Krakow

Östra Europas bortglömda pärla

Krakow har en egen signaturdoft. Inte direkt Giorgio Armani eller Dior, men mycket mer intressant. Här kan man riktigt känna doften av stadens atmosfär, och atmosfär är inget Krakow saknar. Med sin originalarkitektur från 1400-talet är den medeltida stadskärnan mäkta imponerande. Det gamla torget Rynek Główny är Europas största, UNESCO-märkt och det vackraste som finns. Och ingenting slår känslan av att stå just här, i historiens och händelsernas mitt.

Medeltidsbyggnaderna kantar torget vackert och på uteserveringarna hörs sorlet av sorglösa människor. De vackra ölglasen riktigt lyser i solen och den flottiga maten bärs ut i skytteltrafik av svartklädda servitörer. Då och då hörs de klapprande droskorna åka förbi i sakta mak. Kontrasten av gammalt och nytt är fullkomligt fascinerande och den polska kulturen lyser genom skyltfönstren i form av bärnsten och kitschiga souvenirer. Det underbara prasslande språket hörs under gula parasoll, där det pågår en ihärdig försäljning av blomster. Ur före detta blå och numera rostiga vagnar säljs typiska leksaker som drakar och flöjter. Ur andra vagnar säljer mysiga polska tanter kringlor för knappt några pengar alls.

Rynek Glówny

Rynek Glówny

I mitten av detta härligheternas torg ligger klädhallen Sukiennice – en intressant byggnad med anor från 1200- talet. Från början sålde man tyg innanför dess gigantiska valv men numera säljs allt från bärnsten till mer bärnsten. Det förekommer också polskt porslin, sedvanliga souvenirer och silverkäppar.

Mitt emot Sukiennice brer kyrkan (akta tungan) Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny ut sig på höjden. Den har två olika långa och olika dekorerade torn. Ur det högsta spelas Hejnał Mariacki på trumpet i varje väderstreck, varje timme, varje dygn. Melodin slutar abrupt efter 15 sekunder och legenden säger att det är för att hedra den person som blev skjuten med pilbåge av fienden när han spelade en varningssignal.

Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny

Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny

Den polska maten är mastig och sådär hjärtevärmande mormorsgod. Speciellt den mat man hittar på en Bar Mleczny, alltså en mjölkbar. Min favorit är Babcia malina, där maten serveras i en miljö från ett gammalt lantbygdspolen. Man dinerar i något som påminner om en svensk fjällstuga fast mer smaklös och mycket charmigare. Otroligt gott, pinsamt billigt, generösa portioner och personal som inte kan ett ord engelska. Precis som jag vill ha det. När en lyxigare upplevelse lockar finns massvis med michelinmärkta restauranger att välja på – utomhusträdgårdar, gotiska källare och panoramautsikt över staden.

"Man dinerar i något som påminner om en svensk fjällstuga fast mer smaklös och mycket charmigare."

 

Slottet Wawel

Slottet Wawel

Takterrassen på hotel Pod Wawelem (som för övrigt har en otrolig caesarsallad) erbjuder en riktigt närgången utsikt över slottet. Men om man älskar perfekta och idylliska sagoslott ska man titta åt andra hållet. Slottet Wawel består av en mischmasch av tinnar och torn, plåtdrakar, guldkupoler, gigantiska innergårdar, gemytliga kapell, underjordiska gångar samt begravda kungar och presidenter. Allt från olika epoker, som ger platsen en påtaglig själ och närvarande historia. Det bästa exemplet är att hälften av originalmålningen fattas på fasaden till följd av ett misslyckat experiment. En alkemist försökte skapa guld men satte istället eld på slottet. För den som törs går det också att klättra allra högst upp i det tegelröda vakttornet eller krångla sig allra längst ner i underjorden för att ta en kall och fuktig lönngång ut. Lönngången var tidigare en ökänd bar för busar och banditer.

Efter ett besök på Wawel passar det bra att prova den polska ölen som går att avnjuta i många gemytliga och mer eller mindre simpla pubar, beroende på vilken prislapp man vill ha. Observera att de bästa barerna kännetecknas av spruckna och förfallna fasader. Vissa ställen serverar över 80 ölsorter i en och samma bar. Den som inte tilltalas av den bittra smaken kan prova öl med sirap. Kanske kiwi?

På kvällen blir stadens stämning ännu skönare och det går utmärkt att vandra runt i centrum för att spontan-trilla in på diverse caféer och barer. För att inte tala om det oändliga antalet störtsköna nattklubbar. Torget lyses upp, äppelvodkan kommer fram och det högljudda sorlet av människorna skapar någon slags medveten närvaro. På mitten av torget pågår en eldshow och Adam Mickiewicz-monumentet används som läktare. I hostelfönstren sitter ungdomar och insuper atmosfären. Droskornas ständiga kloppetiklopp sätter rytmen för natten och medan facklorna kastas upp i luften kan man inte undgå att känna sig hemma.

Bar Mleczny

Bar Mleczny

Rynek Glówny

Rynek Glówny

Tips i Krakow

 

Restauranger

Babcia malina

Babcia malina är en så kallad mjölkbar och serverar polsk husmanskost i en riktigt spännande miljö.
ul. Sławkowska 17 för självservering i en äkta mjölkbar (bakom de massiva trädörrarna och till vänster längst bort i korridoren.) ul. Szpitalna 38 för restaurang med servering.

Pod aniolami

Pod aniolami betyder ”under änglarna” och ligger i en 1200-talskällare, där det serveras typisk polsk mat och marinerat kött direkt från grillen.
ul. Grodzka 35

Cyrano de Bergerac

Cyrano de Bergerac serverar rätter ur det franska köket i en vacker, gotisk källare. Restaurangen har fått flera prestigefyllda utmärkelser.
ul. Sławkowska 26

Sevärdheter

Slottet Wawel

Ett måste för den historie- och kulturintresserade. Slottet erbjuder många guidade turer och ibland går det också att beskåda Da Vincis ”Damen med hermelinen”, som annars hänger på museet Czartoryskich.

Kosciol Mariacki

Kyrkan med dess fantastiska utsmyckningar och guldaltare är väl värd ett besök. Törs man klättra högst upp i tornet får man en fantastisk utsikt över staden. Kyrkan går att besöka på Rynek Główny.

Smok wawelski

Nedanför slottet, precis vid floden Wisla står en stor drakstaty som sprutar eld var femte minut. Garanterad spänning för barnen!

Shopping

Galeria Krakowska och Galeria Bonarka

De två största galleriorna i staden. Krakowska ligger centralt vid tågstationen och erbjuder många trendiga butiker. Bonarka ligger en kort bussresa utanför staden och passar bättre för dig som vill slippa trängseln.
Galeria Krakowska ul. Pawia 5
Galeria Bonarka Kamieńskiego 11

Punca och Asortyment Shop

Punca är en fantastisk butik med massor av designföremål som trendigt porslin, smycken och möbler. Asortyment Shop är en gullig butik som säljer omsorgsfullt handmålat porslin för rimliga priser.
Punca ul. Józefa 3
Asortyment Shop Bożego Ciała 22

Kazimierz

Det gamla judiska kvarteret är slitet och charmigt och erbjuder massor av mysiga caféer och restauranger. Priserna på shopping är billigare här än i den centrala delen av staden.