Så fick Thailand sitt namn

Visste du att Thailand ursprungligen hette Siam? Och att Bangkok egentligen heter något helt annat. Vings egen Thailandsexpert Johan Magnusson reder ut begreppen.

Text: Johan Magnusson, Foto: Johan Magnusson & Vings bildarkiv

I århundraden har Thailand fascinerat och attraherat besökare, med en nästintill magnetisk dragningskraft. Sjöfart och handelsutbyte var förr viktigt men nu i modern tid är det kanske framförallt solen, de härliga stränderna och de sköna baden som lockar mest. Den vansinnigt goda kryddstarka thaimaten och de exotiska frukterna, den vackra buddhistiska kulturen och den vänliga befolkningen har säkert också stor betydelse.

Det vackra kungariket bär sedan 1949 permanent namnet Prathet Thai, ”De frias land”, vilket avslöjar landets stolthet över att vara det enda i Sydostasien som undslapp kolonialisering. Benämningen Muang Thai används också, vilket närmast kan tolkas som ”Thaifolkets land”. Men i äldre reseskildringar och på antika kartverk namnges Thailand med sitt äldre, magiskt klingande namn: Siam.

Thailand

Namnet lever fortfarande kvar i benämningar som Siambukten, Siamesiska halvön, Siamesiska gulfen, och som populärt varumärke – inte minst inom landets hotell- och turismnäring. Siameskatten, med sina vackert isblå ögon och sin coola graciösa gestalt, är sedan länge ett populärt husdjur i många europeiska länder. I äldre dagar bar de rykte om sig att vara fina rojalistiska hovkatter bördiga ifrån ett exotiskt avlägset österland, och kattrasen har som namnet mycket riktigt påpekar sitt historiska ursprung i Thailand.

Förklaring och ursprung till benämningen siamesiska tvillingar finner man också i 1800-talets Thailand, och den häpnadsväckande historien om de två sammanväxta bröderna Khun Eng och Khun Chang. De för övrigt helt friska bröderna föddes 1811 i ett litet samhälle nära Bangkok. De satt ihop mellan bröst och mage och hade sammanvuxna men separat fungerande levrar. Bröderna, som ska ha upptäckts av en västerländsk affärsman en dag då de glatt badade och skojade i en flod, övertalades att skriva kontrakt varefter år av turnerade med cirkuskabaréer i Europa och Amerika följde. Så småningom blev bröderna amerikanska medborgare, tog sig namnet Bunker, gifte sig med två systrar och fick med dem smått förvånande och imponerande 21 barn.

Efter att Siams första huvudstäder Sukhothai och Ayutthaya besegrats, bränts och plundrats av arméer från Kambodja och Burma, flyttades hudstaden till Thonburi en kort period. Därefter, närmare bestämt 1782, anlades det som skulle komma att bli Bangkok vid Chao Prahya-flodens östra strand. Tidigt kallades nybyggnationen Rattanakosin och så heter Bangkoks äldsta stadsdel än idag.

Namnet Bangkok, som egentligen endast används av utlänningar, tros härstamma från det namn området bar där den nya staden anlades. Baan betyder på thai ”by”, och ”kok” (egentligen ”makok”) är namnet på en art av vildplommonträd. Historiskt har staden, med sina många vattenkanaler och traditionella hus byggda på pålar, ofta beskrivits som österlandets Venedig. The Big Mango är ett mer nutida påfunnet smeknamn.

Rama 1, den förste av Rattanakosin-kungarna, lät mycket stolt officiellt döpa staden han grundat. Namnet är i Guinness Rekordbok registrerat som världens längsta stadsnamn. Det fullständiga och korrekta namnet på Thailands huvudstad lyder: KRUNG THEP MAHANAKHON AMON RATTANAKOSIN MAHINTHARA AYUTTHAYA MAHADILOK PHOP NOPPHARAT RATCHATHANI BURIROM UDOMRATCHANIWET MAHASATHAN AMON PHIMAN AWATAN SATHIT SAKKATHATIYA WITSANUKAM PRASIT

I dagligt tal förenklar givetvis Thailands befolkning namnet, och säger enbart Krung Thep när de talar om sin huvudstad Bangkok. Krung Thep betyder för övrigt "Änglarnas stad".

Thailand
Johan Magnusson

Johan Magnusson

Är det någon som kan Thailand så är det Johan Magnusson, hotellchef på Sunwing och Sunprime Kamala Beach. Sedan starten på Ving 1985 har han hunnit med över 40 utlandssäsonger, varav de 15 senaste i Thailand. Sedan många år är Johan praktiserande buddhist. Här berättar han mer om sitt älskade Thailand.

Resor till Thailand

Res till Thailand

Ving har resor till hela Thailand, från Khao Lak i väster till Koh Chang i öster. Du kan också välja Bangkok eller kombinera flera resmål på en resa. Ska du resa med barn? Titta på våra Sunwing Family Resorts i Kamala och Bangtao Beach, eller något av våra barnvänliga Family Garden. Självklart kan du också sätta ihop en egen resa med reguljärflyg, på de tider och med de hotell du själv väljer.