Icehotel

Icehotel är ett unikt, magnifikt och vackert hotell helt gjort i is och snö beläget på bredden av Torne älv i Jukkasjärvi och här är boendet en stor del av upplevelsen. Förutom de spektakulära rummen och sviterna skapade av is och snö hittar du här en utställning om Icehotel samt enastående konst då varje svit och ceremonihall består av handgjord unik konst av både nationella och internationella konstnärer. Det finns också en isbar där väggar, bardisk, alla möbler och glas är skapade av den vackra naturis från Torne älv som är skördad i Jukkasjärvi, 200 km norr om polcirkeln.

Det första hotellet stod klart 1989 och här lades grunden för dagens hotell helt skapade i is och snö. Varje år sedan starten, 1989, har ett nytt hotell skapats här under en intensiv period i november och december, och under fem månader kan du uppleva konsten och designen i detta vinterhotell innan det under våren smälter ner till vatten och åter rinner ner i Torne älv. Inget av vinterhotellen är det andra likt utan du får en ny upplevelse varje år, i både utformning och design.

Icehotel består av tre delar. Icehotel Vinter är den del som varje år byggs upp i ny skepnad och som sedan i april smälter ner till vatten igen. Icehotel 365 är det permanenta ishotellet som är öppet året runt och här finns alltid rum i is och iskonst. Sista delen av hotellet består av flera byggnader med hotellrum och ett antal stugor.

Res med Ving till Icehotel och upplev den magiska naturen, konsten och kulturen. I paketresan ingår aktiviteten Isskulptering. Vill du delta i ytterligare aktiviteter finns det utökade paketresor att boka där det förutom Isskulptering ingår upp till två andra aktiviteter: norrskenssafari på skoter och hundspannstur.

Internet

WiFi i rummet/lägenheten ingår

Övrig information

Icehotel består av tre olika hotell eller delar. Icehotel vinter är det hotell som byggs upp varje år under november/december för att sedan smälta bort på våren. Öppet december-april. Icehotel 365 är öppet året runt och här finns isrum som kyls ner av solenergi under sommarhalvåret. Här ligger också Icebar. Det finns även byggnader med 6-8 varma hotellrum i vardera byggnad samt stugor.

Ving har ingen egen personal på plats i Jukkasjärvi. Vi nås på telefon.

Parkering på hotellområdet ingår i mån av plats
Byggt 1989 byggds första Icehotel vinter
Renoverat 1990 och framåt. Varje år byggs ett nytt icehotel vinter
1 våning/ar
120 rum/lägenheter (ca 50 kalla rum och 70 varma rum)
Reception, öppen kl. 08.00-22.00
Bagagerum

 • Paket med tre dagar och två nätter
 • Spektakulära isrum, konstsviter och deluxesuiter
 • Sov en natt i kallt rum
 • Transfer ingår
 • Isskulptering ingår
 • Ismeny, norrskenssafari och hundspanntur kan bokas till
 • WiFi ingår i rummet/lägenheten
Se pris och boka
Hotellfakta
 • Bar
  2 st
 • Restaurang
  Ja
 • Närmaste centrum
  300 m
 • Huvudcentrum
  17 km
 • WiFi
  Ja
Boende

På Icehotel är boendet en stor del av upplevelsen och troligen kommer du aldrig uppleva en liknande hotellövernattning. Här bor du i kalla isrum, konstsviter eller deluxesviter den första natten och sedan i ett varmt, mysigt hotellrum i naturmaterial med jordnära toner.

Isrummen (23 m²) har en klassisk och stilren design där all inredning och dekor är gjorda av is. Rummen håller en temperatur på -5 till -8 grader. Rummets säng har en tjock madrass och är täckt av renskinn och ovanpå detta sover du gott i en sovsäck gjort för arktiskt klimat. Istället för dörrar har dessa rum draperier som ger avskildhet.

I Isrummen ingår fri entré till bastu, lån av overall, varma kängor och vantar, sovsäck och wifi. Alla rummen är rökfria och här har du tillgång till gemensamt omklädningsrum och låsbara värdeskåp. Ligger i Icehotel Vinter.

