kan nästan leda tankarna till en söderhavsö med palmer och semesterkänslor. En annan favorit är Broens Gadekøkken som ligger vid Inderhavnsbroen. Hit kan du gå eller cykla från Nyhavn, och du kan äta grekiska gyros, som om du vore i Grekland, eller ta en Gasolin-burgare. Den har utsetts till världens bästa hamburgare, och enligt mig är det välförtjänt.

Läcker brunch

Brunch på Wulf & Konstali

Gyros på Broens Gadekøkken

Pita Gyros på Strangas vid Broens Gadekøkken

Frukost på Packhouse vid Christianshavn

Höst

När sommaren går mot sitt slut tar hösten vid med sina många färger. De upplevs bäst i Frederiksberg Have, som förvandlas till ett regn av färger i gyllene och brända nyanser. Det är verkligen vackert! Ett måste är också att ta en tur till vår stolthet Tivoli, som förvandlas lagom till Halloween med massor av dekorationer.

När danskarna går på höstlov bjuder föreningen Kulturnatten på en festlig kväll. Det är en över 27 år lång tradition och ett av stadens mest besökta kulturevenemang. Här smälter stadens kulturliv samman och öppnar upp för glädje och inspiration för alla. Fler än 250 museer, teatrar, bibliotek, kyrkor, parker och torg i hela staden välkomnar allmänheten under Köpenhamns största årliga endagsevenemang. De många spännande evenemangen visar upp stadens breda utbud och de många olika sidorna av kulturen.

Efterår på Kastellet

Kastellet

Rådhusvin om efteråret

Njalsgade

Vinter

Vi kommer inte ifrån julen och inte heller Santa Lucia. Kom till Köpenhamn på Luciadagen och titta på Luciatåget på vattnet. Det är en förtrollande syn att se de många kajakerna som seglar i formation i kanalerna med ljus i. Efter detta kan jag rekommendera att ta en promenad genom Prinsessegade, där julbelysningen hänger som en gnistrande stjärnhimmel ovanför dig. Många tar sig såklart till Tivoli och Strøget, men du får verkligen inte missa den lite mer underskattade Prinsessegade.

Jul på Tivoli

Jul på Tivoli

Jul på Tivoli

När vintern på allvar tar sitt grepp om Köpenhamn öppnar isbanor på flera ställen i staden. Bland annat vid Frederiksberg Runddel och på Broens Gadekøkken. Här väntar liv, rörelse och en god kopp varm choklad.

När vi inte längre står ut med vintern blir det "fastelavn". Vi Köpenhamnsbor tar oss igenom den sista delen av vintern genom att frossa i fastelavnsboller en månad i sträck. Danskarnas svar på den svenska semlan finns i alla skepnader, och alla har sin personliga favorit. Generellt har vi bagerier i nästan varje gathörn och mikrobagerierna, som annars är mest kända för sina surdegsbakelser, slåss varje år om att göra de bästa (och mest hajpade) fastelavnsboller. Mina favoriter är från Il Buko, Andersen Bakery och Hart. De är värda att stå i kö för, och du kan också få en riktigt läcker kopp kaffe till din fastelavnsbolle på dessa bagerier.

Fastelavnsbolle

Fastelavnsbolle från Il Buco

Vinter i Köpenhamn

Copenhagen Light Festival, Köpenhamns kanal

Vinter i Nyhavn

Nyhavn i vinterskrud

Så tar du dig runt

Det bästa sättet att se och uppleva Köpenhamn är utan tvekan på två hjul. Gör som köpenhamnsborna och skaffa dig en cykel – de kan hyras överallt i staden. Köpenhamns infrastruktur är byggd för cyklar, och det är därför nästan alltid det snabbaste och enklaste sättet att ta sig runt. Över kanalerna har det byggts broar endast för cyklar, och det bästa är att du kan kliva av och parkera var som helst. Gör dina egna spontana stopp, ta ett djupt andetag och ta dig fram genom staden med vind i håret och sol på näsan. Om du reser med barn kan jag rekommendera att hyra en Christiania-cykel, där du kan ha två till fyra barn i lådan (eller en lat partner).

Kanaltur

Kanaltur i Christianshavns kanal.

SUP

SUP och kajak är ett populärt transportmedel i kanalen.

Cirkelbroen

Cirkelbroen över Köpenhamns hamn

Cykelbro över Köpenhamns hamn

Cykelslangen över Sydhavnen

Cyklister i solnedgången

Ljusa sommarnätter

Är du inte så mycket för att cykla är det lyckligtvis också enkelt att hoppa på tunnelbana eller buss. Men en ännu större upplevelse är att transportera dig på vattnet. Köpenhamns många stadsdelar är binds samman av vatten, och du kan antingen ta hamnbussen eller hyra en GoBoat i en timme eller två. Om du är hardcore SUP:are är det såklart också möjligt att hoppa på brädan.

GoBoat i kanalen

GoBoat-tur i kanalen vid Christianshavn

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria har arbetat för Vings systerbolag Spies sedan 2004 och har bott och arbetat utomlands i många år. Hon delar med sig av sina bästa tips till bland annat Cypern, Thailand, Grekland och storstäder i Europa.