Se hotell (1)
Gradac ligger längst söderut på Makarska rivieran, en lagom stor stad med långa stränder, och ett av Vings mest populära hotell.
Gradac ligger i den södra änden av Makarska rivieran, inom utflyktsavstånd från den betydligt större staden Makarska, med Biokovobergen på ena sidan och Adriatiska havet på den andra. Hit reser du för en semester med natursköna fotvandringar, härliga bad och långa middagar med utsikt över strandpromenaden och havet. Här har Ving under många år haft några av sina allra mest nöjda gäster. Många av dem väljer att resa tillbaka till vårt hotell Marco Polo både en, två och tre gånger.

Bo nära stranden

Reser du med Vings charter kommer du bo nära stranden i Gradac. Vårt hotell heter Marco Polo, som år efter år hamnar på listan över Vings tio mest populära hotell. Här får du äkta kroatisk gästfrihet, en familjär atmosfär och massor av goda råd och tips på vad du kan göra under din semester i Kroatien. Att hotellet dessutom har en av de bästa restaurangerna i området gör ju inte saken sämre, och vill du smaka äkta kroatiska rätter är det hit du ska gå.

Stränderna i Gradac

Gradac är känt för sina långa stränder, och när man blir badsugen är det bara att följa den milslånga strandpromenaden till man hittar en plats som passar. Som nästan överallt längs med rivieran består stränderna av rundslipad småsten, vilket gör att vattnet håller sig kristallklart, även om det blåser lite grann.

Ät gott i Gradac

Blir man hungrig finns det gott om både större och mindre matställen som lika gärna serverar kroatiska specialiteter som de serverar som pizza eller pasta. När kvällen kommer tänds ljusen både inne i staden och längs strandpromenaden, och det är bara att flanera till du hittar det ställe som känns helt rätt för middag.

Öturer och vandring

Från Gradac är det mindre än två timmars vandring upp till toppen av Biokovobergen bakom staden. Det kan vara lite ansträngande, men belöningen är en fantastisk utsikt över staden och den dalmatiska skärgården som breder ut sig nedanför dig. Härifrån kan du se öar som Hvar med sina lavendelodlingar och den vackra Peljesac-halvön. Får du sedan lust att besöka någon av öarna är det bara att gå ner igen och ta båten för en kort resa till den ö du tycker är vackrast.
Bra att veta
 • Mycket nöjda gäster
 • Strandnära hotell
 • Kristallklart badvatten
 • Prisvärd mat och dryck
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Gradac

Resmålet har ännu inga omdömen

Stränder
Gradac är känt för sina långa fina stränder. Och när man blir badsugen är det bara att följa den milslånga strandpromenaden till man hittar en strand som passar. Som nästan överallt längs med rivieran består stränderna av klippor eller rundslipad småsten, vilket gör att vattnet håller sig kristallklart, även om det blåser lite grann. Badar man från klippor eller stränder med stora stenar är det bra att ha badskor som finns att köpa på plats. Blir man hungrig finns det gott om både större och mindre matställen, under högsäsong, som lika gärna serverar kroatiska specialiteter som de serverar som pizza eller pasta.
Mat, dryck och nattliv
De flesta restauranger ligger i hamnen. Det finns även restauranger i bergen, dessa håller i regel högre klass till bra pris. Caféer och glassbarer hittar man alltid nere vid vattnet. När kvällen kommer tänds ljusen både inne i staden och längs strandpromenaden, och det är bara att flanera till du hittar restaurangen som känns helt rätt för en bit mat.

Mat och dryck i Kroatien

Kroatien har en lång och rik mattradition, och grönsaker, rotfrukter och bönor är lika viktiga råvaror som kött, fisk och skaldjur. Många traditioner har blandats genom åren och man kan spåra influenser från både Italien, Ungern och Balkan. I Dalmatien märker man speciellt av det italienska, då nästan alla restauranger har pasta, pizza och vitlöksdoftande skaldjur på menyn.

