Se hotell (3)

Resor till Plomari

Boka en resa till ouzons huvudstad Plomari, sĂ„ fĂ„r du en semester bland lokalbefolkningen, med god mat och en hĂ€rlig strand – Agios Isidoros.

Stranden Agios Isidoros ligger nÄgon kilometer utanför sjÀlva Plomari, och det Àr ocksÄ hÀr Vings hotell finns. Stranden passar utmÀrkt för sÄvÀl snorkling som avkoppling pÄ en solstol, med utsikt över den turkiska kusten och grannön Chios. Vill du vidga dina vyer mer Àn sÄ Àr omrÄdet en bra utgÄngspunkt för att resa runt och uppleva mer av denna vackra ö.

Ouzons huvudstad

Med sina fem destillerier har Plomari blivit kĂ€nt som Lesbos ouzo-centrum. Och ska man tro grekerna sjĂ€lva sĂ„ produceras landets bĂ€sta ouzo just hĂ€r. Staden Ă€r uppbyggd som en amfiteater runt den trivsamma hamnen, med en betagande utsikt över Egeiska havet. Plomaris centrum Ă€r det lilla torget Platanos – en oas med ett vackert platantrĂ€d omgivet av mysiga tavernor, ett par ouzorior och en liten bar. HĂ€r Ă€r det lĂ€ge att slĂ„ sig ner för att njuta av en resa till grekiskt vardagsliv i vacker miljö.

Bo pÄ stranden

Bokar du en resa till Plomari med Ving sÄ kan du ocksÄ boka ett hotell pÄ stranden. Alla vÄra hotell ligger lugnt ett stycke utanför Plomari. HÀr kan du vÀlja om du vill bo i hotellrum eller lÀgenhet och ofta kommer du att finna att Àgarfamiljen ocksÄ bor pÄ hotellet, vilket ger en skön och familjÀr atmosfÀr.

Njut av ön

PĂ„ Lesbos vĂ€stra del finns öns stora sevĂ€rdhet: den förstenade skog som Ă€r unik, inte bara för Grekland, utan för hela Europa. För ca 20 miljoner Ă„r sedan begravdes skogen i vulkanisk aska och resultatet kan vi se hĂ€r. I Sigri finns ett fint museum som berĂ€ttar om denna geologiska sevĂ€rdhet. Söder om Sigri ligger den lilla semesterorten Skala Eressou, mest kĂ€nd som poeten Sapfos födelseort. HĂ€r finns en del butiker och trivsamma tavernor alldeles ute i vattenbrynet. Öns huvudstad Mytilini Ă€r en livlig hamnstad som domineras av den stora genuesiska borgen och den neoklassicistiska Agios Therapon-kyrkans imponerande kupol. Stadens arkeologiska museum Ă€r ocksĂ„ vĂ€rt en resa, med vackra mosaiker och andra fynd frĂ„n antiken. Theriade-museet i Varia, nĂ„gra kilometer söder om Mytilini, har en samling verk av bland andra Matisse och Picasso. NĂ„got som man kanske inte hade vĂ€ntat sig att finna pĂ„ en grekisk ö sĂ„ lĂ„ngt frĂ„n allfarvĂ€garna. Vill du se allt detta, och kanske göra dina egna upptĂ€ckter rekommenderar vi att du bokar en hyrbil tillsammans med din resa till Lesbos. Om du inte vill ha bil under hela vistelsen bokar du den bara nĂ„gra dagar, och dĂ„ stĂ„r den klar pĂ„ rĂ€tt plats, vid rĂ€tt tid.

Bra att veta
 • PrisvĂ€rt boende
 • Hotell pĂ„ stranden
 • Kristallklart badvatten
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Plomari

Mat & Dryck
4,0
StrÀnder
3,3
SevÀrdheter
3,0
VĂ€der
 • januari
13°7°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
14°8°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
15°9°
6
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
19°11°
7
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
24°15°
9
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
29°19°
11
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juli
32°22°
12
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • augusti
32°22°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
23°15°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
18°11°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • december
14°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
StrÀnder
Stranden ligger otroligt vackert i Agios Isidoros nÄgon kilometer utanför Plomaris centrum, med en lÄng kustremsa och branta klippor som sluttar ner i havet. Det Àr Àven hÀr Vings hotell ligger. Stranden bestÄr av stenar vilket gör att stranden kÀnns vÀldigt ren och vattnet kristallklart. Det finns möjlighet till vattensporter mot avgift. Det finns ocksÄ en liten strand inne i Plomari. Lesbos Àr ett riktigt paradis för den som uppskattar fina strÀnder, runt pÄ ön finns över 40 strÀnder att vÀlja mellan. Det lÀttaste sÀttet att nÄ dem Àr med hyrbil. Ofta erbjuder strandcaféerna gratis solstolar om man Àter eller dricker, annars brukar det finnas att hyra.

