Yogaresa till solen

DRÖMMEN OM EN YOGARESA

Att få uppleva yogans kraft i härliga miljöer skapar minnen för livet – och kanske även nya vänner. Därför är det inte så konstigt att fler och fler väljer att åka på en yogaresa. Men vad är det som lockar så många?

När vi på Ving läser utvärderingarna från våra yogaresor är det vissa saker som återkommer gång på gång. Många vittnar om hur mycket man uppskattat den sociala samvaron och inspirationen från lärarna som varit med på resan. Och, inte minst, alla nya kunskaper och insikter man tar med sig hem igen.

Sällan har den gamla klyschan ”känslan sitter kvar länge” stämt så bra som efter en yogaresa. Att åka på en yogaresa är nämligen att investera i sin hälsa.

Förutom att den fysiska träningen är välgörande och nyttig för kroppen, döljer sig även enorma möjligheter bakom de till synes enkla rörelserna. Möjligheterna uppstår när kroppen öppnar upp, rörligheten ökar och våra energisystem balanseras. Man kan se det som att kroppen återställs och ”städas” inifrån.

Yogan hjälper oss att hitta tillbaka till kontakten med kroppen, att lära känna kroppen på nytt. Och vad händer när vi är i kontakt? Ofta resulterar det i mer medvetna livsval, även utanför yogamattan. Vi börjar behandla oss själva med större respekt, vi blir snällare mot oss själva och i nästa steg även snällare mot andra runt omkring oss. Vi får ett lugnare sinne, ökat tålamod och en mycket större förståelse för hur vi själva fungerar.

Kan man då verkligen uppnå allt det här på en enda yogaresa? Nja, kanske inte. Det beror så klart på var du börjar. Men att tillbringa en vecka tillsammans med likasinnade, bortkopplad från verkligheten och vardagens
måsten är ett riktigt bra sätt att starta sin resa på.

Yogaresa - så funkar det

Kan man åka ensam?
Absolut, det är många som reser själva då yogaresan handlar mycket om komma i kontakt med sig själv. Ofta finns det möjlighet att boka ett enkelrum, om du
vill bo ensam. Annars kan man ibland dela rum med en annan deltagare på resan. Om du reser med en kompis kan det vara bra att prata igenom vilka förväntningar
ni har på resan innan ni åker, så att ni förhoppningsvis tänker lika och kan ge varandra lite utrymme vid behov.

Hur erfaren måste man vara?
Det finns yogaresor för alla olika nivåer, så du kommer garanterat hitta en som passar just dig. Läs igenom upplägget och veckoprogrammet, där framgår det tydligt vilka nivåer som resan lämpar sig för.

Det finns så många olika yogaformer, vad är egentligen skillnaden?

Det finns en hel del olika yogaformer och de både liknar varandra och skiljer sig åt på olika sätt. Här kommer en kort beskrivning av de olika yogaformerna som Ving erbjuder på
sina resor:

Yinyoga
En lugn och meditativ yogaform där fokus ligger på att stretcha ut kroppens bindväv, leder och ligament. Varje position hålls i flera minuter och fokus ligger på
att hålla en djup andning.

Ashtangayoga
En dynamisk och fysisk yoga som består av olika rörelser (asanas) som kopplas ihop till en serie. Man fokuserar mycket på andetaget.

Acroyoga
En lekfull blandning mellan yoga och akrobatik där man tränar på styrka, balans och närvaro. De olika övningarna utförs parvis eller i grupp.

Vinyasa
En dynamisk och flödade yoga som bjuder på mycket variation då den är inspirerad av flera olika yogaformer.

Hallå där - Pernilla Cristvall

Pernilla driver två yogastudios på Kungsholmen i Stockholm, och arrangerar sedan flera år yogaresor tillsammans med Ving. Hon har många års erfarenhet av yoga och personlig utveckling och vägleder människor som önskar förändring i sitt liv.

Vem kan åka på en yogaresa?
– Det krävs inga förkunskaper för att åka på en yogaresa med Ving. Yogaklasserna kan modifieras efter varje individs förutsättningar och på de teoretiska delarna om yogans livsstil tar man till sig av det man inspireras av, beroende på var man befinner sig i livet just nu.

Varför ska man åka på en yogaresa?
– Det finns många anledningar till att åka på en yogaresa. Det kan vara en kick-start på ett nytt hälsosammare liv, en omstart eller för att skapa mer medvetenhet kring sig själv.

Vad kan man förvänta sig som deltagare?
– Att få möjlighet att ta del av yogans alla delar. Att inte bara se yoga som en fysisk aktivitet utan mer som en livsstil.

Hur kan man ta tillvara på sina nya kunskaper på bästa sätt, efter att man kommit hem?
– Det bästa sättet att göra något litet varje dag, istället för att göra mycket men sällan. Det kan vara allt ifrån fysisk aktivitet, andningsövningar till nya medvetna val i vardagen.