Lunch serveras vanligen mellan kl. 11.00-15.00, middag från ca kl. 18.00, men kroaterna själva äter, liksom italienarna, gärna sena middagar. Restaurangerna stänger i allmänhet runt 24.00. Serviceavgiften är 10 procent och är oftast inte inkluderad i notan. Dricks är inte särskilt vanligt här, men om du är riktigt nöjd uppskattas naturligtvis en extra slant, vanligtvis 5-10 procent av notans belopp.

Prisnivån i Dalmatien är fortfarande behaglig. En cappucino kostar sällan mer än 8-10 kuna, en öl ca 15-20 kuna, en pizza till lunch ca 35-50 kuna och en trerätters middag på en medelbra restaurang ca 150 kuna. Portionerna är generösa och servicen i allmänhet bra.

Vill man prova på den typiska dalmatiska kokkonsten bör man ta sig till en äkta "konoba". De bästa ligger oftast en bit utanför själva centrum och för att komma dit krävs kanske att man tar taxi eller kör egen bil. Men i gengäld får man uppleva riktig husmanskost, omsorgsfullt tillagad i en härligt kroatisk miljö. Det är oftast här lokalbefolkningen äter, och som vi alla vet är ju det ett gott betyg!

Vilken restaurang du än besöker i Dalmatien finns nästan alltid pasta/pizza eller enklare rätter att beställa för ca 40 kuna. Därför har vi, när vi satt våra prisindex, istället utgått från restaurangens specialiteter, alternativt de rätter som överväger på menyn. De flesta restauranger erbjuder både kött- och fiskrätter och för att få se en komplett meny måste man oftast gå in i restaurangen. Det är ovanligt att menyn hänger ute vid entrén. Kom ihåg att potatis, ris, pommes frites etc. för det mesta beställs separat. Att äta bröd, kruh, till maten är en regel.

Ett enkelt och billigt sätt att stilla sin hunger är att besöka någon av de många pizzeriorna. De påminner mycket om de italienska, och är du sugen på pasta kan du oftast också få detta. Är du bara lite hungrig, kan du leta upp en slasticarnice, en sorts bageri, och köpa exempelvis en burek, en ostfylld smördegsbakelse som många kroater äter till frukost. Annan populär snabbmat är cevapcici (kebab), pljeskavica (pannbiff av oxkött) och ražnjici (grillspett, kan vara blandat kött med grönsaker).

Fisk och skaldjur

Både fisk och skaldjur håller mycket hög kvalitet i Dalmatien och återkommer på de flesta menyer, i många olika varianter. De orientaliska influenserna är tydliga i förkärleken för grillade rätter, och får du chansen bör du pröva dalmatisk sjöabborre eller langust, grillad och serverad med en citronklyfta och en fräsch sallad.

Olivolja

I århundraden har olivolja används både i matlagning och inom alternativ medicin. I Dalmatien odlas givetvis oliver och det milda klimatet och de bördiga jordarna bidrar till en alldeles speciell typ av olja som av många rankas som den smakrikaste och finaste olivolja som finns. Den finns att köpa i såväl snabbköp som i souvenirshoppar - då i vackra flaskor. Eller, om du är ute och kör längs vägarna på Hvar eller innanför kusten, så finns små stånd och gårdar längs vägen som säljer bland annat olivolja till bra priser.

Prsut - lufttorkad skinka

Prsut är skinkan som gjort sig vida känd för sin smak, men också för hur den framställs. Från det sätt man föder upp grisarna på (med mycket kärlek), till sättet man gnider in köttet i kryddor och örter och sedan låter det torka i "buravinden" - den friska vinden från norr. Erfarna gastronomer har visat sig kunna känna skillnaden i smak mellan den prsut där grisarna fått "hemlagad mat" och den där de matats med kraftfoder. Prsut serveras ofta tillsammans med fårost inlagd i olivolja, och finns på många restaurangmenyer, se "Dalmatinska plitica" nedan.

Burek

Detta är ett luftigt smördegsbröd som fylls med olika ingredienser, till exempel kött, ost, potatis eller äpple. Ett perfekt mellanmål som brukar finnas att köpa i de flesta bagerier.

Pljeskavica

Pannbiff lagad av oxkött blandat med peperoni. Snabbmat som säljs rakt över disk, som vår varmkorv ungefär, denna rätt härstammar dock ursprungligen från Bosnien.

