London Eye
London Eye från Westminster Pier
Inspiration

Få ut så mycket som möjligt av en weekend i London

London vimlar av gömda skatter och härliga utsiktsplatser som du inte nödvändigtvis hittar på de mest populära turistställena. Storstaden erbjuder oändligt många upplevelser, och det finns något att se runt varje gathörn.

Text och foto: Malin Aambakk Boska
Publicerat: 18.10.2022

Solnedgång över Londons skyline.

Solnedgång över Londons skyline.

Big Ben.

Vackra och nyrenoverade Big Ben.

Somerset House

Bildsköna Somerset House.

"When a man is tired of London, he is tired of life."
Samuel Johnson

Varje gång jag reser till London bjuds jag på något nytt. Det är helt enkelt omöjligt att inte hitta något spännande att göra i denna stad som är under ständig utveckling. De klassiska turistställena i London är visserligen intressanta nog i sig, men jag älskar att upptäcka nya ställen - och gärna några hidden gems.

Den här gången reste jag dit med min egen London-guide och gick över tre mil på en helg för att få tag på de platser som måste ses. Resultatet? Det läser du här. Mina bästa och självupplevda rekommendationer för vad du bör göra, och det enklaste sättet att komma dit.

Magiska Leadenhall Market

Leadenhall Market är en av de äldsta och mest ikoniska marknaderna i London. Fantastiska inredningsdetaljer, kullerstenar och skimrande takfönster följer med längs hela byggnader, och är en typ av plats som gör dig mållös när du går genom entrén.

Fylld med matstånd, butiker, restauranger och pubar - allt omgivet av härlig viktoriansk arkitektur. Detta är överlägset en av de mest populära platserna att besöka i London och en av de vackraste marknaderna jag har sett.

Om du är ett Harry Potter-fan känner du förmodligen till Diagon Alley. Leadenhall Market användes som inspelningsplats i några av de mest minnesvärda scenerna från filmerna. Här kan du med andra ord vandra runt i en magisk värld och låta dig förtrollas av atmosfären. Marknaden ligger ett par kvarter öster om Banks tunnelbanestation och har ingångar från Leadenhall Street och Gracechurch Street.

Gata i Leadenhall Market

Res tillbaka i tiden på Leadenhall Market.

Ingången till Leadenhall Market

En vacker skatt mitt i stadens hjärta.

Detaljer från Leadenhall Market.

Underbar arkitektur från 1300-talet.

Unik utsikt över St. Paul's Cathedral

St. Paul's Cathedral är ett ikoniskt landmärke i London, och förmodligen på många resenärers bucket lists. Katedralen är den största och mest kända av Londons kyrkor och även det brittiska samväldets församlingskyrka.

Det vanligaste sättet att se St. Paul's är att gå runt den, eller att bege sig ut på Millennium Bridge för att få en fullständig panoramavy av kyrkan. Men, den finaste och kanske mest avskilda utsikten hittar du i grannbyggnaden och köpcentret One New Change. Ta hissen upp till takterrassen och njut av den spektakulära St. Paul's från ett fågelperspektiv.

Uppe på taket hittar du också Madison's Restaurant and Bar, där du kan ta en drink med Londons skyline framför dig. Gör som jag och åk upp vid solnedgången, om vädret är okej lovar jag dig en minnesvärd upplevelse!

Du kommer hit genom att ta t-banan till St. Paul's.

St. Paul's Cathedral

Solnedgång från takterrassen på One New Change.

St. Paul's Cathedral i London

St. Paul's Cathedral är ett av de mest kända landmärkena i London.

St. Paul's Cathedral

På bottenvåningen av One New Change kan du få en unik utsikt över byggnaden.

Flyg över Themsen med linbana

Ett roligt sätt att se London får du om du tar linbanan London Cable Car från Royal Docks över till Greenwich-halvön. En luftig och lite annorlunda upplevelse som ger dig en fantastisk utsikt över Themsen, Canary Wharf, och välkända O2 Arena.

Har du inte utmanat din höjdrädsla tillräckligt på linbanan rekommenderar jag ett stopp vid O2, där du nu kan klättra till toppen av bygget. Jag gjorde det inte själv, men såg flera som gjorde det - och det såg så otroligt kul ut!

För att komma till Royal Docks kan du ta DLR-linjen, de överjordiska tågen som Londonpendlare använder dagligen. Sitter du längst fram på tåget är detta en attraktion i sig, då du kommer ganska nära staden när du reser.

London Cable Car

London Cable Car med utsikt över O2 och Canary Wharf.

Greenwich Park

Greenwich Park i sydöstra London var tidigare en kunglig jaktmark, som nu är en av de största parkerna i staden. Här finns underbara blomsterträdgårdar, historiska byggnader, rådjur, rävar och ett myllrande folkliv. Parken är populär bland både fastboende och turister, och har en helt fantastisk utsikt över stadskärnan.

I parken hittar du bland annat Royal Observatory Greenwich, som grundades 1675 och användes för navigation och tidsbestämning. Det var här jordens nollmeridian sattes, GMT, som är utgångspunkten för internationella tidszoner.

