Anse Source d'Argent.
Experternas tips

Seychellerna

Ö-luffa på Seychellerna

Seychellerna är Afrikas minsta land, det är otroligt vackert och består av 115 öar på en stor yta. Det går utmärkt att ö-luffa och på så sätt få uppleva flera av världens vackraste stränder på samma resa! Jag besökte tre av de centrala öarna på min ö-luff, Mahe, La Digue och Praslin.

Text och foto: Jessica Westberg
Publicerad: 08.02.2023

Jessica testar SUP på Seychellarna

Jättesköldpaddor är en vanlig syn på Seychellerna

Välkommen til Mahe

Det är på Mahe du landar med flyget, vi började vår resa med ett par dagar vid den långa fina stranden Beau Vallon på norra delen av ön. Här finns många fina hotell, restauranger, dyk- och utflyktsarrangörer samt några små butiker. Trots att det var den största orten vi besökte under resan var det fortfarande småskaligt och charmigt.

Vid Beau Vallon Beach ser man solnedgången och jag rekommenderar att ta något gott att dricka och prova exotiska ”pommes” som är gjorda på brödfrukt istället för potatis. Beach Shak är en mysig strandbar där du kan se solen sjunka ned i havet och sippa på en drink, här spelar de också ofta livemusik på kvällen.

Beau Vallon Beach ligger på Mahes västra sida.

Beach Shak är en mysig liten strandbar vid Beau Vallon Beach.

Prova pommes frites på brödfrukt!

Mat och dryck vid Beau Vallon

Längs strandpromenaden vid Beau Vallon finns flera takeaway-ställen, där kan du köpa enklare rätter, ofta en curry med fisk, räkor, bläckfisk eller kyckling med ris. Det är ett prisvärt alternativ, från ca 80 kr, och eftersom det är relativt dyrt att gå ut och äta på restaurang på Seychellerna så det är ett bra lunchalternativ.

Det finns också många fruktstånd längs med stranden där du kan köpa färska kokosnötter, mango, papaya mm, vi betalade ca 8 kr för en mango, och visste du att på Seychellerna odlar man 23 olika sorters bananer?

Ett par supermarkets finns också runt om i byn om man vill handla lite dricka och snacks till hotellet.

Tips! När man handlar så kan man betala med både Seychelliska rupies (som man tar ut i bankomat) eller i Euro (dock får man oftast växel tillbaka i rupies). På hotell och restauranger och i supermarket gick det fint att betala med kort.

Strandpromenaden vid Beau Vallon.

Vacker utsikt över Beau Vallon

Tips på aktiviteter på norra Mahe

En populär aktivitet på alla de seychelliska öarna är att vandra, och det finns flera vandringsleder. Högsta punkten på Mahe är över 900m. Naturen består av en vacker djungel, och glädjande nog finns det inga giftiga djur på öarna trots ett rikt djurliv. Vi såg mängder av flygande hundar och färggranna fåglar mm.

I den norra delen av Mahe kan du vandra till den strand som sägs vara finast på denna ö, stranden Anse Major (finns ingen bilväg dit).

Vi valde att gå längs vägen till en annan fin liten strand med bra snorkling (om du väljer en dag när det inte blåser för mycket), som heter Sunset Beach och ligger ca 3 km från Beau Vallon, du passerar flera supermarkets längs med vägen om du vill köpa en glass eller något svalt att dricka. Det finns inget att köpa på stranden, och generellt finns det inte heller några toaletter på de små stränderna utanför turistorterna. Till Sunset Beach kan du även ta lokalbussen. Det finns flera olika busslinjer runt ön och priset är långt ifrån avskräckande – en biljett kostar cirka 12 kr.

Seychellerna är känt för sina många idylliska stränder.

Anse Royale är en av dem.

Praktiska tips

Det är alltid bra att ta med sig vatten och något att äta när man ger sig iväg på upptäcktsfärd, det är inte alltid som barer och restauranger håller öppet beroende på väder och vind.

