Upptäck Malta med Ving

UPPTÄCK MALTA

Vings reseguide om Malta

Malta är en ö med lång och rik historia. Med sitt läge mitt i Medelhavet har ön alltid varit attraktiv för både erövrare och handelsmän, och alla har de lämnat spår efter sig, från megalitiska monument, via feniciernas vattencisterner och Malteserriddarnas befästningar till de palats som uppfördes under Maltas senaste blomstringstid då Suezkanalens öppnades. Passa på att upptäcka Malta när du är här, det är lätt att resa runt på egen hand, med buss eller taxi och avstånden är korta. §§ Krista Kauhaniemi arbetar för Tjäreborg i Finland som Social Media Manager och här ger hon sina bästa tips från Malta.

Sevärdheter

Popeye Village

Popeye Village är en liten stad med rustika små hus som ligger på Anchor Bay på den nordvästra sidan av Malta. Staden byggdes upp inför en filminspelning på 1980-talet, Popeye, där en av huvudrollsinnehavarna var Robin Williams. Idag är staden ett populärt utflyktsmål för familjer som besöker ön. Här kan man sola och bada, spela minigolf eller följa med på en kort båttur runt Anchor Bay. Popeye Village ritades av den danske arkitekten Hans Munk Hansen.

Popeye Village

Popeye Village

Ön Gozo

Ön Gozo ligger 6 kilometer nordväst om Malta. Här råder ett lugnare och mer avslappnat tempo än på huvudön Malta. Gozos Huvudstaden Victoria är värt ett besök.

Gozo nås smidigast med färja från Cirkewwa på Malta till Mgarr, Gozos viktigaste hamn, och färjan kostar endast några euro. Gozo kan också besökas i och med dagsutflykter antingen på egen hand eller med en guidad grupp. Turerna kan bokas via hotellet eller på internet.

Palazzo Falson

Palazzo Falson

Palazzo Falson

Triq II Villegaignon, Mdina
Öppettider: tis-sön 10-17

Palazzo Falson är ett av de bäst bevarade medeltidspalatsen på Malta och har tidigare varit hem till kaptenen och konstnären Olof Fredrik Gollcher. Idag är det ett öppet museeum och ett populärt utflyktsmål. Här kan du gå en guidad tur med engelsktalande guide. Palatset har bland annat ett imponerande kök, ett bibliotek med 4500 böcker, ett kapell med samlingar av konst, vapen och sällsynta mattor. Jag rekommenderar att efter ert besök inne på museet, att ni tar en fika uppe på den fantastiska takterrassen.

Marsaxlokk

Marsaxlokk är en traditionell fiskeby med cirka 3000 invånare på den sydöstra sidan av Malta. Jag rekommenderar att ni besöker byn en söndag när det är stor marknad här. Strosa runt på marknaden och ät en söndagslunch nere vid hamnen i någon av alla fiskerestauranger.

Marsaxlokk

Marsaxlokk

Mdina & Rabat

Mdina & Rabat

Mdina & Rabat

Mitt på ön ligger Maltas medeltida huvudstad Mdina. Mdina är känd för sin tystnad, något som är speciellt påtagligt efter solnedgången. Denna atmosfär måste upplevas!

Mdina och Rabat var länge en och samma stad men separerades av en mur år 870. Du utforskar bäst dessa två städer genom att strosa runt bland gatorna och gränderna.

Katakomberna

Katakomberna

Katakomerna

St Agatha och St Pauls katakomber härstammar från 3 och 400-talet e.Kr och ligger utanför de tidiagre romerska murarna. I katakomberna finns några väldigt imponerande fresker, daterade så långt tillbaka som 1000-talet. Det sägs att katakomerna fungerade som hemliga mötesplatser för kristna och även som skydd för St Agatha när hon flydde från ett hotande dödsstraff som den romerska kejsaren Decius utfärdade år 249. Ett spännande besök.

Restauranger

Fontanella Tea Garden

Fontanella Tea Garden

Bastion Street, Mdina
Öppettider: må-sö 10-23.30

Fontanella Tea Garden ligger i gamla stan inne i Mdina. Här kan du få en lätt lunch eller varför inte prova ett traditionell maltesisk ftira bröd eller några av de hemlagade kakorna. Ftira är ett maltesisk bröd, som innehåller olja, tonfisk och tomatpuré. Fontanella har också mycket goda milkshakes!

Ciappetti

Ciappetti

5 St. Agathas Esplanade, Mdina
Öppettider:mån-sön 12-15, förutom tis-lör 19-22

Ciappetti är en familjeägd restaurang inne i Mdina. Här erbjuds en rad maltesiska och italienska maträtter, de har även glutenfria alternativ. Restaurangen har en vacker trädgård och innergård, där du kan njuta av lunch eller middag.

Fior di Latte

Fior di Latte

21 Villegaignon Street, Mdina
Öppettider: må-sö 10-18,30

Vad skulle en varm sommardag vara utan gelato? Fior di Latte erbjuder underbar italiensk glass. Väl värt ett besök!

Pastizzeria

Pastizzeria

Pastizzerioita eller små kiosker som säljer bakverk finns runt hela Malta. Pastizzit gör små salta filo-bakverk, som kan antingen fyllda med ricotta eller ärtor. De är mycket goda och ett billigt mellanmål, kostar en pastizz typiskt omkring 30 cent.

Shopping

Bay Street Shopping Complex

Bay Street Shopping Complex

Triq Sqaq Lourdes, Saint Julians
Öppettider: mån-sön 10-22

Bay Street Shopping Complex ligger vid St Julians område. Köpcentret har ett utbud av affärer och Maltas enda Hard Rock Cafe.

Ta 'Qali Crafts Village

Ta 'Qali Crafts Village

Besök Ta 'Qaliin med bussar 106, 107, 51, 52, 202, 109, och X3. Ta 'Qali, Attard
Öppettider: mån-fre 9-16, lör-sön 9-12

I Ta 'Qali Crafts Village säljs lokala hantverk i små, gulliga butiker. Bland annat kan man hitta handgjorda glassmycken. Området ligger nära gamla staden, Mdina.

Under andra världskriget användes detta område som station för Royal Air Force och det fanns även en flygplats. Sedan dess har utseendet förändrats väldigt och är idag mer ett rekreationsområde.

Hotell

San Antonio Hotel & Spa

San Antonio Hotel & Spa

Fräscht familjevänligt hotell med många faciliteter och vacker utsikt över Medelhavet. San Antonio Hotel & Spa ligger i St. Paul's Bay, helt nära stranden. Här kan du bo i dubbelrum för upp till fyra personer. På hotellet finns möjlighet till både avkoppling och en aktiv semester, med ett inbjudande poolområde, flera restauranger och ett modernt gym. Barnen har en egen barnklubb och en egen pool. För det lilla extra rekommenderar vi en behandling i hotellets stora, fina spa. Runt hotellet finns det gott om både butiker och restauranger.

Fräscht och familjevänligt med vacker utsikt över Medelhavet