Molivos - vattensportcenter

Stranden i Molivos Àr stenig, men vattnet Àr klart och rent och ett par meter ut i havet Àr det sandbotten. Solstolar och parasoll finns att hyra. PÄ stranden finns möjligheter till vattensporter som till exempel vindsurfing, vattenskidor, parasailing, wakeboarding och kanot.

Petra – sandstrand med strandpromenad

I Petra finns en lÄng och hÀrlig sandstrand med en strandpromenad. Solstolar och parasoll finns att hyra, av mÄnga olika uthyrare vilket gör att priserna varierar. MÄnga strandbarer tar ingen hyra för solstolar vid köp av mat eller dryck.

Vatera – lĂ€ngsta stranden pĂ„ Lesbos

Vatera Àr öns lÀngsta strand med sina 8 kilometer och Àr vÀlbesökt av öborna under veckosluten. Stranden Àr riktigt populÀr, sÀrskilt under juli och augusti dÄ mÄnga grekiska turister kommer dit.

Anaxos – bĂ€sta stranden

Stranden i Anaxor Àr enligt mÄnga den bÀsta stranden i omrÄdet. PÄ stranden finns solstolar och parasoll att hyra. Det ligger mÄnga restauranger och tavernor lÀngs stranden. PÄ flera av dem ingÄr solstolar nÀr du köper mat eller dryck.

Gherabukten – medicinska kĂ€llor

Medicinska kÀllor i de norra delarna av Kourtzi, ca 500 meter frÄn stranden. KÀllorna hÄller en temperatur runt 37-39 grader och Àr mycket rika pÄ sodiumklorid.

Polychnitou – varma kĂ€llor

En kilometer frÄn den lilla byn Chalakies, pÄ den östra delen av ön, finns de varma kÀllorna med sitt sodiumkloridvatten. KÀllorna ligger ca 60 meter ovanför vattnet. Vattnet, som Àr bland det varmaste i hela Europa, kan komma upp i temperaturer om 71-90 grader. HÀr finns tvÄ pooler, en för kvinnor och en för mÀn. BÄda hÄller en behaglig temperatur. Kommer man som en hel familj gÄr det oftast bra att bada tillsammans.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3,5 timmar

SĂ„ reser du hit

Till Molivos reser du med Vings charterresor frÄn Köpenhamn under sommarsÀsongen (maj-sep).
Till Plomari kan du resa under sommarsÀsongen (juni-september) med Vings charterresor.

Flygen landar pÄ Mytilinis flygplats pÄ ön Lesbos.
Med Vings transfer kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Plomari (Agios Isidoros). Transfern ingÄr inte i resans pris, du lÀgger sjÀlv till den vid bokning. Restiden frÄn Mytilinis flygplats till ditt hotell Àr ca 1 timme till 1 timme 15 minuter (ca 45 km), beroende pÄ trafik och antal hotellstopp. Den exakta rutten för transferbussen beror pÄ lokala förhÄllanden och bestÀms pÄ plats. Mer information fÄr du vid ankomst. Transfer med taxi eller minibuss förekommer. LÀs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
I Plomari finns mÄnga tavernor och restauranger som serverar klassisk grekisk mat samt mycket fisk och skaldjur.

Mat och dryck pÄ Lesbos

Goda matupplevelser Ă€r ju en viktig del av semestern. PĂ„ Lesbos har du alla möjligheter att Ă€ta god och genuin grekisk mat. Ön producerar mycket lokalt, bland annat sardiner, frukter, grönsaker och inte minst oliver av bra kvalitet.

Det Àr fortfarande relativt billigt att gÄ ut och Àta, och för öborna Àr det en sjÀlvklarhet att i sÀllskap av sina vÀnner besöka kvarterstavernan. MÄnga restauranger kan vid den tid vi skandinaver kallar middagstid verka tomma pÄ greker
.... Detta beror helt enkelt pĂ„ att de har senare matvanor Ă€n oss nordbor. För att uppleva grekisk mat i grekisk miljö – och i sĂ€llskap av greker – gĂ„ ut och Ă€t senare!