Fråga gärna i receptionen eller annan lokalbefolkning om en vandringsled innan du ger dig iväg, under de senaste åren har flera leder växt igen och är inte så tillgängliga längre. Vi hade också stor nytta av ficklampan på mobilen då det bitvis saknas gatubelysning och trottoar, så man får samsas med trafiken på vägarna.

Anse Royale.

Den sydöstra delen av Mahe

Vi flyttade sedan vidare till den sydöstra delen av Mahe, till den vackra bukten Anse Royale med en lång fin strand, flera restauranger och några få butiker. Här finns det också möjlighet att snorkla längs med ett långt rev eller paddla kajak, vattnet är ofta klart och lugnt från höst till vår och skyddas av korallrevet en bit ut.

Från Anse Royale kan du vandra söderut längs vägen till en liten mysig strand, Anse Parnell, vägen kantas av djungel på ena sidan och storslagen utsikt över havet på den andra. Det finns en trevlig restaurang på denna strand och du kan ta bussen ena sträckan om du inte vill gå tur och retur i värmen.

Hoppar du på en buss och fortsätter förbi Anse Parnell kommer du till fler fantastiska stränder på andra sidan ön, beroende på säsong kan det vara lite mer vågor här. T.ex Anse Takamaka når du lätt med buss och även här finns en strandrestaurang.

Taxi kostar ca 25 kr per km och du kan bestämma en tur och retur-resa med din chaufför så hämtar de dig på avtalad tid när du ska tillbaka och du betalar när du kliver av hemma igen.

Buss är också smidigt, det kostar ca 9 kr per resa och du betalar när du kliver ombord. Det är även populärt att hyra bil. Det kostar från 700 kr per dag och du kan ofta boka via ditt hotell. Tänk på att det är vänstertrafik.

Ett tips från min kollega Tomas är att göra ett besök på den lokala romfabriken, Takamaka Rum Destillery. Där får man en gratis guidad tur och sedan betalar man om man vill för ett ”provningspaket” från ca 100 kr och får då prova olika sorters rom, och självklart kan du även köpa med dig rom hem. Det finns också en strand mitt emot som man kan kombinera med ett besök på fabriken. Det går fint att ta lokalbussen hit.

Vägen till Anse Parnell.

Rikt djurliv - en liten krabba på vägen till Anse Parnell.

Stranden Anse Parnell ligger söderut på Mahe.

Nästa stopp: La Digue

Efter några dagar på Mahe tog vi en färja vidare till ön La Digue. Det går ett par båtar per dag ut till öarna Praslin och La Digue och till första stopp tar det ca en timme ifrån Mahe. Vi bokade ”upper class” vilket vi tyckte var bra, man sitter utomhus under tak. Det kan gunga rätt så ordentligt blåsiga dagar, så ta med sjösjukepiller om du behöver.

Man checkar in sitt bagage så man slipper släpa på resväskan ombord, jätteskönt. Båtarna är populära så boka biljetter i god tid, och om du vill säker på att få sitta tillsammans med ditt resesällskap, bör ni vara på plats minst en timme innan avgång.

La Digue var vår favorit, vilken liten pärla! Det är en nästan bilfri ö, så här promenerar eller cyklar man, cykel kostar ca 120 kr per per dag, det finns barnstolar om man behöver och även cykelkorgar (perfekt att lägga väska, fenor och cyklop i).

Det är en relativt liten ö och man cyklar 1-2 mil om man besöker olika stränder och restauranger under en dag. På denna ö finns det stora coola landsköldpaddor som strövar fritt längs cykelvägen, så det blir garanterat många fina stopp för att fotografera paradisstränder och sköldpaddor.

Ön La Digue är ett "måste" när man reser till Seychellerna.

En av många fina stränder på Seychellerna.

Missa inte vackra La Digue.