Cevapcici

Köttfärsrullar, serveras med rödlök och ajvar som tillbehör, och oftast med grönsaker eller i pitabröd. Även denna godsak kommer ursprungligen från Bosnien.

Dalmatinska plitica

Ett kroatiskt smörgårdsbord i miniatyr. Beställ detta och du får en tallrik med oliver, prsut, fårost, ofta några sardeller och kanske lite fetaost. En brödbit hör till, och ett glas svalt vitt vin är det perfekta tillbehöret. Utmärkt val om man tycker det är för varmt för att äta lagad mat.

Peka

En bakad rätt med kött och grönsaker som lagas i en gryta eller en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Kan vara med fisk och skaldjur, bläckfisk, lamm, kalv eller kyckling. Potatis och lök är stående ingredienser, men andra rotfrukter kan gärna följa med om de finns tillgängliga. Måste oftast förbeställas på restaurangerna då det är ett riktigt långkok som kräver flera timmar.

Buzzara

Detta är egentligen en tillagningsmetod som passar för flera olika sorters skaldjur. Buzzara betyder helt enkelt att huvudingrediensen är tillagad i en mustig sås med vin, tomat, kryddor och örter. Ibland kan man få bara såsen tillsammans med pasta.

Pasticada

Ett slags köttgryta som vissa beskriver som sötsur. Smaken bygger på att köttet får sjuda länge på låg temperatur tillsammans med bland annat vin och ibland katrinplommon.

Mixed grill

Finns på de flesta menyer och kan variera mellan acceptabel till himmelsk. Olika sorters kött grillas och serveras på en tallrik tillsammans med lök, ajvar (paprikapasta) och oftast även pommes frites.

Risotto

Påminner om den italienska risotton, men är ofta lösare i konsistensen och innehåller inte alltid ost. En utmärkt och billig lunchrätt som brukar finnas i ett otal billiga varianter (vegetarisk, skaldjur, husets) på de flesta restauranger.

Drycker

Ett nytt land lär man känna inte bara genom att resa runt i det, utan också genom att prova de lokala dryckerna. I Kroatien intas vanligtvis drycker på ett kavana (café) eller kafic (café/bar), som kantar städernas gator och torg. De flesta caféer öppnar mellan kl. 06.00-07.00 på morgonen så att de som arbetar ska kunna köpa sitt morgonkaffe. Normal stängningstid är kring kl. 23.00, ibland senare under sommaren. Cafékulturen är stark, och priserna är bara ungefär en tredjedel av de svenska. Bra att veta är att dessa caféer sällan serverar mat.
Kava – är det vi kallar espresso och det dricker vanligtvis kroaterna själva
Kava s mlijekom – kaffe med mjölk
Kava sa šlagom – kaffe med grädde
Turska kava - turkiskt kaffe som serveras med sumpen kvar i botten
Caj – te

Öl

Öl, pivo, finns det gott om, och de flesta inhemska ölsorterna är ljusa lager. Karlovacko, laško och Ožujsko är tre kända märken. Tomislav är en mörk ölsort. Många välkända sorter som Tuborg, Stella, Kaltenberg och Carlsberg tillverkas på licens i Kroatien och är lätta att få tag i. Malo pivo (liten öl) innebär vanligtvis 30 cl och veliko pivo motsvarar en stor stark. En öl kostar 6-20 kuna beroende på storlek och märke. Toceno pivo betyder fatöl och finns oftast i tre storlekar, 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. Två kroatiska drycker med öl som bas är radla - öl blandat med Sprite (7up), och dizel - öl blandat med Coca Cola.

Vin och sprit

Kroatien har en lång tradition av vinproduktion, och här finns mycket att upptäcka och uppleva för alla som uppskattar välgjorda viner. Nästan varje region producerar sitt eget vin och Pošip, Grk och Plavac är tre kända märken. Dalmatiskt vin finns att köpa i speciella vinotecas, där du till och med kan få provsmaka det vin du är intresserad av. De flesta vinotecas säljer också andra specialiteter som olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Det bästa och mest prisvärda dalmatiska vinet hittar man direkt hos tillverkaren. Kroaterna själva späder gärna ut vinet med lite vatten. Populära vinbaserade drinkar är bambus (rödvin och cola) och gemišt (vitt vin och kolsyrat vatten).