Konstsviterna (32 m²) är unika och är individuellt designade och skapade för hand. Sviterna håller en temperatur på -5 till -8 grader och är inredda med bekväma sängar. På sängarna ligger renskinn och här sover du gott i en sovsäck gjort för arktiskt klimat. Konstsviterna har draperier som ger avskildhet, istället för dörrar – med undantag för några sviter i årets hotell (på grund av att de ligger i en korridor av is istället för snö). Specifik svit kan inte garanteras. Sviterna är tillgängliga december-april.

I Konstsviterna ingår fri entré till bastu, lån av overall, varma kängor och vantar, sovsäck och wifi. Alla sviter är rökfria och här har du tillgång till privat omklädningsbås och förvaringsskåp. Ligger i Icehotel Vinter.

Deluxesvit 365 (59 m²) är den mest exklusiva rumstypen på Icehotel och vill du unna dig något extra ska du boka denna rumstyp. Varje svit, även de unikt designade i is och snö, har en relaxavdelning i varm temperatur med privat toalett, dusch och bastu. Relaxavdelningens design är inspirerad av den lokala kulturen och historien och det märks i både byggmaterial och detaljer.

I deluxesvit 365 ingår fri entré till bastu, lån av overall, varma kängor och vantar, sovsäck och wifi. I relaxavdelningen finns omklädningsrum och förvaringsskåp. Ligger i Icehotel 365

När du övernattar i ett isrum, en konstsvit eller en deluxesvit 365 har du tillgång till bastun i Riverside Lobby som är en uppvärmd separat byggnad nere vid älven. Bor du i ett isrum eller en konstsvit hittar du även här förvaringsskåp, omklädningsrum och toalett. På morgon efter övernattningen i isrummen eller sviterna serveras här varm lingondricka. Bagaget förvaras i ett särskilt bagagerum. Vi rekommenderar att du har med varma strumpor, underställ, mössa och eventuellt en tjockare tröja till din övernattning i de kalla rummen.

De varma hotellrummen (28 m²) även kallade Kaamos är inredda med naturmaterial och går i en ton av vitt, grått och bruna färger. Alla rum är belägna på nedre plan med utsikt med granar och björkar.

I rummen ingår fri entré till Icehotel, lån av overall, varma kängor och vantar, tv, wifi, te och kaffe, strykjärn och strykbräda, badrum med dusch och hårtork.

I alla paketresor ingår aktiviteten Isskulptering. Vill du delta i ytterligare aktiviteter så finns två utökade paketresor med norrskenssafari på skoter och/eller hundspann. I dessa paket ingår även en Ismeny: en fyrarättersmiddag, en kväll. Läs mer om aktiviteterna under Aktiviteter och träning och välj sedan den paketresa som passar dig bäst när du bokar.

I alla rum/lägenheter:

 • Enkelsängar i vissa rum
 • Dubbelsäng queen size i vissa rum
 • Isskulptering
 • Lån av overall, varma kängor och vantar
 • Entré till bastu i Riverside Lobby
Mat och dryck

Behåll de varma kläderna på efter en dag ute och bege dig till Icebar by Icehotel som också är originalet, första isbaren i världen. I isbaren är hela inredningen skapad av is från Torne älv. Allt från väggarna och möblerna till glasen är av is. Här råder konstant en temperatur på – 5 grader. Njut av ett glas champagne eller en härlig drink och dansa på ett golv gjort av snö. Icebar ligger i den permanenta delen av hotellet som är öppet året runt.

Vill du hellre ha lite värme efter en dag ute finns här en kombinerad restaurang och cocktailbar som serverar rätter med lokala råvaror och här har traditioner från Tornedalen, den samiska kulturen och svenska klassiker inspirerat maten.

Det finns också en lounge som serverar enklare rätter, fika och varma och kalla drycker.

 • Icebar, öppen kl. 12.00-18.00, december - 15 april
 • Lounge med enklare rätter, öppen kl. 10.00-22.00, december till 15 april
 • Kombinerad restaurang och cocktailbar, öppen för frukost kl. 07.00-10.00, lunch kl. 11.30-14.30 och middag kl. 18.00-21.00

Måltider på hotellet:

 • Frukostbuffé ingår

I vissa av våra paketresor ingår en fyrarätters ismeny en kväll. Menyn är baserad på lokala råvaror på menyn finns delikatesser som älg och ren. Vegetariska alternativ finns. Dryck köpes separat.

