Dohas skyline
Inspiration

Få ut mer av mellanlandningen i Doha

De flesta som flyger med Qatar Airways har ett stopp i Qatars huvudstad Doha. Mellanlandningar kan vara tråkiga och långrandiga, men här finns det ingen anledning att sitta och halvsova på flygplatsen – du hinner nämligen se mycket av det lilla landet på kort tid. Här är några av de saker du inte får missa.

Text: Lén Kongerud
Publicerad: 18 januari 2024

Basaren Souq Waqif

En souk är en benämning som används för basarer, marknader och marknadskvarter, och Souq Waqif i Doha är just det. Denna souk kan liknas vid en lite modernare version av en gammal beduinmarknad, och är en av Dohas äldsta.

Till skillnad från vanliga marknader kan priserna vara relativt höga här, men det är en upplevelse i sig att strosa runt och titta på folklivet och allt som finns i stånden och butikerna.

Äter du middag på restaurang Parisa får du ännu en minnesvärd upplevelse. I foajén omges du av glittrande kristallmosaik och glänsande kakel i guld och turkos, och restaurangen pryds av kristallkronor, persiska väggmålningar och mjuka velourstolar – också i guld och turkos. Taket är förgyllt med guldstjärnor och de små båsen är dekorerade med glasmålningar i starka färger. Mitt i rummet står en porlande fontän med fiskar – guldfiskar förstås.

Och prisnivån? Inte så skrämmande som man skulle kunna tro på ett ställe som detta. En huvudrätt börjar på cirka 200 svenska kronor, medan signaturrätten – lammlägg för två personer – kostar cirka 700 kr. På Parisa får du helt enkelt god mat för en relativt billig peng – och får njuta av den i spektakulära omgivningar.

Bod i Souk Waqif

Ta dig tid att utforska det fascinerande basarområdet Souq Waqif.

Bord på restaurangen Parisa

Restaurangen Parisa lockar med en sällsynt interiörupplevelse – och god mat!

Museum of Islamic Art

Färgglada oljelampor, kalligrafikonst, parfymflaskor, förgyllda dolkar, smycken och stjärnglober är bara några av de saker du kan se på ett av Dohas mest populära museer, Museum of Islamic Art.

MIA rymmer en anmärkningsvärd samling av allt från textilier till glaskonst, och har till och med en komplett stålrustning för både riddare och häst från 1500-talets Turkiet utställd.

Museikaféet bjuder på en spektakulär utsikt över stadsdelen West Bay, och på översta våningen ligger Alain Ducasses restaurang IDAM. Här serveras moderna medelhavsrätter med en arabisk twist.

Museum of Islamic Art
Museum of Islamic Art
Museum of Islamic Art

Den konstgjorda ön The Pearl

Doha kallas ofta för "Lilla Dubai", och går naturligtvis i storstadens fotspår med en egen konstgjord ö. På The Pearl ligger bland annat lyxhotellet Marsa Malaz Kempinski The Pearl, många restauranger och nöjesmeckat Megapolis, där du kan testa VR , sjunga karaoke och spela bowling, för att nämna några saker.

The Pearl Doha

Köpcentret Villaggio

Att gå in på Villaggio i Doha är som att kliva in i en annan värld. Eller rättare sagt, som att komma till en annan del av världen. Köpcentret är byggt som en kopia av Venedig, med kanaler, gondoler, broar, italienska husfasader – och blå himmel.

Butikerna ligger på rad längs kanalerna: Massimo Dutti, River Island, Bershka, Intimissimi, Lacoste, Mango, Zara – och många, många fler. Och det är såklart möjligt att ta en gondoltur på kanalerna.

Som om det inte vore nog har centret även en egen nöjespark, Gondolania, med isbana, pariserhjul, gokart och flera karuseller.

Villaggio kjøpesenter

Venedig? Nej, det här är köpcentret Villagio i Doha.

Villaggio kjøpesenter

Den qatariska öknen

Dune bashing i öknen i sydöstra Qatar är en av de mest populära turistattraktionerna när man besöker Doha, och det av goda skäl. Erfarna förare manövrerar sina stora jeepar över sanddynerna i hög hastighet, och det kittlar i magen varje gång bilen tippar över de höga kullarna och glider nedför sluttningarna av mjuk sand.

Tips! Välj en safari som inkluderar ett stopp vid det anmärkningsvärda innanhavet Khor Al Adaid, där du, förutom att bli fascinerad av mötet mellan den torra öknen och det färgglada havet, kan se över till Saudiarabien. Ökensafari erbjuds med olika längd, och vill du vara där extra länge kan du välja varianten med övernattning i öknen. Förbered dig på ett fartfyllt äventyr!

Den qatariska öknen

Även erfarna ökenförare kan få problem – här hade en förare otur att fastna på toppen av en sanddyn. Knepet för att undvika detta var enkelt: FART!

Den qatariska öknen

Innanhavet Khor Al Adaid i öknen räknas som gränsen mellan Qatar och Saudiarabien.

Värt att veta om Doha

Doha påminner visserligen om Dubai, men staden har färre besökare och anses vara mer konservativ. Det rekommenderas att både män och kvinnor undviker att bära shorts, genomskinliga toppar och kortärmade/ärmlösa toppar. Bär kläder som täcker axlar och knän. På hotellen och resorterna kan du klä dig som du vill. Qatariska män klär sig ofta i thawb, som är en lång dräkt med tillhörande huvudduk. Kvinnorna är klädda i en abaya, som täcker deras kropp och hår.

Valutan i Qatar är qatarisk riyal. Du kan köpa riyal hos Forex om du föredrar att ha med dig kontanter. Om du behåller kvittot kan du växla tillbaka det du eventuellt har kvar när du kommer hem igen.

Det enklaste sättet att ta sig runt i Doha är till fots eller med taxi. De turkosa taxibilarna från företaget Karwa har taxameter och är relativt prisvärda. Hotellpersonalen brukar vara behjälplig i samband med förbokning. Karwa har även en egen app för bokning.

Många av hotellen ligger i området West Bay. Där hittar du bland annat W Hotel Doha, som är väldigt populärt bland både turister och lokalbefolkningen – även bland dem som inte bor på hotellet. W Hotel Doha rymmer nämligen flera av Dohas bästa restauranger, som La Spiga av Paper Moon, Market av Jean-Georges, Wahm och W Cafe. Flera av de bästa restaurangerna i Doha tillhör hotell. Observera också att alkohol endast serveras på hotell med ett särskilt serveringstillstånd, och att det i teorin är förbjudet att dricka alkohol och vara berusad offentligt.

Det finns några mindre stränder i Doha, men vissa har bikiniförbud. Välj hellre ett hotell med en privat strand, som Sharq Village & Spa eller Hilton Salwa Beach Resort & Villas. Att sola topless är förbjudet. Hör dig gärna för i receptionen om vad som gäller på hotellets strand.