Lottie Knutson
Foto: Lottie Knutson

Reseexperten Lottie Knutson testar: Sunprime Miramare Beach på Rhodos

Det är inte bara hundratusentals förväntansfulla semesterfirarare som varje sommar besöker en av de mest populära destinationerna i grekiska övärlden! Reseexperten Lottie Knutson har också lockats till solguden Helios ö – Rhodos. Här utforskar hon Rhodos gamla stad, njuter solnedgångar, grekiska delikatesser och bekantar sig med Vings vuxenhotell Sunprime Miramare Beach.

Lottie Knutson

Foto: Lottie Knutson

”Medelhavet under försäsong är en njutning. Allt är grönt och blommande. Temperaturen lockar träningsfantaster såväl som gourméer”, säger Lottie Knutson.

För vuxna livsnjutare sker boendet förstås på ikoniska Sunprime Miramare Beach. Det är Rhodos äldsta och mest kända lyxhotell.

”Den långa strandlinjen, lagun-poolerna och de privata bungalowerna ligger direkt mot havet. Även om Miramare har lockat stjärnor som Jackie Kennedy så undrar jag om inte hotellet egentligen är den största stjärnan? Jag njöt i alla fall helhjärtat av allt från blomsterarrangemang till frukost mot pool och hav.”


Sunprime Miramare – Jackie Kennedy Onassis favorithotell
Det är inte svårt att förstå varför Jackie Kennedy, sedermera Onassis genom giftermålet med den grekiske skeppsredaren, hade Miramare som sitt favoritställe på ön.

Sunprime Miramare Beach
Foto: Lottie Knutson

”Hotellet har huserat en rad andra ikoner genom åren, som till exempel Audrey Hepburn. Det byggs helt enkelt inte så småskaligt längre; Miramare är ett unikt hotell”, påpekar reseprofilen.

”De låga vitkalkade byggnaderna skapar en privat känsla med egna balkonger eller terrasser. Hela anläggningen har egen klapperstenstrand längs den långsträckta tomten vid havet och så finns förstås de stora poolområdena och de parkliknande trädgårdarna ut mot havet.”

En svalkande oas vid havet

Med en hel kilometers strandlinje blir det aldrig trångt på Sunprime Miramare och havet bjuder alltid en sval fläkt då värmen stiger.

”Poolerna är himmelskt vackra. Ett område slingrar sig mellan husen som en dekorativ lagun. Lite längre bort ligger infinitypoolen mot havet med en liten bro mitt i.”

”Sunprime Miramare bjuder dessutom på de ljuvligaste solnedgångar. Under försäsongen är vattnet i havet svalt och uppfriskande. Den som vill ha varma böljor åker på sensommaren och in på hösten.”

Sunprime Miramare Beach

Foto: Lottie Knutson

Sunprime Miramare Beach

Foto: Lottie Knutson

Lottie Knutsson på en solstol

Här lajvar jag Jackie Kennedy Onassis, åtminstone vad gäller solglasögonen. Foto: Lottie Knutson

Grekisk yoghurt med honung vid poolen

Frukosten på Sunprime Miramare intas med fördel mot lagunen.

”Grekisk yoghurt med honung och färskpressad juice på lokala apelsiner kan aldrig bli fel. Plus en hiskelig massa kaffe, förstås.”

Grekisk sallad - en tidlös klassiker

Det har hänt mycket i det grekiska köket på några årtionden. Förkärleken till lokala råvaror finns kvar men kvalitén på både mat och viner har ökat enormt. På hotellet finns lokala hörnor med till exempel grekisk färskost, oliver och förstås yoghurt.

”Många hotellgäster väljer gröna och lokala alternativ från buffé och à la carterestaurang. Den grekiska salladen är en av mina favoriter.”

Privat mot havet
De enkla, vitkalkade rummen och lägenheterna i bungalows ligger utspridda som sockerbitar i den parkliknande trädgården.

”Att vaggas till sömns av Medelhavets vågor var underbart. Ett sista kvällsdopp från klapperstensstranden, några salta mandlar och något gott i glaset på den egna terrassen fullbordar dagen.”

Foto: Lottie Knutsson
Rum på Sunprime Miramare Beach

Foto: Lottie Knutson

Yoga vid havet och träna
Till Rhodos kommer träningsfantasterna i stora skaror under för- och eftersäsong. Mitt i sommaren kan både joggande och vandring bli svettigt, men vattengympa och bad funkar alltid.
”Det vimlade av träningstokiga gäster på anläggningen, som förstås har en massa träningspass, spa och löpslingor. Att se Sunprimes egen instruktör Louise Knutsson yoga direkt vid havet var väldigt inspirerande.”

Yoga vid havet

Foto: Lottie Knutson

Träning vid pool

Foto: Lottie Knutson

Strosa runt i Rhodos stad

”Närheten till Rhodos stad gör att Sunprime Miramare till det perfekta hotellet om man vill kombinera sol, bad och avkoppling med lite citypuls.”

Gamla Rhodos stad är numera Unesco-världsarv med lämningar från korsriddarnas tid. De äldsta delarna av gamla stan byggdes redan på 1400-talet. Här finns shoppingen och de bästa tavernorna.

”I gamla stan har gränderna i världsarvet verkligen fräschats upp. Det var kul att återse staden med alla nya boutiquehotell och kaféer. Tavernor och krogar är fyllda med lokalbor och här finns både shopping och vackra fotovänliga miljöer.”

Missa inte ett restaurangbesök på Marco Polo
”Den charmiga restaurangen Marco Polo som ligger inne i en trång gränd i Rhodos gamla stadskärna är ett måste”, påminner Lottie Knutson.

”Restaurangen, ser inte mycket ut från utsidan. Men byggnaden är 700 år gammal med en grönskande innergård, springbrunn och antikviteter. Allt är kalkat och målat i bohemiska och härliga färger.”

”Menyn skiftar ofta. Vi åt seafood salad, lokalt lamm och havsabborre med vegetarisk spagetti. Det smakade himmelskt till porlet från springbrunnen och sorlet under fikonträden.”

Rhodos gamla stad

Foto: Lottie Knutson

Marco Polo

Foto: Lottie Knutson

Solguden Helios ö

”Med sitt läge, längst söderut i Egeiska havet, bjuder Rhodos på flest soltimmar i hela Grekland. Det märks att Rhodos är solguden Helios ö.”, säger Lottie Knutson.

Gudasagorna, vingårdarna och det klara vattnet gjorde ön berömd redan under Medeltiden.

”Det är inte konstigt att Rhodos fortfarande lockar allt från vanliga njutare såväl som den internationella kändiseliten.”

”Jag gör som så många andra och kommer tillbaka till hösten. Då är temperaturen är precis lagom, runt 25 grader med en mild bris.”

”Nästa gång ska jag vandra utmed havet, simma ännu mer och ta behandlingar på Miramares spa.”

Solnedgång
Foto: Lottie Knutson