Korean fried chicken

Korean fried chicken

Koreansk street food när den är som allra bäst! Korean fried chicken kombinerar krispig yta med het, klibbig glaze – en smakexplosion som tar dig raka vägen till Seouls livliga matgränder, utan att lämna köket.

Recept – Korean fried chicken

Kycklingmarinad

1 kg kycklinglårfilé, skuren i 3 cm bitar
1 tsk salt
1 nypa svartpeppar
1 msk ingefära, finriven
2 msk mirin

Frityrsmet

1 dl vatten
½ + 2 dl potatismjöl
4 dl tempuramix
1 tsk salt
olja att fritera i

Sås

2 msk olja
3 klyftor vitlök, finriven
1 dl ketchup (Heinz)
1 dl rissirap alt. glukos
¼ dl socker
4 msk gochujang – koreansk chilipasta (Finns på ex. Willy’s & ICA)
1 msk äppelcidervinäger
1 msk fisksås
½ tsk salt

Toppings

Sesamfrön
Salladslök, tunnskivad

Så här gör du:

Fried chicken

Blanda alla ingredienser för kycklingmarinaden i en bunke och låt marinera i 30 min. Under tiden kan du börja med frityrsmeten.

Blanda i vatten och ½ dl potatismjöl i bunken och låt stå 10 minuter. Blanda övrig potatismjöl med tempuramix och salt. Lägg häften av mjölet i en kraftig påse och fyll på med 1/3 av kycklingbitarna, skaka ordentligt så kycklingen täcks ordentligt. Lyft ur och lägg i durkslag, skaka av överskottsmjöl. Fritera kycklingbitar i omgångar på 140°C varm olja i ca 4-5 minuter. Lyft ur och fortsätt tills alla kycklingbitar är klara med resterande mjölblandning.

Höj temperaturen på oljan till 180°C och fritera kycklingen krispig, ca 2-3 minuter. Vänd i varm sås (se nedan) och servera sedan i en bytta med toppings och spett på sidan.

Sås

Slå olja i en kastrull, svetta vitlöken snabbt och slå sedan på resterande ingredienser och koka upp snabbt. Ta av från värmen och smaka av. Servera över kycklingen tillsammans med toppings.

Här hittar du fler recept från vår nya streetfood-meny. Bl.a. nudelsoppa, flatbread, satay och tandoorilax.