DÄ menyn pÄ mÄnga tavernor inte alltid stÀmmer, kan du gÀrna sjÀlv gÄ in i köket och vÀlja det du vill Àta. Vad som serveras beror pÄ vilka rÄvaror som finns att tillgÄ, och pÄ vem som stÄr i köket. Fisk Àr dyrt i jÀmförelse med kött och ofta stÄr bÄde kött- och fiskrÀtterna angivna i kilo. PÄ mÄnga lokala restauranger anges Àven vinet i kilo. En s.k. kuvertavgift tillkommer oftast pÄ notan. Normalt lÀmnar man 10 procent i dricks om man Àr nöjd med servicen och maten.

Vem har inte i det svenska vintermörkret drömt om en uteservering vid Medelhavet med en choriatiki och ett glas av sin favoritdryck framför sig? Choriatiki Àr grekiska för den sallad som vi i Sverige kallar grekisk sallad, med solmogna tomater, gurka, fetaost, rödlök, olivolja och vinÀger. Det grekiska köket bjuder pÄ mÄnga varierande specialiteter, hur mÄnga lyckas du bocka av under din resa?
Meze/förrÀtter
Tsatsiki
Yoghurt, vitlök och riven gurka
Favva
Röra med gröna mosade Àrtor och lök
Tiropides
Friterad ostpaj
Briam
Grönsaker i tomatsÄs
Imam Baildi
Fylld aubergine med ris eller ost
Spanakopita
Spenatpaj med örter och fetaost
Patatokeftedes
Friterade potatisbullar med kryddor
Saganaki
Friterad ost
Kalamari
Grillad eller friterad blÀckfisk
Octapodi
Marinerad, grillad blÀckfisk, ofta med vinsÄs
Dolmades
Fyllda vinblad med ris eller köttdeg
Skordalia
Potatismos med vitlök, serveras kallt
Taramosalata
Saltad karprom med potatis

HuvudrÀtter
Exohico
Grisspett fyllda med tomater, vitlök och örter
Kontosyvli
Grillat grisspett med lök och tomat
Tigania
Friterad gris eller kyckling, med fÀrsk peppar, kryddor och lök
Giouvetci
Nötkött med pasta i tomatsÄs
Kokinisto
Nötkött i tomatsÄs, serveras med antingen ris, pommes frites eller pasta
Keftedes
Köttbullar, serveras ofta med potatis eller pommes frites
Stifado
Köttgryta med lök och tomater
Patitsio
Makaroner med kött och bechamelsÄs

Desserter
Tiganites
Pannkaka med antingen honung och nötter eller Vrasma - fikonsirap. Pröva den med fikonsirapen!
Halvas
Mannagryn med kryddor, kanel, nötter och honung
Karidopita
Valnötskaka med sirap
Kandaifi
Tunna smördegsnudlar med valnötter, kryddor och sirap
Baklava
Smördeg med mandlar och nötter

Speciella rÀtter för ön
Sougania
Fylld lök med ris, köttfÀrs och kryddor
Kolokitholailouda
Fylld zucchiniblomma med ris och örter, kan ocksÄ fyllas med fetaost
Kremithoutiganites
Friterad lökpaj med fÀrska gröna örter
Arnakigimasto
Fyllt lamm med ris, russin och kryddor
Kiskiek
Lamm med yoghurt, vete och lök
Platsenta
Smördeg med valnötter

