Malta

En smältdegel mitt i Medelhavet

MALTA

Malta – en smältdegel mitt i Medelhavet

Storleken har ingen betydelse, sägs det. Men läget. Maltas läge mitt i Medelhavet har definitivt en stor betydelse. Här har erövrare och handelsmän satt sina spår på allt från maten och arkitekturen till språket och kulturen.

§ Text: Kristofer Kebbon Foto: Vings bildarkiv

Influenser från norr, söder, öster och väster genomsyrar det mesta på Malta. Det tydligaste exemplet är språket. När du träffar på lokalbefolkningen kan du hälsas av ett ”bonġu”, en variant av franskans ”bonjour”, eller ett arabiskt klingande merħba, för att i nästa stund tackas med det italienska lånet ”grazzi”. Men om du har svårt att hänga med i maltesiskan går det lika bra med engelska, som är Maltas andra officiella språk.

De engelska influenserna har sin naturliga förklaring. Malta var nämligen en brittisk koloni i över 150 år, långt in på 1900-talet. Det märks fortfarande, inte bara på språket utan även på de klassiska röda telefonkioskerna och förstås – vänstertrafiken. Engelsmännen står också för lejonparten av turismen.

Trots den lilla ytan – här ryms 400 000 invånare på en yta motsvarande en fjärdedel av Öland – så finns här massor att göra. Historiska sevärdheter finns det gott om, och är du det minsta intresserad så finns det åtminstone två ställen du inte bör missa: Mdina och Valletta. Mdina, även känd som den tysta staden, är en 4000 år gammal stad som tidigare var öns huvudstad. Att kliva in i denna muromgärdade stad är som att resa bakåt i tiden, och staden bjuder på en fascinerande blandning av medeltida och barock arkitektur.

Valletta (t.v) och Mdina (t.h)

Valletta (t.v) och Mdina (t.h)

Valletta är en av världens minsta huvudstäder, men det den saknar i storlek tar den igen i charm. Staden, som för övrigt blir europeisk kulturhuvudstad 2018, är uppbyggd som ett rutnät av trånga gator, uppdelade på mitten av den livliga huvudgatan Republic Street. Små mysiga butiker och caféer blandas med historiska platser i praktiskt taget varje gathörn. Mäktigast av alla är St John-katedralen som räknas som en av världens mest praktfulla barockkyrkor. Eftersom Malta har en kyrka för varje dag på året är det svårt att hinna se dem alla, men denna får inte missas.

St Julian's

St Julian's

Men det som lockar allra mest är det sköna klimatet och det vackra, klarblå vattnet. Till Malta kommer sommaren tidigt på året, och den stannar länge. I oktober är det fortfarande varmt och skönt och det går alldeles utmärkt att bada i havet. Gillar du sandstränder så är det Mellieha som gäller. Här finns öns längsta sandstrand och ett bra hotellutbud, inte minst om du reser med barn. Övriga resmål domineras av klippor, ofta med anlagda badstegar så att man lättare kommer i och ur vattnet. Som St Paul’s Bay till exempel, en populär turistort med en vacker strandpromenad och ett stort utbud av restauranger och barer. Bor du i området vid St Julian’s och Sliema finns det inte direkt några stränder att tala om, men i gengäld finns här öns livligaste nattliv. Är du bara ute efter lugn, ro och vackra vyer ska du dock ta dig till grannön Gozo.

Malta för...

...den nöjeslystna
Är du ute efter att partaja finns det gott om möjligheter, och framför allt i området runt St Julian’s och Sliema. Här finns massor av barer, restauranger och diskotek och det mest hektiska nattlivet är koncentrerat till Paceville i St Julian’s.

...den shoppingsugna
Till Malta åker man kanske inte främst för att shoppa, men visst finns det shoppingmöjligheter även här, och priserna är förhållandevis låga. Bästa utbudet hittar du på Republic Street och Merchant Street i Valletta, samt i Sliema.

...den konstintresserade
I den magnifika St John-katedralen i Valletta kan man beskåda Caravaggios största signerade målning. Konstverket heter “Johannes Döparens halshuggning” och mäter hela 4x5 meter.

...den badsugna
Är du ute efter sandstränder är det egentligen bara ett område som gäller: Mellieha. Föredrar du däremot klippstränder finns det mer att välja på. De många klipporna har även gjort Malta till en populär dykdestination. Vattnet är kristallklart och grottdykning är populärt (till exempel vid ovan nämnda Azure Window).

...den filmintresserade
Tyvärr rasade nyligen klippformationen Azure Window, känd inspelningsplats från Game of Thrones. Men det finns många andra inspelningsplatser att besöka för den filmintresserade. Delar av såväl Troja som Gladiator spelades in här, och dessutom kan man besöka Popeye Village som består av kulisserna från filmen Karl Alfred.