Strand på Cypern
Inspiration

Teds bästa Cypern-tips

Efter 13 somrar på Cypern är vår käre Ving-medarbetare Ted Grönberg en av dem som vet mest om detta älskade, soliga resmål. Här delar han med sig av sina bästa tips från ön.

2006 hade Ted precis kommit tillbaka till Sverige efter åtta månader i Australien. Suget efter att jobba utomlands med sol och bad var stort. Av en händelse fick han se en annons där Ving sökte badvakter på Cypern, vilket passade honom perfekt eftersom han redan var utbildad badvakt och simlärare.

– Bara några dagar efter en intervju på Vings huvudkontor i Stockholm satt jag på ett flygplan till Cypern. Nu i efterhand kan jag lugnt säga att det är ett av mina bästa beslut i livet.

Idag kallar Ted Cypern för sitt andra hem. Och efter att ha tillbringat så mycket tid på ön finns det förstås många guldkorn han gärna delar med sig av. Men innan vi går in på detaljer har han ett mer övergripande tips att komma med:

– Åk till Cypern, punkt. Jag är helt säker på att ni kommer att bli lika förälskade i denna underbara ö som jag är! Många ställen runt ön har fått sig ett rejält ansiktslyft under de senare åren och här finns verkligen något för alla.

Ted Grönberg vid poolen på O.B.C Cypern

Ted Grönberg

Stränder på Cypern

Nissi Beach

En av Europas finaste stränder! Hit går jag eftersom allt finns här. Det blå vattnet och den långa stranden har helt enkelt hur mycket som helst att erbjuda. På den ena sidan brukar barnfamiljerna hålla till, här är det lite lugnare på restaurangerna och barerna. På den andra sidan är det lite mer ös, med pumpande musik, drinkar och festande ungdomar. Bara att känna efter vilket humör man är på innan man åker hit!

Nissi Beach

Nissi Beach

Landa Golden Beach

– Det här är den strand jag åker till när jag bara vill ha det lugnt och skönt. Den ligger en bit efter Nissi Beach och är lika fin, men med färre besökare. Mitt bästa strandtips för dig som verkligen vill chilla en dag. Hit åker jag själv på mina lediga dagar när jag vill komma undan lite och bara slappa. Stranden är också perfekt för barnfamiljer och det finns en trevlig restaurang med god mat och bra service.

Konnos Beach

– Hit åker jag för att få den där riktiga Medelhavskänslan. Med en serpentinväg som ringlar sig ner till stranden osar platsen verkligen semester och vardagslyx. Man blir förälskad direkt! Det är svårt att förklara, det måste helt enkelt upplevas på plats. Här finns också en trevlig restaurang och gott om vattensporter. Mitt tips är att åka dit tidigt på dagen för att få en av de bästa solstolarna och sen stanna hela dagen för att få uppleva den vackra solnedgången.

Konnos Beach

Konnos Beach

Mat på Cypern

Meze

– När du är på Cypern måste du förstås prova det lokala köket. Det bästa sättet att få prova lite av varje är att beställa en meze. De finns oftast i två olika varianter av kött och fisk. Ett tips är att inte äta sig mätt på de fantastiska salladerna och såserna som kommer in först, utan att spara lite plats till köttet och grytorna som kommer mot slutet. Fråga gärna någon av dem som bor eller jobbar på ön om de har något meze-ställe att rekommendera! Ofta kan det löna sig att ta sig en bit utanför turistområdena för att få den där genuina meze-upplevelsen.

Gyros

– Kött i bröd med tzatziki och grönsaker. Det behöver inte vara krångligare än så! Ett litet tips är att be om lite pommes på toppen, för att den där riktigt lokala smaken.

Efterrätter med rosenvatten

– Min absoluta favorit! Kanske inte något som passar alla, men en lite annorlunda smakupplevelse som helt klart kan vara värd att prova. Rosenvatten är en specialitet på Cypern, det används i allt från skönhetsprodukter till bakverk. Smaken är svår att beskriva men jag skulle vilja säga att det påminner om blommor, med en tydlig doft av rosor.

Meze skild

Utflykter på Cypern

Ut på havet

– En dag ute på det turkosa vattnet är något du inte får missa. Oavsett om det är en hel- eller halvdagsutflykt är det något som kommer stanna i minnet långt efter det att du kommit hem. Att få känna den friska havsluften och uppleva de svalkande baden där du ser ända ner till botten är fantastiskt. Det finns gott om alternativ, allt från en katamarantur i solnedgången till partybåtar där musiken dunkar non-stop.

Hyrbil

– Något jag verkligen vill rekommendera är att hyra en bil, moped eller cykel några dagar och utforska ön, eller åtminstone närområdet. Kör till exempel till Pafos, huvudstaden Nicosia eller ta en dag i Troodosbergen. Ta moppen till Capo Greco och se på solnedgången eller bara en härlig cykeltur i närområdet. Det finns en mycket trevlig park med statyer ovanför Ayia Napa med fantastisk utsikt över havet. Cykla dit och ta en kopp kaffe – eller varför inte unna er en kväll på tivolit som ligger mitt i staden?

Turkosa vatten på Cypern

Nattliv/party på Cypern

Bästa pubarna

Paddys Bar
– En irländsk pub som ligger mitt på bargatan i Ayia Napa. Inredd på klassisk irländsk vis med massor av känsla. Det känns som ett Irland på Cypern! Livemusik varje kväll och en härlig atmosfär.

Tommy's Pub
– Karaoke och stor uteservering. Här hittar du en skön blandning av folk i alla åldrar. Ligger också centralt i Ayia Napa.

Bästa nattklubbarna

Grabbarna Grus och Blue Moon Bar
– Ett måste om man är skandinav och sugen på party! Perfekt för en helkväll med bra musik och trevlig stämning.

Castle club
– Häftig, stor nattklubb med fem olika dansgolv med olika typer av musik på varje. Här finns garanterat något för alla!