Kvinna vid poolen på Gran Canaria
Inspiration

Fira jul på Gran Canaria

Jul i värmen

Jul på Gran Canaria

Glöm ständig övervakning av julskinkan och bråk om den sista köttbullen – på Kanarieöarna får du ett lite annorlunda julfirande.

Allt fler väljer bort vit snö och kyla mot strand och sol under julen, och särskilt barnfamiljer håller Gran Canaria varmt om hjärtat vid juletid.

Många upplever att de får mer tid till att vara tillsammans när de reser bort från alla julförberedelser, traditioner och förväntningar. Speciellt de som har små barn, och som kanske upplever tidspress i vardagen, tycker att det är härligt att resa bort tillsammans, säger Lissy Eriksson. Hon har arbetat för Ving på Gran Canaria och har haft fler än 40 julfiranden på ön.

Under semestern får vi tid för varandra, och det är ju trots allt det julen handlar om för många. Dessutom är vädret skönt här nere. Här kan du verkligen njuta av folklivet iförd tunna kläder, istället för lager på lager av ytterkläder, vantar och mössor som vi har på oss hemma i kylan.

Lissy Eriksson har firat jul på Gran Canaria i över 40 år.

Lissy Eriksson har firat jul på Gran Canaria i över 40 år.

Julmaten är viktig – också på Kanarieöarna

– Julfirandet här kan naturligtvis påminna lite om det hemma, för även här på ön samlas varje enskild familj för att äta god julmat, berättar Lissy. Vad julmaten består av skiljer sig däremot något från vad vi är vana vid att ha på bordet.

Här äter vi skaldjur, lamm och alla möjliga slags godsaker som man inte äter till vardags. Det handlar inte om "julmat" enligt den skandinaviska betydelsen av ordet. Varje familj äter helt enkelt det de tycker bäst om.

Julgodis och kakor däremot är å andra sidan mer igenkännliga: de innehåller mandlar, honung, choklad och mandelmassa. En av de mest populära julsötsakerna är Turrón, en spansk mandelnougat. Inte att förglömma julkakorna polvorones. En riktig delikatess enligt Lissy

Många här går också till kyrkan på midnattmässa efter middagen, och de yngre samlas gärna ute på stan där det är ett livligt folkliv till tidig morgon. Det påminner lite om nyårsafton och skiljer sig ganska från firandet hemma i Norden.

Ett mer otraditionellt inslag inför julen är det stora nationella lotteriet som hålls den 22 december, även känt som Sorteo Lotería de Navidad. Lotteriet är ett av världens största och dragningen direktsänds på spansk tv och radio den 22 december.

Barn från skolan San Ildefonso i Madrid "sjunger" fram siffrorna som dras, och det är ingen underdrift att säga att hela nationen tittar på.

Kanske inte så konstigt när vinsterna är så pass bra som de är: den högsta vinsten (känd som El Gordo: Tjockisen) är på hela fyra miljoner euro. Försäljningen av lotter börjar redan i juli, så möjligheterna att säkra vinstlotten är stor, förklarar Lissy

Pojke och jultomte

Julafton i januari och jultomtebesök

Här på Gran Canaria har många skandinaviska traditioner nästlat sig in, och jultomten kommer förmodligen hit oftare än förr, men ändå inte i samma utsträckning som hemma. Här är tomten känd som Papa Noel, men det är vanligtvis inte han som kommer med gåvorna.

Lollo & Bernie i solnedgången

På Sunwing Family Resorts firar Lollo & Bernie jul

Den stora spanska "julafton" är nämligen trettondedag jul – det vill säga den 6 januari. Traditionen i Spanien är att det är de tre vise männen (Los Reyes Magos) som kommer med julklapparna. På eftermiddagen/kvällen innan arrangeras det stora korteger i alla byar och städer, och butikerna är öppna till långt in på natten den 5 och 6 januari så att alla som är sent ute med presenterna kan handla. Därefter är det folkfest på gatorna, barerna flyttar serveringen utomhus och det är livat och glatt.

De tre vise männen, Melchor, Gaspar och Baltazar, kommer ridande, ibland på kameler, och små och stora barn följer kortegen med tindrande ögon. På kvällen ställer alla barn sina finaste skor utanför sovrumsdörren, och när de vaknar på morgonen har de tre vise männen varit där och lämnat presenter. Här i San Fernando landar de tre vise männen på fotbollsplanen med helikopter. Väldigt roligt för alla barn med andra ord.

Det är inte riktigt jul om jag inte får delta i midnattmässan i Las Palmas vackra katedral eller i en av de andra äldre kyrkorna på julafton. Levande ljus skapar en magisk stämning och när orgeltonerna fyller kyrkan med psalmen "Stilla natt", eller "Noche de Paz" som den heter på spanska, ja då är det jul.

Men även om du väljer att fira högtiden på Gran Canaria är det inte nödvändigtvis så att du behöver missa den svenska, traditionella julmiddagen.

Vi nordbor har länge satt vår prägel på Gran Canarias restaurangutbud, och de som vill fira på traditionellt sätt med skinka eller revbensspjäll till middag, har flera bra restauranger att välja mellan. Ön representerar därför en bra kombination för de som vill ha en varm solsemester, men som ändå vill ha ett visst inslag av nordiskt julfirande. Dessutom arrangeras det vanligtvis separata firanden på varje hotell, så jul blir det oavsett.

Julgodis

Lissys bästa tips för julfirandet på Gran Canaria:

  • Glöm allt vad stress heter och njut av julledigheten. Köp en lott i jullotteriet och delta i spänningen.

  • Upplev den genuiuna spanska julstämningen vid Calle Triana i gamla stan i Las Palmas.

  • Om du fortfarande är på ön den 6 januari – missa inte kortegen med de tre vise männen.
    Smaka på de spanska, typiska julgotterna polvorones och turrón.

  • Besök en julkrubba. Dessa sätts upp i alla storlekar på flera ställen. En av de mest besökta hittar du i Ingenio.

Vill du läsa fler artiklar som denna?