Meze - mätt och glad!

Följ med på en kväll med fokus på grekisk husmanskost. Här har en rad goda och välsmakande rätter från det grekiska köket valts ut i form av meze.

  Snabbfakta

 • Dag:
  Fredag och söndag (vecka 25-29 går utflykten enbart på söndagar). Första planerade datum för utflykten är 26 april, men det kan ändras beroende på väder och antal bokningar.
 • Längd:
  Kvällsutflykt ca kl. 18.00-21.00 med Vingvärd (du väljer själv om du vill stanna längre)
 • Pris:
  31 EUR per vuxen, 16 EUR per barn.

  En blandning av meze-rätter, vin, raki och vatten ingår.
 • Språk:
  Skandinavisktalande guide.
 • Övrigt:
  Transport ingår ej.
 • Så här bokar du:
  Utflykten kan under högsäsong vanligtvis bokas i förväg, antingen i samband med att du bokar din resa eller genom att logga in på ”Min sida”. I mån av plats samt i början och slutet av säsongen kan du normalt boka utflykten på resmålet genom att ta kontakt med en Vingvärd.
I de små byarna runt om på Kreta går det mesta sin gilla gång. Här är det som det alltid har varit dvs. familjen, traditionerna och maten som betyder mest. Barnen i familjerna kan resa jorden runt men kommer nästan alltid tillbaka till sin födelseby när de blivit lite äldre eller själv har fått barn. Roka på Kretas västliga sida är en sådan by. Här samlas allihop varje kväll till en god måltid och pratar om dagens händelser och livet.

Härifrån kommer familjen som vi blev en del av för mer än 20 år sedan. På Taverna Roka i Agia Marina fick vi möjlighet att uppleva den goda maten och de starka familjebanden. Mamman stod i köket, pappan i familjen var restaurangchef, äldsta sonen Michalis ansvarade för den dagliga driften och de yngre syskonen serverade. Och faktiskt finns samma uppställning kvar än idag.

Restaurangen serverar rikliga portioner och det är fokus på grekisk husmanskost. Vi har tillsammans valt ut en rad goda och välsmakande rätter från det grekiska/kretensiska köket. Allt passar väl ihop och är en härlig blandning utifrån essensen i det grekiska matfenomenet – meze. Ordet kommer från det arabiska ordet "mazetik" – att smaka på, vilket handlar om att dela och förena alla smaker. Vi lovar att ni kommer gå härifrån både mätta och glada.

Praktisk information

Var blir jag upphämtad när jag ska åka på en utflykt? Hur fungerar det med betalning eller dricks? Här hittar du allt du behöver veta om våra utflykter.