Några lokala spritsorter är Sljivovica (plommonbrännvin), Viljamovka (päronlikör), Medovina (honungsbrännvin) och Maraskino (körsbärslikör från Zadar). Rakija är lokalt brännvin, och hembryggda varianter säljs lite överallt.
Nattlivet i Gradac är lugnt och består endast av enstaka caféer och barer samt ett utomhus diskotek på gångavstånd från byn, som endast har öppet under högsäsong (juli-augusti).
Shopping
Är du intresserad av dalmatiskt vin ska du gå till ett Vinoteca, då du ofta kan få provsmaka det innan du köper det. Här säljer man också andra lokala produkter, som pasta, honung och olivolja. Prutning kan fungera på marknader, men i övrigt är det priset på prislappen som gäller i butikerna. Prsut - lufttorkad skinka - påminner sin italienska namne, , fast till lägre pris – en fin souvenir. I Gradac är shoppingen mycket begränsad till några små butiker där man kan shoppa mat och souvenirer.

Shopping i Split-området

Man kan inte kalla Kroatien ett paradis för shopping, om man med det syftar på det senaste modet till billigt pris. Men kroaterna är noga vad de har på sig och de klär sig snyggt. Kläder, skor och väskor är oftast italienska. Många kända märkesbutiker, t.ex. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana och Versace, finns i Split på och i närheten av Marmontova, men priserna är inte mycket lägre än i Sverige. Inne i palatset i Split finns en utmärkt bokhandel, Algoritam, med ett bra urval av både engelska pocketböcker och litteratur, samt guideböcker om Kroatien. Enklaste sättet att hitta dit är att fråga på Turistbyrån i Peristylen. Ute i förorterna finns också flera populära shoppingcenter. Det största heter City Center One som både har det största utbudet och en biograf.

Dalmatiskt vin

Finns att köpa i speciella "vinotecas", där du till och med kan få provsmaka det vin du är intresserad av. En del har egna vinkännare som samtidigt berättar om vinet, samt hjälper dig att hitta rätt. De flesta vinotecas säljer också andra specialiteter som till exempel olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Men det absolut bästa och mest prisvärda Dalmatiska vinet hittar du direkt hos vintillverkaren, det vill säga på någon av vingårdarna i inlandet. En bra butik för ät- och drickbara souvenirer i Split ligger på peristylen, på höger sida om man kommer från Järnporten.

Olivolja

Något som Kroatien är känt för! Den bästa olivoljan kommer enligt tradition från Tar, ca tio kilometer norr om Porec, där den har framställts i århundraden. Den speciella Tar-olivoljan kan du köpa i såväl vanliga supermarkets som i de flesta "vinotecas". Och har du vägarna förbi Tar eller dess omgivningar kan du naturligtvis även köpa den där. Ofta finns små stånd längs med vägen där man kan stanna till och få ett bra pris på den då ofta hemmagjorda olivoljan.

Rakija

Det som engelsmännen kallar brandy, alltså ett destillat på fruktbas, även om den för det mesta är gjord på druvor. Den smaksätts ofta med kryddor eller örter och serveras gärna som en digestif. Rakija tillverkas på var och varannan gård och säljs på de flesta marknader och från små stånd vid vägkanten. Smaken varierar från utmärkt till blyfri.

Marknader

Finns överallt i Dalmatien. På marknaderna kan du hitta allt från frukt och grönsaker till kläder, skor, hantverk, hemmagjord olivolja, biska - brandy från Istrien, honung med mera. Närmaste större marknad finns i Split, bredvid gamla staden. Där kan man köpa allt från frukt och grönsaker till kläder, skor, hantverk, hemgjorda oljor, honung etc. Man säger att det man inte hittar på marknaden, finns inte (i alla fall inte i Split…)!

