Experternas tips

Bröllop i

Paradiset

Bröllop på Aruba

Att gifta sig på en paradisstrand med sand mellan tårna, vajande palmer och det turkosa karibiska havet i bakgrunden är något många bara drömmer om. Men det behöver inte förbli en dröm – bröllop utomlands blir mer och mer tillgängligt. Jag och min man slopade alla klassiska traditioner, packade sandalerna och begav oss till Aruba för att gifta oss. Ett minne vi kommer bära med oss resten av livet.

Text & foto: Sarah van Tol

Förberedelser

Att gifta sig kräver generellt en hel del planering, inte minst om man väljer att gifta sig på andra sidan jordklotet.

Ceremoni eller vigsel?

Initialt behöver du bestämma dig för om du enbart vill ha en strandceremoni eller om du vill genomföra en fullständig legal vigsel på plats.

Den klassiska strandceremonin är sällan formellt accepterad som ett ingått äktenskap i Sverige, utan behöver kompletteras antingen med en borgerlig vigsel på plats i Rådhuset på Aruba eller en borgerlig vigsel på hemmaplan. Vi valde att genomföra såväl formell vigsel i Rådhuset som strandceremoni på Aruba.

Bröllopskoordinator

Med en lokal bröllopskoordinator får ni hjälp med alla praktiska detaljer inför bröllopet.

Ta hjälp av en expert

Det finns ungefär lika många bröllopskoordinatorer på Aruba som det finns leguaner, så det borde inte vara några problem att hitta någon som kan hjälpa er. Vi valde att samarbeta med vårt hotells bröllopskoordinator (Divi-koncernen), för att ha dem nära till hands under hela processen. De flesta företag erbjuder, förutom att koordinera själva ceremonin, en del kringtjänster som kan vara bra att boka i förväg, såsom fotografering, filmning av ceremonin, mottagning eller middag efteråt, frisörbesök, blomsterarrangemang osv.

Aruba är ett långväga resmål, så många familjemedlemmar och vänner kanske inte har möjlighet att delta på plats. Då kan vi rekommendera att ni låter bröllopskoordinatorn ordna med filmning av ceremonin, som ni sedan får med er hem.

Ankomst till Aruba

Planera in några extra dagar

Landa gärna på Aruba några dagar innan ceremonin, så att ni hinner acklimatisera er till allt vad jetlag innebär, men även för att lösa de kvarvarande praktiska detaljerna med koordinatorn såsom att välja musik, blommor, plats för ceremonin osv.

Det kan även vara skönt att varva ner några dagar innan bröllopet och kanske få till en lagom snygg solbränna till bröllopsfotona. Men var noggrann med solskyddsfaktorn för att undvika solskador i ansiktet på bröllopsdagen. Annars kanske bruden får lägga mer tid på att sminka sin blivande make än sig själv. Jag talar av egen erfarenhet...

Bröllopsdagen

Formell ceremoni i Rådhuset

Väljer man att gifta sig legalt på Aruba inleds bröllopsdagen med en formell vigsel i Rådhuset för att erhålla alla de formella dokument som ska lämnas in till myndigheterna i Sverige. Den borgerliga ceremonin genomförs av Arubas borgmästare eller annan myndighetsperson och är precis som i Sverige en ganska snabb historia.

Därefter bär det ofta av tillbaka till hotellet eller liknande för en kortare paus innan man blir upplockad för transport till den del av ön där strandceremonin ska ske.

À la Hollywoodproduktion

Om man väljer att filma strandceremonin är det lätt att tro att man har hamnat mitt på inspelningsplatsen av en Hollywoodfilm. Vid ankomst till stranden möts man av arbetstält, bord, stolar, snacks och diverse kringutrustning, samt flera kameramän, fotografer och assistenter som springer runt benen på varandra. Ganska snabbt inser man dock att det inte rör sig om någon förväxling, utan att detta är platsen för ceremonin. Stranden har kantats med blommor, dekorationer och band, samtidigt som det vackra karibiska havet i bakgrunden ramar in miljön på ett fantastiskt sätt som gör sig mycket bra både på foto och film. All personal och utrustning är ett resultat av att man har valt det stora foto- och filmpaketet, och leder till att man får en snygg filmproduktion från hela vigseln med sig hem för att visa familj och vänner.

Strandceremonin

Vigselplatsen som vi hade valt låg vid strandkanten i närheten av Eagle Beach, en av världens vackraste stränder, och ceremonin påbörjades strax innan solnedgången för att få bilder såväl i dagsljus som i skymning. Men både plats och tid är med all säkerhet valfritt och går att styra efter eget önskemål.

Strandceremonin var som hämtad ur en amerikansk film och resulterade till slut i att vi blev herr och fru van Tol.

Sarah van Tol

Sarah delar med sig av sina favoriter på Aruba och tips till dig som planerar bröllop där, men hon bjuder även på andra restips med fokus på lite extra lyx.