Drycker

Öl
Öl heter bira och utbudet av mĂ€rken Ă€r stort, Ă€ven grekiska sorter. Pröva gĂ€rna de grekiska ölsorterna Mythos, Alfa eller Fix.
Vin
Önskar du vin till maten kan du bestĂ€lla Krasi eller Aspro, som Ă€r vita viner eller Kokkino som Ă€r ett rött vin. Det mest kĂ€nda grekiska vita vinet Ă€r "Retsina", som smakar lite kĂ„da. En ovanlig smak, men som Ă€r vĂ€rt att testa. Drycken blandas ofta med sockerdricka.
Ouzo
Den grekiska nationaldrycken ouzo mÄste du förstÄs smaka pÄ
.... PÄ Lesbos producerar man sin egen ouzo som sÀgs vara Greklands allra bÀsta. Det hÀnder ofta att man blir bjuden pÄ ett glas som avslutning pÄ en god mÄltid, eller tillsammans med meze, de smÄ plockrÀtterna.
Kaffe
Grekiskt kaffe bestĂ€lls efter mĂ€ngden socker. Sketo– utan socker, metrio– lite socker och gliko– mycket socker. Önskar du mjölk i kaffet bestĂ€ller du Me ghala. Samma benĂ€mningar gĂ€ller för iskaffe och frappĂ©.
Nattlivet i Plomari Àr samlat runt taxistationen och vid torget, det Àr hÀr grekerna sjÀlva samlas om kvÀllarna. HÀr finns gott om barer, caféer och restauranger som har öppet sent pÄ kvÀllen. Plomaris nattliv kan bjuda pÄ ett par nattklubbar som har öppet sent om natten under juli och augusti. För barnfamiljer finns en liten anlÀggning med spel, flipper och nÄgra fÄ karuseller vid infarten till taxistationen.
Shopping
Plomari kan kallas för ouzons hemstad och under din resa hit Àr det nÀst intill obligatoriskt att provsmaka de bÀsta sorterna. Ouzon frÄn Plomari anses vara den bÀsta i hela Grekland. Besök brÀnneriet Barbayanni för att se tillverkningsprocessen och köp med en flaska eller tvÄ hem.

Mytilini

Söker du butiker som erbjuder internationell shopping Àr det huvudstaden Mytilini som gÀller. Butikskedjorna ligger samlade i hamnen och runt kyrkan Agios Therapon pÄ gÄgatan Hermou. Missa inte heller att besöka de smÄ marknadsgatorna med affÀrer bakom hamnpromenaden.

Shopping pÄ Lesbos

Om du letar efter presenter till nÀra och kÀra, eller en souvenir som minne av en hÀrlig semester, hittar du sÀkert nÄgot fint pÄ Lesbos. Inte minst Àr det trevligt att köpa nÄgon lokalt producerad vara. Lokala produkter kostar betydligt mindre Àn importerade. PÄ ön produceras olivolja, olivsÄpa, ouzo, ekologiska viner, honung, keramik, kryddor, konst, vÀvmaterial och lÀder. Det finns ocksÄ ett stort utbud av olika ostar, bl. a en inlagd ost i olivolja som efter ett Ärs lagring anses ha bÀttre smak Àn parmesanost! FÀrsk frukt och bröd kan köpas i de allra flesta "supermarkets". Bagerier finns i Molivos, Petra och Anaxos. Priserna Àr i allmÀnhet fasta.
Aktiviteter och sevÀrdheter
För dig som önskar mer Àn sol och bad under din semester finns det gott om aktiviteter pÄ Lesbos. LÀngs med den stora stranden i Agios Isidoros finns aktiviteter som beachvolleyboll och vattenaktiviteter. PÄ olika platser i omrÄdet finns det ocksÄ tillgÄng till fotbollsplan och basketplan, ta med egen boll. Ett tips Àr att ta en cykeltur, det Àr ett bra sÀtt att fÄ en bild av omrÄdet och omgivningarna. Du hittar ouzo-muséet och Greklands största ouzo-tillverkning ca en kilometer innan Agios Isodoros.

Upplev Lesbos

Hyr en bil eller en moped för att lÀttast ta dig runt pÄ ön, hÀr finns mycket att se och mÄnga smÄ byar att uppleva.

Skala Eressou

Det som gör att Skala Eressou Àr öns mest kÀnda plats Àr en kvinna som hette Sapfo. Hon föddes pÄ 600-talet f.Kr och drev en skola för unga, ogifta kvinnor. De fÄ dikter av henne som finns bevarade har tolkats som att hon hade andra kÀnslor för sina elever Àn brukligt. Det var hÀr yttrycket lesbisk kÀrlek uppstod. Stranden i Skala Eressou tillhör en av öns absolut bÀsta med mörk, finkornig sand.

Sigri

Byn hade sin storhetstid för mÄnga hundratals Är sedan, tack vare sin hamn som bevakades frÄn borgen. Borgen byggdes av turkarna 1757, pÄ ruinerna av Gattelusis venetianska fort. PÄ vÀgen mot Sigri kör du genom vulkaniska landskap, och runt omrÄdet finns byggnader frÄn den Bysantinska tiden och Medeltiden. I Sigri ligger det naturhistoriska museet för den förstenade skogen.