Konst och konsthantverk

Det konsthantverk man ser oftast är olika former av broderier, ofta tillverkat och sålt av små gummor som sätter upp ett improviserat stånd där det passar sig. Den konstintresserade kan också ta sig en tur i palatsets f.d. källare där allsköns souvenirhandlare satt upp sina stånd. Längst in vid trappan upp mot peristylen finns flera lokala konstnärer representerade till överkomliga priser.

Prutning

Förekommer ibland på marknaderna men inte annars. Det pris som står på prislappen är det som gäller, och det är sällan någon försöker lura turister.

Kravatter - slipsar

Visste du att kravatten, ursprunget till slipsen, kom från Kroatien? Den bars från början som en scarf, som ryttarna hade runt halsen för att genom de olika färgerna skilja ut sig från andra soldater. Fransmännen kopierade modet redan på 1600-talet och sättet som man knöt scarfen på kallades "à la cravat" = i kroatisk stil. En slips är en bra souvenir och för att det ska vara helt rätt, kolla att det står Made in Croatia på den.
Sport och Träning
Dykning, vattensporter, cykling och vandring är aktiviteter som finns att göra på Gradac.

Vandring

Från Gradac är det mindre än två timmars vandring upp till toppen av Biokovobergen bakom staden. Det kan vara lite ansträngande, men belöningen är en fantastisk utsikt över staden och den dalmatiska skärgården som breder ut sig nedanför dig. Härifrån kan du se öar som Hvar med sina lavendelodlingar och den vackra Peljesac-halvön.

Forsränning

Tre timmars raftingtur i floden Cetina. En fantastisk naturupplevelse bland bergen. Cetinafloden och dess dal är en av Kroatiens många naturparker, med ett otroligt artrikt fågelliv.

Turen passar både nybörjare och erfarna "raftare". Under turen ges även tillfälle att bada i floden. Barn kan delta i utflykten enbart i vuxet sällskap och naturligtvis ska barnet också vara simkunnigt.
Aktiviteter och sevärdheter
Dykning, vattensporter, tennis, cykling och vandring är aktiviteter som finns att göra på Gradac.

Öturer

Får du lust att besöka ön Brac eller halvön Peljesac är det bara att ta båten till den ö du tycker är vackrast.
Gradac är ett resmål i södra änden av Makarska rivieran, med utmärkta kommunikationer till sevärdheter och öarna i skärgården utanför.

Gamla stan i Dubrovnik

Under 1200-talet var "Adriatiska havets pärla" en stormakt inom Medelhavsområdet och således en viktig handelsstad. Staden omringas av stadsmurar och är en trevlig sevärdhet. Staden drabbades 1667 av en jordbävning, trots det bevarades många fina byggnader. Togs med på Unescos världsarvslista 1979.
Från Baska Voda och Makarska kan man hoppa på bussen söderut, men det tar nästan fyra timmar till Dubrovnik. Bättre är att följa med på en organiserad utflykt, som går fortare då bussen kör direkt.

Plitvicesjöarna

Nationalparksområde bestående av 16 små sjöar, som förbinds ihop av vackra naturliga vattenfall. På området finner du också sevärdheter som grottor, skog, växter – en del av dem endemiska. Togs med på Unescos världsarvslista 1979.

Trogir

Den vackra staden Trogir ligger ca 75 kilometer norrut från Brela eller fem kilometer från Splits flygplats. År 1997 togs staden upp på Unescos världsarvlista. Ursprungligen låg staden på en liten ö som var 450 meter lång och 250 meter bred. De flesta byggnaderna i centrum liksom stadsmuren uppfördes från 1400-talet under Venedigs styre (1420-1797). St. Lovros vackra katedral från 1200-talet är berömd. Dörrarna och altartavlorna är otroligt vackra hantverk av lokala konstnärer. På nästan alla hus och byggnader i den gamla staden kan man se detaljer från renässansen.

