6 kanariska matupplevelser

6 unika matupplevelser på

Gran Canaria

6 krogar på Gran Canaria som ger mersmak

Kanarier älskar och uppskattar god mat, ett faktum som garanterar många sköna krogupplevelser på Gran Canaria oavsett om det gäller enkla strandbarer, klassiska kanariekrogar eller kreativa fusion-restauranger med avsmakningsmenyer. Här tipsar vi om sju favoriter runt ön som ger dig upplevelser som varar långt efter att semestern är slut.

4 KROGAR PÅ SYDKUSTEN

Playa bar El Boya

Genuint kanariskt på Playa bar El Boya

POPULÄR STRANDBAR

Playa bar El Boya
C/. Santa Agueda 32, El Pajar, Arguineguin | barplaya.com

Letar du efter något riktigt genuint kanariskt är det till den här superenkla restaurangen utanför Arguineguin du ska bege dig. Låt dig inte skrämmas av plastinredningen och den höga ljudnivån – belöningen i form av färsk fisk och tapasrätter lagade à la minute är väl värd att vänta på: perfekta calamares, friterade sardiner, saftiga paellor och övriga rätter som lagas av det som huset och säsongen förmår. Servicen är snabb och utan krusiduller, det är folkligt, billigt och oerhört populärt. Ett kölappsystem håller turordning på bordsplaceringen, den får du i baren där du berättar hur många ni är som ska äta. Ta något att dricka och slå dig ner och vänta, du lär inte bli besviken.

Grill El Asador

Gillar du perfekt tillagat kött är det till Grill El Asador du ska bege dig

ARGENTINSK FAVORIT

Grill Asador Esteban & Carmelo
Avenida Tirajana 24, Playa del Inglés

Gillar man kött finns det gott om alternativ på ön, men det är inte alla som omsorgsfullt väljer ut kvalitetskött och som kan tillaga köttet som det ska. Längs med huvudgatan i Playa del Inglés ligger den här grillrestaurangen som är en av de mer populära köttkrogarna på södra ön. Köttet är utmärkt, tillagas som man vill ha det och serveras med goda tillbehör och såser. Maten är ren, enkel och utan krusiduller med priser i mellanklass, eller vad sägs om en perfekt grillad oxfílé med valfria tillbehör för drygt 180 kronor.

Samsara

Spektakulärt på asiatiska Samsara

EN ASIATISK DRÖM

Samsara
C.C. La Charca, Calle Oceanía, Maspalomas. | samsara-gc.com

Vill du ha en speciell kväll, kanske fira något eller unna dig en upplevelse utöver det vanliga? Bege dig då till den här restaurangen i Maspalomas där det kanariska krögarparet har skapat sin dröm om en asiatisk restaurang. Inredningen är spektakulär med hundratals Buddhastatyer och andra österländska inslag som de dels har låtit tillverka på ön och dels låtit fraktats dit. Ägarparet, som båda heter Juan, har en teatralisk läggning, men så vill de också ge besökarna en helhetsupplevelse som omfattar ett vällagat och kreativt kök med konstnärligt utsmyckade fusion-rätter i en praktfull miljö. I parets köksträdgård utanför Telde skördas grönsaker och frukt, även asiatisk jackfruit som trivs i det kanariska klimatet. Portionerna är rikliga och kan delas på två, det gör att snittpriset för en måltid hamnar på cirka 350 kronor.

222 SW bar & grill

Högst upp i hotell Radisson ligger utmärkta 222 SW bar & grill

FINKROG MED UTSIKT

222 SW bar & grill
Radisson Blue, Barranco de la Verga, Arguineguin | 222swbarandgrill.com

Modernt, elegant och sofistikerat! Den här restaurangen högst upp i hotell Radisson skulle lika gärna kunna ligga i en internationell storstad om det inte vore för den vackra havsutsikten. Inredningen är stilfull, servicen perfekt och maten är lika uppskattat av ögonen som av gommen, men så har också kocken Marcelo Silva Rodriguez gästspelat på danska Michelinkrogen Noma och arbetat på öns mest välrenommerade krog Aquarella – granne med hotellet strax före Anfi Beach efter orten Patalavaca. Det är svårt att plocka ut något speciellt att rekommendera från menyn, allt håller högsta klass. Sashimin tog oss direkt till sjunde himlen, ankleverterrinen med hemlagad aprikosmarmelad och brioche var gudomlig och desserten var inte heller av denna värld. Dyrt, javisst – men inte mer än ett svensk restaurangbesök.

3 KROGAR VÄRDA EN UTFLYKT

Martell

På Martell tillreds maten av säsongsbaserade och närproducerade råvaror

FAMILJÄRT OCH LOKALPRODUCERAT

Casa Martell
Ctra del Centro Madroñal 55, St Brigida | Tel: +34 928 64 12 83

Vägen genom Tafira och Santa Brigida, strax sydväst om Las Palmas, kantas av attraktiva bostadsområden med vackra villor och egendomar i en vykortsvacker omgivning. Där ligger en restaurang och en vinbodega i en gammal handelsbod som i över hundra år ägts av familjen Martell. Krögaren Antonio Martell vill inte driva en traditionell restaurang med menyer, istället tillreds maten av säsongsbaserade och noggrant utvalda närproducerade råvaror som inhandlas för dagen. Köket är rustikt, rejält och mustigt.

Oavsett varför man valt att spendera en måltid just här, kanske en födelsedag, en familjesammankomst eller en romantisk parmiddag, känner man sig hemma i den intima miljön med brinnande brasor och personliga ting som familjen samlat på sig under åren.

Eftersom restaurangen i princip alltid är välbesökt rekommenderas bordsbokning.

El Embarcadero

El Embarcadero är en klassiker i Las Palmas småbåtshamn

KLASSISKT I MARINAN

Restaurante El Embarcadero
Muelle Deportivo, Las Palmas | restauranteembarcadero.com

Småbåtshamnen i Las Palmas har de senaste åren blommat upp med sitt utbud av nya barer och krogar. Den här krogen är dock en klassiker med stamgäster från öns övre medelklass, familjer, sällskap och businessfolk. Det kreativa köket lagar moderna Medelhavsrätter baserade på säsongens råvaror, ofta fisk- och skaldjur men här äter du också omsorgsfullt tillagade kötträtter. Den marina miljön intill ett hav av master och guppande båtar är speciell, framför allt när solen skiner. Då fylls också restaurangens bar av förbipasserande som tar en drink med tilltugg. Krögarna Rafael Bueno och John Vriethof, som båda utbildat sig på den prestigefyllda kockskolan Hofman i Barcelona, driver även restaurang Pantalan i samma område.

KANARIEÖARNA

Ving har haft resor med charter till Kanarieöarna sedan 1958. Vi har gott om fina hotell på Gran Canaria, Teneriffa, Fuerteventura och La Gomera.