Hotellet kan ibland utan förvarning ändra på innehåll och tider i måltidspaket. Aktuella tider för restauranger och barer meddelas vid ankomst till hotellet.

Träning och aktiviteter

Efter en natt i ett isrum eller efter en dag ute är det skönt att värma sig i hotellets bastu.

I alla paketresor med Ving till Icehotel ingår isskulptering. Vill du delta i ytterligare aktiviteter och utflykter finns det två större paketresor med ytterligare en till två utflykter, norrskensafari på skoter och hundspannstur. När du bokar väljer du vilken typ av rum du vill ha och vilka utflykter du önskar boka. I flera av paketen ingår även en ismeny, en fyrarättersmiddag, en kväll.

Isskulptering

Skapa din egen isskulptur av is från Torne älv och låt kreativiteten flöda. Gå en snabbkurs i isskulptering och skapa din egen skulptur i den rena naturisen. Kursen börjar med att instruktören berättar om den kristallklara isen som är skördad från Torne älv. Efter detta får du instruktioner i hur verktygen används och ett eget isblock. Låt fantasin flöda och släpp fram din konstnärliga sida. Aktiviteten är cirka 1,5 timme. Åldersgräns 13 år.

Hundspannstur

Vill du testa hur det är att åka hundspann? Då är denna fartfyllda prova på-tur perfekt för dig. Åk med som passagerare i ett hundspann och upplev hundarnas enorma arbetsglädje och det vackra vinterlandskapet. Bli ett med djur och natur, lyssna till ljudet från medarna mot snön och hundarnas andetag och njut av omgivningarna. Under turen serveras du vildmarkskaffe och kaka vid en öppen eld. Utflykten går andra dagen av din vistelse, tar cirka 1,5 timmar och avslutas utanför Icehotel. Åldersgräns 5 år. Kaffe och kaka ingår.

Norrskenssafari på skoter

Häng med på en härlig kvällstur på skoter ut i vildmarken. Mörker, en klar himmel och en nypa tålamod är det bästa sätter att jaga norrskenet och på denna spännande utflykt tar du skoter ut i vildmarken, långt bort från elektriska ljus, på jakt efter norrsken. Ni delar skoter och turas om att köra efter guiden genom det mörka vinterlandskapet. Guiden stannar till lite då och då för att berätta mer om fenomenet norrsken och för att ni ska hinna spana och ta egna bilder. Efter vägen stannar ni också till vid en varm vildmarkstuga där det serveras en tvårätters middag. Upplevelsen fortsätter på hemvägen och förhoppningsvis har norrskenet dansat för er innan kvällens slut. Utflykten går andra dagen av din vistelse och är cirka 4 timmar. För att delta i denna utflykt behöver du vara 18 år och vill du köra skoter måste du ha körkort, annars är du välkommen att åka med som passagerare. Tvårättersmiddag ingår. Norrsken garanteras inte men vi hoppas att ni har turen med er!

Alla aktiviteter startar och avslutas vid Icehotel. Om aktiviteten är belägen på annan plats kommer du alltid hämtas och lämnas vid 'Meeting Point' på Icehotel. Eftersom de flesta aktiviteterna är utomhus erbjuds alla gäster att låna varma ytterkläder lämpade för det arktiska klimatet.

 • Bastu
Läge och transfer

Naturområde, 200 km norr om polcirkeln. Endast 15 minuters bilresa från Kiruna flygplats och 20 minuter från Kiruna tågstation.

 • Hotellet ligger i ett naturområde
 • Närmaste flygplats: 14 km Kiruna flygplats
 • Närmaste centrum: 300 m Jukkasjärvi
 • Huvudcentrum: 17 km Kiruna

Marknadsvägen 63
98191 Jukkasjärvi
Telefon: + 46 980 668 99
info@icehotel.com

Bokar du en paketresa till Icehotell ingår transfer till och från hotellet med buss. Transfern tar cirka 15 minuter.

Vintertid kan du börja ditt äventyr redan utanför ankomsthallen på Kiruna flygplats genom att boka hundspann till hotellet. Hundspannsturen tar cirka 90 minuter. Måste förbokas, bokas och betalas direkt med hotellet.

Gör en sökning för att se lediga rum och priser