Kalloni

I Kalloni hittar du Limonos kloster och den fina Kallonibukten. Framförallt arrangeras hÀr en sardinfestival i början av augusti varje Är. Sardinerna frÄn Kalloni ska vara bland vÀrldens bÀsta och under festivalen serveras de gratis tillsammans med ouzo till förbipasserande.

Petra

Ca 5 kilometer frĂ„n Molivos ligger den lilla badorten Petra. HĂ€r rĂ„der en avslappnad stĂ€mning och orten Ă€r mest kĂ€nd för sin fina sandstrand. SlĂ„ dig ner pĂ„ nĂ„gon av restaurangerna lĂ€ngs stranden och beskĂ„da den livliga strandpromenaden. Önskar du att röra pĂ„ dig kanske du lockas av de 114 trappstegen upp till den lilla Mariakyrkan, vĂ€l framme kan du njuta av utsikten över omrĂ„det. Klippan har givit orten sitt namn och klippan har ocksĂ„ blivit en symbol för byn, Petra betyder just "klippa".

Molivos

I den fotogeniska fiskebyn Molivos bor ca 1 500 invÄnare. HÀr hittar du en fÀrgglad hamn, smala kullerstensgator och lÄga stenhus. Det kostar pÄ att bygga hus i Molivos, eftersom stora lastbilar inte kan ta sig fram i de trÄnga grÀnderna mÄste allt byggmaterial transporteras pÄ Äsnor och hÀstar. Husen balanserar pÄ rad uppför de branta backarna som leder till den genovesiska borgen frÄn 1370-talet. FrÄn borgen har man en oemotstÄndlig utsikt över byn och över kusten. Under sommaren arrangeras en del kulturella evenemang, en oförglömlig upplevelse Àr att i solnedgÄngen lyssna till en konsert i borgen.

Mytilini

En heldag i Mytilini Àr verkligen att rekommendera nÀr du reser till Lesbos. I öns huvustad hittar du en hÀrlig blandning av gammalt och nytt. I staden finns mÄnga vackra kyrkor, muséer och tavernor att besöka. HÀr finns ocksÄ ett brett utbud av butiker dÀr du kan köpa med klÀder, skor, vÀskor och mycket mer. Runt hamnen kan du njuta av solen pÄ nÄgot av de mÄnga caféerna.

Eftalou

Cirka fyra kilometer frÄn Molivos ligger Eftalou, som sedan hundratals Är tillbaka Àr kÀnd för sina helande vattenkÀllor.

FÄgelskÄdning

Lesbos Àr kÀnt för fÄgelskÄdning. Varje Är kommer fÄglarna pÄ besök under sina lÄnga resor frÄn norr till sydligare breddgrader i Afrika. LikasÄ flockas fÄgelskÄdarna, med sina stora kameror, runt vattensamlingarna och saltfÀlten för att se dessa sÀllan skÄdade fÄglar.

Vandring

Förutom fÄgelskÄdning finns det bra förutsÀttningar för att vandra pÄ Lesbos. Det finns vandringsleder i de flesta omrÄden pÄ ön och naturen Àr fantastisk.

Lokala högtider

Maria-dagen Àr en av Greklands största högtider och infaller varje Är den 15:e augusti. Jungfru Marias namnsdag firas dÄ stort i byar och stÀder. Grekerna har nÄgra dagar ledigt och mÄnga kommer hit frÄn Aten och andra delar av landet.

De sÀgs att de allra bÀsta sardinerna kommer frÄn Kallonibukten. I början av augusti hÄlls dÀrför Sardinfestival i Skala Kalloni, med gratis sardiner och ouzo Ät alla!

5-19 september Àr det Kvinnornas festival i Skala Eressos, med konserter, bÄtturer, utomhusbio, workshop och dansfester.
Ett mÄste under vistelsen i Plomari Àr ouzo-muséet, stadens populÀraste sevÀrdhet. Muséet ligger pÄ ovanvÄningen till Ouzu Barbayannis i högsta grad aktiva destilleri. HÀr hyllas familjereceptet frÄn 1860-talet som nu Àr inne pÄ femte generationen. För den som Àr historieintresserad finns hur mycket som helst att se och uppleva pÄ Lesbos. Den som vill kan lÀtt tillbringa hela sin semester i museum, kyrkor och sevÀrda smÄ byar.