Sveti Jure och Biokovoberget

Berget Biokovo, 1.762 meter högt, utgör en vacker bakgrund till Makarska rivieran. Här finns ett naturreservat från år 1981. På bergslätten finns 1.500 olika växtarter och 30 olika däggdjur. De storslagna utsikterna fångar varje naturälskare, och man kan nå den högsta bergtoppen, Sveti Jure (= Saint Josef). Kroatiens högst liggande bilväg leder upp till toppen på 1.762 meter. Från Makarska är det ca 40 kilometer. Vägen är smal och kurvig, men vyerna efter vägen saknar motstycke! Om du har hyrt en bil, sväng vägen upp mot Biokovos topp från sydsidan av Makarska, vid sidan av en stor Konsumaffär. Det ordnas också turer till Biokovo, som du kan fråga efter på lokala resebyråer.

Omiš

Det är drygt sju mil från Gradac till den idylliska piratbyn Omiš och dess sevärdheter. Pirater hade Omiš som bas i många hundra år när de attackerade båtar i Adriatiska havet. Omiš är en charmig småstad, med anor från 1500-talet och med en hel del att se. Här bor 6.100 invånare. Marknadsplatsen är livlig och det är trevligt att gå runt och titta på gammal arkitektur. Man kan gå upp till den gamla fästningen Fortica, varifrån utsikten över staden och Cetinafloden är bedårande. Man kan hyra en båt och göra en tur på floden, det kostar 70–100 kuna per timme, eller följa på några timmars flodkryssning, vilket kostar 20–40 kuna.

Imotski

Om du vill utforska livet på andra sidan av Biokovobergen, dess traditionella byliv, sevärdheter och vacker natur, är det värt att åka till byn Imotski. Har du hyrt bil, kör du från Brela och Baška Voda mot Split. Efter Brela lämnar du kustvägen och tar vägen till inlandet, kör höger mot berget. Där ser du en skylt med namnet Imotski. Det är runt 50 kilometer dit och väl framme kan du beundra de berömda och speciella sjöarna, den blå och den röda. Man tror att sjön bildades genom att taken från stora underjordiska grottor föll ner och därigenom uppstod dessa över 200 meter djupa sjöar. Det finns inte så många besökare i Imotski, så du behöver inte vara rädd för trafikstockning. Resan till Imotski från Brela eller Baška Voda tar ungefär en timme med bil.

Krka vattenfall

Ligger i den underbara Krka Nationalpark, där fallen forsar över 17 naturliga barriärer.

Stari Grad-fält på ön Hvar

Området koloniserades på 300-talet f.Kr. av sjöfarande greker från ön Pharos i Grekland, som kom hit och gav denna bygd samma namn - Pharos. Detta område har bevarats nästan intakt sedan den grekiska tiden och har många sevärdheter. Här idkades agrikultur som fortfarande finns kvar idag, i form av vinodlingar och olivlundar. Också många byggnader, bevattningskanaler etc. finns bevarade och man kan här se den för antiken karakteristiska geometriska uppdelningen av mark. Starogradska Polje är idag det bäst bevarade grekiskt antika området i hela Medelhavsområdet.

St. Jakobskatedralen i Sibenik

Katedralen utgör en kombination av gotisk byggnadsstil och renässans. Den byggdes under åren 1431-1535 och har en unik kupol i sten. De människoansikten som gör olika miner och som dekorerar katedralen utvändigt är också karakteristiskt för katedralen. Togs med på Unescos världsarvslista år 2000.

Historiska stadskärnan i Trogir

Denna är över 2000 år gammal. Staden ligger på en ö mellan ön Ciovo och fastlandet, ca 5 kilometer ifrån Splits flygplats. Togs med på Unescos världsarvslista 1997.

Diocletanius palats och det medeltida Split

Många fornlämningar som du återfinner i den gamla stadskärnan härstammar från 400-talet. Katedralen byggdes på 1500-talet. Området är ett av de bäst bevarade romerska monumenten i världen idag. Togs med på Unescos världsarvslista 1979.
Utflykter
Dubrovnik över dagen
Dubrovnik över dagen
Följ med till Dubrovnik och känn historiens vingslag. En heldag med medeltida mystik och sevärdheter. Måltider och dryck ingår inte. Glöm inte passet!
Läs mer om utflykten
Hur du tar dig runt
Bra bussförbindelser mellan resmålen utmed kusten och Split samt taxi mellan byarna.

