Resor till Lissabon

12 timmar i Lissabon

Portugals vackra huvudstad är ett perfekt resmål för en weekendresa. Utmaningen är att hinna med så mycket som möjligt på kort tid. Följ med när Vings utsände klämde in så mycket han förmådde under intensiva 12 timmar.

09:00 - Frukost på Café Nicola

Börja dagen med frukost på det klassiskt tjusiga art décocaféet Nicola, förr i tiden känt som författarnas stamhak. Caféet har ett perfekt läge mitt i folklivet på det vackra Rossio-torget. (Praça Dom Pedro IV 24-25)

Belem Lissabon

10:00 - Historisk sightseeing i Belém

Vill du få mycket historia på liten yta ska du ta dig till stadsdelen Belém. Börja med 1500-talstornet Torre de Belém och fortsätt till sedan till det berömda klostret Mosteiro dos Jerónimos. Vill du se hur presidenten bor traskar du sedan vidare till Palácio de Belém, det rosa palatset som tidigare var ett kungligt palats.

11:15 - Pasteis de Belém

Dags för finfika! I det vackert kakelinredda 1800-talscaféet Antiga Confeitaria de Belém tillverkas de berömda Pasteis de Belém-bakelserna, enligt ett hemligt recept från Jerónimos-klostret. Smakar ljuvligt tillsammans med en kopp rykande hett kaffe! (Rua de Belém 84-92)

Centro Cultural i Lissabon

11:45 - Konst och souvenirshopping

För den konstintresserade är ett stopp på Centro Cultural de Belém ett hett tips. Här finns modern konst på Museu Berardo, som också har en välsorterad souvenirshop. (Praça do Império)

Promenad i Jardim Agrícola Tropical

12:15 Promenad i Jardim Agrícola Tropical

Om du vill ta en paus från folkmyllret kan du med fördel ta din tillflykt till denna rofyllda oas, som tidigare tillhörde Belém-palatset. En tropisk trädgård med påfåglar, sällsynta tropiska växter och vackra dammar. Inträdet kostar ett par euro, men det är det värt. (Largo Dos Jeronimos)

Praça do Comércio i Lissabon

13:30 - Lunch på Praça do Comércio

Kombinera lunchen med ett besök på det pampiga Comércio- torget, nere vid vattnet. Här finns gott om restauranger och uteserveringar, t.ex. Café Martinho da Arcada. (Praca do Comércio 3)

Rua Augusta

14:30 - Rua Augusta

Gå genom den pampiga triumfbågen på Praça do Comércio och in på den tjusiga gågatan Rua Augusta med sin vackra stenmosaik. Här möts du av ett livligt folkliv med gatuartister och en massa butiker.

Santa Justa-hissen

Santa Justa-hissen

Ta en åktur i den nygotiska hissen som förbinder Baixa med det högre belägna Bairro Alto. Den är 45 meter hög och byggdes av Gustave Eiffels lärljunge Raul Mesnier. På plattformen högst upp väntar en fantastisk utsikt över Baixa. (Rua Áurea)

15:30 - Kaffepaus på Brasileira

Beställ ”um bica” på det kanske mest kända caféet i Lissabon – A Brasileira. Förutom gott kaffe bjuds du på vacker art décoinredning från öppningsåret och möjlighet att ta en selfie bredvid Fernando Pessoastatyn. (Rua Garrett 120)

16:30 - Shopping i Chiado

Chiado är det mysigt eleganta området mellan Bairro Alto och Baixa. Områdets kärna utgörs av shoppinggatan Rua Garrett, och här kan du lätt spendera en timme eller två bland butiker, caféer, bokhandlare, museer och teatrar.

18:00 - Drink på The Insólito

Vill du svalka strupen är The Insólito ett bra ställe att göra det på. Anmäl dig på entréplanet så blir du (om det finns plats) anvisad in i en minimal gammal hiss som tar dig upp till takvåningen. Väl där väntar himmelska drinkar och dito utsikt. (Rua São Pedro de Alcântara 83)

19:00 - Middag på The Decadente

I grannhuset ligger ett hostel som också hyser restaurangen The Decadente. Aningens hipstertrendigt, men med en välkomnande och trevlig atmosfär – och riktigt bra mat. Boka bord i förväg. (Rua São Pedro de Alcântara 81)

21:00 Fado på Tasca do Chico

Ett besök i Lissabon är inte komplett utan att ha lyssnat på den portugisiska bluesen – fado. När du ändå är i krokarna, kliv in på Tasca do Chico och låt dig förföras av den vemodiga musiken. (Rua do Diário de Notícias 39)