Levada Rabacal - 13 km

Det är dags att snöra på sig vandringskängorna och ta fram stavarna när vi beger oss till en av de mest berömda levadorna på Madeira - Rabacal.

  Snabbfakta

 • Dag:
  Fredag och söndag.
 • Längd:
  Heldagsutflykt , ca kl. 08.30-16.00.
 • Pris:
  42 EUR per vuxen, 30 EUR per barn.

  Inga måltider ingår. Ta med mat och dryck.
 • Språk:
  Engelsktalande guide.
 • Bra att ta med:
  Vattentäta vandringskängor eller stövlar, varma kläder och vattentät jacka.
 • Så här bokar du:
  Utflykten kan under högsäsong vanligtvis bokas i förväg, antingen i samband med att du bokar din resa eller genom att logga in på ”Min sida”. I mån av plats samt i början och slutet av säsongen kan du normalt boka utflykten på resmålet genom att ta kontakt med en Vingvärd.
Vandring har alltid varit Madeiras stolthet och har du gjort ett besök vid Rabacal är det inte svårt att förstå varför.

Levadorna började byggas på 1400-talet av de första bosättarna på ön. De kom på idén att man kunde använda vattnet från bergen på den norra sidan av ön för att bevattna de torra områdena och odlingarna på den södra delen. Detta skedde med hjälp av vattenkanaler, så kallade levador.

Turen är känd som "25 vattenfall" och börjar på en höjd av 1290 meter över havet. Därifrån går vi ner längs slingrande vägar. Vi följer de natursköna levadorna som tidigare används som bevattningskanaler och vi kommer nära både flora och fauna. Turen leds av en kunnig lokalguide som naturligtvis berättar mer om det vi ser och upplever under dagen. Vi passerar en rad vattenfall med kristallklart vatten längs vägen tills vi kommer fram till den djupblå lagunen, omgiven av sina 25 små naturliga källor.

Under dagen tar vi oss också förbi flera fotovänliga utsiktsplatser och en unik 800 meter lång tunnel vars ände är i en grönskande dal som är känd för att ha ett rikt fågelliv.

Praktisk information

Var blir jag upphämtad när jag ska åka på en utflykt? Hur fungerar det med betalning eller dricks? Här hittar du allt du behöver veta om våra utflykter.