När du väl är i området kan du också besöka Greenwich Market och gå förbi den världsberömda skonaren Cutty Sark.

För att snabbt ta dig till Greenwich kan du ta en Uber Boat, ett riktigt bra sätt att korsa floden på - och utmärkt sightseeing.

Greenwich Park

Från Greenwich Park kan du betrakta London på avstånd.

Greenwich

GMT sattes i Greenwich.

Uber Boat på Themsen

Uber Boat på Themsen tar dig från öst till väst.

Panoramautsikt från The Monument

The Monument, även känt som "Monument to the Great Fire of London", restes till minne av den stora branden som ödelade större delen av London 1666. I dag är det en turistattraktion, där du du kan gå de 345 trappstegen upp till toppen och njuta av en helt unik, 360-graders panoramavy över staden.

Du hittar monumentet mellan Fish Street Hill och Monument Street, den närmaste tunnelbanestationen är Monument.

The Shard sett från The Monument

Stadspanorama med utsikt över välkända The Shard.

The Monument

The Monument är hela 61 meter högt.

Trappan på The Monument

Svindlande trappor.

Barbican Conservatory – en grön oas mitt i staden

Om du är sugen på en lite annorlunda Londonupplevelse rekommenderar jag att resa till Barbican Conservatory, ett kulturcentrum som inrymmer en tropisk oas. Här hittar du stadens näst största växthus som har runt 1.500 arter av växter och träd – en enorm inspirationskälla för växtälskare som jag. Bonus; en välkomnande, lugn zon för trötta stadsvandrare.

Om du tar tunnelbanan till St. Paul's är det bara några minuters promenad innan ljudet av rinnande vatten möter dig. Barbican Center har flera ställen att äta och dricka på, bland annat en uteservering precis vid vattnet utanför. Här kan du koppla av och ladda batterierna tills staden kallar på dig igen.

Barbican Conservatory

Välkommen till djungeln!

Barbican Conservatory

En grön och stillsam zon.

Brittiska bubblor i Covent Garden

Det sägs att Champagne har fått en utmanare. Engelskt mousserande är i ropet som aldrig förr, och det är något alldeles speciellt med att uppleva bubblorna i sin naturliga miljö – inte minst att köpa hem en flaska.

Vi drog till Bedford St. Wines, en ny vinbutik i Covent Garden med massor av vin från England. Härlig, kunnig personal guidade oss genom urvalet, samtidigt som vi avnjöt ett läckert glas bubbel till underhållningen.

För att komma hit tar du tunnelbanestationen till Covent Garden, och sedan promenerar du genom shoppinggatorna innan du kommer till denna skönhet.

Bedford St. Wines

Välkommen in i en av stadens mysigaste vinbutiker.

Bedford St. Wines

Här arrangeras det också vinkurser.

Skål i Covent Garden

Skål för brittiskt vin!

Färgrika Neal's Yard

Undangömd i ett litet hörn av Covent Garden ligger en av Londons vackraste gator. Färgstarka och Insta-vänliga, Neal's Yard är en dold pärla i London, full av vackra byggnader, oberoende restauranger och butiker. Definitivt värt ett besök!

Denna färgklick ligger mellan Short Gardens och Monmouth Street, och för att hitta ingången bör du vara mycket uppmärksam på Google Maps. Du hittar den på kartan her.

Neal's Yard

Turkost, grönt, orange och blått i skön förening i Neal's Yard.

Neal's Yard
Neal's Yard

De mest charmerande vattenhålen

Det finns få saker som slår en ordentlig pub-till-pub-runda i London, och det finns så många ställen att välja mellan. Vi gick in för dessa.

The Grapes – "Gandalf's pub"

The Grapes är en av de äldsta pubarna i London och allt du föreställer dig när du tänker "traditionell brittisk pub". Charmigt läge i Limehouse-distriktet, i en byggnad som bokstavligen står i Themsen, vänlig kvartersatmosfär och pratsamma bartenders. Som grädde på moset ägs puben av Sir Ian McKellen själv, mannen som spelar Gandalf i Sagan om ringen. Kanske är han där då och då?

Trafalgar Tavern

Trafalgar Tavern kallas "Themsens juvel" och ligger vid flodens strand i Greenwich. Byggnaden är en hyllning till gamla London och sjöfartshistoria, och uppfördes runt 1837. Här kan du ta en utomhusöl vid den ikoniska statyn av Lord Nelson, och ta in den ärkebrittiska atmosfären.

Dickens Inn

Vid vackra St. Katharine Docks hittar du Dickens Inn, känd för sin blommiga fasad och sin härliga atmosfär. Denna pub från 1700-talet är den perfekta platsen för en öl och fish and chips.

The Grapes pub

The Grapes, även känd som "Gandalf's pub".

Trafalgar Tavern

Trafalgar Tavern som ligger längs Themsen.

Dickens Inn

Dickens Inn är otroligt mysigt - särskilt på kvällen.