Restaurangtips på La Digue

Ett mysigt restaurangbesök som rekommenderas på La Digue är Belle Vue, de har en fast meny där en liten kreolsk buffe dukas upp vid ditt bord och transport ingår tur och retur.

Restaurangen ligger inbäddad i grönska uppe i bergen med fantastisk utsikt över hav och skärgård och man äter sin middag medan solen går ned, jättemysigt!

Du kan också göra en vandring hela vägen upp till toppen av berget och fortsätter då förbi restaurangen, då når du Eagles nest (Nis d'Aigle), bra vandringsskor rekommenderas och du blir belönad av en storslagen utsikt.

Utsikt mot solnedgången på strandrestaurangen.

Njut av en god måltid i vykortsvackra omgivningar.

Maten smakar extra gott på ställen som detta.

Anse Source d'Argent på La Digue

Stranden Anse Source d'Argent rankas ofta som en av världens vackraste. Den ligger på ön i en nationalpark, och det kostar ca 120 kr per person att gå in (en av få stränder som det kostar att besöka).

Anse Source d'Argent består av ett 10-tal vikar mellan granitblock med vit sand och turkost vatten, och det är fin snorkling när det är högvatten. Vid lågvatten får man bada i grunda delar mellan rev, det är ett otroligt vackert område att upptäcka. Det finns några få små enkla barer utspridda så man kan köpa något gott att dricka, men ingen mat.

Tips! Köper man biljetten till stranden efter 16.30 så ingår nästa dag gratis, så du kan se på solnedgången när du köper biljett och sedan gå dit och bada nästa dag.

Anse Source d'Argent - världens vackraste strand?

Anse Source d'Argent är väl värt ett besök.

Njut av förfriskningar i skuggan, på världens finaste strand.

Sista stopp: Praslin

Vårt nästa stopp blev till ön Praslin, som är lite större än La Digue och bara 15 min bort med färja. Här rekommenderar jag verkligen ett besök på den vackra stranden Anse Lazio (ännu en som ofta kommer högt upp på listor över världens vackraste). När du står med näsan mot havet på stranden så går du längst till höger, där hittar du jättefin snorkling längs kanten och ut, vi såg mängder med fisk och även havssköldpadda.

Går du istället åt andra hållet och klättrar förbi några klippblock så kommer du till nästa lilla strandremsa, där finns en jättemysig djungelbar ett par meter upp i skogen med magisk känsla, något du inte får missa! Vet man inte om att baren finns där så hittar man den inte.

Vid Anse Lazio finns en supermarket och restaurang så man kan absolut stanna en hel dag här, det finns palmer och träd längs stranden så man kan hitta en plats i skuggan.

En annan fin och populär strand på Praslin är Cote D'Or, en lång vit fin strand med turkost vatten, finns flera barer och restauranger att besöka.

Välkommen till Anse Lazio.

På Praslin är vattnet klart och vackert.

Ge dig ut på en upptäcktsfärd under ytan.

Praktiska tips

Ta med badskor, vid lågvatten är det en del snäckor och stenar på många av stränderna på Seychellerna, även om de allra flesta stränder har sammetslen vit sand att lägga handduken på…

Det finns sällan solstolar och parasoll att hyra på stränderna, de få som finns hör till ett hotell. Vi såg inga strandförsäljare och vi upplevde att det fanns gott om plats, det finns ju så många stränder att välja på.

Det finns gott om dykfirmor för den som vill prova på det eller att snorkla, vill man utöva någon annan vattensport så är det främst i Beau Vallon som det fanns.

Cote D'or på Praslin.

Vy från djungelbaren vid Anse Lazio.

Jessica Westberg

Jessica är en sann globetrotter – hon har rest till fler ställen än vi andra ens har vågat drömma om. Här delar hon med sig av sina upplevelser från kryssningar, safaris, skidåkning i alperna och mycket annat.

Vill du läsa fler liknande artiklar?