Nicosia - den delade staden

Heldagsutflykt till Cyperns huvudstad, Nicosia. Den delade staden har mycket att erbjuda, oavsett om du är intresserad av folkliv, historia, sevärdheter eller shopping. Här kan du strosa runt, utforska och hitta dina smultronställen bland de smala gränderna.

  Snabbfakta

 • Dag:
  Torsdag
 • Längd:
  Heldagsutflykt , ca kl. 07.30-16.00
 • Pris:
  58 EUR per vuxen, 27 EUR per barn.

  Inga måltider ingår. Det finns gott om restauranger och caféer både på den cypriotiska sidan och den ockuperade sidan av Nicosia.
 • Språk:
  Skandinavisktalande guide.
 • Bra att ta med:
  Bekväma skor och vattenflaska.
 • Övrigt:
  Det finns också möjlighet att gå över till den turkiska sidan på egen hand, i så fall måste du ta med dig passet. Tänk på att vid besök i kyrkor och kloster måste man ha täckta axlar och knän.
 • Så här bokar du:
  Utflykten kan under högsäsong vanligtvis bokas i förväg, antingen i samband med att du bokar din resa eller genom att logga in på ”Min sida”. I mån av plats samt i början och slutet av säsongen kan du normalt boka utflykten på resmålet genom att ta kontakt med en Vingvärd.
Många tror att Nicosia är en storstad med bara trafik och varma gator, men det finns smultronställen som inte alla känner till. Denna dag kör bussen oss till de gamla stadsdelarna. Här kan du i lugn och ro gå runt och utforska shoppingmöjligheter och kultur i de smala gränderna och på gågatorna. Passa gärna på att köpa lite cypriotiskt hantverk.

I denna del av staden skyddar ofta träd och stora parasoller från den heta solen. Det är skönt att slå sig ner på en uteservering, koppla av med typisk grekisk musik i bakgrunden, dricka något läskande och betrakta människorna som passerar förbi.

Intill den gamla stadsdelen finns den venetianska stadsmuren med anor ända från 1560-talet. Den gamla vallgraven är i dag ett grönområde med växter av många olika slag. Det finns även ett livligare stadsområde med toppmoderna butiker med brett sortiment.

Ärkebiskop Makarios är en av många kända och respekterade personer som har levt och verkat på Cypern. Varför, får du veta under utflykten. Vi får också se statyn av honom utanför hans palats, som idag är säte för ärkebiskopen.

Under den här turen får du veta mer om Nicosia, Cyperns moderna historia och en hel del om Gröna linjen.

Praktisk information

Var blir jag upphämtad när jag ska åka på en utflykt? Hur fungerar det med betalning eller dricks? Här hittar du allt du behöver veta om våra utflykter.