Semesterrapporten 2019

Ving presenterar

SEMESTERRAPPORTEN 2019
Vart och hur reser vi 2019? Vad är ”hett” och vad är ”ute” i resebranschen? Och vad har nya generationers resenärer för önskemål?

Allt detta och mycket därtill kan du läsa om i vår allra första nordiska Semesterrapport, som är fullspäckad med spännande resetrender, fakta och spaningar kring nordbors semesterdrömmar och resevanor.   Trevlig läsning!

Hotting up

Semestern är för många de bästa veckorna på året och när vi reser vill vi ha noga utvalda semesterresor. Vad förväntar vi oss att uppleva, äta och göra när vi är som mest avkopplade? Här är trenderna som toppar under 2019.

Hotellrestaurang

1. Hotellrestaurangen blir allt viktigare

Hotellrestaurangen har blivit en destination i sig för frukost, lunch och middag. 7 av 10 anser att hotellets restaurang är viktig när de bokar sitt semesterhotell.

Vegomat

2. Go vego!

När allt fler vill ha växtbaserade rätter förväntas hotellets restaurang kunna erbjuda en grön inspirerande meny, gärna med lokal anknytning och lokala råvaror, som står sig väl i konkurrensen med kött-, fisk- och skaldjursrätter.

3.Turkish delights

Turkiet är definitivt tillbaka på nordbornas semesterradar. De senaste två åren har Vinggruppen ökat volymerna med nära 70 % till det populära landet.

Designhotell

4. Designhotell gör charterdestinationer ”hippa”

Hotell blir allt viktigare på semestern, många gånger viktigare än destinationen i sig. Med snygga designhotell förändrar man bilden av vad en paketresa är och kan på så sätt locka både gamla och nya kunder till klassiska sol- och baddestinationer.

Gran Canaria

5. Medeldistans trendar i vinter

Ett allt större intresse för resmål på närmare håll gör att medeldistansresorna ökar i efterfrågan till vintern. Kanarieöarna är den ohotade favoriten, men även Gambia och Kap Verde lockar. Likaså ökar efterfrågan till Egypten.

Yoga på stranden

6. Healing not peeling – semester för själen

2019 räcker det inte längre med att bara resa iväg, man vill kunna berätta om något man varit med om som gett semestern ett mervärde. Inte bara en snygg solbränna. Vi blickar utåt i form av nya upplevelser och aktiviteter, men också inåt för att rannsaka oss själva och reflektera över våra liv.

Charterflyg

7. Chartern mer relevant än någonsin

I tider då allt fler värnar om klimatet sticker den klassiska charterresan ut. Reseformen innebär en rad fördelar utifrån ett hållbarhetsperspektiv, som exempelvis fulla transferbussar, hållbarhetscertifierade hotell med hög beläggning och närmast helt fulla flyg, vilket ger betydligt lägre utsläpp av CO2 per passagerare jämfört med genomsnittet för reguljära flygbolag.

Cooling off

Trender kommer och går. Vad vill vi se mindre av 2019? Här har vi sammanfattat de trender som är på nedåtgående.

1. Vi säger hej då till engångsartiklar i plast

Engångsartiklar i plast börjar förbjudas runtom i världen, och inom Thomas Cook Group, där Vinggruppen ingår, kommer 70 miljoner engångsartiklar tas bort under 2019/2020. Fler än 8 av 10 säger att de minskat sitt användande av engångsartiklar i plast och #trashtag trendar i sociala medier.

fest utomlands

2. Party till småtimmarna

Glöm barrundor och sena nattklubbsbesök. 2019 handlar det mindre om hur mycket man dricker och mer om vad man dricker och hur drinken presenteras. Endast 3 % av 18–35-åringarna ser party som huvudsyftet med semesterresan.

nej till djurparker

3. Djurparker

Engagemanget i djurs välfärd ökar, så också bland Vinggruppens gäster. 7 av 10 uppger att de är mindre benägna att besöka djurparker idag jämfört med för fem år sedan och 60 % uppger att de är mer intresserade av att se exempelvis valar och delfiner i deras naturliga miljö.

Inget godis för barnen

4. Socker för barn – nej tack

Frosseri i sötsaker ses av många inte längre som ett alternativ för barn. Allt fler föräldrar vill se sockerfria och hälsosamma mat- och dryckesalternativ på hotellet för sina barn enligt Vinggruppens nordiska resepanel (46 %).

5. Solbränna och kokosolja

Vädret är en viktig parameter på semestern, men att steka sig själv i kokosolja på stranden är inte längre något man eftersträvar. I synnerhet inte bland 18–35-åringar. Att sola lockar endast 6 % vid bokningstillfället.

Nöjesfält

6. Nöjesfält och plask på vattenland

7 av 10 nordbor är mindre benägna att besöka en nöjespark och nära 8 av 10 är mindre intresserade av att göra en utflykt till ett vattenland idag jämfört med för fem år sedan. Allt fler, 67 %, är snarare mer villiga att göra utflykter som stödjer det lokala samhället. Naturupplevelser och lokala vardagslivet lockar allt mer under semestern.

Intresserad av våra tidigare Semesterrapporter?
Här hittar du samtliga trendrapporter från Ving.