Buss

Bussnätet i Dalmatien är i allmänhet både pålitligt och punktligt, även om det på öarna kan tyckas en smula sporadiskt ibland. Till stora städer som Zagreb, Dubrovnik och vissa turistorter (till exempel Makarska) går det också fint att ta buss. Men vill man till exempel ta sig någonstans på kvällen, kanske till någon konoba som ligger utanför stan är det taxi eller egen bil som gäller. Detsamma gäller många av de små byarna i inlandet.

Taxi

Det går alltid bra att beställa taxi från hotellet, restaurangen eller var du nu befinner dig för resa mellan byarna. Erfarenheten visar att taxichaufförerna är ärliga, trevliga och pålitliga. Att pruta på priset eller försöka få "special price" förekommer inte här. Du kan i allmänhet lita på taxichaufförens taxameter.

Cykel

Ett smidigt och trevligt sätt att ta sig fram på öarna. Det finns fina cykelvägar till badplatserna som ligger en bit utanför själva stadskärnan. Fråga på ditt hotell efter närmaste cykeluthyrare.

Båt

Det finns bra fungerande båtlinjer, både lokala och internationella. Det finns också ett stort utbud av organiserade båtutflykter. Populärast är de så kallade "fish picnics" som erbjuds både i Jelsa, Hvar och i Baska Voda. Det finns också heldagsturer med olika upplägg, t.ex. med ett uppehåll vid Zlatni Rat.
Split är det stora navet när det gäller båttrafik ut till de många öarna. Vill du åka direkt från en ö till en annan är möjligheterna ofta begränsade, och det kan vara svårt att åka fram och tillbaka samma dag. Det största rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ webbplats med tidtabeller och prisuppgifter: www.jadrolinija.hr.

Motorcykel och moped

Vi rekommenderar dig inte att hyra moped eller motorcykel p.g.a. den starka trafiken sommartid, men det är vanliga färdmedel bland kroaterna själva. Fråga alltid efter hjälm! I Kroatien är det nämligen inte självklart.
Fakta

Vår service på resmålet

Under perioden maj-september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Hotellskatt i Kroatien

Boende på kroatiska hotell betalar en turistskatt på cirka tio kuna per person och natt. Reser du med charter (fasta reslängder på en till fyra veckor) är dessa belopp inräknade i priset och du behöver alltså inte betala dem på plats. Om du reser med reguljärflyg (flexibel reslängd) betalar du direkt till hotellet, antingen vid ankomst eller vid avresa.

Valuta och betalning

Kroatiska kuna (HRK). Det finns uttagsautomater i Gradac.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

El

Samma som i Sverige, 220 volt.

Språk

Kroatiska. De flesta som arbetar inom turistnäringen talar även tyska och engelska.

Övrigt

Det finns många backar, nivåskillnader och trappor på samtliga resemål. Lugnare tempo i maj, juni och september men under högsäsongen i juli och augusti höjs tempot och utbudet av restauranger, barer och caféer blir större. Mycket trafik på vägarna juli-augusti då många tyskar och italienare kommer hit med bil. Har du batteridrivna apparater med dig på resan till Kroatien, bör du vid hemresan ta ut batterierna och lägga batterierna i handbagaget! Väckarklockan, transistorradion, rakapparaten osv. kan du packa ned i den resväska du ska checka in på Splits flygplats. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Gradac under sommarhalvåret.

Flyget landar på Splits flygplats.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Gradac. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Splits flygplats till ditt hotell är ca 2,5 timmar (ca 120 kilometer), beroende på trafik, antal hotellstopp och om chauffören tar motorvägen eller kustvägen. Under högsäsong är det inte ovanligt att transfertiden blir betydligt längre på grund av trafiksituationen. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Väder
 • januari
10°5°
3
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • februari
11°5°
4
Soltimmar/dag
12°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
14°7°
6
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • april
18°11°
7
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
10
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • juli
30°22°
11
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • augusti
30°22°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • september
26°19°
8
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • oktober
20°14°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • november
15°10°
4
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • december
12°7°
3
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Gradac
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.