Resor till Hungarian Grand Prix

Ungern stod värd för sitt första Grand Prix redan på trettiotalet, men sen dröjde det till motorsporten kom åter till landet.

På grund av andra världskriget och tillkomsten av Järnridån var det först på sextiotalet som man åter igen kunde uppleva motorsport i landet. I början av åttiotalet fanns en önskan om ett Grand Prix på andra sidan Järnridån, och man förhandlade med Sovjetunionen i avsikt att köra ett lopp i Moskva. Men under sommaren 1983 vände sig sportens beslutsfattare bort från Moskva, för att i stället uppmärksamma Budapest i Ungern, vars nationella myndigheter gärna såg landet på den globala motorsportens karta.

Till att börja med föreslog man ett lopp på citybana i Budapest, men det hela utmynnade i att man beslutade att bygga en helt ny bana i en dal 19 kilometer utanför Budapest. Dalsidorna var naturliga utsiktsplatser för åskådarna och 1985 påbörjades arbetet på Hungaroring. Banan öppnade 1986 och stod värd för sitt första Formel 1-evenemang i augusti samma år. Det blev en stor succé, med närmare 200 000 fans.

Även om det är en trång och krokig bana, har den skapat några spännande lopp, ett av de mest minnesvärda var Thierry Boutsens seger 1990, då han slog Ayrton Senna med 0,3 sekunder. Lika spektakulärt var loppet 1997, då Damon Hill i Arrows sensationellt passerade Michael Schumachers Ferrari, bara för att mista segern genom mekaniskt fel på allra sista varvet.

Res på Formel-1 i Ungern med Ving

Hungarian Grand Prix

Boka din resa till Hungarian Grand Prix och upplev Formel 1-cirkusen live.

Biljettkategorier

I grundpriset ingår så kallade 'General Admission'-biljetter. Det är ståplatser i ett område kring större delen av banan. Då den är mycket kuperad ser man mycket bra på vissa delar av området. I regel ser man dock en kortare sträcka av banan än man gör från läktaren.

Mot tillägg kan du boka biljetter på Silver 1- och Silver 3-läktaren, samt på Gold 1 och Super Gold.

Silver 1: Ligger vid den sista kurvan där bilarna ökar farten inför nästa varv. Här har du också fin utsikt över både start och finish.

Silver 3: Ligger längs med kurva 14, som öppnar sig mot målrakan. En mycket teknisk kurva som kräver mycket av förarna.

Gold 1: Ligger längs med start- och målrakan, med början vid startlinjen. Det innebär att du ser både start- och målgång, liksom när bilarna accelererar in i första kurvan.

Super Gold: Upphöjda platser på Gold 1, som gör att du ser ännu mer.

I resan ingår en så kallad weekend-biljett. Den gäller för fredag, lördag och söndag.

Mer information om resan

Transport mellan flygplatsen och hotellet ingår inte. Det finns förbindelse med buss och tåg till centrum.

Transport till Formel 1-banan
I ditt Formel 1-paket ingår en weekend-biljett. Det innebär att du tillgång till träningsloppen på fredag, biljett till lördagens kvalificering och till huvudloppet på söndagen. Transport med buss mellan ditt hotell och Formel 1-banan ingår lördag och söndag, liksom reseledarservice (engelsktalande). Vill du besöka banan på fredagen anordnar du egen transport. Restiden mellan hotellet och Hungaroring är vanligtvis cirka 45 minuter, men kan ta upp till 1,5 timmar beroende på trafiken och köer.

Vår service

Du reser på egen hand. Men det finns representanter för Sportsbreaks på resmålet, som du kan kontakta om det blir nödvändigt. Telefonnummer finns i dina resehandlingar.

Skatter och avgifter på hotellen

De ungerska myndigheterna har infört en turistskatt på övernattningar i Budapest. På samtliga hotell och lägenhetshotell tas en extra skatt ut som ska betalas på plats. Skatten kan variera något beroende på hotell men uppgår till ca 4 % av boendekostnaden per natt. Skatten betalas direkt till hotellet, senast vid avresa.

Valuta och växling

Forint (Ft/HUF). Bäst kurs, om man växlar på plats, får man på bankerna.

Fler Formel 1-resor