Gattelusiborgen

Den stÄtliga borgen frÄn 1370-talet tronar pÄ toppen av Molivos. Följ en av de mÄnga kullerstensgatorna genom staden, eller den trafikerade vÀgen "bakom" staden som leder direkt upp till borgen.

Glykfylousa Panagiakyrkan

Kyrkan ligger högst upp pÄ en stor klippa i staden Petras centrum. Petra betyder just klippa och har givit staden sitt namn. För att ta dig upp för klippan och kunna njuta av den makalösa utsikten över staden mÄste du bege dig upp för 114 trappsteg som Àr urkarvade av sten. Den första kyrkan pÄ toppen byggdes 1609 och den nuvarande Är 1747. Helgdagen Marias namnsdag firas den 15 augusti varje Är.

Theophilos Museum

HÀr kan du beskÄda vardagsskildringar frÄn 1900-talet, som visar hur man bakade bröd, fÄngade fisk och inte minst hur man dansade och firade. Konstverken skapades av den fattige Theophilos Chatzimichael som mÄlade vÀggarna pÄ caféer för att tjÀna sitt levebröd. Muséet ligger mellan Mytilini och flygplatsen och innehÄller 86 av hans kÀnda verk.

Borgen i Mytilini

Den antika borgen vid Mytilinis hamn Àr Lesbos största och en av de största i Europa. Det ska ha varit kejsaren Justinianus som byggde borgen pÄ romerska ruiner, och dÀrefter har mÄnga hÀrskare och folkslag varit involverade i utbyggnader och renoveringar. Trots att borgen idag Àr i dÄligt skick fÄr man en bild av hur imponerande den en gÄng var.

Sankt Theraponkyrkan

En av öns största, och kanske mest kÀnda, kyrkor ligger bakom hamnen vid marknaden i Mytilini. Legenden sÀger att kyrkan byggdes pÄ ruinerna av det antika Apollotemplet. I omgivningarna finns mÄnga kyrkor som Àr vÀl vÀrda ett besök.

Taxiarches kloster

Denna kÀnda plats i byn Mandamados hyser ikonen av ÀrkeÀngeln Mikael. Ikonen skapades av en munk som genom ett mirakel rÀddades undan en massiv attack av pirater frÄn Saracen. Enligt legenden ska man stoppa ned ett mynt i ikonens panna för att fÄ sin önskan uppfylld.
Hur du tar dig runt
Ett bra sÀtt att uppleva Lesbos pÄ Àr att spÀnna fast sÀkerhetsbÀltet och ge sig ut pÄ vÀgarna med hyrbil!
Överallt i öns vackra natur finns fotovĂ€nliga motiv, lĂ„nga glesbefolkade strĂ€nder och idylliska byar. Flera omrĂ„den kan endast nĂ„s med bil. Lesbos Ă€r ocksĂ„ lagom stort för att man ska hinna se det mesta med bil. TvĂ„ dagars hyrbil rekommenderas för att du ska hinna med de "stora" sevĂ€rdheterna pĂ„ den sydöstra delen av ön. HĂ€r finns bland annat museer och konstgalleri. Dag tvĂ„ kan du utforska strĂ€nderna och tavernorna pĂ„ den vĂ€stra sidan.

Med hjÀlp av en karta Àr det lÀtt att hitta egna smultronstÀllen. De flesta vÀgarna Àr av ganska god kvalitet, dock ganska smala och körtempot Àr högt. SÀkerhetsbÀlte Àr obligatoriskt i framsÀtet och att tala i mobiltelefon Àr förbjudet för föraren. HÄll hastighetsbegrÀnsningarna och respektera högerregeln.

Avis

Det finns mÄnga biluthyrningsfirmor, och priser och standard varierar. Vi rekommenderar dock Avis. Boka Avis-bilen genom oss, sÄ fÄr du en bra bil till ett rimligt pris. I priset ingÄr obligatoriska försÀkringar och fria mil.

Avis har bra bilar i olika storlekar och prisklasser. De levererar bilen till ditt hotell oavsett om du bor i Molivos, Eftalou, Petra, Anaxos eller Skala Kalloni. Service dygnet runt ingÄr och det existerar inga avbestÀllningskostnader
.... Önskar du lĂ€mna bilen pĂ„ flygplatsen kostar detta extra.

StöldförsÀkring ingÄr i hyresavtalet, men notera att den inte tÀcker om privata Àgodelar blir stulna ur bilen. Dock kan nÀmnas att kriminaliteten pÄ Lesbos praktiskt taget Àr obefintlig.

