New York med barn

Res till New York med barn

Att komma till New York är som att trycka på reload på det slumrande barnasinnet. Vardagens vuxenfilter försvinner, allt känns wow igen. Med stora ögon går man runt på Manhattan och försöker ta in allt det spännande och sagoskimrande. Precis som när man var liten vill man aldrig gå och lägga sig. ”I want to wake up in a city that never sleeps”.

Det är som i Tom Hanks-filmen ”Big”. I New York förvandlas man till ett barn i en vuxens kropp. Det är därför märkligt att så få insett att New York också är en perfekt stad även för små barn. Många föräldrar får för sig att det inte fungerar med småbarn i en bullrande och stökig småstad. Blir inte allt bara… jobbigt? Men efter att själv ha upplevt mina lyckligaste resor med barn till just New York – i alla åldrar, från blöjstadiet fram till nästan tonåring – så vill jag när jag hör sådana invändningar göra en Brasse och ropa: ”Fel, fel, fel, fel”. För det är precis tvärtom: allting som är grunden till en lyckad resa med barn blir enklare i New York.

Att gå på restaurang med småbarn kan vara en mardröm. Inte i New York. I en stad där människor går ut och äter säkert tre-fyra gånger så ofta som i Sverige är alla hovmästare mer än vana vid röriga barnfamiljer. Så fort man satt sig ned händer det ofta att kyparen kommer fram och ställer fram färgkritor. Sedan är det fritt fram att börja rita på pappersduken. Krångliga matbeställningar uppfattas inte som krångliga i New York – alla beställer krångligt i New York. Det är nästan ovanligt att man inte vill ändra något i maträtten.

Dylans candy bar

Dylans candy bar

Efter att ha scannat menyn på rätt flotta Café Luxembourg på Upper West Side insåg vi att det enda på menyn som skulle funka för vår då femårige son var pommes frites och rostat bröd med marmelad. När vi med viss tvekan beställde det så höjde servitören inte ens på ögonbrynen. ”Och vad vill unge herrn ha att dricka till det?”

Den bästa tiden att gå ut och äta med barn är vid 17.00, då är det också fullt av barnfamiljer på alla ställen. Vid den tiden får man också plats även på de coolaste och mest fullbokade restaurangerna. Win win. Om barnen är glada blir föräldrarna glada. Och vice versa. Alla har mött tredjedagsblicken från en nästan panikartat uttråkad förälder på ett resmål dit man åkt enbart för barnens skull. Till slut vill man begå harakiri med plastbesticken. Men i New York kan man samtidigt som barnen har Byggare Bob i paddan själv sitta och kolla utbudet av konstutställningar i Time Out, smutta absolut perfekt Dry Martini och försöka tjuvlyssna på vad Amy Poehler pratar om två bord bort.

New York

Det finns gula taxibilar precis överallt och det är inte särskilt dyrt.

Att ta sig fram? Barnvagn är tufft på tunnelbanan. Ingen stad i världen har lika barnanpassad tunnelbana som Stockholm. Å andra sidan finns det gula taxibilar precis överallt och det är inte särskilt dyrt. Är man två föräldrar går det också att bära vagnen nedför tunnelbanetrapporna.

Till skillnad från de flesta barnaktiviteter i Sverige – tänk på alla gudsförgätna inomhuslekland med plastbollar och lekparker där man varit 214 gånger – är det också genuint roligt även för den vuxne att göra barnaktiviteter i New York. Alla platser väcker minnen från filmer, tv-serier och böcker. ”Var det inte den här trappan där Carrie satt i ’Sex and the city’?”

Gradvalls cityguide i New York

Nathan's Famous

Varmkorvarnas Versailles. Underbart klassiskt Brooklynställe i Coney Island, odödliggjort av Lou Reed. Närmast en hangar fylld av korv, korv, korv. Öppet samtliga dagar sedan öppningen 1916 – förutom den 29 oktober 2012 då orkanen Sandy tvingade Nathan’s att stänga. Inom promenadavstånd ligger jättefina New York Acqarium, till stora delar förstört av Sandy, men återigen öppet och ska vara färdigrenoverat 2016.
Adress: 1310 Surf Avenue, Brooklyn

Forbidden Planet

Många superhjältefilmer utspelar sig i New York, från ”Spider-Man” till ”Avengers”. Denna affär känns som fröet till alltihop. Ett tempel för serietidningar, samlarkort (även japanska), byggmodeller, t-shirts. Kedjan Forbidden Planet finns i andra städer, men det är enbart i denna butik på Broadway som man kan föreställa sig SpiderMan svinga sig mellan husen utanför fönstren.
Adress: 832 Broadway

Madison Square Garden

En av världens bästa arenor, det är magiskt att se en Rangersmatch här. Svenske Henke Lundqvist är en gigant i New York, man får många ryggdunkar om man säger att man är svensk.
Adress: 4 Pennsylvania Plaza

Empire State Building

King Kong klättrade upp här. Vem behöver ytterligare rekommendation?
Adress: 350 Fifth Avenue