Skål för Gran Canaria!

Kanarieöarna är kanske inte mest känt för sina viner men faktum är att vinproduktionen på öarna startade redan på 1400-talet. Vi besöker en bodega och en vinfabrik samt bjuds på smakprov.

  Snabbfakta

 • Dag:
  Fredag i perioden maj-september. Från den 3/10 går utflykten på torsdagar.
 • Längd:
  Heldagsutflykt ca kl. 11.00-19.00.
 • Pris:
  57 EUR per vuxen, 35 EUR per barn.

  Provsmakning av flera olika lokala viner samt tilltugg/snacks och lite tapas ingår.
 • Språk:
  Skandinavisktalande guide.
 • Bra att ta med:
  En extra tröja vid en eventuellt kylig kväll.
 • Övrigt:
  Ät gärna en rejäl frukost innan utflykten eftersom vi inte gör något lunchstopp. Vin och lokala produkter kan köpas under turen, ofta till mer fördelaktiga priser än till exempel på flygplatsen eller i större matbutiker. Rekommenderad åldersgräns 18 år.
 • Så här bokar du:
  Utflykten kan under högsäsong vanligtvis bokas i förväg, antingen i samband med att du bokar din resa eller genom att logga in på ”Min sida”. I mån av plats samt i början och slutet av säsongen kan du normalt boka utflykten på resmålet genom att ta kontakt med en Vingvärd.
Att vin är bra för hjärtat, är det vissa som påstår. Dock är meningarna mer delade när det diskuteras kvalitet, region med mera i den stora vinvärlden. De kända vinproducerande länderna har sina anhängare, men fler och fler blir intresserade av vad okända regioner kan erbjuda och presentera. Och det är här de kanariska öarna kommer in i bilden.

De kanariska öarna har en relativt ung vinhistoria, omkring 600 år, vilket också gör att vintraditionen är något annorlunda än den gängse i den 'gamla världen'. Det betyder bland annat att urvalet av druvor är anpassat till det klimat och den miljö som de öarna har.

Historien om vinerna på öarna går tillbaka till 1400-talet. Det var då både spanska och portugisiska sjöfarare planterade de första vinrankorna. I takt med att regionen blev indragen i handel steg även intresset för vinproduktion. Höjdpunkten nåddes på 1600-talet, då inte minst England blev storimportör av kanariska viner. År av krig och ödeläggelse minskade sedan handeln drastiskt. Hela tiden behöll dock vinerna sitt goda rykte, och priset på de kanariska dropparna sköt i höjden under de här åren. Många emigranter lyckades också transportera vinstockar till den nya världen, och flera av de kanariska druvsorterna var med att skapa grunden för den vinindustri som började växa fram i Mexiko, Peru och inte minst i Kalifornien.

Fortsatt håller de kanariska vinerna god kvalitet, och det är därför vi kan skåla för Gran Canaria med att erbjuda en utflykt till en av de mer kända vinbodegorna på ön. Vi besöker bland annat Bodega Aguyro och vinfabriken La Tirajana, och får möjlighet att smaka på några av deras bästa viner. Vi får också smaka på lokala produkter eller snacks och vid sista stoppet serveras små tapasrätter.

Under turen hinner vi också med ett stopp i de tusen palmernas dal. Den lilla pittoreska byn Fataga med sina kullerstensgator och vitkalkade hus ligger på 600 meters höjd över havet. Namnen på husen ger en indikation om vem som bor var.

Praktisk information

Var blir jag upphämtad när jag ska åka på en utflykt? Hur fungerar det med betalning eller dricks? Här hittar du allt du behöver veta om våra utflykter.