Långsemester bland vänner

"Flytta" utomlands över vintern

Långsemester på Cypern – perfekt för dig som vill slippa vintern

Cypern är idealiskt för dig som vill spendera en längre tid utomlands när det är som kallast här hemma. Ön har ett behagligt klimat även under vintern, där det dagtid sällan blir kallare än 15–16 grader. Här finns gott om butiker och restauranger, inbjudande sandstränder och en hel del sevärdheter. På Sunprime Ayia Napa Suites bor du centralt och bekvämt med centralvärme och städning en gång i veckan inkluderat i priset.

Tryggve tillsammans med sin fru Ingrid

Lena

Lars-Erik

Lars-Erik

Lena och Lars Erik

Två som fastnat för det här med långsemester på Cypern är Lena och Lars-Erik Gemzell, som tillbringat 14 vintrar på ön. Fram till för ett par år sedan på Sunwing Sandy Bay, de senaste två på Sunprime Ayia Napa Suites eftersom Sunwing varit stängt för renovering.

Jag får tag i Lena på telefon när ett tiotal dagar av parets drygt tre månader långa vistelse återstår. Hon har precis kommit tillbaka från tipspromenaden, en av många aktiviteter som Vings aktivitetsvärdar arrangerar för ”långsemestrarna”.
- Vi har en fantastisk gemenskap tillsammans, säger Lena. De flesta som åker på långsemester återkommer år efter år och med tiden har vi blivit riktigt goda vänner.

Vad ägnar ni dagarna åt?
- Allt möjligt. Stämningen på hotellet och mellan oss som är här på långsemester är som sagt fantastisk. Det spelar ingen som helst roll hur gammal du är eller vad du gjort tidigare i ditt liv, här är vi alla vänner. Hotellet har aktivitetsvärdar som ordnar pilkastning, tipspromenader, boule, gymnastik och en massa annat. Hotellrestaurangen har öppet för frukost och lunch, en gång i veckan även för middag, då är det står trerätters, musik och dans på programmet. En gång i veckan är det dessutom en gäst som har förhandlat fram en sponsrad gratisbuss till en stormarknad en bit härifrån.

Lena och Lars-Erik

Vad skulle du säga är det allra bästa med att spendera vintrarna på Cypern?
- Jag kan sammanfatta det i ett ord: livskvalitet. Vi lever verkligen här och nu när vi är på Cypern.

Några särskilda tips till den som funderar på en långsemester?
- Tänk på att ha en bra försäkring, om det skulle vara så att du behöver besöka ett sjukhus. Och ta gärna med dig köksattiraljer som till exempel sax, kastrull och osthyvel, eftersom utrustningen på rummet kan vara lite begränsad.

Blir det Cypern även nästa år?
- Absolut, om allt går som vi planerat. Vi har köpt en begagnad resväska och lämnar kvar en del saker här till nästa gång vi kommer.

Den populära restaurangen på hotellet är öppen en dag i veckan under vintern.

För den som vill röra lite extra på sig under semestern, finns ett gym

I hotellets Prime market hittar du det du behöver.

Tryggve och Ingrid

Tryggve Härviden och hans fru Ingrid är precis som Lena och Lars-Erik nyss tillbaka från tipspromenaden (som Ingrid vann!) när jag får tag i Tryggve.

Sedan 2014 är det Cypern som gäller för dem under perioden januari-april.
- Vår största anledning till att åka hit från början var för att få slippa all halka, kyla och slask, berättar Tryggve. Jag har dessutom en del problem med ögonen när det blir kallt och vinter, därför är det extra härligt att komma hit.

Förutom att delta i de flesta aktiviteter som arrangeras brukar Tryggve och Ingrid ta långa promenader längs stranden varje dag. De umgås också mycket med vännerna på hotellet och längtar inte direkt hem till Täby.

Tryggve och hans fru Ingrid

Tryggve och hans fru Ingrid

Däremot finns det några saker som Tryggve tycker kunde bli bättre.
- Ja, vi skulle gärna se att det fanns fler perioder och reslängder att välja mellan. Sen tycker jag att återväxten är lite dålig, du behöver inte vara 75 plus för att trivas här, har du möjligheten tidigare är det bara att komma! I år var det till exempel ett par i dryga 60-årsåldern som kom hit för första gången, och de trivdes direkt i gemenskapen.

Till sist, har du några bra tips för den som funderar på en långsemester?
- Se till att ha räkningarna på e-faktura eller autogiro så slipper du tänka för mycket på det när du är här. Sen har vi med oss en Chromecast, som gör att vi kan se det vi vill på tv – när vi vill.