Vaccination i bläck

Många thailändare bär någon form av lyckobringande och beskyddande talisman. Det kan vara en Buddha-amulett, ett munkporträtt eller kanske en kungabild. Och så finns den kanske optimala varianten – de magiska supertatueringar som kallas Sak Yant. Vings Johan Magnusson berättar mer.

Text Johan Magnusson, Foto: Johan Magnusson & Vings bildarkiv

Sak är thai för att tatuera och Yant är en förkortning av yantra-mönster. Sak Yant bärs i första hand för magin och den spirituella kraft de skänker, inte som kroppskonst. Sak Yant är medicin och bot mot svart magi, onda andar, spöken, djurbett och olyckor. De skänker hopp om framgång, kraft och kroppslig styrka såväl som charm, vältalighet och kärlek. Några sägs till och med skydda mot både knivblad och kulor.

Tatueringar i beskyddande syfte har burits i Thailand sedan historisk tid. Inte minst var de förr i tiden viktiga för soldater i strid, som även bar tygvästar prydda med yants. Den upptäcksresande norrmannen Carl Bock beskriver ingående i sin trevliga bok Tempel och Elefanter de tatueringar han fascineras av under sin rundresa i 1800-talets Sydostasien. Dåtida män i Thailand, Laos och Burma bar ofta vad som kallas för byxtatuering, som helt täckte huden från midjan ner till knäna. Byxtatueringar ansågs vackra och vad vi idag skulle beteckna som både coolt och sexigt. Vuxna män utan tatueringar sågs som nakna och tycktes vara feminina och svaga.

Thai Tattoos

Till det buddhistiska templet Wat Bang Phra, några mil utanför Bangkok, söker sig många Sak Yant-intresserade. Templets munkar tatuerar besökare med hjälp av nästan meterlånga nålar av stål eller bambu och med ett bläck som åtminstone förr innehöll både aska, diverse oljor, örtväxter och ormgift. Osynliga Sak Yant-tatueringar utförda med sesamolja anses intressant nog besitta precis samma potenta kraft och egenskaper som de gjorda i bläck. Thailands magiska Sak Yant-tatueringar går betydligt djupare än skinnet, de tränger in i själen och påverkar både sinne och psyke.

"Osynliga Sak Yant-tatueringar utförda med sesamolja anses intressant nog besitta precis samma potenta kraft och egenskaper som de gjorda i bläck."

Sak Yant-tatueringar innehåller ofta geometrisk symbolism i form av övernaturligt magiska mönster med mystiska siffror och bokstäver i rutor, rader och cirklar. Vanliga är också motiv av djur som krokodiler, lejon, vildsvin, sköldpaddor och elefanter, samt av mytologiska varelser som Hanuman, Garuda eller Ganesh, med ursprung från Hinduismen och eposet Ramayana eller andra traditionella berättelser. Det gamla Khmer-alfabetet Khom används av tradition som skriftspråk till de korta böner och mantras som följer och förstärker de flesta yants. I Thailand anses själsligt huvudet vara renast och heligast på kroppen och fötterna dess raka motsats, därför är det endast vissa Sak Yants som är lämpliga att placera lägre än midjehöjd.

Det finns många Sak Yant-ajarns (gurus) i Thailand, några mer kända och respekterade än andra. En av de mer namnkunniga, Ajarn Nuu, blev omtalad och populär efter att han tatuerat en fem raders Ha Taew Sak Yant på Angelina Jolies vänstra axel. Angelina tyckte att hennes yant gav henne tur och blev så nöjd att hon vid ett andra besök lät tatuera en stor tiger-yant på sin rygg. Ha Taew-motivet är bland kvinnor troligtvis det mest populära, i stark konkurrens med den, för kärlek och relationer så lyckobringande, dubbelsvansade geckoödlan. När en munk tatuerar en kvinna skyddar en bit tyg eller papper mot otillåten kroppslig kontakt. En annan superkändis som bär Sak Yants är (kung) Zlatan Ibrahimovic.

Thailand

En Sak Yant som inte utförts, välsignats och aktiverats av en munk eller ajarn anses inte besitta några som helst magiska eller beskyddande egenskaper. Särskilda regler och förmaningar måste efterlevas för att inte magin ska gå förlorad. Förutom att följa självklara buddhistiska levnadsideal, rekommenderas Sak Yant-tatuerade bl.a. också att avstå från att äta mat som serveras i samband med begravningar, aldrig spotta i toalettstolar, inte äta stjärnfrukt. Män bör dessutom undvika den undre positionen vid sex och att komma i direkt kontakt med en kvinnas trosor eller menstruation.

Varje år hålls Wai Khru-ceremonier då Sak Yant-tatuerade besöker sin ajarn för att visa honom sin respekt och samtidigt få kraften i sina yants nyaktiverade. En refill och boost av energi som inte sällan leder till ett temporärt transliknande tillstånd, speciellt hos de personer som bär mäktiga tiger-, drak- och ap-yants på sina kroppar. Att gnugga den besatta vildsint hoppande och vrålande bakom öronen anses vara bästa sättet att bryta förvandlingen och återbringa normaltillstånd.

Johan Magnusson

Johan Magnusson

Är det någon som kan Thailand så är det Johan Magnusson, hotellchef på Sunwing och Sunprime Kamala Beach. Sedan starten på Ving 1985 har han hunnit med över 40 utlandssäsonger, varav de 15 senaste i Thailand. Sedan många år är Johan praktiserande buddhist. Här berättar han mer om sitt älskade Thailand.

Resor till Thailand

Res till Thailand

Ving har resor till hela Thailand, från Khao Lak i väster till Koh Chang i öster. Du kan också välja Bangkok eller kombinera flera resmål på en resa. Ska du resa med barn? Titta på våra Sunwing Family Resorts i Kamala och Bangtao Beach, eller något av våra barnvänliga Family Garden. Självklart kan du också sätta ihop en egen resa med reguljärflyg, på de tider och med de hotell du själv väljer.