Saker som kan vara bra att ha i handbagaget.
Inspiration

Dessa saker bör du ha i handbagaget

Få av oss tycker att flygresan är semesterns höjdpunkt, men lyckligtvis är det inte mycket som ska till för att göra resan lite smidigare och bekvämare.

Öronproppar och sovmask

Det är ingen slump att detta står överst på listan. Du är sällan ensam ombord på flyget och ljudnivån kan milt sagt vara störande. Gråtande barn, en snarkande bänkgranne, tjoandet från kompisgänget som har börjat festen tidigt, skramlandet från serveringsvagnen – det kan vara skönt att stänga ute allt med ett par ljudisolerande öronproppar och en sovmask. Välj en mask som är formad efter ansiktet, så undviker du att den trycker mot ögonen.

Sjal

Vissa gillar att ha med sig en filt när de flyger, men frågar du oss är en stor sjal mycket mer praktiskt. Den kan användas både som filt och kudde, och väl framme kan den användas som en sarong på stranden eller en picknickfilt. Förutom att fungera som en vanlig sjal förstås! Möjligheterna är nästan oändliga, och den perfekta sjalen är näst intill ovärderlig i handbagaget.

Ta med et skjerf i håndbagasjen

Kudde, filt, sarong – en sjal kan användas till mycket. Foto: Dan Gold | Unsplash

En extra tröja

Lägg en av tröjorna du har packat i din resväska, samt underkläder och ett par strumpor, i handbagaget istället. Om din resväska blir försenad eller försvinner, slipper du känna dig ofräsch medan du väntar på att den ska dyka upp. Då behöver du inte heller köpa nya saker det första du gör.

Desinfektionsmedel

Förutom vanlig handdesinfektion kan det vara bra att ha med sig ett par våtservetter ombord. Om du torkar av brickan, kroken och armstöden lite snabbt, kan du ha räddat dig själv från att börja semestern med en tråkig förkylning. Bänkgrannen kanske tittar lite konstigt på dig, men förmodligen önskar han bara att han kunde göra samma sak.

Egen underhållning

Få saker är till större besvikelse än när du förväntar dig att bli underhållen av otaliga filmer, serier och spel ombord, för att sedan upptäcka att du inte ens har en skärm i sätet framför dig. Lägg lite tid innan resan på att fylla din telefon eller surfplatta med serier och filmer som du vill se (flera streamingtjänster låter dig också ladda ner innehåll som kan ses offline), intressanta podcast och ljudböcker. I värsta fall har du gott om underhållning under de dagar då semestervädret kanske inte är som förväntat. Kom också ihåg att ladda din powerbank!

Observera att vissa flygplatser och flygbolag inte tillåter powerbanks i incheckat bagage. Förvara den i handbagaget.

Fyll opp mobilen med innhold

Fyll mobilen med musik, film och underhållning innan du reser. Foto: Oleg Magni | Unsplash

Matsäck och mellanmål

Man ska inte sticka under stol med att utbudet av mat och mellanmål ombord inte alltid är av den nyttigaste sorten. På vissa flygningar är det tillåtet ta med egen mat ombord, men undvik att ta med något som luktar starkt och kan vara störande för medpassagerare. Om du skär upp frukt hemma och lägger den i små plastpåsar eller lådor, har du ett uppfriskande mellanmål lättillgängligt precis när du vill ha det. Proteinbars och naturgodis är också bra alternativ.

Ska du resa med barn? Så gör du flygresan till en lek.

Toalettartiklar

Tandborste och tandkräm är inte alltid ett måste i bagaget, men på långa flygningar kan det vara skönt att kunna borsta tänderna under resan. Ansiktskräm och handkräm skyddar huden mot den torra luften ombord, och för hälften av befolkningen är tamponger, bindor eller menskopp väldigt bra att ha i väskan, oavsett om det är den tiden på månaden eller ej. Det är inget vidare att överraskas av mensen 40 000 fot från närmaste livsmedelsbutik. Ta också med smärtstillande om du skulle behöva det, och se till att du har receptbelagda läkemedel tillgängliga ifall din resväska tar en omväg.

Ta med ansiktskrem og håndkrem om bord

En bra kräm skyddar huden mot den torra luften ombord. Foto: Content Pixie | Unsplash

En transparent necessär

Behållare med vätska får inte förvaras löst i handbagaget när du går genom säkerhetskontrollen – de måste läggas i en transparent 1-literspåse (och får inte överstiga 100 ml per enhet). Du får lämpliga påsar i säkerhetskontrollen, men genom att investera i en transparent necessär kan du förbereda den långt innan du kommer till flygplatsen, vilket sparar tid i säkerhetskontrollen. Om du också väljer en necessär med en stark färg på till exempel dragkedjan eller sömmarna är den enklare att hitta i handbagaget.

Termosflaska

Du får naturligtvis inte ta med dig en fylld flaska genom säkerhetskontrollen, men om du tar en tom flaska med dig kan du fylla den med kallt vatten efter att du har gått igenom kontrollen. Och med en termosflaska kan du njuta av friskt och kallt vatten betydligt längre än med en vanlig vattenflaska.

Osäker på vad som är tillåtet? Här kan du läsa mer om bagageregler.

Penna

Med en egen penna tillgänglig kan du fylla i inreseformuläret redan ombord och slipper leta efter en penna i folkhavet på flygplatsen.

Sekk med Ving-tag

Om du packar handbagaget smart blir resan mycket mer behaglig.

Tänk långsiktigt när du packar

  • Ha dina resedokument lättillgängliga hela tiden.

  • Elektronik som datorer och kameror behöver ofta tas ut i säkerhetskontrollen. Om du har dem samlade på ett ställe slipper du rota runt i bagaget för att hitta dem.

  • Påsen/necessären med vätskebehållare måste också ut i säkerhetskontrollen. Ha koll på var i bagaget den ligger, så behöver du inte leta efter den.

  • Packa i en rymlig handväska eller ryggsäck som får plats under sätet framför dig om du vill ha dina saker lätt åtkomliga. Du kan också lägga det du behöver på flygplanet i en tygkasse eller dylikt, och ta ut den innan du lägger bagaget på bagagehyllan. Då slipper du ta ner din väska otaliga gånger under resans gång, och har inte dina saker liggande löst.

  • Om du sitter vid en nödutgång får du inte ha något på golvet vid start och landning. Då kan du följa tipset med tygkassen ovan för att göra det enklare att ta ut det du behöver när flygplanet väl är i luften.