Kontakta din VingvÀrd för att hyra bil, dÄ kan du ocksÄ fÄ tips pÄ turer runt ön.

Hyresavtal
NÀr du hyr en Avisbil ingÄr följande:
‱ Fria mil
‱ Moms pĂ„ 13 procent
‱ 24-timmars hyrintervaller

CDW och SCDW, skadeförsÀkringen tÀcker:
‱ Bilen
‱ Andra partens bil
‱ Personer i den andra partens bil
‱ SjĂ€lvrisken

Hur du tar dig runt pÄ lesbos

Det finns mycket att se och göra pÄ Lesbos och det Àr lÀtt att ta sig runt, vÀlj det transportmedel som passar dig bÀst. Ska du resa mellan Molivos, Petra och Anaxos finns ett minitÄg som trafikeras mellan orterna, village train.

Taxi

I huvudorten Mytilini och pÄ flygplatsen finns det gott om taxi. I de mindre orterna finns det taxi under dagtid. Se till sÄ att taxametern Àr pÄslagen innan turen startar. Om taxin inte har taxameter bör du avtala ett pris med chauffören. TÀnk pÄ att inga taxibilar tar kort, endast kontanter. Om du har bagage med krÀver ofta chauffören extra betalt för detta.

Lokalbuss

BussnÀtet pÄ ön varierar under sÀsongens gÄng. Under högsommaren finns det busslinjer med ett begrÀnsat antal avgÄngar per dag mellan de olika stÀderna, de flesta med slutdestination i Mytilini. Under högsommaren gÄr ocksÄ en buss mellan Molivos och grannbyarna Eftalou, Petra och Anaxos.

BusshÄllplatser:
Eftalou: vid de varma kÀllorna dÀr asfalten slutar
Molivos: vid skolan/taxistationen
Petra: vid strandpromenaden
Anaxos: vid posten alldeles vid Billys Rental
Plomari: i centrum
Agios Isidhoros: vid huvudvÀgen vid kyrkan

Om du önskar stiga pÄ bussen pÄ annan plats lÀngs kustvÀgen, vinka till chauffören i god tid, sÄ stannar han. Biljetter köps ombord pÄ bussen. Ha kontanter i beredskap.

Mopeder

Det Ă€r populĂ€rt att köra moped i Grekland och Lesbos Ă€r inget undantag. Mopeder Ă€r bra om du ska Ă„ka korta strĂ€ckor, för en lĂ€ngre transport Ă€r bil att föredra. Boka din moped genom oss dĂ„ vi vet vilka uthyrare som har fulla försĂ€kringar samt var hjĂ€lm ingĂ„r i priset. Även om grekerna sjĂ€lva inte anvĂ€nder hjĂ€lm Ă€r det lag pĂ„ att ha hjĂ€lmen pĂ„ huvudet under fĂ€rden.

Flyg- och fÀrjeförbindelser

Det gÄr dagligen flyg till Aten, Thessaloniki samt flera flyg i veckan till Rhodos och andra grekiska öar. FÀrjeförbindelse finns mellan flera grekiska öar och Mytilini, samt mellan Petra och Turkiet under högsÀsong. VÄr agent COM Travel bokar och sÀljer bÄde flyg- och fÀrjebiljetter.
Fakta

VĂ„r service

I perioden maj till september kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krÀvs. För mer information hÀnvisar vi till Greklands ambassad pÄ telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt pÄ hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lÀgenhetsklassificering och vistelsens lÀngd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lÀgenheter kan skilja sig frÄn den officiella, som Àr den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjÀrnor: 0,50 euro per rum eller lÀgenhet och natt
3 stjÀrnor: 1,50 euro per rum eller lÀgenhet och natt
4 stjÀrnor 3,00 euro per rum eller lÀgenhet och natt
5 stjÀrnor 4,00 euro per rum eller lÀgenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). BegrÀnsade möjligheter att anvÀnda kort. Uttagsautomat finns i Plomari.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 volt.

SprÄk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc. Observera att flygplatsen pÄ Lesbos Àr mycket noga med regler gÀllande bagagevikt. Allt bagage vÀgs, Àven handbagage. Totalt fÄr 20 kg per person medföras inklusive handbagage. Eventuell övervikt betalas direkt till personal pÄ flygplatsen. Pris 5-6 euro/kilo.
Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Plomari